9
Vatten
• Använd vanligt kranvatten.
• Använd ljummet vatten för menyerna
02, 05, 07, 12 eller 20 (SD-2500: 02, 05
eller 11) i ett kallt rum.
• Använd kallt vatten för menyerna
07, 08, 11, 13, 14, 20, 21, 23, 24 eller 25
(SD-2500: 07, 10, 12, 13, 19, 21, 22 eller 23)
i ett varmt rum.
• Mät alltid upp vätskan med den medföljande
måttbägaren.
Salt
Förhöjer smaken och hjälper gluten att resa
brödet.
• Brödet kan tappa volym/smak om du mäter
upp fel kvantitet.
Fett
Ger smak och mjukhet till brödet.
• Vi rekommenderar att du använder smör
eller margarin.
Socker
(strösocker, farinsocker, honung, sirap etc).
En förutsättning för att brödet ska jäsa.
Adderar sötma och ger smak åt brödet,
ändrar färgen på brödskorpan.
• Använd mindre socker om du tillsätter
russin eller andra frukter som innehåller
fruktos.
Jäst
Gör att brödet reser sig.
• Se till att använda torrjäst som inte kräver förjäsning (inte färsk jäst eller torrjäst som kräver jäsning före
användning).
• När du använt jäst från påsen, försegla den igen direkt och förvara den i kylskåp (var uppmärksam på
tillverkarens bäst-före-datum).
Om du använder brödmix
Brödmix som innehåller jäst
1
Häll mixen i bakformen och tillsätt vatten (följ
anvisningarna på förpackningen för rätt mängd vatten).
2
Välj meny 02 och storlek beroende på mängden mix och
börja baka.
· 600 g – XL · 500 g – L
• En del brödmix anger inte hur mycket jäst som ingår så
du kan behöva experimentera för att få optimalt resultat.
Brödmix med separat jästpåse
1
Häll först jästen i bakformen, sedan brödmixen och sist
vattnet.
2
Ställ in bakmaskinen beroende typ av mjöl och börja
baka.
· Vitt mjöl, brunt mjöl
meny 01
· Fullkorn, fl erkornsmjöl
meny 04
· Rågbröd
meny 07 (endast SD-2501)
Baka brioche med briochemix
• Välj meny 11 (SD-2500: 10) eller 02 för ”Medium” (storlek)
”Light” (färg på skorpan) (Sidan 33).
Du kan få ditt bröd att smaka ännu bättre
genom att tillsätta andra ingredienser:
Ägg Förbättrar näringsvärdet och färgen på brödet
(mängden vatten skall minskas proportionellt).
Vispa äggen innan du tillsätter dem.
Kli Ökar brödets fi berinnehåll
• Använd max 75 ml (5 matskedar)
Vetegroddar Ger brödet en nötaktig smak.
• Använd max 60 ml (4 matskedar).
Kryddor Kan lyfta smaken på brödet.
• Använd endast en liten mängd (1-2 matskedar).
Svenska