6
Grilltabell
Uppgifterna i tabellen är riktvärden och gäller förvärmd grill.
Värdena kan variera beroende på vad och hur mycket som ska
grillas.
Lägg på det som ska grillas när förvärmningen har avslutats.
Vänd på livsmedlet minst en gång.
Efter grillning
Lägg inte på glaskeramiklocket förrän grillen har svalnat helt.
Låt fuktig lavasten torka innan du lägger på glaskeramiklocket,
annars kan det bildas mögel.
Om vattnet fortfarande är hett när du ska hälla ut det, kyl av
genom att först hälla i kallt vatten! Häll ut vattnet genom att
ställa ett värmetåligt kärl under tappkranen. Öppna kranen
genom att vrida spaken 90° nedåt. Stäng sedan kranen genom
att vrida spaken uppåt så långt det går.
Tips och trix
■ Förvärm alltid grillen. Med hjälp av den intensiva värmen får
du snabbt en fin skorpa, så att köttsaften inte kan tränga ut.
■ Pensla eller marinera först det som ska grillas med
värmetålig olja (t.ex. jordnötsolja). Detta förhöjer smaken. Se
till att inte använda för mycket olja/marinad, eftersom det kan
leda till eldslågor och kraftig rökutveckling.
■ Salta inte köttet före grillningen. Det gör att lösliga
näringsämnen och köttsaft rinner ut.
■ Lägg det som ska grillas direkt på gallret. Använd inte
aluminiumfolie eller fat.
■ Vänd på köttstycket när du känner att det släpper lätt från
gallret. Om delar av köttet fastnar på gallret förstörs fibrerna
och köttsaften rinner ut.
■ Stick inte en gaffel el.dyl. i köttet under grillningen, eftersom
köttsaften då kan rinna ut.
■ Saltat kött, som skinka eller kassler, lämpar sig inte för
grillen. Det kan orsaka hälsovådliga, kemiska föreningar.
■ Skär snitt vid benen och i fettranden på kotletter, så att de
inte buktar sig vid grillning.
■ Skär helst bort fettranden efter att köttet har grillats, annars
förlorar köttet både saftighet och arom.
■ Fågeldelar blir läckert knapriga och bruna om du penslar
dem med smör, saltvatten eller apelsinsaft mot slutet av
grillningen.
■ Frukt kan, efter grillningen, smakas av med honung,
lönnsirap eller citronsaft efter behag.
■ Grönsaker med lång tillagningstid (t.ex. majskolvar) kan
förkokas före grillningen.
■ Grilla fiskfiléer på skinnsidan först. Pensla skinnet med olja,
så att det inte fastnar mot grillgallret.
■ Allt grillat ska serveras varmt. Det ska inte varmhållas, för då
blir det segt.
■ Droppande fett kan fatta eld mot värmeelementen och orsaka
mindre eldslågor och rökutveckling. För att undvika det bör
väldigt feta livsmedel grillas över vattenbad.
Grillmat Förvärm på läge 9 i
minuter
Brytarens inställning vid
grill över lavastenar
Brytarens inställning vid
grill över vattenbad
Grilltid i
minuter
Nötbiff, medium, 2-3 cm 12 8 - 9 8 - 9 8 - 10
T-benstek, rosa, 3 cm 10 7 - 8 8 - 9 10 - 15
Fläskkarré, utan ben 10 8 - 9 8 - 9 12 - 16
Fläskkotletter*, 2 cm 8 7 - 8 8 - 9 15 - 20
Lammkotletter, rosa, 2 cm 10 7 - 8 8 - 9 8 - 12
Kycklingbröst, 2 cm 10 7 - 8 8 - 9 15 - 20
Kycklingvingar, à 100 g 10 7 - 8 8 - 9 15 - 20
Kalkonschnitzel, färsk, 2 cm 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Laxkotlett**, 3 cm 8 7 - 8 8 - 9 20 - 25
Tonfiskbiff**, 2 cm 8 7 - 8 8 - 9 10 - 15
Forell***, hel, 200 g 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Jätteräkor, à 30 g 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Hamburgare/köttfärsbiff, 1 cm 10 7 - 8 8 - 9 12 - 17
Shish kebab-spett****, à 100 g 8 7 - 8 8 - 9 17 - 25
Grillkorv, à 100 g 10 7 - 8 8 - 9 10 - 20
Grönsaker***** 8 7 - 8 8 - 9 8 - 12
* Gör ett snitt längs benet
** Olja in grillgallret
*** Olja in skinnet noga, olja igen innan du vänder
**** Vänd ofta
***** Exempelvis auberginer, zucchini i 1 cm tjocka skivor, paprika i fjärdedelar