Vitt bröd
Ingredienser: 350 g vetemjöl, 210 ml ljummet vatten, 5 g torrjäst, 5g salt.
Häll saltet, mjölet och jästen i skålen. Sätt degkroken och locket på plats. Kör i några sekunder på
hastighet 1, tillsätt därefter vattnet medan apparaten fortsätter att gå. Blanda i ungefär 8 min. Låt
degen stå i rumstemperatur i en halvtimme. Knåda därefter degen för hand och forma ett bröd som du
lägger på en bakplåt som du smort in med smör och strött mjöl på. Låt jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen
på 240°C. Skär små snitt på brödets yta med en vass kniv och pensla det med ljummet vatten. Sätt en
liten behållare med vatten i ugnen tillsammans med brödet när det gräddas, så blir ytan knaprig och
gyllenbrun. Grädda i 30 min.
Pajdeg
Ingredienser: 200 g mjöl, 100 g mjukt smör skuret i bitar, 50 ml vatten, 1 nypa salt.
Häll mjölet, smöret och saltet i skålen. Sätt degkroken och locket på plats. Kör i några sekunder på
hastighet 1, tillsätt därefter vattnet medan apparater fortsätter att gå. Fortsätt att bearbeta degen tills
den bildar en jämn, rund klump. Täck sedan degen med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca en
halvtimme innan den plattas ut och gräddas.
Pain au lait (fransk frukostbulle)
Ingredienser: 500 g mjöl, 1 ägg, 80 g mjukt smör skuret i bitar, 80 g socker, 250 ml ljummen mjölk, 5 g
torrjäst, 1 nypa salt.
Häll alla ingredienser i skålen. Sätt degkroken och locket på plats. Kör på hastighet 1 i ungefär 8 min.
Låt degen stå i rumstemperatur i ca 1 timme, bearbeta sedan degen för hand. Skär mindre delar av
degen och forma dem till småbröd. Lägg dem på en bakplåt med ett smörpapper på och låt dem jäsa i
ca 30 till 40 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Pensla bullarna med en äggula som blandats med lite mjölk
och socker. Grädda i ca 20 min.
Söt kaka
Ingredienser: 2 ägg, 125 g socker, 125 g mjukt smör i bitar, 250 g mjöl, 70 ml mjölk, 2 tsk bakpulver, 1
msk vaniljsocker.
Häll alla ingredienser förutom mjölet i skålen. Sätt omröraren och locket på plats. Kör i några sekunder
på hastighet 1, tillsätt därefter mjölet, lite i taget, medan apparaten fortsätter att gå. Blanda i
sammanlagt 3 min. Sätt ugnen på 180°C. Häll smeten i en kakform som smorts in med smör och mjölats
in. Grädda i ca 40 min.
Salt kaka
Ingredienser: 200 g mjöl, 4 ägg, 2,5 tsk bakpulver, 100 ml kall mjölk, 50 ml olivolja, 12 torkade tomater, 200
g fetaost, 15 gröna urkärnade oliver (skurna i bitar), salt, peppar.
Sätt ugnen på 180°C. Smörj och mjöla en kakform. Häll mjölet, äggen och bakpulvret i skålen. Sätt
omröraren och locket på plats. Starta på hastighet 1 och öka sedan till 3. Tillsätt olivoljan och mjölken
och låt apparaten gå i 1 min 30 sek. Sänk till hastighet 1 och tillsätt de torkade tomaterna, fetaosten
och oliverna. Salta och peppra. Häll beredningen i formen och grädda i 30 till 40 min.
Majonnäs
Ingredienser: 1 äggula, 1 msk senap, 1 tsk vinäger, 250 ml olja, salt och peppar.
Viktigt: alla ingredienser ska vara vid rumstemperatur.
Lägg alla ingredienser förutom oljan i skålen. Sätt ballongvispen och locket på plats. Starta på hastighet
1 och börja hälla i oljan i en mycket tunn stråle. Efter 10 sek sätt reglaget på 4 och fortsätt att tillsätta
oljan försiktigt. När allt har hällts i, låt gå i ytterligare 30 sek
Obs! Förvara i kylskåpet och förtär inom ett dygn.
Vispad grädde
Ingredienser: 250 ml kall vispgrädde, 50 g florsocker.
Häll grädden och florsockret i skålen. Sätt ballongvispen och locket på plats. Sätt på apparaten på
hastighet 3 i 2 min och sedan på hastighet 4 i 1 min 30 sek.
BASRECEPT
72
SV