Krups GNA8 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

5
GNA8 3 mix 6000 XL Edition
Deutsch 6
English 12
Français 18
Nederlands 24
Español 30
Português 36
Italiano 42
Dansk 49
Norsk 55
Svenska 61
Suomi 66
ΕλληνικÀ 72
81
Slovensko Русский 82
61
Beskrivning
. Apparatens delar
a Främre drivuttag
b Bakre drivuttag
c Turboknapp för främre drivuttag
(beroende på modell)
d Kontrollvred :
d1 Start/Stopp-knapp och elektronisk
hastighetsväljare
d2 Losstagningsknapp, främre drivuttag
d3 Start/Stopp (S+3 hastigheter)
d4 Losstagningsknapp för visp eller Start/
Stopp på bakre drivuttag
d5 Turbofunktion
e Väggfäste (beroende på modell)
f Sladdförvaring med praktisk klämma
BEROENDE MODELL OCH/ELLER TILLVAL
. Tillbehör för det främre uttaget
g Vispar
g1 Vispar av plast
g2 Vispar av rostfritt stål
h Degkrokar
i Ballongvisp
j Riv/skivtillbehör
j1 Trummor
k Puréstav
. Tillbehör för det bakre uttaget
l Mixerstav i plast
m Mixerstav i rostfritt stål
n Minihackare
. Behållare
o Sil
p Skål, 2.75 liter
q Skål, 2.5 liter
r Mixerbägare 1 liter
s Skål i rostfritt stål, 3 liter
t Stativ
Säkerhetsanvisningar
Läs bruksanvisningen noggrant innan du
använder apparaten för första gången. All
annan användning som inte följer
instruktionerna fritar Krups från allt ansvar.
• Din elvisp är endast avsedd för hushållsbruk
och inomhus.
Lämna inte apparaten oövervakad i närheten
av barn. Låt heller inte barn använda den
utan överinsyn av vuxen.
Låt inte sladden hänga ner så att barn kan
nå den.
Får endast anslutas till 220-230V
växelström, jordat uttag.
Garantin gäller inte vid felaktig
anslutning.
Se till att sladden inte kommer i kontakt
med eller kommer för nära apparatens
varma delar eller andra värmekällor. Låt inte
heller sladden hänga ner över skarpa kanter.
Doppa aldrig din elvisp, sladden eller
kontakten i vatten eller någon annan vätska.
Använd inte din elvisp om det finns skador
på sladden eller kontakten. Dessa måste
bytas av en auktoriserad Krups
Serviceverkstad.
Dra alltid ur kontakten efter varje
användning och vid rengöring.
Använd inte din elvisp om den inte fungerar
ordentligt eller om den blivit skadad.
Kontakta din återförsäljare eller en
auktoriserad Krups Serviceverkstad.
Annan service än rengöring och normalt
underhåll måste utföras av en auktoriserad
Krups Serviceverkstad.
Vi rekommenderar att du för säkerhets skull
endast använder Krups originaltillbehör och
reservdelar som är avsedda för din elvisp.
• Alla apparater genomgår en mycket
noggrann kvalitetskontroll. Apparater väljs
ut slumpmässigt och testkörs vilket kan
förklara att en del apparater kan visa spår av
användning..
Vidrör aldrig vispar, degkrokar,
mixerfotens blad etc när din elvisp är
igång. Var försiktig så att långt hår,
Sverige
Batteur GNA8.PM6.5 19/01/04, 15:2061
62
scarves etc inte hänger ner över
tillbehören under användning.
Dra alltid ur kontakten innan du byter
tillbehör.
Använd inte tillbehör med olika funktioner
tillsammans – d v s aldrig en degkrok och en
visp samtidigt.
OBS ! Vissa av tillbehören har vassa
knivblad. Var försiktig när du hanterar
dem så att du inte skadar dig.
Viktigt ! Din elvisp har två uttag (1), där du
kan sätta fast tillbehör :
ett främre uttag (a) för tillbehören (g, h, i, j,
k) (beroende på modell)
ett bakre uttag (b) för tillbehören (l, m, n)
(beroende på modell).
Före första användning
Diska tillbehören noggrant. Skölj och torka.
Användning av tillbehör på
det främre drivuttaget
. Vispar och degkrokar
Ställ kontrollvredet (d) i läge « 0 ».
Tryck in visparna eller degkrokarna tills de
sitter på plats. Se till att den visp/degkrok
som har tandad överkant alltid sitter i den
tandade öppningen (2).
Sätt i kontakten.
Välj en lämplig behållare (Krups skål eller
mixerbägare) beroende på den mängd som
skall tillredas och lägg i ingredienserna.
Håll i handtaget och för ner visparna/
degkrokarna i skålen och starta din elvisp
genom att vrida kontrollvredet (d) åt höger.
För att undvika stänk när du startar eller när
du vispar tex. grädde, krämer eller såser har
din elvisp ett anti-stänkläge (läge « S »).
Gör så här :
Vrid kontrollvredet (d) åt höger till läge « S »
(3).
För att fortsätta vispa, välj en högre
hastighet (4).
Vissa modeller av elvisp har en turboknapp
(c eller d5 beroende på modell). Med
turboknappen kan du starta direkt på mycket
hög hastighet (5 eller 9).
När du är färdig med turbo-funktionen, vrid
tillbaka kontrollvredet (d) till läge « 0 ».
Dra ur kontakten.
Ta loss visparna eller degkrokarna genom att
vrida kontrollvredet (d) till läge « Eject » (6).
. Ballongvisp
Ballongvispen (i) används för att vispa lätta
ingredienser (grädde, majonnäs, maränger).
Använd ballongvispen i en hög, smal
behållare (Krups mixerbägare eller en
behållare i rostfritt stål).
Använd aldrig ballongvispen till tyngre smet
eller deg, eller för att göra puré.
. Övriga tillbehör, se respektive
instruktion.
Användning av tillbehör på
det bakre drivuttaget
Av säkerhetsskäl känner din elvisp av när det
sitter tillbehör på i det bakre uttaget.
. Modell 3 MIX 8000/8008
Under användning måste du hålla kvar
kontrollvredet (d). Om du släpper går det
automatiskt tillbaka till läge « 0 ».
För att undvika stänk när du startar eller när
du vispar tex. grädde, krämer eller såser har
din elvisp ett anti-stänkläge.
Gör så här :
Vrid kontrollvredet (d) åt höger till läge « S »
(7).
För att fortsätta vispa, välj en högre
hastighet medan du fortsätter hålla
kontrollvredet (d) (8) nedtryckt.
. Modell 3MIX 6000XL Edition
Se till att kontrollvredet (d) är i läge « 0 »
Öppna luckan (b) och sätt dit tillbehöret i det
bakre uttaget.
Med kontrollvredet (d) i läge « 0 », starta
apparaten genom att skjuta det mot
elvispens framkant (9).
Batteur GNA8.PM6.5 19/01/04, 15:2062
63
Efter användning, dra ur kontakten med
kontrollvredet i läge « 0 », ta bort tillbehöret
och stäng luckan (b).
Rengöring
Dra ur kontakten.
Rengör apparatens utsida med en fuktig
trasa.
Diska visparna/degkrokarna för hand eller i
diskmaskin.
Vi rekommenderar att du rengör tillbehören
efter varje användning.
Förvaring
Apparaten är försedd med sladdförvaring och
klämma (f)
Beroende på modell :
Din apparat är utrustad med ett väggfäste.
Vid första användning, vik ut hållaren för
tillbehören (10).
Placera tillbehören (g och h) i hållaren, sedan
själva motordelen.
På så sätt har du dem alltid till hands i
närheten av din arbetsbänk (11).
Bakom hållaren finns utrymme för t ex ett
anteckningsblock och penna.
Om din elvisp inte fungerar
Kontrollera att tillbehören sitter på plats
ordentligt.
Kontrollera att kontakten är i och att det
finns ström i eluttaget.
Om den fortfarande inte fungerar,
kontakta en auktoriserad Krups
Serviceverkstad.
Recept
Äppelpaj
. Pajdeg: 300g mjöl, 150g sr, 15 ml vatten,
1 nypa salt.
. Fyllning: 4-5 äpplen, 2 msk socker, 1 tsk
kanel, 1 tsk muskot, saften från en citron,
10g smör.
. 1 pajform: 28 cm i diameter
. Tillagningstid: 18-20 min.
Blanda mjöl, salt och smör till en smulig deg
med hjälp av visparna på minimihastighet.
Byt till degkrokarna. Tillsätt vatten lite i taget
medan du kör din elvisp på
mediumhastighet. Öka till maxhastighet och
stäng av när degen formats till en boll.
• Låt degen vila i kylskåpet i 1 timme.
Blanda de finskurna äpplena med socker,
kanel och muskot.
Kavla ut 2/3 av degen och klä den smorda
pajformen.
Lägg i äpplena. Droppa över citronsaft och
fördela små kuber av smör över hela formen.
Täck över fyllningen med resten av degen
och nyp ihop kanterna.
Stick ett litet hål i mitten av pajen och
grädda i 35 min på 220°C.
Istället för äpplen kan du använda 800 g
hackad rabarber eller 500 g rabarber och 300
g hallon samt
1 msk mjöl, 6 msk socker och 10 g smör.
Fruktpaj med jordgubbar
. Botten: 250g mjöl, 125g smör, 125g socker,
1 ägg.
. Vaniljsås: 1/4 l mjölk, 2 äggulor, 50g socker,
25g mjöl, 2 tsk vaniljsocker.
. 800g jordgubbar
. 1 pajform: 28 cm i diameter
. Tillagningstid: 20 min
Blanda mjöl, socker och smör till en smulig
deg med hjälp av visparna på
minimihastighet.
Batteur GNA8.PM6.5 19/01/04, 15:2063
64
Byt till degkrokarna och tillsätt ägget. Börja
på mediumhastighet, öka successivt till
maxhastighet. Stäng av din elvisp när degen
formas till en boll.
Låt degen vila i kylskåpet i 1 timme.
Koka upp mjölken med vaniljsockret.
Blanda under tiden äggulor och socker med
hjälp av visparna. Börja på mediumhastighet
och öka till maxhastighet. Blandningen ska
bli vit.
Tillsätt mjölet och blanda på
mediumhastighet.
nk till minimihastighet och häll försiktigt i
den kokande mjölken. Blanda.
Värm blandningen under omrörning tills den
tjocknar. Låt svalna men fortsätt röra.
Kavla ut degen och klä den smorda
pajformen. Nagga botten med en gaffel,
täck över med aluminiumfolie.
Grädda 20 min på 180°C.
Ta bort aluminiumfolien och låt svalna.
Bred ut vaniljsåsen i botten och fyllmed
jordgubbar.
Bred ut ett lager röd vinbärsgelé över ytan.
Chokladkaka
. 3 ägg, 170g socker, 170g smör, 150g mjöl,
2 msk kakao, 6g bakpulver.
. 1 kakform med löstagbar botten: 22 cm i
diameter
. Tillagningstid: 11 min
Blanda ägg och socker i en skål på
mediumhastighet med visparna.
Blandningen ska bli jämn och ganska lös.
Tillsätt smöret och öka till mediumhastighet.
Fortsätt med mjöl, kakao och bakpulver
sänk till minimihastighet medan du tillsätter
ingredienserna, öka till mediumhastighet för
att få en jämn smet.
Häll blandningen i den smorda kakformen
och grädda 50 min på 170°C.
Tips:
- Tillsätt valnötter, flisad choklad eller rivet
apelsinskal till smeten.
- Tillsätt 2 msk riven mandel/valnötter till
smeten
- Garnera kakan med chokladglasyr (smält
100 g blockchoklad med 20 g smör).
Rulltårta
. 3 ägg, 90g socker, 40g mjöl, 30g
potatismjöl, sylt(aprikos, apelsin, hallon etc.).
. 1 rektangulär kakform: 33 x 22 cm
. Tillagningstid: 10 min
Blanda socker och äggulor på maxhastighet
med visparna. Blandningen ska bli vit.
Tillsätt mjöl och potatismjöl och blanda på
minimihastighet.
Diska av visparna och vispa upp äggvitorna
separat till hårt skum (maxhastighet).
Blanda i äggvitorna (minimihastighet).
Klä formen med bakplåtspapper, häll i
kaksmeten och grädda 15 min170°C.
Ta ut formen ur ugnen när kakan blivit lätt
gyllenbrun. Stjälp upp på ett smörpapper
täckt med strösocker. Ta bort
bakplåtspapperet.
Rulla in kakan i smörpapperet och låt svalna.
Rulla ut kakan platt och bred på sylt.
Rulla ihop igen och jämna till ändarna.
Tips:
. du kan använda vaniljsås istället för sylt,
. ersätt potatismjölet med kakao och använda
vispgrädde som fyllning.
Mandel och aprikospaj
. Pajdeg: 200g mjöl, 10 ml vatten, 160g smör,
1 nypa salt.
. Fyllning: 1kg färska aprikoser eller 1 burk
konserverade, 60g smör, 70g socker, 70g
hackad mandel, 1 helt ägg + 1 äggula, 2
msk aprikosmarmelad.
. 1 pajform: 28 cm i diameter
. Tillagningstid: 2 timmar för pajen + 10 min
garnering.
Lägg mjöl och salt i en skål. Tillsätt vatten
successivt. Använd degkrokarna och knåda
tills degen formas till en boll. Börja på
mediumhastighet och öka till max.
Låt degen vila svalt 20 minuter.
Batteur GNA8.PM6.5 19/01/04, 15:2064
65
Kavla ut degen till en kvadrat, 1 cm tjock.
Bearbeta smöret tills det har samma
konsistens som degen. Kavla ut smöret i
mitten av degkvadraten. Vik in degens
motsatta hörn mot mitten.
Kavla ut degen igen till en rektangel, 2 cm
tjock. Vik i 3 delar.
Låt degen vila i 20 min. Upprepa de två
senaste procedurerna (kvadraten och
rektangeln) ytterligare två gånger.
Lägg degen kallt.
Blanda socker, mandel, smör och ägg i en
skål med visparna. Börja på
mediumhastighet och öka till max.
Vänd och kavla degen två gånger till innan
du kavlar ut den och klär pajformen. Nagga
botten med en gaffel och fördela mandeln.
Lägg tills sist på aprikoserna, delade i halvor,
Grädda i 30 min på 240°C. Bred över
aprikosmarmelad.
Friterade äpplen
. Smet: 125g mjöl, 1 ägg, 1 msk olja, 1 nypa
salt, 15 ml mjölk, 4 äpplen, 1 msk kanel,
75g socker, saften från 1 citron.
. Till fritering: olja.
. Tillagningstid: 5 min för smeten.
Blanda mjöl, ägg, olja, salt och 2 msk mjölk
till en jämn smet i en skål med hjälp av
visparna. Börja på mediumhastighet och öka
successivt till max.
Tillsätt mjölken samtidigt som du minskar
hastigheten. Låt smeten vila kallt 1 timme.
Blanda under tiden socker och kanel.
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i
skivor. Strö över socker och kanel och
droppa till sist över citronsaften. Täck över
och låt stå kallt i 30 minuter.
Doppa äppelskivorna i smeten tills de är helt
täckta och fritera sedan i oljan.
Fritera ca 4 i taget. Servera varma.
Du kan fritera ananas, bananer, aprikoser
päron etc på samma sätt.
Var alltid försiktig när du friterar. Lämna aldrig
het olja oövervakad.
Bröd
. 250g vetemjöl, 100g rågmjöl, 1 påse
torrjäst, 10g socker, 10g smör, 200g vatten,
1g salt.
. 1 kakform: 24 cm
. Tillagningstid: 7 min
Blanda mjöl, salt, smör och jäst i en skål med
hjälp av degkrokarna på mediumhastighet.
Tillsätt vattnet samtidigt som du ökar till
maxhastighet. Sluta när degen formats till en
boll.
Täck över skålen med en fuktig bakduk och
låt jäsa på varm plats i 30 minuter.
Placera degen i den smorda och mjölade
formen. Låt jäsa i ytterligare 1 timme.
Grädda 25 min på 240°C.
Tips : Blanda i 150 g hackad valnöt, 300 g
russin, 200 g svarta oliver, 200 g
bacontärningar eller 2 msk kumminfrön etc.
Du kan också baka ut degen till mindre bröd.
Flätad brioche
. 500g mjöl, 2 påsar torrjäst, 200g smör, 50g
socker, 1 nypa salt, 5 ägg, 2 msk varm mjölk.
. Tillagningstid: 8 min för degen + 2 timmar
jäsning.
Blanda mjöl, jäst, varm mjölk, socker, salt
och ägg i en skål med hjälp av degkrokarna.
Börja på mediumhastighet och öka
successivt till max.
Tillsätt smör i mindre bitar tills degen är
jämn och smidig.
Täck över skålen med en fuktig bakduk och
låt jäsa på varm plats i 1 timme (degen ska
fördubblas i storlek). Dela degen i 3 delar.
Rulla varje del till 3 långa rullar som du
sedan flätar.
Placera flätan en smord och mjölad
bakbplåt och låt jäsa ytterligare 1 timme.
Grädda 40-45 min på 180°C.
Du kan också baka ut degen i en form eller
göra mindre briocher.
Batteur GNA8.PM6.5 19/01/04, 15:2065
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Krups GNA8 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för