5019 310 01092
AKP 223 PRODUKTBLAD
SE
ES NOSEGRPTFRGB
CZPL SK
FIDK
RUHU RO
1. Kontrollpanel
1.1. Funktionsratt
1.2. Elektronisk programmerare
1.3. Termostatratt
2. Kylfläkt (dold)
3. Övre ugnselement
4. Grillelement
5. Bakre lampa
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Sval ugnslucka
TILLBEHÖR
Katalytiska paneler - Bakplåt - Långpanna - Gallerhylla - Glidhyllor
ANVÄNDNING AV UGNEN
Vrid funktionsratten till önskad funktion. Vrid sedan termostatratten medsols till önskad temperatur och tryck på
OK-knappen. Nu är ugnen påslagen.
Indikatorn “ ” bredvid i ugnens teckenfönster slocknar så snart den inställda temperaturen har uppnåtts.
Vrid tillbaka rattarna till “0” när du är klar med matlagningen.
Vi rekommenderar att du använder grillfunktionen med temperaturinställning på 250 °C, men detta kan reduceras
om lägre värme behövs.
Nedersta
Översta
ugnsfalsen
ugnsfalsen
Översikt över ugnens funktioner
Funktion Beskrivning av funktionen
0 UGNEN AVSTÄNGD
-
UGNSLAMPA
• Ugnslampan tänds.
ÖVER-/UNDERVÄRME
• Lämplig för kött, fisk och kyckling, när bara den ena ugnsfalsen används för
matlagningen.
• Förvärm ugnen till önskad temperatur och ställ in maten så snart som termostatens
röda kontrollampa släcks.
• Det är lämpligt att använda den andra eller den tredje ugnsfalsen från botten.
BAKVERK/FLÄKT
• Lämplig när högst två ugnsfalsar används för tillagningen.
• Låt gärna maträtterna växla läge i ugnen under tillagningen.
• Det är inte nödvändigt att förvärma ugnen (förutom för pizzor och focacce).
GRILL
• Använd grillfunktionen för att grilla revbensspjäll, grillspett och korv, för att gratinera
grönsaker och för att rosta bröd.
• Förvärm ugnen i 3 - 5 minuter.
• Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
• Häll lite vatten på droppbrickan när du steker kött så blir det mindre matos och
fettstänk. Droppbrickan skall stå på den nedersta ugnsfalsen.
• Vänd på köttet under grillningen.
TURBOGRILL
• Används för att grilla större köttbitar (rostbiff, stekar).
• Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
• Häll lite vatten i långpannan när du steker kött så blir det mindre matos och
fettstänk. Långpannan skall stå på den nedersta ugnsfalsen.
• Vänd på köttet under grillningen.
UPPTINING
• Används för att tina upp maträtter till rumstemperatur.
• Låt maten ligga kvar i förpackningen så att den inte blir torr.
FLÄKT/
TERMOVENTILATION
• Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma temperatur, utan
förvärmning (t ex: fisk, grönsaker, kakor) samtidigt. Rätterna kan ställas på samma
ugnsfals eller på olika ugnsfalsar och det är ingen risk att de drar åt sig lukt av varandra
TURBOFLÄKT
• Funktion som är användbar när du vill laga mat på en fals (t ex: frukt, tårtor, timbaler,
grönsaker, pizza, kyckling).
NEDRE UGNSELEMENT
• Används för att grädda klart fruktkakor och ostkakor och för att reda såser.
• Använd undervärmen de sista 10 eller 15 minuterna av koktiden.
Anmärkning: Koktider och temperaturer är ungefärliga och gäller för ungefär 4 portioner.
RECEPT FUNKTION
FÖR
VÄRM
Ugnsfals
(från botten)
TEMP
(° C)
TID
(min)
TILLBEHÖR OCH
ANMÄRKNINGAR
Sockerkakor X 2 160 - 180 35 - 55 galler + kakform
Småkakor X 3 170 - 180 15 - 40 bakplåt
Petit-chouer X 3 180 30 - 40 bakplåt
Vol-au-vent/mördegsbakning X 3 180 - 200 20 - 30 bakplåt
Maränger X 3 90 120 - 130 bakplåt
Lamm/kalv/nöt/fläsk X 2 190 - 200 90 - 110 långpanna eller galler + ugnsfast form
Kyckling/Kanin/Anka X 2 190 - 200 65 - 85 långpanna eller galler + ugnsfast form
Kalkon/Gås X 2 190 - 200 140 - 180 långpanna eller galler + ugnsfast form
Ugnsbakad fisk/inbakad fisk
(hel filé)
X 2 180 - 200 50 - 60 långpanna eller galler + ugnsfast form
Lasagne/Ugnsbakad pasta/
Cannelloni/Pudding
X 2 190 - 200 45 - 55 galler + ugnsfast form
Bröd/Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50 långpanna eller bakplåt
Pizza X 2 230 - 250 7 - 20 långpanna eller bakplåt
Rostat bröd X 4 200 2 - 5 galler
Grönsaksgratäng X 3 200 15 - 20 galler + ugnsfast form
Fisk i skivor, filéer, grillade X 3 200 30 - 40 galler + ugnsfast form
Korv/Grillspett/
Revbensspjäll/Hamburgare
X 4 200 30 - 50
galler + långpanna med vatten i
botten, på 1:a ugnsfalsen, vänd efter
halva tiden
Fyllda tårtor (cheese cake,
strudel, apple pie)
X 1 180 - 200 50 - 60 långpanna eller galler + ugnsfast form
Kött- och grönsakspajer
(quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 galler + kakform
Fyllda grönsaker (tomater,
paprika, squash, aubergine)
X 2 180 - 200 40 - 60 galler + ugnsfast form
Kött- och grönsakspajer
(quiche)
X 1 & 3 180 - 190 45 - 55
galler + ugnsfast form
Byt ugnsfals halvvägs genom
tillagningen
Pizza/Focaccia X 1 & 3 230 - 250 12 - 30
bakplåt + långpanna
Byt ugnsfals halvvägs genom
tillagningen
Ugnsstekt kyckling - 2 200 55 - 65
galler + långpanna med vatten på 1:a
ugnsfalsen
Ugnsbakad potatis - 3 200 45 - 55 långpanna
Rostbiff blodig - 3 200 30 - 40
galler + långpanna med vatten på 1:a
ugnsfalsen
Lammlägg/Fläsklägg - 3 200 55 - 70 galler + långpanna
Småkakor - 1 & 3 160 - 170 20 - 40
3:e ugnsfalsen bakplåt
1:a ugnsfalsen långpanna
Petit-chouer - 1 & 3 180 35 - 45
3:e ugnsfalsen bakplåt
1:a ugnsfalsen långpanna
Vol-au-vent/mördegsbakning - 1 & 3 180 - 200 20 - 40
3:e ugnsfalsen bakplåt
1:a ugnsfalsen långpanna
Lasagne och kött - 1 & 3 200 50 - 100
3:e ugnsfalsen galler + ugnsfast form
1:a ugnsfalsen långpanna
Kött och potatis - 1 & 3 200 45 - 100
3:e ugnsfalsen galler + ugnsfast form
1:a ugnsfalsen långpanna
Fisk och grönsaker - 1 & 3 180 30 - 50
3:e ugnsfalsen galler + ugnsfast form
1:a ugnsfalsen långpanna
Maränger - 1 & 3 90 120 - 150
3:e ugnsfalsen bakplåt
1:a ugnsfalsen långpanna