81
Rengöring och underhåll
Praktiska råd för användning av utrustningen.
För att uppnå bästa resultat av spishällen är det nödvändigt
att följa några grundläggande viktiga regler under
förberedelserna och tillagningen av maten.
• Använd kastruller med flat botten så att du är säker på
att värmezonen täcks perfekt.
• Använd alltid kastruller med en diameter som är
tillräckligt stor för att täcka värmezonen helt så att all
tillgänglig värme utnyttjas.
• Försäkra dig om att kokkärlens botten alltid är helt torr
och rengjord vilket garanterar att värmezonen täcks helt
samt lång hållbarhet, inte bara av spishällen utan även
av kokkärlen.
• Undvik att använda samma kastruller som används på
gasspis. Värmekoncentrationen på gaslågorna kan
deformera kastrullbottnen som av denna orsak inte
uppnår önskat resultat när den sen används på
spishällen av glaskeramik.
• Lämna aldrig en värmezon påslagen utan en kastrull
eftersom uppvärmningen. som snabbt kommer upp i
maxnivå, kan skada värmeelementen.
• Glaskeramikhällen är motståndskraftig både mot
värmestötar och mekaniska stötar. Den kan dock gå
sönder om den träffas hårt av ett vasst föremål. I såfall
frånkoppla utrustningen från elnätet och vänd dig till
ett auktoriserat tekniskt servicecenter för att få den
reparerad.
Håll alltid spishällen ren. Innan du börjar med underhållet
ska du försäkra dig om att värmezonerna är avstängda
och avsvalnade.
Stomme av rostfritt stål (endast på vissa modeller)
Rostfritt stål kan fläckas på grund av alltför kalkhaltigt
vatten som blivit kvar alltför länge på utrustningen eller på
grund av att alltför aggressiva rengöringsmedel använts
(som innehåller fosfor). Vi råder dig att skölja hällen rikligt
efter rengöringen och torka den noga. Om du skulle spilla
vatten på utrustningen ska du genast torka bort det.
Underhåll av spishällen
Glaskeramikhällen som används som värmeyta är helt slät
och saknar porositet; Under normala förhållanden är den
dessutom motståndskraftig både mot värmestötar och
mekaniska stötar. För att spishällen ska bibehålla sina
egenskaper råder vi dig att underhålla den på följande sätt:
• För det ordinära underhållet räcker det med att göra
rent hällen med en fuktig svamp och därefter torka
av den med hushållspapper.
• Om hällen är mycket smutsig ska du gnida den med
en rengöringsprodukt som är särskilt avsedd för
glaskeramikytor, skölja och torka.
• För att avlägsna större smutsrester ska du använda
en särskild skrapa. Ingrip så snart som möjligt, utan
att vänta på att utrustningen svalnar, för att undvika
att resterna fastnar. Du kan få utmärkt resultat om
du använder en tvättsvamp av rostfritt stål, särskilt
avsedd för glaskeramikhällar, som fuktats med tvål
och vatten.
• När hällen väl är rengjord kan den behandlas med en
särskild produkt som både underhåller och skyddar
den: denna produkt bildar en osynlig film som skyddar
ytan vid överkokning. Vi råder dig att utföra denna
operation när utrustningen är ljummen eller kall
• Kom alltid ihåg att skölja med kallt vatten och torka
hällen noga; rester från rengöringsprodukterna kan
annars ge upphov till belägningar vid nästa
användning.
Viktiga rekommendationer
• Undvik helt rengöringsmedel som är frätande
eller innehåller slipmedel som sprayprodukter för
grillar och ugnar, fläck-och rostborttagningsmedel,
tvättmedel i pulverform eller svampar med rivyta
eftersom de kan repa ytan.
• Vi råder dig att hålla alla föremål som kan smälta på
behörigt avstånd från spishällen, t.ex. plastföremål,
socker eller produkter med hög sockerhalt. Om
dessa material spills på spishällen måste de genast
tas bort (medan ytan fortfarande är varm) med en
skrapa av rakbladstyp för att undvika att ytan
förstörs.
• Hällen får endast användas för matlagning.
Placera inga föremål på hällen när den inte används.
Använd inte hällen som avställningsyta (för bestick,
kokkärl, kökshandukar, etc.), eller som skärbräde.
• Aluminiumförpackningar, aluminiumkastruller,
plastbehållare får aldrig lämnas på ytorna om de
fortfarande är ljumma eller varma .
• Använd aldrig ångtvättar eller högtryckstvättar för
att göra rent utrustningen.
• Placera inte metallföremål (knivar, skedar, lock etc.)
på ytan.
• Värm aldrig mat i oöppnade burkar: de kan explodera.
Alla skador på spishällen, som orsakats av liknande
episoder av otillbörlig användning, täcks inte av garantin.