Whirlpool AKPM 759/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV35
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Både instruktionsboken och apparaten är utrustade med viktiga säkerhetsmeddelanden. Läs dessa och följ alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar visar specifik information om den potentiella
risk som föreligger och indikerar hur du ska undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Apparaten ska alltid vara frånkopplad från elnätet innan
installationsarbete utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och lokala säkerhetsbestämmelser.
Reparera inte och byt inte ut delar på apparaten om detta inte
uttryckligen anges i instruktionsboken.
- Eventuellt byte av strömkabel ska endast utföras av en kvalificerad
elektriker. Vänd dig till en auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Strömkabeln måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är
inbyggd i ett köksskåp ska kunna anslutas till eluttaget.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav krävs att
en enpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickkontakt.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i strömkabeln.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
- Använd inte apparaten om ytan på induktionsplattan är sprucken
och stäng av apparaten för att undvika risk för elektriska stötar
(endast modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är varningssymbolen som varnar för eventuella risker för användaren och andra.
Alla säkerhetsvarningar föregås av varningssymbolen och följande ord:
FARA
Indikerar en farlig situation som, om den inte undviks, förorsakar svåra skador.
VARNING
Indikerar en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra skador.
SV36
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t.ex. uppvärmning av rum). Tillverkaren ansvarar
inte för olämplig eller felaktig användning eller för felaktig
inställning av kontrollerna.
- Denna apparat får användas av barn från 8 års ålder och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller
bristande erfarenhet och kunskap, om de har fått handledning eller
instruktioner om säker användning av apparaten och förstår vilka
risker det innebär. Låt inte barn leka med apparaten. Rengöring och
underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Apparatens tillgängliga delar kan bli mycket heta under
användning. Barn måste hållas under uppsikt så att de inte leker
med apparaten.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att värmeelementen inte vidrörs. Låt inte barn under 8
år uppehålla sig nära apparaten utan uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter
användning av apparaten, eftersom detta kan leda till brännskador.
Undvik kontakt med handdukar eller annat brännbart material tills
alla apparatens komponenter har svalnat.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan innan du öppnar helt. När
luckan är stängd kommer varmluften ut från öppningen ovanför
kontrollpanelen. Blockera aldrig ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör, och undvik att
vidröra värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inuti eller i närheten av
apparaten. Om apparaten slås på av misstag kan materialet fatta
eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare. Trycket som
utvecklas inuti behållaren kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
- Fett och upphettade oljor kan lätt fatta eld. Övervaka tillagningen
när du lagar mat med mycket fett och olja.
SV37
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn när du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid tillagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Alkoholångorna kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd aldrig högtryckstvätt med ångstråle vid rengöring.
- Vidrör inte ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på
avstånd från ugnen under pyrolysen (endast ugnar med
pyrolysfunktion).
- Använd endast den termometer som rekommenderas för ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan ska bytas för
att inte riskera att utsätta dig själv eller andra för en elektriska
stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast ugnar
med medföljande kokkärl).
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Klipp av strömkabeln innan du kasserar apparaten.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, kontakta de lokala
myndigheterna, den lokala sophanteringstjänsten eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan går att stänga
ordentligt. Vid problem, kontakta återförsäljaren eller närmaste kundservice. För att förhindra eventuella skador
rekommenderar vi att ugnen inte tas upp från sitt emballage förrän den ska installeras.
FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
Köksskåpen som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du sätter ugnen på plats och avlägsna noggrant allt sågspån och
damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten ska fungera korrekt får öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen inte blockeras.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att spänningen på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på framkanten
av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av strömkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) ska endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till en
auktoriserad serviceverkstad.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användningstillfället:
- Ta bort pappskydd, plastfilm och etiketter på tillbehören.
INSTALLATION
SV38
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara påslagen i cirka en timme så att lukt och ånga
från isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig tunga föremål på ugnsluckan eftersom den då kan skadas.
- Häng inte på luckan och häng inte föremål på luckhandtaget.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten inuti en het ugn. Detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig kokkärl över bottnen. Detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elsladdar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”.
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet är 100 % återvinningsbart, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Sortera därför
emballagematerialet och kassera det enligt gällande regler.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG avseende elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa att produkten kasseras korrekt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser för vår
miljö och hälsa, vilka annars kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på medföljande dokument visar att denna apparat inte får skrotas som hushållsavfall,
utan ska lämnas in på miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energibesparing
- Förvärm ugnen endast om detta rekommenderas enligt tillagningstabellen eller om receptet kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom de absorberar värme bättre än andra kokkärl.
- Stäng av ugnen 10–15 minuter innan den inställda tillagningstiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den
att fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen når eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Innan du kontaktar kundtjänst:
1. Försök lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet ”Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och starta den igen för att se om felet kvarstår.
Om problemet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs. numret efter ordet ”Service” på typskylten) på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns när ugnsluckan
är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet.
fullständig adress,
telefonnummer.
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
KUNDTJÄNST
SV39
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (garanterar att originalreservdelar
används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT: Använd aldrig frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag kommer i
kontakt med apparaten ska den omedelbart torkas bort med en fuktig trasa.
Rengör ytorna med en fuktig trasa. Om de är mycket smutsiga kan ett par droppar flytande diskmedel tillsättas i vattnet.
Torka med torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT: Använd inte slipande svamp, stålull eller metallskrapa. De kan skada de emaljerade ytorna och luckans glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för ugnsrengöring och följ noga tillverkarens anvisningar.
Rengör luckans glas med ett lämpligt flytande rengöringsmedel. Ugnsluckan kan tas bort för att underlätta rengöring
(se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för rengöring av taket inuti apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS: Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen. Hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan enkelt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på
modell):
VIKTIGT: Använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svamp, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå påslagen i cirka en timme.
Använd vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester när ugnen har svalnat.
AVLÄGSNA UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (figur 1).
3. Stäng luckan till spärren (A), lyft den (B) och vrid den (C) tills den lossnar (D) (figur 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
RENGÖRING
VARNING
- Använd aldrig högtryckstvätt med ångstråle vid rengöring.
- Utför rengöring endast när apparaten har svalnat.
- Koppla bort apparaten från elnätet.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande när apparaten har svalnat.
- Koppla bort apparaten från elnätet.
SV40
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna guideskenorna om sådana finns (figur 3).
2. Dra ut elementet något figur 4) och sänk det (figur 5).
3. Sätt tillbaka elementet genom att lyfta det, dra det något mot dig och se till att det vilar i sidostöden.
BYTA LAMPAN
Gör så här för att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Koppla bort ugnen från elnätet.
2. Skruva ur lampskyddet (figur 6), byt glödlampan (se anmärkning om typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
Gör så här för att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Koppla bort ugnen från elnätet.
2. Avlägsna guideskenorna om sådana finns (figur 3).
3. Bänd lampskyddet utåt med en skruvmejsel tills du kan ta loss det (figur 7).
4. Byt glödlampan (se anmärkning om typ av lampa) (figur 8).
5. Placera tillbaka lampskyddet och tryck på det med kraft så att det sätts på plats (figur 9).
6. Sätt tillbaka guideskenorna.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBS:
- Använd endast glödlampor 25–40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20–40 W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt utformad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning (EU-förordning
nr 244/2009).
- Lamporna kan beställas hos vår kundtjänst.
VIKTIGT:
- Hantera inte halogenlampor med bara händer, eftersom de kan förstöras av fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Figur 1 Figur 2
Figur 3Figur 4Figur 5
Figur 6Figur 7Figur 8Figur 9
SV41
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (får inte avlägsnas)
5. Lampa
6. Fläkt
7. Roterande grillspett (beroende på modell)
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Lucka
10. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
11. Panel
OBS:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiförbrukningen.
- Då tillagningen är klar och ugnen har stängts av kan kylfläkten fortsätta gå en stund.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: Kan användas för grillning eller som underlag för grytor, pajformar och andra ugnsfasta kokkärl.
B. LÅNGPANNA: Kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller användas som långpanna för tillagning av kött, fisk,
grönsaker, focaccia osv.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Andra tillbehör kan köpas separat. Vänd dig till vår kundtjänst.
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan ”A” uppåt (figur 1).
2. Övriga tillbehör, som långpanna och bakplåt, förs in med den höjda sidan på den plana delen ”B” vänd uppåt (figur 2).
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Figur A Figur B
Figur 1 Figur 2
SV42
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
1. Funktionsväljare
2. Väljare för tillagningstid
3. Termostatratt
OBS: Rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem ska du trycka lätt på dem.
4. Termostatlampa
ANVÄNDNING AV UGNEN
Vrid funktionsväljaren till önskad funktion.
Ugnsbelysningen tänds.
Vrid termostatratten medsols till önskad temperatur.
Termostatens röda kontrollampa tänds och slocknar när inställd temperatur har uppnåtts.
Vrid tillbaka väljarna till ”0” när du är klar med tilllagningen.
LJARE FÖR TILLAGNINGSTID
Använd denna väljare för att ställa in en tillagningstid på mellan 1 och 120 minuter.
För att ställa in tiden, välj först önskad tillagningsfunktion och vrid sedan väljaren medsols och därefter
tillbaka motsols till önskad tillagningstid. Mot slutet av tillagningstiden stängs ugnen av och väljaren står
åter på ”0”.
För att använda ugnen manuellt, dvs. utan tidsinställd tillagning, se till att programväljaren är inställd på
symbolen .
VARNING: Ugnen slås inte på när programväljaren är inställd på ”0”.
För att sätta på ugnen ställer du in programväljaren på symbolen ” ” eller ställer in tillagningstiden.
TABELL MED FUNKTIONSBESKRIVNINGAR
FUNKTIONSRATT
OFF (avstängning) För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMP (ugnslampa) För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
CONVENTIONAL
(statisk)
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en enda fals. Använd den 3:e ugnsfalsen.
Förvärm ugnen till önskad temperatur. Termostatlampan slocknar när ugnen är varm och maten kan
ställas in.
CONVECTION BAKE
(över/under &
fläkt)
För att baka kakor och pajer med flytande fyllning på en fals. Denna funktion kan även användas för
tillagning på två falsar. Byt plats på maträtterna under tillagningstiden för att få en jämnare
tillagning. Använd den 3:e ugnsfalsen när du endast använder en nivå, och använd den 1:a och 4:e
ugnsfalsen när du använder två nivåer. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
GRILL
För att grilla kött, grillspett och korv. För att gratinera grönsaker och rosta bröd. Placera maten på
den 4:e eller 5:e ugnsfalsen. Placera en långpanna under gallret när du grillar kött för att fånga upp
köttsaften. Placera den på den 3:e eller 4:e ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Förvärm
ugnen i 3–5 minuter. Ugnsluckan ska vara stängd under tillagningen.
TURBO GRILL
För att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera köttet på de mittersta falsarna.
Placera en långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på den 1:a eller 2:a ugnsfalsen
och fyll den med en halvliter vatten. Byt gärna plats på maträtterna under tillagningstiden för att få
en jämnare tillagning. Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan ska vara stängd under
tillagningen.
DEFROST
(upptining)
För att påskynda upptining av livsmedel. Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Låt maten ligga
kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
1 32 4
SV43
TILLAGNINGSTABELLER
Recept
Funktion Förvärmning Ugnsfals
(nedifrån)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Mjuka kakor
Ja 3 150–175 35–90 Kakform på galler
Ja 1-4 150–170 30–90
Ugnsfals 4: kakform på galler (byt nivå
efter halva tiden)
Ugnsfals 1: kakform på galler
Fyllda kakor
(cheesecake, strudel,
äppelpaj)
Ja 3 150–190 30–85
Långpanna/bakplåt eller kakform på
galler
Ja 1-4 150–190 35–90
Ugnsfals 4: kakform på galler (byt nivå
efter halva tiden)
Ugnsfals 1: kakform på galler
Småkakor/tartletter
Ja 3 160–175 20–45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 160–170 20–45
Ugnsfals 4: galler (byt nivå efter halva
tiden)
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Petit-chouer
Ja 3 175–200 30–40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 170–190 35–45
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
(byt nivå efter halva tiden)
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Maränger
Ja 3 100 110–150 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 100 130–150
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
(byt nivå efter halva tiden)
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd, pizza, focaccia
Ja 3 190–250 12–50 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 190–250 20–50
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
(byt nivå efter halva tiden)
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Fryst pizza
Ja 3 250 10–15
Ugnsfals 3: långpanna/bakplåt eller
galler
Ja 1-4 250 10–20
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
(byt nivå efter halva tiden)
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Matpajer
(grönsakspaj, quiche)
Ja 3 175–200 45–55 Pajform på galler
Ja 1-4 175–190 45–60
Ugnsfals 4: pajform på galler (byt nivå
efter halva tiden)
Ugnsfals 1: pajform på galler
Vol-au-vent/
smördegsbakverk
Ja 3 175–200 20–30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 175–200 20–40
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
(byt nivå efter halva tiden)
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
SV44
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill ha maten tillagad.
Lasagne, ugnsbakad
pasta, cannelloni,
pudding
Ja 3 200 45–55 Ugnsfast form på galler
Lamm, kalv, nöt, fläsk
1 kg
Ja 3 200 80–110
Ugnsfast form eller långpanna
galler
Kyckling, kanin, anka
1 kg
Ja 3 200 50–100
Ugnsfast form eller långpanna
galler
Kalkon, gås 3 kg Ja 2 200 80–130
Ugnsfast form eller långpanna
galler
Ugnsbakad fisk,
inbakad fisk (hel fisk
eller filé)
Ja 3 175–200 40–60
Ugnsfast form eller långpanna
galler
Fyllda gnsaker
(tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 175–200 50–60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd Ja 5 200 3–5 Galler
Fiskfilé, stek Ja 5 200 20–30
Ugnsfals 4: galler (vänd efter halva
tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med vatten
Korv, grillspett,
revbensspjäll,
hamburgare
Ja 5 200 30–40
Ugnsfals 5: galler (vänd efter halva
tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med vatten
Grillad kyckling
1–1,3 kg
- 2 200 55–70
Ugnsfals 2: galler (vänd efter två
tredjedelar av tiden vid behov)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 3 200 35–45
Ugnsfast form på galler (vänd efter två
tredjedelar av tiden vid behov)
Lammlägg, fläsklägg - 3 200 60–90
Långpanna eller ugnsfast form på
galler (vänd efter två tredjedelar av
tiden vid behov)
Ugnsbakad potatis - 3 200 45–55
Långpanna/bakplåt (vänd efter två
tredjedelar av tiden vid behov)
Gratinerade
grönsaker
- 3 200 20–30 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-4 200 50–100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
(byt nivå efter två tredjedelar av tiden
vid behov)
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kött och potatis Ja 1-4 200 45–100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
(byt nivå efter två tredjedelar av tiden
vid behov)
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fisk och grönsaker Ja 1-4 175 30–50*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Recept
Funktion Förvärmning Ugnsfals
(nedifrån)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
SV45
Så läser du tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen för en viss maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar samtidigt. Tillagningstiderna
startar från att du sätter in maten i ugnen men inbegriper inte förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är
ungefärliga och beror på mängden mat och vilka tillbehör som används. Börja med de lägsta rekommenderade värdena och öka
sedan värmen vid behov. Använd medföljande tillbehör samt kakformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går
även att använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men tillagningstiderna blir då något längre. För bästa möjliga
resultat, följ noggrant råden i tillagningstabellen, i synnerhet avseende val av medföljande tillbehör och ugnsfals.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen CONVECTION BAKE (över/under & fläkt) kan du tillaga olika sorters mat samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker) som
kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta
för maträtten som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka bakverk på funktionen över-/undervärme och på en enda ugnsfals. Använd formar i mörk metall och placera dem
alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj varmluftsfunktionen och placera formarna i sicksack på
gallren för optimal luftcirkulation.
- För att se om en kaka är klar, stick in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan är torr är kakan klar.
- Smörj inte kanterna på teflonformar eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd lägre temperatur nästa gång, minska mängden vätska och blanda
smeten mer försiktigt.
- Kakor med våt fyllning (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) ska tillagas med funktionen ”CONVECTION BAKE” (över/under &
fläkt). Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och bröa botten av formen med ströbröd eller smulade kakor
innan du tillsätter fyllningen.
Kött
- Använd valfri typ av ugnsform eller glasform som passar storleken på köttstycket. När du steker kött är det bra att hälla lite
buljong i botten på kokkärlet och att ösa köttet under tillagningen för att ge extra smak. Låt steken vila i ugnen under 10–
15 minuter efter tillagningen, eller slå in den i aluminiumfolie.
- När du ska grilla kött blir tillagningen jämnare om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket tjocka
kräver längre tillagningstid. Undvik att ytan blir bränd genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter
två tredjedelar av tiden.
Placera en långpanna med en halv liter vatten under gallret för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det är kyckling.
Se till att köttbiten sitter fast ordentligt innan du för in spetsen på spettet i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet. För
att undvika matos och fånga upp köttsaften rekommenderas du att placera en långpanna med en halv liter vatten på den
nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar tillagningen. Använd det vid slutet av
tillagningen för att ta ut spettet utan att bränna dig.
Pizza
Smörj plåtarna för att få en knaprig pizzabotten. Strö mozzarellaost över pizzan efter två tredjedelar av tiden.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Whirlpool AKPM 759/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide