SEVERIN 160 BREAD-MAKER Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

INNEHÅLLSFÖRTECKNING
Teknisk specifikation 108
Viktiga säkerhetsföreskrifter 109
Din bakmaskin 110
Kontrollpanel 111
Hur du använder bakmaskinen 113
Programfunktioner 114
Användning 115
Rengöring och vård 116
Vanliga problem 116
Recept 117
Garanti 121
TEKNISK SPECIFIKATION
Modellnr.: BM 3989
Nätspänning: 230 V~, 50 Hz
Effektförbrukning: 600 W
Bakningskapacitet: max. 550 g vetemjöl för en 900 g limpa
Ungefärliga mått: 335 mm (B) x 280 mm (D) x 340 mm (H)
Vikt: 5,9 kg
Tidsinställare: Kan förprogrammeras max. 13:00 timmar
Programfunktioner: 12
Tillbehör: Måttkopp och måttsked
Denna produkt uppfyller de krav som är gällande för CE-märkning.
108
Bakmaskin
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Läs noggrant igenom följande bruksanvisning innan du använder bakmaskinen.
Höljets yta och ventilationsöppningarna blir heta under användning. Rör inte
bakmaskinens heta delar. Använd alltid en grillvante eller grytlapp då du tar brödet ur
formen. Se till att du endast rör vid locket när du öppnar enheten.
Apparaten bör endast anslutas till ett felfritt jordat uttag installerat enligt gällande
bestämmelser. Se till att nätspänningen i vägguttaget motsvarar den som är märkt på
apparatens skylt.
Dra alltid stickproppen ur vägguttaget efter användning,
- om det förekommer funktionsstörningar under användning,
- då du tar ut brödformen,
- före rengöring.
Tag stickproppen ur vägguttaget genom att dra i stickproppen, aldrig i sladden. Låt inte
elsladden hänga fritt; se till att den inte kommer i närheten av apparatens heta delar och
låt inte sladden ligga över vassa kanter.
Kontrollera noga om det märks några fel på huvudenheten eller de medföljande
komponenterna innan apparaten används. Om apparaten t ex har tappats på en hård yta
får den inte längre användas. Även osynliga skador kan försämra apparatens
driftsäkerhet.
Denna apparat bör inte användas av personer (inklusive barn) som har minskad fysisk
rörelseförmåga, reducerat sinnes- eller mentaltillstånd, eller som saknar erfarenhet och
kunskap. Dessa personer bör antingen endast använda apparaten under tillsyn av en
person som är ansvarig för deras säkerhet eller också få tillräckliga instruktioner
beträffande apparatens användning.
Se till att barn inte leker med apparaten.
Se till att avståndet till väggar eller andra föremål är minst 5 cm. Placera inte apparaten
eller använd apparaten nära eller under väggskåp eller hängande föremål såsom gardiner
eller annat lättantändligt material. Placera ej föremål ovanpå apparaten.
Placera alltid apparaten på en jämn och värmebeständig arbetsyta. Se till att apparaten
och elsladden inte kommer i kontakt med heta ytor eller värmekällor (t ex ugnsplattor
eller öppen eld).
Starta aldrig apparaten om inte brödformen innehållande ingredienserna har placerats
inuti enheten.
Utsätt inte apparaten för regn eller fuktighet och använd den inte utomhus eller på
fuktiga ytor. Se till att apparaten alltid är utom räckhåll för vatten. Sänk aldrig ner
stickproppen, elsladden eller apparaten i vatten.
Varning: täck inte över bröd med aluminiumfolie eller liknande under
tillagningsprocessen; den extra värmeutvecklingen som uppstår kan skada enheten
allvarligt.
Denna bakmaskin är enbart avsedd för enskilda hushåll och inte för kommersiell
användning.
Använd inte apparaten för andra ändamål än de som beskrivs i denna manual.
Användning av tillbehör som inte är producerade av tillverkaren kan leda till skador på
apparaten såväl som allvarliga personskador.
Rör inte de rörliga delarna under användning. Lägg inte fingarna eller händerna in i
enheten såvida den inte har kopplats ur elnätet och har svalnat helt.
För att uppfylla säkerhetsbestämmelserna och undvika risker får reparationer av
elektriska apparater endast utföras av fackmän, inklusive byte av sladden. Om det krävs
en reparation, bör du vänligen skicka apparaten till någon av våra
109
kundtjänstavdelningar. Adresserna finns i bilagan till denna bruksanvisning.
Spara denna bruksanvisning för framtida bruk.
Din bakmaskin
1. Kontrollpanel 2. Ventilationsöppningar
3. Lock
A LCD-display 4. Fönster
B Tidsinställning och 5. Bakningsbehållare
C Gräddning (Bryningskontroll) 6. Brödformens handtag
D Meny 7. Brödform
E Start / Stopp 8. Hölje
F Brödvikt 9. Degkrok
110
1
A
B
C
F
D
E
2
3
4
5
2
6
7
8
9
Kontrollpanel
A LCD-display
LCD-displayen visar det valda programmet och den återstående tiden för programmet.
Det aktiva programmet indikeras av ett kontinuerligt blinkande kolon
Exempel:
I detta exempel har program 2 (för VITT BRÖD/BAGUETTE) valts genom att trycka
på knappen . Displayen visar: 2 3:50; dessutom visas vikten i form av en
pilspets längst upp till höger i displayen, indikerande en vikt på 900 g; gräddningsnivån
som valts visas som ‘medium’ (pilspetsen syns längst upp till vänster i displayen).
Programmets sammanlagda tillredningstid är 3 timmar och 50 minuter.
B Tidsinställning ( och )
Programmen 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 och 12 kan startas med en fördröjd tidsinställning.
Detta möjliggör att det valda programmet kan avslutas upp till 13:00 timmar senare.
Exempel:
Du önskar starta programmet kl. 20.00, och vill att brödet skall vara färdigt kl. 7.30
följande morgon. Följaktligen kommer den sammanlagda programmeringstiden att vara
11 timmar och 30 minuter.
- Tryck på knappen för att välja det önskade programmet.
- Tryck på eller knapparna tills displayen visar den sammanlagda bakningstiden
11:30.
- Blanda i ingredienserna enligt instruktionerna i avsnittet Användning. Se till att jästen
inte kommer i beröring med vätskan eller saltet.
Använd inte tidsinställningsfunktionen om receptet innehåller känsliga ingredienser
såsom ägg, färsk mjölk eller frukt. Tidsinställningsfunktionen är inte heller lämplig för
recept som kräver en tillsats av ingredienser (t ex nötter, frön eller torkad frukt) under
knådnings- eller jäsningsfasen .
C Gräddning
I bakningsprogrammen 1-7 är det möjligt att förprogrammera den önskade
gräddningsnivån; Det finns tre nivåer att välja mellan. Den gräddningsnivå som valts
visas av en pilspets i övre delen av LCD-displayen.
LÄTT
MEDIUM
MÖRK
D Meny
Tryck på knappen tills det önskade programmet visas i LCD-displayen (A).
12 olika program kan väljas ur menyn:
111
Program 1 2 3 4 5 6 Kort 7 Kort 8 10 11
Standard Vitt bröd/ Fullkorn Småbröd, Kakor program, program, Deg Normala Sandwich
Baguette bakelser med jäst 750 g 900 g (900 g) kakor
Första 750 g 9 min. 16 min. 9 min. 7 min. 10 min. 12 min. 8 min. 20 min. 10 min. 15 min.
knådningsfasen 900 g 10 min. 18 min. 10 min.
Första 20 min. 40 min. 25 min. 5 min. 5 min. - - - 5 min. 40 min.
jäsningsfasen ●●
Andra 750 g 14 min. 19 min. 18 min.
knådningsfasen 8 min. 20 min. - - - 20 min. 5 min.
900 g 15 min. 22 min. 20 min. ●●
Andra jäsningsfasen 20 min. 20 min. 20 min. - 20 min. - - 20 min. 29 min. 24 min.
Korta blandningsfasen 30 sek. 30 sek. 30 sek. - 30 sek. - - 30 sek. 30 sek. 30 sek.
Tredje jäsningsfasen 4 min. 9 min. 14 min. - 9 min. - - 9 min. 30 sek. 30 sek.
30 sek. 30 sek. 30 sek. 30 sek. 30 sek.
Sista 750 g 45 min. 50 min. 70 min. - 55 min. 11 min. 9 min. 40 min. 35 min. 40 min.
jäsningsfasen 900 g 50 min.
Gräddning 750 g 60 min. 65 min. 55 min. 80 min. 50 min. 35 min. 40 min. - 70 min. 50 min.
900 g 65 min. 70 min. 60 min. 60 min. 55 min.
Körningstid 750 g 2:53 3:40 3.32 1:40 2:50 0:58 0:58 1:30 2:50 2:55
för 900 g 3:00 3:50 3:40 2:55 3:00
Akustisk signal x x x - x - - - x x
under programmet
Meny 9 SYLT, MARMELAD Uppvärmning 15 min. Uppvärmnings- och knådningsfas 45 min. Vilofas 20 min. Totalt 1:20
Meny 12 BAKNING Gräddning 60 min. Totalt 1:00
För vissa program hörs en ljudsignal när programfasen ifråga (märkt «») nås.
112
E START/STOPP- knappen
knappen startar eller avslutar ett program. Ett kontinuerligt blinkande kolon i LCD-
displayen indikerar att programmet har aktiverats.
Skydd mot fel inmatning:
Då ett program har startat låses alla andra kontrollknappar tills bakningsprocessen har
avslutats eller tills knappen har tryckts in i minst 3 sekunder.
Då du trycker på en kontrollknapp bör du alltid hålla den intryckt tills en ljudsignal
indikerar att den korrekta inmatningen är gjord.
F Brödvikt
Med bakningsprogrammen 1, 2, 3, 5 och 11 väljer du brödstorlek i förväg. Den valda
vikten indikeras i form av en pilspets under respektive brödsymbol i LCD-displayen.
HUR DU ANVÄNDER BAKMASKINEN
Med din nya bakmaskin kan du:
-
baka bröd enligt olika recept, några recept finner du i bilagan till denna bruksanvisning.
Dessutom kan du med denna bakmaskin också använda färdigköpta brödmixprodukter
som innehåller högst 500 g fasta ingredienser (för en brödlimpa på ca. 900 g).
-
blanda, knåda deg för frallor, pizza etc., och låta degen jäsa.
Ytterligare viktig information
-
Använd alltid en grytlapp eller grytvante då du rör maskinen efter användning och då du
rör det färdiggräddade brödet.
-
Baka endast bröd enligt recept som innehåller ca. 200 – 550 g mjöl. Använd 1
1
/
2
teskedar
jäst för vetemjöl, och 2 teskedar för rågmjöl.
Om mjölmängden är mindre än detta kan inte en ordentlig knådning av degen
garanteras. En alltför stor mängd mjöl kan leda till att degen jäser över kanterna på
brödformen.
-
Om ett strömavbrott på mindre än 15 minuter inträffar fortsätter bakningsprocessen
automatiskt där den slutade.
-
Vattenånga kan bildas på fönstret under knådningsfasen. Kondensen försvinner dock
under gräddningsfasen.
-
För att försäkra dig om att brödet blir jämnt gräddat bör du inte öppna locket under
gräddningsprocessen.
-
Efter användning bör bakmaskinen och brödformen svalna ordentligt före rengöring.
-
Brödformen och degkroken har en non-stick yta. För att undvika skador på denna yta
bör inga metallföremål eller andra hårda, vassa eller spetsiga föremål användas.
-
Varning: användning av bakmaskinen då den är tom kan skada apparaten p g a
överhettning av den tomma brödformen.
Varning
-
Om det av någon anledning utvecklas rök inuti bakningsenheten bör locket hållas stängt
och stickproppen omedelbart tas ur vägguttaget. Försök under inga omständigheter att
kväva eller släcka en pyrande deg med vatten. Rökutvecklingen kan bero på att degen
har jäst över brödformens kanter och kommit i kontakt med värmeelementen. Därför är
det mycket viktigt att följa de måttbegränsningar som angivs i recepten.
-
Se alltid till att apparaten är placerad utom räckhåll för barn, speciellt då den är i
användning.
113
-
Placera inte apparaten på mjuka eller lättantändliga ytor (t ex mattor). Se alltid till att
den är placerad på en stadig och jämn arbetsyta. Placera alltid apparaten så att den inte
kan stjälpa.
-
Rör inte metallhöljet, ventilationshålen på baksidan av enheten eller fönstret på luckan;
dessa delar blir heta under användning.
-
Se till att apparaten är avstängd, kopplad ur elnätet och att den har svalnat fullständigt
före rengöring.
PROGRAMFUNKTIONER
1 = STANDARD
Detta program är vanligast och lämpligt för bröd med vetemjöl som huvudingrediens.
2 = VITT BRÖD/BAGUETTE
Lämpligt för lätta degar ss. VITT BRÖD/BAGUETTE.
3 = FULLKORNSBRÖD
I jämförelse med STANDARD-programmet har detta program förlängda jäsnings- och
bakningsfaser eftersom degar som innehåller en stor mängd råg- eller fullkornsmjöl tenderar
att jäsa långsammare än degar som innehåller vetemjöl.
4 = SMÅBRÖD, BAKELSER
Lämpligt för tillredning av småbröd som innehåller bakpulver i stället för jäst.
5 = KAKOR MED JÄST
Süßer Hefeteig bräunt durch einen hohen Zuckeranteil stärker, daher hat dieses Programm
eine verkürzte Backzeit.
6 = KURZ, 750g
Lämpligt för recept upp till 750 g; limporna blir även mindre och kompaktare än vanligt.
7 = KORT PROGRAM, 750g
Lämpligt för recept upp till 900 g; limporna blir även mindre och kompaktare än vanligt.
8 = DEG
Detta program inkluderar inte en bakningsfas. Då programmet har avslutats kan degen (t ex
pizzadeg) tas ut och därefter bakas i en vanlig ugn.
9 = SYLT, MARMELAD
Lämpligt för tillredning av sylt och marmelad. Under förberedelserna bör du se till att
bakningsformen endast fylls till två tredjedelar med ingredienser (ca 900 g), eftersom
blandningen ofta skummar upp.
10 = NORMALA KAKOR
Lämpligt för kakor i vilka du använder bakpulver i stället för jäst.
11 = SANDWICH
Lämpligt för att baka smörgåsbröd. Brödet har en lätt struktur och en tunn skorpa.
12 = BAKNING
Lämpligt för bakning av deg (t ex deg som tidigare blivit knådad med DEG-programmet).
På detta sätt kan jäsningsfasen ändras i enlighet med degtypen innan BAKNING-
programmet startas.
INNAN FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
-
Tag loss brödformen genom att vrida den motsols.
-
Sätt stickproppen i ett lämpligt uttag.
-
Använd knappen för att välja program 12 (BAKNING).
-
Tryck på knappen och låt apparaten värma upp i ungefär 10 minuter med locket
öppet. Detta avlägsnar den lukt som vanligen förekommer då man första gången
aktiverar värmeelement. Se till att rummet är väl ventilerat. För att undvika att
114
brödformen blir överhettad bör den tas ut innan apparaten startas.
-
Tryck därefter ner knappen i minst 3 sekunder, dra stickproppen ur vägguttaget och
låt apparaten svalna. Brödformen bör rengöras noggrant innan den används första
gången.
ANVÄNDNING
-
Öppna locket, vrid brödformen motsols och tag loss den.
-
Placera degkroken i dess sockel inuti brödformen.
-
För bästa resultat läggs vätskan i först och därefter de fasta ingredienserna såsom mjölet.
-
Jästen tillsätts sist. Se till att att jästen inte kommer i beröring med saltet eller vätskan då
tidsinställningsfunktionen används.
-
Sätt tillbaka brödformen i enheten och vrid den medsols för att låsa den på plats. Innan
programmet startas bör du stänga locket och sätta stickproppen i ett lämpligt vägguttag.
-
Välj önskat bakningsprogram med hjälp av knappen. Vid varje tryck på
knappen visar displayen följande program i ordningsföljden.
-
Genom att trycka på knappen kan du välja den önskade gräddningsnivån i
programmen 1-7. Följande nivåer kan väljas: LÄTT ( ), MEDIUM ( )och
MÖRK ( ).
-
Bakningsprogrammen 1, 2, 3, 5 och 11 möjliggör en förinställning av brödstorleken med
hjälp av -knappen.
-
Om du önskar starta programmet med fördröjd tidsinställning kan den sammanlagda
tillredningstiden nu matas in med hjälp av och knapparna.
-
I annat fall startar du knådnings- och/eller bakningsprocessen genom att trycka på
knappen.
-
Under knådnings- eller jäsningsfasen i programmen 1, 2, 3, 5, 10 och 11 indikerar en
ljudsignal att extra ingredienser såsom frukt och nötter kan tillsättas i degen, men öppna
inte locket därefter utan vänta tills programmet är klart.
-
Om du behöver avbryta ett program trycker du på -knappen i ca 3 sekunder.
Knappfunktionen bekräftas med en ljudsignal.
-
Då brödet eller degen är färdiga hörs en signalserie och tidsinställningsdisplayen visar
0:00. Tryck ner knappen i minst 3 sekunder och öppna locket.
-
Om du glömmer att trycka på knappen och ta ut brödet genast hålls brödet
automatiskt varmt i ca 60 minuter. Detta förhindrar att kondensation uppkommer i
brödformen.
-
Använd en grytvante för att försiktigt ta ut brödformen. Placera inte den heta
brödformen på en värmekänslig yta.
-
Tag ut brödet ur brödformen. För att lösgöra brödet kan du
skaka det försiktigt. Om degkroken inte lossnar från brödet bör
den försiktigt lossas. För att undvika skador eller repor på non-
stick ytan bör inga metallföremål eller andra olämpliga föremål
användas.
För att brödets undersida också skall svalna bör det placeras på
ett lämpligt galler. Försök inte skära upp brödet förrän det har
svalnat.
Viktig information
-
Program Kakor, småbröd:
Programmet används för kakor, småbröd eller bröd med bakpulver. För att slutresultatet
skall bli så bra som möjligt bör du alltid först lägga vätskorna i brödformen och därefter
115
de fasta ingredienserna. Under programmets början är det möjligt att degen eller de
torra ingredienserna samlas runt brödformens kanter. Om detta händer bör du använda
en spatel för att flytta ingredienserna från hörnen.
-
Kortprogram 750 g och 900 g:
Dessa program är lämpliga för att baka bröd på kortare tid. Med en förkortad jäsningsfas
blir brödet något mindre och fastare än normalt. Kom ihåg att du bör använda varmt
vatten. Det bästa resultatet når du vanligen med en vattentemperatur på ca 48-50 °C. Vi
rekommenderar att du använder en lämplig mattermometer. Om temperaturen är för låg
jäser inte brödet tillräckligt mycket; en temperatur som är alltför hög leder till att jästen i
degen jäser för tidigt, och även då blir bakningsresultatet sämre.
RENGÖRING OCH VÅRD
Varning: se till att apparaten är avstängd, kopplad ur elnätet och helt avsvalnad innan
du rengör den. Sänk aldrig ner bakmaskinen i vatten.
-
Vrid brödformen motsols, lyft ut den och tag loss knådningskroken.
Brödformen och degkroken kan rengöras med hett vatten och ett milt rengöringsmedel.
Använd inga repande material vid rengöringen. Om du inte lyckas lösgöra degkroken
från brödformen med normal kraft kan du låta den ligga i blöt i ljummet vatten i ca 30
minuter. Försök inte med våld lösgöra degkroken
För att förhindra skador på drivaxelns tätning, bör brödformen inte ligga i blöt en längre
tid. Brödformen bör inte rengöras i diskmaskin.
-
Insidan av locket kan rengöras med en mjuk, lätt fuktad trasa. Insidan av apparaten
rengörs med en mjuk, torr trasa.
Kommersiellt framställda ugnsrengöringsprodukter för vanliga ugnar får inte användas.
Använd inte heller slipmedel eller starka rengöringsmedel, vinäger eller blekmedel för
att rengöra apparaten.
Se alltid till att apparaten har svalnat fullständigt och är torr innan du placerar den i
förvaring.
VANLIGA PROBLEM
1. Brödet har en stark doft.
Kontrollera att den rätta jästmängden har använts. För mycket jäst kan orsaka en
obehaglig lukt och få brödet att jäsa för mycket. Använd alltid färska ingredienser.
2. Det gräddade brödet är vått och har en kladdig yta.
Tag ut brödet direkt efter bakningen och placera det på ett galler för att svalna.
3. Det valda programmet startar inte då man trycker på startknappen.
Försäkra dig om att apparaten är ordentligt ansluten till elnätet.
Om apparaten fortfarande är för het efter föregående användning hindrar en automatisk
säkerhetsströmbrytare apparaten att slås på igen. I detta fall visar LCD-displayen
bokstäverna HHH, och en oavbruten ljudsignal hörs. Tryck på knappen i 3 sekunder
och avlägsna brödformen med ingredienserna ur apparaten. Låt bakmaskinen svalna i ca
20 minuter med locket öppet innan du försöker starta programmet igen.
4. Efter att du tryckt på startknappen visas EEE i displayen.
Meddelandet EEE indikerar att temperatursensorn inte fungerar. I detta fall bör
apparaten kontrolleras av en behöring person.
116
5. Brödet har stigit för mycket.
Minska på jäst-, vatten- eller
mjölmängden som använts.
6. Brödet har inte stigit tillräckligt.
Öka mängden av jäst, vatten eller
sötningsmedel. Se till att ingredienserna
tillsätts i den rätta ordningsföljden: först
vätskan, sedan de fasta ingredienserna
och till sist jästen.
Märk: bröd som innehåller råg- eller
fullkornsmjöl tenderar att jäsa mindre
än bröd som innehåller vetemjöl.
7. Degen sjunker ihop efter att
gräddningsfasen har inletts.
Degen är för lös. Minska en aning på
vätske- eller jästmängden, eller använd
ett program med en kortare jäsningsfas.
Du kan också öka mängden av salt.
8. Degen är för lös eller för kladdig.
Degkonsistensen kan bli smidigare om
en sked mjöl tillsätts under
knådningsfasen.
9. Det är mycket svårt att knåda degen.
Tillsätt en sked vatten under
knådningsfasen.
RECEPT
Vete- och rågbröd med sojafrön
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1
1
/
2
tsk Torrjäst
225 270 g Vetemjöl (typ 550)
195 235 g Rågmjöl (typ 1150)
2 2 tsk Salt
1
1
/
2
1
1
/
2
tsk Socker
160 190 ml Vatten
140 170 ml Gräddmjölk
1
1
/
2
2 tsk Surdegspulver av surdeg
30 35 g Sojafrön
1 1 tsk Brödkrydda
Program: 1 STANDARD
Gräddning: MEDIUM
Sojafröna tillsätts efter ljudsignalen.
Lökbröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1
1
/
2
2 tsk Torrjäst
270 325 g Vetemjöl (typ 405)
180 215 g Rågmjöl (typ 1150)
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
/
2
1 tsk Socker
165 200 ml Vatten
135 160 ml Gräddmjölk
40 50 g Rostad lök
Program: 2 VITT BRÖD/BAGUETTE
Gräddning: MEDIUM
Den rostade löken tillsätts efter ljudsignalen.
117
Ostbröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1
1
/
2
1
1
/
2
tsk Torrjäst
270 325 g Vetemjöl (typ 550)
180 215 g Rågmjöl (typ 1150)
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
/
2
1 tsk Socker
180 215 ml Vatten
135 160 ml Gräddmjölk
50 60 g Fint riven Emmentalost
Program: 1 STANDARD
Gräddning: MÖRK
Osten tillsätts efter ljudsignalen.
Vetebröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1
1
/
2
tsk Torrjäst
220 260 g Vetemjöl (typ 550)
230 280 g Fullkornsvetemjöl (typ 1050)
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
/
2
1 tsk Socker
1 1 msk Surdegspulver av surdeg
210 250 ml Gräddmjölk
120 145 ml Mjölk
Program: 1 STANDARD
Gräddning: MEDIUM
Vetebröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1
1
/
2
tsk Torrjäst
270 325 g Fullkornsvetemjöl (typ 1050)
180 215 g Vetemjöl (typ 405)
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
1
/
2
2 tsk Honung eller sirap
1 2 tsk Surdegspulver av surdeg
270 325 ml Vatten
Program: 1 STANDARD
Gräddning: MÖRK
Sött bröd
Ingredienser:
750g Ingredienser
1 tsk Torrjäst
500 g Vetemjöl (typ 550)
2 msk Socker
2 msk Honung
1 tsk Salt
185 ml Mjölk
Gräddning: 5 KAKOR MED JÄST
Fruktbröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1
1
/
2
tsk Torrjäst
230 280 g Vetemjöl (typ 550)
220 260 g Rågmjöl (typ 1150)
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
/
2
1 tsk Socker
300 360 ml saft av grapefrukt
Program: 1 STANDARD
Gräddning: MÖRK
Vitt bröd/baguette
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1
1
/
2
tsk Torrjäst
390 470 g Vetemjöl (typ 405)
2 2
1
/
2
msk Socker
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
1
/
2
2 msk Margarin eller smör
150 180 ml Mjölk
120 145 ml Vatten
Program: 2 VITT BRÖD/BAGUETTE
Gräddning: MEDIUM
118
Råg- och fullkornsbröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1
1
/
2
2 tsk Torrjäst
225 270 g Fullkornsvetemjöl (typ 1050)
225 270 g Grovt rågmjöl
1 1
1
/
2
tsk Salt
1
/
2
1 tsk Socker
285 340 ml Vatten
2 3 msk Surdegspulver av surdeg
Program: 3 FULLKORNSBRÖD
Gräddning: MÖRK
Veteklibröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1 tsk Torrjäst
340 405 g Vetemjöl (typ 550)
125 175 ml Vetekli
2 2 msk Socker
2 2 msk Mjölkpulver
1 2 tsk Salt
2 2 msk Margarin eller smör
225 270 ml Vatten
Program: 1 STANDARD
Gräddning: MEDIUM
Pizzadeg
Ingredienser:
Ingredienser
2 tsk Torrjäst
400 g Vetemjöl (typ 550)
2 tsk Salt
1 tsk Socker
3 msk Olivolja
230 ml Vatten
Program: 8 DEG
-
Tag degen ur brödformen när programmet
har avslutats.
-
Pensla en bakplåt med olivolja och kavla ut
degen på plåten.
-
Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 30
minuter.
-
Strö över pizzafyllning enligt smak och
grädda pizzan 15-25 minuter i en förvärmd
ugn i 200° C tills osten har smält och degen är
brun runt kanterna.
Vete- och rågbröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1
1
/
2
tsk Torrjäst
225 270 g Vetemjöl (typ 550)
225 270 g Rågmjöl (typ 1150)
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
/
2
1 tsk Socker
210 250 ml Vatten
110 135 ml Naturell yoghurt, 3.5% fett
1 2 tsk Surdegspulver av surdeg
Program: 1 STANDARD
Gräddning: MEDIUM
Havreklibröd
Ingredienser:
750g 900g Ingredienser
1 1 tsk Torrjäst
270 325 g Vetemjöl (typ 550)
80 100 g Havrekli
1 1
1
/
2
msk Socker
1
1
/
2
2 tsk Salt
1
1
/
2
2 msk Margarin eller smör
300 360 ml Mjölk
Program: 3 FULLKORNSBRÖD
Gräddning: MEDIUM
Färdiga brödmixprodukter
En mängd olika brödmixprodukter finns att
köpa i affärerna.
-
Blanda ihop högst 500 g av brödmixen
och den jästmängd som behövs i
brödformen. Beroende på storleken på
brödmixen kan eventuellt endast hälften
användas till en sats.
-
Tillsätt motsvarande mängd vätska.
Program: STANDARD, VITT
BRÖD/BAGUETTE eller
FULLKORNSBRÖD, beroende på vilken
sorts mjöl som används.
Sylt, marmelad
Basreceptet består av finhackade eller
mosade frukter och gelatinsocker.
119
Information om de rätta proportionerna av frukt och gelatinsocker finns på
sockerförpackningen.
-
Innan frukterna skärs i små bitar eller mosas, bör de tvättas och vid behov även skalas.
-
Placera frukten och gelatinsockret i brödformen och se till att den inte fylls mer än två
tredjedelar, eftersom marmeladen skummar under tillagningsprocessen. Processen bör
övervakas noggrant.
-
Starta programmet SYLT, MARMELAD.
-
När programmet har slutförts bör du dra stickproppen ur vägguttaget och använda en
grytlapp då du försiktigt tar ut bakformen. Vid behov kan du röra om i formen för att
minska på skummet.
-
Häll försiktigt över marmeladen i burkar som du förberett. Stäng burkarna tätt och låt
dem svalna.
Formen bör sköljas noga genast efter användningen.
Ytterligare receptinformation
Recepten som föreslås i denna manual kan modifieras enligt smak genom att andra önskade
ingredienser tillsätts.
Du kan tillsätta ingredienser enligt smak, t.ex. vetegroddar, solrosfrön, örter, kumminfrön,
malen peppar, hackade nötter, mysli, majsgryn, finhackade bacontärningar osv. Dessa
ingredienser kan tillsättas efter ljudsignalen då du använder följande program:
STANDARD, VITT BRÖD/BAGUETTE, FULLKORNSBRÖD, KAKOR MED JÄST,
NORMALA KAKOR och SANDWICH.
Bakmaskinen är ämnad för recept som innehåller en mjölmängd på högst 550 g. För att
undvika att degen jäser över brödformens kanter och för att vara säker på att degen knådas
ordentligt bör denna mjölmängd inte överskridas.
Alla ingredienser bör vara rumstempererade.
Sockret fungerar även som ett jäsningsmedel och gör brödets yta mörkare och tjockare.
Salt ger degen en fastare konsistens och gör jäsningsprocessen långsammare.
Om du tillsätter andra ingredienser i vätskeform, se till att minska på den övriga mängden
vätska som angivs i receptet. Detta gäller t.ex. om du tillsätter ägg, färskost eller yoghurt.
Bakningsresultatet beror på många faktorer s.s. lufttryck, fuktighet, vattnets hårdhet,
rumstemperatur och ingrediensernas temperatur. Om ett recept inte genast ger ett resultat i
ditt tycke rekommenderar vi att du ändrar de föreslagna recepten enligt eget önskemål, se
instruktioner i stycket ‘Vanliga problem’.
Specialinformation för personer med allergier
Med denna brödmaskin kan du också använda mjölblandningar som är anpassade för
personer som har glutenintolerans. Brödet blir relativt fast även när du använder en större
mängd jäst eller bakpulver. I detta fall kan emellertid endast STANDARD-programmet
användas, med en mörkare gräddningsinställning. Med detta program kommer brödet att ha
en kraftigare skorpa. Förprogrammering rekommenderas inte med glutenfria mjölsorter.
Starta alltid programmet genast efter det att ingredienserna har tillsatts. Om du observerar
att det finns mjölavlagringar på bakformens väggar, öppnar du locket under
knådningsprocessen, och använder en gummiskrapa för att få mjölet tillbaka till degen så att
den blir ordentligt blandad. Stäng locket.
När du använder jäst bör knådningskroken tas bort efter den sista knådningsfasen. Strö litet
mjöl på dina fingrar innan du tar bort kroken. Det är nödvändigt att ta bort
knådningkroken för att förhindra att det bildas luftfickor i brödet eftersom degen bara jäser
litet grann. Tillsätt några droppar olja i degen efteråt och sprid ut den jämnt över degytorna
120
med en degskrapa eller dina fingrar. Så detta sätt förhindras djupa sprickor som annars
kunde uppstå av den höga temperaturen. Stäng därefter locket.
Färdiga blandningar är mest lämpliga för glutenfritt bröd.
Förkortningar:
Tsk = tesked (måttsked: 1 tsk) = 5 ml
1
/
2
tsk = en halv tesked
Msk = matsked (måttsked: 1 msk) = 15 ml
g = gram
ml = milliliter
Måttkopp: 200 ml
Bortskaffning
Kasta inte gamla eller söndriga apparater med hushållsavfallet, utan lämna dem till
din hemorts återvinningsstation.
GARANTI I SVERIGE OCH FINLAND
För material- och tillverkningsfel gäller 2 års garanti räknat från inköpsdagen mot
uppvisande av specificerat inköpskvitto i överensstämmelse med de allmänna
garantivillkoren. Ifall apparaten används felaktigt, eller vårdslöst, ansvarar den som
använder apparaten för eventuella material- och personskador.
Tillverkas för: Severin Elektrogeräte GmbH, Tyskland.
121
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

SEVERIN 160 BREAD-MAKER Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för