Electrolux EKC60165W 400 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

bruksanvisning
Spis
EKC60165 / EKC70165
2
Välkommen till Electrolux!
Du har valt en högklassig produkt från
Electrolux som vi lovar kommer att göra
livet lite enklare för dig! Du får lite mer tid
över till annat och lite mer frihet att leva
det liv du vill leva. Electrolux ambition är
att tillhandahålla ett brett urval kvalitets-
produkter som kan förenkla ditt liv.
För att du ska få största möjliga nytta
och glädje av ditt nyförvärv föreslår vi att
du börjar med att noggrannt läsa igenom
den här bruksanvisningen innan du
använder produkten. Lycka till!
3
Innehåll
Säkerhetsinformation
Produkt beskrivning
Före första användning
Användning av glaskeramikhällen
Användning av ugnarna
Korttidstimer &
Matlagningstermometer
Praktiska råd och tips
Problem och åtgärder
Rengöring och skötsel
Tekniska uppgifter
Installation
Skrotning och återvinning
Garanti/Kundservice
Europa-garanti
4
6
8
12
14
16
22
24
25
33
34
38
39
40
Följande symboler finns i
den här bruksanvisningen
Dessa är varningstexter för att
undvika skador på person eller
egendom.
Generell information och tips
Miljöinformation
4
Säkerhetsinformation
Utvecklingen av spisar går framåt. Du
kan inte alltid använda din nya spis
som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta
dig med din nya spis och dess funk-
tioner. Spisen är avsedd för normal
hushållsanvändning. Hör gärna av dig
till oss om du har några synpunkter
eller frågor om spisen och dess
användning. Adress och telefon-
nummer finns under kapitlet
”Garanti/Kundservice”.
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan
skador.Transportskador anmäls
omedelbart till säljaren. Vid direk-
tleverans anmäls transportskadan
inom 7 dagar enligt fraktsedeln till
Kundtjänst, Electrolux Logistics AB,
tel. 08-738 77 44.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta
ditt kommunkontor om du inte vet var
du ska lämna det.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti
ugnen innan den används.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av
lekman kan försämra spisen samt
leda till skada på person och/eller
egendom.
För spisar med stickpropp: Se till att
stickproppen är helt inskjuten i vägg-
uttaget.
Spisen är tung. Kanter och hörn
som du vanligtvis inte kommer i
kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat,
då undviker du att spisen tippar vid
onormal belastning.
OBS! Placera inte spisen på
extra sockel eller annan upphöjning.
Risk finns då att spisen tippar!
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och
intresserade av det mesta, även
spisen. Vi vill för säkerhets skull bet-
ona några saker som du bör tänka på
om du har barn eller besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm
avställningsyta på båda sidor om
spisen.
Om du har
HÄLLSKYDD
till din spis,
skall det vara monterat.
LUCKSPÄR
-
REN
skall också vara i funktion.
Låt inte barn använda rakblads-
skrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid
spisen, men lär dem att kärl, häll och
ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning.
BERÖRING
KAN
GE
BRÄNNSKADOR
.
5
Användning
Spisen blir varm under användning.
Rör inte vid hällen eller värmeele-
menten inne i ugnen när spisen ärpå.
Använd aldrig en spräckt glaskeram-
ikhäll. Vätska kan vid överkok och/
eller rengöring tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till
spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d.
på glaskeramikhällen. En av misstag
påsatt värmezon kan få papperet/
plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lät-
tantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
,
använd aldrig vatten.
Det är förbjudet att stå på hällen.
Kontrollera att spisen är avstängd
när den inte används, samtliga vred
skall vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som
kan bilda explosiva gaser eller andra
ämnen vilka kan förorsaka brand eller
explosion får inte användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske
med största försiktighet. T.ex.
flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i
köksfläkten antänds och orsaka allva-
rliga bränder. Likaså kan eldslågor
och brinnande fettstänk
förorsaka personskador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugnar rena.
Fett och spill osar rejält vid uppvärmn-
ing och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen
ännu är het) med rakbladsskrapan ta
bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt
smält plast och folie för att inte skada
hällen. Var försiktig, rakbladet är
mycket vasst.
6
Produkt beskrivning
Spisen
1 Häll med värmezoner
2 Manöverpanel
3 Ugn, övre
4 Ugn, undre
Panel
1 Vred för hällen
2 Funktionsvred/Termostatvred övre ugn
3 Timer/matlagningstermometer
4 Funktionsvred undre ugn
5 Termostatvred undre ugn
6 Kontrollampa spisen
7 Termostatens kontrollampa övre ugn
8 Termostatens kontrollampa undre ugn
1
2
3
4
1
67 8
2345 1
7
Ugnen (övre)
1 Takelement
2 Grillelement
3 Ugnsbelysning, 40W
4 Bottenelement (ej synligt)
5 Ugnsstegar, löstagbara
6Nivåer
Ugnen (undre)
1 Takelement
2 Grillelement
3 Ugnsbelysning, 40W
4 Kontakt för matlagnings-
termometer
5 Fläktskydd
6 Ugnsbelysning, 25W
7 Ringelement
8 Bottenelement (ej synligt)
9 Ugnsstegar, löstagbara
10 Nivåer
12
3
4
5
6
1
3
4
5
6
7
10
9
8
2
8
Före första användning
Bränn av ugnarna
Håll barn under uppsikt! Spisen
blir mycket varm. Glöm ej att ta
bort emballaget inuti ugnen.
Innan du använder ugnarna första
gången, måste du bränna av dem. Se
till att ventilationen är god genom att
sätta igång spisfläkten eller öppna ett
fönster.
Bränn av en ugn i taget!
Gör så här:
1 Öppna ugnsluckan och ta ut
alla tillbehörsdelar från ugns-
utrymmet.
2 Stäng ugnsluckan. Sätt ugnen
på över/undervärme . Vrid
temperaturvredet till 200
o
C.
3 Låt ugnen stå på denna
inställning under ca 1 timme.
4 Skifta till grillfunktion. Vrid funk-
tionsvredet till max grill .
5 Låt ugnen stå på denna inställ-
ning under ca 30 min.
6 Vrid funktionsvredet till 0 och
slå ifrån temperaturvredet.
7 Låt därefter ugnsluckan stå
öppen i ca 2 timmar, och lufta
ut köket.
8 Rengör ugnen, luckan och
ugnsstegarna med varmt vat-
ten och hand-diskmedel. Torka
av ugnen
Den första tiden då ugnen används
kan det fortfarande förekomma lukt.
Det påverkar inte smaken på maten
och är inte hälsofarligt.
Tillbehör
Emaljerade bakplåtar
Super Clean långpanna, vilka
är belagda med en non-stick
beläggning
Ugnsgaller
Pizzasten
Rakbladsskrapa för glas-
keramikhällen
Utdragbara bakplåtsskenor
Tippskydd
Bruksanvisning
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt
vatten och handdiskmedel. Skölj och
torka torrt.
Utdragbara bakplåtsskenor
För att förhindra repor vid trans-
port levereras de utdragbara bak-
plåtsskenorna med en skyddsfilm.
Ta bort skyddsfilmen från
skenorna innan användning,
annars kan den brännas fast och
skada bakplåtsskenorna.
Obs! Se till att spisens tippskydd
är monterat,se sid 35
9
De utdragbara bakplåtsskenorna
ersätter de vanliga ugnsstegarna mot
de ugnsstegar som är monterade i
ugnen vid leverans av spisen. De
består av två skenor som är utdrag-
bara. Plåten, långpannan och gallret
läggs ovanpå skenorna. För att hålla
plåten på plats finns en styrpinne (se
bild).
Användning av de utdragbara
skenorna ska underlätta vid mat-
lagningen. När man t ex skall ösa en
stek eller röra i pommes frites drar
man enkelt ut långpannan
skenorna.
Montering av skenorna
Ta först ur ugnsstegarna som sitter i
(se sid 31). Vid montering ska bak-
plåtsskenorna först fästas i det inre
hålet och sen i de yttre. Tryck till.
Var uppmärksam på att styrpinnen
är vänd utåt ugnsluckan!
Skenorna ska vara i inskjutet läge
då ugnsluckan stängs.
Anndning av galler, långpanna
och plåtar
Det är viktigt att ugnsgallret, bak-
plåten och långpannan ligger fixerad
mellan stoppen i framkant och bak-
kant på skenorna för att förhindra att
de faller av skenorna. Placera bak-
plåten/långpannan/gallret i bakkant
och fixera mot framkanten. Styrpin-
nen hamnar i en skåra under bak-
plåtskanten/långpannekanten vilket
gör att plåten/långpannan hålls
plats.Skenorna ska vara i inskjutet
läge när gallret/plåten/pannan läggs
på. För bästa stabilitet på bakplåten
se till att den fasade kanten är inåt i
ugnen. Dra försiktigt i tillbehören
under användandet så att inte plåtar/
pannor/gallret eller formar ramlar av
från skenorna. Max last 20kg.
Anndning av ugnsgaller
Vid användning av gallret används
inte styrpinnen. Ugnsgallret har en
markering på ovansidan. Den mark-
eringen ska vara i framkant (mot
ugnsluckan) vid användning. Var
noga med att det som placeras på
gallret placeras bakom markeringen.
Annars är det risk för att det inte blir
genomstekt i framkant. Gallret kan
placeras i långpannan. Max last för
gallret är 10kg.
10
OBS! Se till så att styrpinnen häk-
tar i under bakplåtskanten/lång-
pannan och att bakplåten/
långpannan vilar på skenan,
annars kan den falla av från skenan
i utdraget läge.Vid utdraget läge
när man avlägsnar bakplåten/lång-
pannan måste skenorna skjutas
tillbaka för att ugnsluckan ska
kunna stängas. Använd grytlappar
eftersom skenorna är varma.
Användning av pizzastenen
Vid gräddning av pizza, tunna bröd-
kakor, hönökakor och pitabröd, som
kräver extra undervärme samt kort
gräddningstid, är pizzastenen lämplig.
Stenens porösa ytskikt tar åt sig fukt
från t ex brödet vilket ger en torr och
spröd undersida. Använd inte olja
eller annat fett på pizzastenen.
Pizzastenen kan användas i en
ugnstemperatur mellan 200-250
o
C.
PIZZASTENEN
MÅSTE
VARA
TORR
NÄR
DEN
ANVÄNDS
TILL
BAKNING
Innan gräddning sker på pizza-
stenen måste den förvärmas.
Pizzastenen placeras på
gallret, fals 2 eller 3, i en kall
ugn.
Välj ugnsfunktionen Över-/
undervärme.
Ställ in ugnstemperaturen
När termostatlampan slocknar
är stenen uppvärmd och grädd-
ning kan ske.
För ugnar med pizzafunktion kan
stenen även placeras i mitten.
Stenen går även att användas om
utdragbara bakplåtsskenor finns som
tillbehör.
Tänk på att vid användning av teflon-
belagt galler, att inte stenen ligger lika
still som på ett galler i krom.
Obs! lägg aldrig ett bakplåtspapper
på pizzastenen
11
Funktionslåset
Funktionslåset är inbyggt i ugnens
funktionsvred.
OBS
! Huvudströmmen till spisen är
inte bruten.
Lås spisen så här:
Vrid termostatvredet moturs till .
Vredet hoppar ut ca 2 mm.
I detta lägen fungerar varken värme-
zoner eller ugn.
Gör så här när du vill använda
spisen:
Tryck in vredet mot panelen och vrid
medurs till önskad funktion.
Kylfläkten
Spisen är försedd med en kylfläkt.
Fläkten är till för att hålla produkten
sval.
Kylfläkten fungerar tillsammans med
ugnen, men har en fördröjd start när
ugnen slagits på. När samtliga vred är
nollställda stannar fläkten
automatiskt.
Luckspärren (övre)
Luckspärren gör det svårare för barn
att öppna luckan. Spärren är vid
leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
ÖPPNA
LUCKAN
För spärren åt höger när Du
ska öppna luckan.
URKOPPLING
AV
SPÄRR
Kontrollera att ugnen inte är
varm!
För spärren åt höger, lyft och
fortsätt föra den ytterligare ett
litet stycke åt höger, lyft
knappens vänstra kant.
INKOPPLING
AV
SPÄRR
För spärren åt höger och
nedåt.
Luckspärren (undre)
Luckspärren gör det svårare för barn
att öppna luckan. Spärren är vid lever-
ans i funktion, men kan vid behov
kopplas ur.
ÖPPNA
LUCKAN
För spärren åt höger när Du
ska öppna luckan.
URKOPPLING
AV
SPÄRR
Kontrollera att ugnen inte är
varm!
För spärren åt höger, dra spär-
ren en aning åt dig och fortsätt
åt höger. Tryck in knappens
vänstra kant.
INKOPPLING
AV
SPÄRR
För spärren åt höger och sen
tillbaka till utgångsläget.
12
Användning av glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värme-
zoner. När du sätter på en zon lyser
den i olika långa perioder beroende
på vilket läge du valt på vredet. Även
på den högsta inställningen slocknar
zonen ibland, då för att förhindra över-
hettning.
Du har möjlighet att ändra storle-
ken på de bakre zonerna. För stek-
pannan/kastrullen finns runda zoner i
olika storlekar. Den ovala vänstra
kanske passar till fiskgrytan.
Glaset i hällen tål värme, kyla och
temperaturchocker, men är känsligt
för slag. En kryddkvarn som ramlar
ner kan spräcka hällen. Använd aldrig
hällen som ståplats.
Använd aldrig en spräckt häll eller
en spis med spräckt timerglas.
Du måste genast (medan hällen
ännu är het) med skrapan ta bort
socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad
samt smält plast och folie för att
inte skada hällen.
Lämna aldrig frityrkokning,
smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn.
Vid brand, nollställ spisens vred
och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, annd aldrig vat-
ten.
Var säker på att det inte är sand,
socker eller salt på kokkärlet. Sand
kan ge repor, socker och salt kan
förstöra glaskeramikplattan. Torka
alltid av kokkärlet innan det plac-
eras på glaskeramikplattan. Den
färgade dekorationen på själva
glaskeramikplattan kan bli sliten
och repad efterhand som den blir
använd.
Värmezonerna
Vreden till värmezonerna är märkta
från 0–12, där 12 ger den högsta
värmen. Gör så här när du vill
använda de främre zonerna eller de
bakre i liten storlek:
1 Vrid medurs fram till önskat
läge på vredet till den zon du
valt.
2 Nollställ vredet moturs efter
användning.
Gör så här när du vill använda de
två bakre zonerna i stor storlek:
1 Vrid medurs förbi symbolen
efter siffran 12,
2 vrid sedan tillbaka till önskat
läge mellan 12 och 1. Nollställ
vredet moturs efter användn-
ing.
Du får pröva dig fram till det läge och
den värmezon som passar dig och
dina kärl bäst beroende av vad du ska
tillaga.
13
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer
större krav på dina kärl än en spis
med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar.
Kärl med konvex botten (buktar
utåt), snurrar lätt på glaskeram-
ikhällen och ger dålig
värmekontakt.
Aluminium har god värme-
ledningsförmåga, men kan
lämna silverliknande fläckar på
hällen.
Kastruller och kannor i glas
eller emaljerade med grovt
mönster sliter, om de dras fram
och tillbaka, mer på hällen än
vad kärl av andra material gör.
För att spara tid och därmed energi
ska kastrullens/stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för
liten botten bränner överkok lätt
fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som
buktar för mycket utåt eller inåt
ger förlängda uppvärmnings-
tider.
När du ska köpa ny kastrull är det
lämpligt att välja en rostfri modell med
sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller. Vissa
kastruller är konkava i kallt tillstånd
men planar ut sig när de blir varma.
Spara energi!
Använd lock och du halverar
energi-åtgången (jämfört med
utan lock).
Använd kärl med plan botten
och spar 25% energi (jämfört
med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr.
Smuts och vätska försämrar
värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt
maten bli färdig på eftervär-
men.
Ång– och tryckkokning spar
också energi.
14
Användning av ugnarna
Det är normalt att ånga och kondens
bildas på ugnsluckan. Detta beror på
kondens från maten som tillagas och
påverkar inte ugnens säkerhet eller
funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar
med tre respektive fem nivåer.
Lägg aldrig aluminiumfolie, lång-
panna eller plåt direkt på ugns-
bottnen. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av över-
hettning. Ugnen blir varm under
användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller
ojämn placering av t.ex. pizza på en
plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin
ursprungliga form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika
funktionerna när du använder ugnen?
Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens
olika funktioner för olika typer av
matlagning.
Principen för varmluft
Ringelementet och fläkten värmer
upp luften, som sedan sprids genom
luftkanaler i ugnens bakre vägg med
hjälp av fläkten. Den varma luften
cirkulerar i ugnen innan den åter sugs
in genom fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt,
vilket oftast innebär att du kan
använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk tempera-
turen med 15-20% om det i receptet
står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre
temperatur desto större sänkning. Vid
temperaturer över 225°C är det bättre
att använda över/undervärme.
15
Ugnarnas funktioner
För samtliga funktioner gäller att den
gula kontrollampan lyser under
uppvärmning och slocknar vid upp-
nådd temperatur (tänds och släcks
när termostaten slår till och från). För
att välja ugnsfunktion vrider du funk-
tions-vredet medurs till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
Övre ugnen har följande
funktioner:
Funktionerna i övre ugnen startar
med automatisk snabbstart som är
inkopplad tills den valda temperaturen
är uppnådd.
Över/undervärme
Takelement och bottenelement
Gratinering
Grillelement och bottenelement
Max Grill
Grillelement och takelement
Belysning
Undre ugnen har följande
funktioner:
Varmluft
Ringelement och fläkt
Över/undervärme
Takelement och bottenelement
Paj/Pizza funktion
Bottenelement, ringelement och fläkt
Turbo Max Grill (Gratinering)
Max grill (grillelement och takelement)
och fläkt
Max Grill
Grillelement och takelement
Torkläge
Bottenelement och fläkt
Upptining
Belysning och fläkt.
Ugnsbelysning
16
Korttidstimer & matlagningstermometer
(gäller endast undre ugnen)
Korttidstimer
Användning, motsvarande “Äggklocka”.
Matlagningstermometer
För att ställa in en innertemperatur för
tex kött
Tids- eller temperaturdisplay
Inställningsknappar
Allmänna anvisningar
Korttidstimern aktiveras
genom att trycka en gång
någon av och knapp-
arna. Därefter används och
knapparna för inställning av
önskad tid.
Displayen blinkar i ca 5 sek. till
efter att den önskade tiden
ställs in. Den inställda tiden
börjar sedan räknas ned.
Signalen stängs av genom att
trycka på någon av knapparna.
Matlagningstermometern
aktiveras automatiskt när den
ansluts till uttaget i ugnen.
Obs! endast en
funktion kan
användas åt gången
Matlagningstermometer
När den inställda innertemperaturen
nåtts ljuder en signal.
Obs! ugnen stängs inte av automa-
tiskt!
Det sitter en täckknapp i termometer-
uttaget för att skydda uttaget mot
stänk. Efter användning av matlag-
ningstermometern, sätt tillbaka täck-
knappen när ugnen har svalnat.
Det är lämpligt att använda matlag-
nings-termometern vid Över-/under-
värme eller Varmluft.
Det finns två temperaturer att tänka
på:
- Ugnstemperaturen:
se stektabell sid 19
- Innertemperaturen:
se stektabell sid 19
17
Observera: Du får bara använda
den medsända termometern! Köp
en likadan om du måste byta den!
1. För in termometerns spets helt
och hållet i det som ska stekas
el grillas, så att spetsen
befinner sig i köttets centrum.
2. Stick in termometerns kontakt i
uttaget på ugnens sidovägg tills
att det tar emot.
3. Ställ in önskad ugnsfunktion
och temperatur.
En förinställd temperatur visas i
displayen.
Temperaturen visas först från 30
o
C
och uppåt.
4. Ställ in den önskade
temperaturen med knapparna
eller .
Efter ca 5 sek. visas den aktuella
innertemperaturen i displayen.
En signal hörs när den önskade
temperaturen uppnåtts.
Tryck på valfri knapp för att stänga av
signalen.
obs! ugnen stängs inte av automa-
tiskt!
Varning! Matlagningstermometern
är varm!
Var försiktig när du hanterar den!
5. Dra ut termometerns kontakt ur
uttaget och ta ut köttet ur
ugnen med termometern
instucken.
6. Stäng av ugnsfunktionen och
temperaturen.
Gör så här för att läsa av och
eventuellt ändra temperaturen:
- Den inställda temperaturen
visas genom att du trycker en
gång på en av knapparna
eller .
- Genom att trycka flera gånger
eller är det möjligt att
ändra den valda temperaturen i
efterhand.
Korttidstimer
Den här funktionen ger endast signal
och kan även användas utan att
ugnen är igång.
1. Tryck på valfri knapp.
I displayen blinkar “00”.
2. Ställ in den önskade tiden inom
5 sek. med knapparna och
(max 99 min). Displayen
visar den kvarvarande tiden
efter 5 sek.
När tiden gått ut visas “00” och det
hörs en signal i 2 min.
3. Stäng av signalen genom att
trycka på en valfri knapp.
18
Gräddningstabell
De angivna gräddningstiderna är riktvärden
Placering i ugn
Övre ugnen har tre nivåer.
Undre ugnen har fem nivåer (se bild).
°C Min
°C
Min
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 1 70-80 140-150 1 70-80
Kakor 160-180 1 ugns-
botten
45-60 150-160 1 45-60
Muffins 220-225 3 2 10-20 160-170 1+5 10-20
Tårtor
Rulltårta 225-250 3 2 6-10 200 3 6-10
Mördegsbotten 170-180 3 2 20-30 150-160 1+5 20-30
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 2 10-15 150-160 1+5 10-15
Pepparkakor 220-225 3 2 8-12 160-170 1+5 8-12
Smördegskakor 180-200 3 2 20-30 160-180 1+5 20-30
Matbröd
Formbröd 190-210 1 1 30-40 170-190 2 30-40
Limpor 175-225 2 1 35-45 180-190 1+4 35-45
Hålkakor, tekakor 200-225 3 1 12-18 180-190 1+5 12-18
Ljusa portionsbröd 200-225 2 1 8-15 190-200 1+5 8-15
Mörka portionsbröd 190-210 2 1 14-20 180-190 1+5 14-20
Pitabröd 250-275 2-3 1 6-8 6-8
Vetebröd
Bullar 225-250 2 1 8-10 180-190 1+5 8-10
Längder/kransar 180-200 2 1 25-35 170-180 3 25-35
Ugnsrätter
Potatisgratäng 225 1 1 45-50 180-200 45-50
Ugnspannkaka 225 3 2 20-35 200 3 20-35
Pan-pizza 150-170 1 N 70-80 140-150 1 16-20
1
5
3
1
3
2
19
Stektabell
Använd en ugnsfast form, som passar till storleken på köttet, så slipper du
vidbränd sky. Se till att spetsen på matlagningtermometern ligger mitt i
köttstycket, inte mitt i fett eller mot ben.
Vid kokning av fisk i ugnen, är tillagningstiden beroende på fiskens rygg-
tjocklek.
Ju tjockare fisk desto längre tid. Använd matlagningstermometern i hel fisk.
Kärntemperatur för lax är ca 58
o
C och övrig fisk ca 64
o
C.
°C °C Min. °C
Kött
Rostbiff, blodig 125 2 1 120 2 el.3 55-75 50-55
Rostbiff/nötstek, röd 125 2 1 120 75-85 55-60
Rostbiff/nötstek, rosa 125 2 1 120 2 el.3 90-120 65
Nötstek, genomstekt 125 2 1 120 100-130 70-75
Skinkstek 170 2 1 160 2 el.3 90-105 80
Karré med ben 170 2 1 160 105 85
Revbenspjäll, tjocka 175 2 1 165 2 el.3 90 -
Rimmad skinka i folie 170 2 1 160 2 el.3 60-70 73-75
Lamm/kalvstek, rosa 170 2 1 160 90 70
Lamm/kalvstek, genomstekt 170 1 1 160 2 el.3 105 75
Köttfärslimpa 170 2 2 160 1 o 4 60-70 75-80
Fågel
Hel kyckling 190 2 1 180 50-60 85
Kyckling/kalkonbröst, filé 220 3 2 200 - 75
Kalkon, hel eller halv 170 1 1 160 2 el.3 45-55 90
Anka 160 2 1 150 40-55
Gås 160 1-2 1 150 1 o 4 40-45
Fisk 2 el.3
Kokning av fisk 100-110 2 2 50-70
Foreller á ca 200-250g 200 3 2 190 1 o 4 20-25
Gösfiléer, panerade
(total vikt ca 1 kg)
220 3 2 200 25-30
Hel fisk, ca 1 kg (gös, torsk) 200 2 1 190 30-35 65
Hel lax/sida, ca 1 kg 210 2 1 200 20-25 58
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EKC60165W 400 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för