MAJONNÄS
Ingredienser: 1 äggula - 1 msk senap - 1 tsk vinäger - 2,5 dl olja - salt och peppar.
Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar i den rostfria skålen med ballongvispen och locket på
plats. Starta på hastighet 1. Häll i oljan i en tunn stråle utan att stanna vispen. Öka till maxhastighet
efter 10 sekunder. När blandningen jämn och slät, vispa i ytterligare 30 sekunder.
Tips: Smaksätt majonnäsen med en pressad vitlöksklyfta."
VITT BRÖD
Ingredienser (för ett runt bröd på ca 800 g): 8,3 dl mjöl - 3 dl ljummet vatten - 10 g torrjäst - 2 tsk salt.
Blanda mjöl, salt och torrjäst i den rostfria skålen. Sätt degkroken och locket på plats och kör maskinen
i några sekunder på hastighet 1. Tillsätt det ljumma vattnet genom lockets öppning och knåda i 8
minuter. Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär en halv timme. Knåda sedan degen för hand och rulla den
till en rund bulle. Placera brödbullen på en smord och mjölad bakplåt. Låt jäsa ytterligare 1 timme på
ett ljummet ställe. Värm ugnen till 240°C. Skär små snitt på brödets yta med en vass kniv och pensla
det med ljummet vatten. Ställ även in en liten vattenbehållare i ugnen, eftersom det gör att brödet får
en gyllenbrun skorpa. Grädda i 40 minuter i 240°C.
Tips: Jäst bör aldrig komma i direkt kontakt med socker eller salt, eftersom socker och salt hindrar
jästen från att reagera.
PAJDEG
Ingredienser (för en pajdeg på ca 350 g): 3,3 dl mjöl - 100 g smör - 0,5 dl vatten - 1 nypa salt.
Lägg mjöl, smör och salt i den rostfria skålen. Sätt i degkroken och lägg på locket. Kör maskinen på
hastighet 1 i några sekunder, och häll sedan i vattnet utan att stanna maskinen. Fortsätt bearbeta degen
tills den är en jämn, rund bulle. Låt degen vila minst 1 timme i kylskåp täckt med plastfolie innan du
bakar ut och gräddar den.
BRIOCHE
Ingredienser (6 personer): 4,2 dl mjöl - 1 tsk salt - 2 msk socker - 100 g smör - 2 hela ägg och en 1
äggula - 3 msk ljummen mjölk - 2 msk vatten - 5 g torrjäst.
Häll mjölet i den rostfria skålen och forma två fördjupningar: I den ena fördjupningen lägger du saltet
och sockret, och i den andra jäst, ljummen mjölk och vatten. Saltet och jästen ska inte tillsättas
tillsammans eftersom jästen reagerar negativt i kontakt med salt. Tillsätt äggen och sätt degkroken och
locket på plats. Starta på hastighet 1 och knåda i 15 sekunder, öka sedan till hastighet 2 i 2 minuter
45 sekunder. Arbeta in smöret, som inte ska vara för mjukt (låt stå i rumstemperatur i en halv timme),
utan att stanna maskinen och fortsätt knåda i 5 minuter på hastighet 2, sedan i 5 minuter på hastighet
3. Täck degen och låt jäsa i två timmar i rumstemperatur. Knåda sedan degen ordentligt för hand i
skålen. Täck degen igen och låt den jäsa ytterligare två timmar i kylskåp, knåda sedan degen för hand
i skålen ännu en gång. Täck sedan degen med plastfolie och låt den jäsa i kylskåp över natten. Smörj
och mjöla en brödform. Forma degen till en boll. Lägg degen i formen och låt jäsa på ett varmt ställe
tills degen fyller hela formen (2 till 3 timmar). Värm ugnen till 180°C och grädda i 25 minuter.
Tips: Tillsätt chokladbitar eller kanderade frukter i degen.
SALT KAKA
Ingredienser (6 personer): 3,3 dl mjöl - 4 ägg - 11 g bakpulver 1 dl mjölk - 0,5 dl olivolja - 12 soltorkade
tomater - 200 g fetaost - 15 gröna oliver utan kärnor - 1 knivsudd curry (kan utelämnas) - salt och pep-
par.
Värm ugnen till 180°C. Smörj och mjöla en kakform. Blanda mjöl, ägg och bakpulver i den rostfria skålen
med blandaren och locket på plats. Starta på hastighet 1 och öka sedan till hastighet 3. Tillsätt olivoljan
och den kalla mjölken och blanda i en och en halv minut. Sänk till hastighet 1 och tillsätt soltorkade
40
SV