Tristar FO-1102 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
FO – 1102
Svenska
Bruksanvisning för Tristar
Fonduegryta
Studera bruksanvisningen noggrant innan produkten används. Hänvisningar
refererar till
den engelska originalmanualen.
1 st fonduegryta
1 st filterkorg
1 st handtag till filterkorg
1 st lock
1 st hållare för fonduegafflar
6 st fonduegafflar
1 st bruksanvisning (original)
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Placera inte fonduegrytan i närheten av värme-källor som ugnar och spisplattor,
etc. Var noga med att ställa grytan på ett torrt och plant under-lag.
Doppa aldrig ned fonduegrytan i vatten eller nå-gon annan vätska, inte heller för
rengöring.
Dra inte i nätkabeln för att lossa stickkontakten från eluttaget – ta tag i stickkontakten.
Ställ inte undan fonduegrytan för förvaring förrän den har kallnat helt.
Lämna inte fonduegrytan obevakad när den an-vänds.
Se till att nätkabeln inte kommer i kläm i t.ex. kslådor och att den inte kommer i
kontakt med heta ytor.
Placera fonduegrytan utom räckhåll för barn och låt inte barn använda grytan utan
noggrann till-syn av en vuxen person. Användningen av het olja medför risk för
brännskador och skållning.
Använd aldrig fonduegrytan i närheten av gaser på grund av brandrisken.
Använd inte fonduegrytan för något annat ända-mål utöver vad som beskrivs i denna
bruksan-visning.
Koppla loss fonduegrytan från eluttaget före ren-göring, efter användning eller om du
misstänker att det har uppstått något fel på grytan.
Täck aldrig över fonduegrytan när den används, annars kan inte ångorna tränga ut
genom filtret.
Rengör filtret efter 20-30 användningstillfällen el-ler om du ser att filtret inte fungerar
tillfredsstäl-lande.
Se till att oljenivån alltid befinner sig mellan MIN- och MAX-nivåerna i oljebadet. I
annat fall kan oljan stänka eller rinna över.
Byt ut oljan regelbundet eftersom vatten samlas i oljan när fonduegrytan används.
Ansamlingen av vatten ökar risken för att oljan skall stänka.
Använd inte fonduegrytan om du upptäcker nå-got fel på grytan eller nätkabeln.
Reparation av grytan kräver specialverktyg och får endast ut-föras av en behörig
servicetekniker.
Flytta inte fonduegrytan när oljan är het.
Överfyll aldrig korgen. Detta gäller särskilt fryst mat eftersom het olja kommer att
stänka.
När fonduegrytan används, håll inte i grytan och håll inte händerna över den.
VARNING! Försök aldrig att släcka eventuella eld-flammor med vatten. Om det börjar
brinna, täck över hela fonduegrytan med ett skynke eller liknande och koppla omedelbart
loss grytan från eluttaget.
INNAN DU ANVÄNDER FONDUEGRYTAN (sid 19)
Ta bort allt förpackningsmaterial från grytan och alla tillbehör.
Rengör grytan och locket invändigt samt korgen. Avlägsna eventuell smuts och torka
noga.
Placera fonduegrytan ett plant och torrt un-derlag. Ställ den inte i närheten av
föremål som kan medföra brandrisk.
HANDHAVANDE
Sätt locket fonduegrytan. Om du använder stekfett i fast form, sätt grytan att
fettet kan smälta. Ställ in den lägsta temperaturen tills fettet har smält. Justera sedan
termostaten till önskad tempe-ratur. r termostaten arbetar är dess kontrollampa tänd
tills den inställda temperaturen har uppnåtts. Kontrollampan kommer att tändas och
släckas ett flertal gånger medan termostaten upprätthåller en konstant temperatur.
FYLLA PÅ OLJA
OBS! Sätt aldrig på fonduegrytan om det inte finns olja i den.
Vi rekommenderar att du använder flytande olja avsedd för frityrer. Använd aldrig
oljeblandningar och blanda aldrig ny olja med gammal olja.
Fyll grytan till önskad nivå. Oljenivån måste alltid vara mellan MIN-nivån (0,4 liter)
och MAX-nivån (0,45 liter). Kontrollera noga innan du sät-ter på fonduegrytan att
oljenivån är mellan dessa markeringar.
Om du använder steksmör eller frityrfett i fast form, skär det i bitar och lägg i så att grytans
botten täcks. Ställ in termostaten på den lägsta temperaturen och sätt apparaten. Låt
fettet smälta och tillsätt gradvis mer fett upp till önskad ni(450 gram fett blir ungefär
0,45 liter olja).
RÅD OCH TIPS
Skär upp matbitarna i ungefär samma storlek och tjocklek om du vill att de skall
tillagasun-gefär samma tid. Skär inte alltför tjocka bitar som kan bli svåra att få rätt
tillagade hela vägen igenom.
Använd torra matbitar. Maten blir mer knaprig på det viset.
All fryst mat är inte lämplig att tillaga i en fon-duegryta. Fiskfiléer som inte är
panerade måste torka. Fryst pommes frites behöver inte tinas.
Byt ut oljan ofta – då smakar maten bättre.
För att upprätthålla en så god kvalitet på oljan som möjligt skall du avlägsna matrester
från olj-an när den har kallnat.
Lägg i maten i fonduegrytan när önskad tempe-ratur har uppnåtts.
Krydda inte maten förrän den har plockats upp ur grytan och korgen.
TILLAGNINGSTIDER
Följande tillagningstider är endast riktlinjer. Tiderna kan variera beroende den mängd
mat som läggs i fonduegrytan och på din personliga smak.
Maträtt
Tillag-
ningstid
(minuter)
ºC
Potatischips 12 190
Frysta potatischips 10 190
Portion frysta chips (200 g) 5 190
Frysta fiskpinnar 7 180
Frysta bläckfiskbitar 5 180
Skivor av kycklingbröst 8-9 170
Frysta kycklingdelar (300 g) 3-4 170
Tärningar av camembertost 2-3 160
Köttbullar (400 g) 9 150
Färska champinjoner (350 g) 5 150
Se efter i kokböcker för fonduerecept med choklad och ost. Choklad och ost behöver
smältas innan de placeras i fonduegrytan. Starta vid en g temperatur. Justera
temperaturen beroende på ingredienserna.
TILLAGNING
Sätt fast det medföljande handtaget korgen genom att trycka ihop det något och
stänga det.
Sätt i korgen. Överfyll inte grytan (se MAX-mar-keringen). Korgen rymmer max. 400
gram färsk mat eller 340 gram fryst mat.
När termostatlampan har slocknat, sänk sakta ned korgen i oljan och ta av handtaget.
Stäng locket ordentligt.
Du kan fritera tre gånger i rad. För bästa resultat bör du dock tillsätta ny olja.
När maten är klar, var försiktig när du öppnar locket. Använd till exempel en
köksvante r att skydda dig mot hela ytor och ånga. Plocka upp korgen med
handtaget. Skaka försiktigt av över-flödig olja.
EFTER ANVÄNDNING
Stäng av fonduegrytan och koppla loss den från eluttaget.
Vänta tills fonduegrytan kallnat helt innan du flyt-tar den, rengör den eller ställer undan
den för
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Tristar FO-1102 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning