35
Infrysning och förvaring
• Flaskor och burkar ska inte placeras i frysen. De kan spricka när inne-
hållet fryser, kolsyrade drycker kan explodera! Förvara aldrig läsk,
juice, öl, vin, mousserande vin o.s.v. i frysen. Undantag: Spritdrycker
med hög alkoholhalt kan förvaras i frysen.
1. Tryck på snabbfrysningsknappen för att frysa in färsk mat. Den gula
lampan tänds.
För att utnyttja frysens maximala infrysningskapacitet ska du sätta på
snabbfrysning-funktionen 24 timmar innan infrysning ska utföras (den
gula lampan tänds). För mindre mängd mat ska snabbinfrysningen sät-
tas på 4-6 timmar innan infrysning.Om snabbinfrysningsfunktionen
inte stängs av manuellt, stängs den av automatiskt efter 52 timmar.
Vid små infrysningsmängder upp till 3 kg behöver tangenten snabb-
frysning inte tryckas in.
2. All mat måste paketeras i lufttäta förpackningar som tål infrysning, för
att maten inte ska torka och tappa smak eller för att inte annan mat
ska ta smak.
Se upp! Rör ej vid de djupfrysta varorna med våta händer. Händerna
kan frysa fast.
3. Placera maten i lådorna. Lägg inte varorna som skall frysas in i direkt
kontakt med redan infrysta varorna. Värmen från varorna kan tina de
frysta varorna på ytan.
Olika sorters djupfrysta varor skall helst läggas i lådorna åtskilda från
varandra.
4. När önskad förvaringstemperatur har uppnåtts trycker du på knappen
för snabbfrysnings igen och den gula lampan slocknar.
Tips:
• Lämpliga frysförpackningar:
– Fryspåsar och -folier av polyetylen;
– Speciella frysburkar;
– Aluminiumfolie, extra stark.
• Lämpligt material för tillslutning av påsar och folier är:
Plastklämmor, gummisnoddar eller tejp.
• Före tillslutningen skall luften pressas ur påsar och folier, eftersom
luft gynnar frysvarans uttorkning.
• Forma platta paket, de fryser in snabbare.
• Fyll inte förpackningar med flytande innehåll ända upp till kanten
eftersom vätskan expanderar vid frysning.
Anmärkning för inspektionsmyndigheter:
Mängdplaner för bestämning av infrysnings- eller upptiningsprestanda
kan efterfrågas direkt från tillverkaren.