Russell Hobbs 25800-56 Användarmanual

Kategori
Smörgåsproducenter
Typ
Användarmanual
32
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan anndas av barn från 8 års ålder och uppåt och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller med
bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är under uppsikt
och har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått
vilka risker som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med
apparaten. Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn,
vida de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
Anslut inte apparaten genom en extern timer eller ärrkontroll.
¬ Apparatens utsida blir varm.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud
eller någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
b Använd inte denna apparat nära badkar, dusch, handfat eller andra behållare för vatten.
Vira inte in ingredienserna i plast-/aluminiumfolie eller plastpåsar vid grillningen – det förstör grillen
och det utgör en brandfara.
Använd inte grillen för något annat ändamål än det avsedda.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
Använd ugnshandskar eller liknande.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
1. Strömindikator (röd)
2. Termostatlampa (grön)
3. Grillplattor
4. Droppbricka
5. Fot (under)
6. Krokar för sladdförvaring (på fot)
7. På-/Av-knapp
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Torka av grillplattorna med en fuktig trasa.
Grillen kan osa lite första gången du använder den. Det är normalt och kommer snart att försvinna.
LUTA/ JÄMNA GRILLEN
Du kan luta grillen så att fett och sky rinner ner i droppbrickan när du tillagar hamburgare, kött, etc.
Alternativt kan du använda grillen plant för att tillaga sådant som panini, varma smörgåsar, etc. eller när
du använder den djupa plattan.
För att luta grillen ska du dra ut foten nedåt under grillen (FIG A). Vik ihop foten igen för att jämna grillen
med underlaget.
33
ATT ANVÄNDA GRILLEN
Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
Skjut in droppbrickan mellan de två skenorna under grillens framsida. Skjut in brickan helt. Brickan
samlar upp eventuellt fett eller sky som rinner ned från plattorna under tillagningen.
1. Sätt stickproppen i väggkontakten. Vrid strömbrytaren till I. Strömindikatorn tänds.
2. Termostatlampan tänds och kommer sedan att omväxlande tändas och släckas allteftersom
termostatens temperatur stabiliseras.
3. Använd inte apparaten förrän termostatlampan har släckts.
4. gg maten på bottenplattan – använd en stekspade eller en tång, inte ngrarna.
5. Använd ingenting av metall och inte heller något vasst föremål – beläggningen kan repas.
6. Stäng grillen.
7. Vänta tills maten är genomgrillad.
Kontrollera grillningen och utöka grilltiden vid behov.
Ta maten från grillen med ett redskap av trä eller plast.
Gångjärnen är anpassade till att klara ingredienser av olika storlek och form.
Grillningen blir jämnare om grillplattorna är så parallella som möjligt.
SKÖTSEL OCH UNDERLL
Allmän rengöring
1. Torka apparatens utsida med en ren, fuktig trasa.
2. Diska droppbrickan med diskmedel i varmt vatten eller använd diskmaskinens översta ställ.
Grillplattor
Använd inte starka eller slipande rengöringsmedel, lösningsmedel, skurpulver, stålull, grov
disksvamp eller tvättsvamp med rengöringsmedel.
Där den övre och nedre grillplattan kommer i kontakt med varandra kan beläggningen visa tecken
på slitage. Detta är enbart ytligt och påverkar inte grillens funktion.
Det nns två sätt att rengöra grillplattorna:
När plattorna fortfarande är heta
Använd lämplig skyddsutrustning så som ugnshandskar eller liknande. Var extremt försiktig när du
torkar av de heta plattorna (observera att ugnshandskar inte visas i gur B för ökad tydlighet).
1. Dra ur grillens kontakt.
2. Torka av plattorna med en kontinuerlig rörelse bakifrån och fram med hjälp av hushållpapper eller en
fuktig trasa. Stöd alltid överplattan när du torkar av antingen över- eller bottenplattan (Fig. B) för att
undvika att apparaten välter.
När plattorna är kalla
1. Dra ur grillens kontakt och låt den svalna helt.
2. Torka av plattorna med en fuktig trasa eller svamp. Använd en pappershandduk med lite
matlagningsolja för att avlägsna svåra äckar.
FÖRVARING
Fäll in stödet, vira sladden runt sladdvindan och förvara grillen i upprätt ställning för att spara plats.
TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
De gäller för färska eller helt tinade livsmedel.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
34
KÖTT ANTECKNINGAR
TID (MIN)
Stek
FFör bästa resultat bör stekar tillagas
rumstempererade.
Låt vila i 3-6 min efter tillagning.
Medium rare (lättstekt)
2
Medium (medelstekt) 3
Well done (välstekt) 5+
Kycklingbröst Stek tills köttsaften är klar.
8-10
Lammkotletter
Medium (medelstekt)
4-6
Well done (välstekt) 5+
Fläskkotletter Stek tills köttsaften är klar. Ca 1-2 cm tjocka
5-8
Korv Vänd då och då
6-10
Hamburgare Vänd då och då
6-10
Bacon
3-5
FISK
Lax 130-140 g
3-5
Räkor
1-2
Plattsk Spätta, sjötunga, etc. 120-130 g
2-6
Rund sk Kolja, torsk, etc. 130-140 g
3-8
Tonsk/svärdsk 130-140 g
5-10
GRÖNSAKER
Paprikor
4-6
Aubergine Skivade
6-8
Sparris
3-4
Zucchini Skivade
1-3
Tomater Halverade
2-3
Lök Skurna i klyftor
5-6
Svamp Hela, platta svampar
3-6
ÖVRIGT
Halloumi
2-4
Vid tillagning från fruset tillstånd bör man lägga till 2 - 3 minuter för sk och skaldjur och 3 - 6
minuter för kött och fågel, beroende på livsmedlets tjocklek och vikt.
Kontrollera grillningen och utöka grilltiden vid behov.
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger igenom.
Tillaga sk tills köttet är fast.
ÅTERVINNING
W
För att undvika miljö- och hälsoproblem pga. farliga ämnen får man inte kassera
apparater eller laddningsbara och icke-laddningsbara batterier märkta med någon av
dessa symboler i osorterat kommunalt avfall. Elektriska och elektroniska produkter
och, där tillämpligt, laddningsbara och icke-laddningsbara batterier ska alltid kasseras
vid en lämplig, ociell återvinnings-/uppsamlingsstation.
1 / 1