Information om de rätta proportionerna av frukt och gelatinsocker finns på
sockerförpackningen.
-
Innan frukterna skärs i små bitar eller mosas, bör de tvättas och vid behov även skalas.
-
Placera frukten och gelatinsockret i brödformen och se till att den inte fylls mer än två
tredjedelar, eftersom marmeladen skummar under tillagningsprocessen. Processen bör
övervakas noggrant.
-
Starta programmet SYLT, MARMELAD.
-
När programmet har slutförts bör du dra stickproppen ur vägguttaget och använda en
grytlapp då du försiktigt tar ut bakformen. Vid behov kan du röra om i formen för att
minska på skummet.
-
Häll försiktigt över marmeladen i burkar som du förberett. Stäng burkarna tätt och låt
dem svalna.
● Formen bör sköljas noga genast efter användningen.
Ytterligare receptinformation
Recepten som föreslås i denna manual kan modifieras enligt smak genom att andra önskade
ingredienser tillsätts.
Du kan tillsätta ingredienser enligt smak, t.ex. vetegroddar, solrosfrön, örter, kumminfrön,
malen peppar, hackade nötter, mysli, majsgryn, finhackade bacontärningar osv. Dessa
ingredienser kan tillsättas efter ljudsignalen då du använder följande program:
STANDARD, VITT BRÖD/BAGUETTE, FULLKORNSBRÖD, KAKOR MED JÄST,
NORMALA KAKOR och SANDWICH.
Bakmaskinen är ämnad för recept som innehåller en mjölmängd på högst 550 g. För att
undvika att degen jäser över brödformens kanter och för att vara säker på att degen knådas
ordentligt bör denna mjölmängd inte överskridas.
Alla ingredienser bör vara rumstempererade.
Sockret fungerar även som ett jäsningsmedel och gör brödets yta mörkare och tjockare.
Salt ger degen en fastare konsistens och gör jäsningsprocessen långsammare.
Om du tillsätter andra ingredienser i vätskeform, se till att minska på den övriga mängden
vätska som angivs i receptet. Detta gäller t.ex. om du tillsätter ägg, färskost eller yoghurt.
Bakningsresultatet beror på många faktorer s.s. lufttryck, fuktighet, vattnets hårdhet,
rumstemperatur och ingrediensernas temperatur. Om ett recept inte genast ger ett resultat i
ditt tycke rekommenderar vi att du ändrar de föreslagna recepten enligt eget önskemål, se
instruktioner i stycket ‘Vanliga problem’.
Specialinformation för personer med allergier
Med denna brödmaskin kan du också använda mjölblandningar som är anpassade för
personer som har glutenintolerans. Brödet blir relativt fast även när du använder en större
mängd jäst eller bakpulver. I detta fall kan emellertid endast STANDARD-programmet
användas, med en mörkare gräddningsinställning. Med detta program kommer brödet att ha
en kraftigare skorpa. Förprogrammering rekommenderas inte med glutenfria mjölsorter.
Starta alltid programmet genast efter det att ingredienserna har tillsatts. Om du observerar
att det finns mjölavlagringar på bakformens väggar, öppnar du locket under
knådningsprocessen, och använder en gummiskrapa för att få mjölet tillbaka till degen så att
den blir ordentligt blandad. Stäng locket.
När du använder jäst bör knådningskroken tas bort efter den sista knådningsfasen. Strö litet
mjöl på dina fingrar innan du tar bort kroken. Det är nödvändigt att ta bort
knådningkroken för att förhindra att det bildas luftfickor i brödet eftersom degen bara jäser
litet grann. Tillsätt några droppar olja i degen efteråt och sprid ut den jämnt över degytorna
120