Panasonic SD2500WXC Bruksanvisningar

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisningar
Automatisk Bakmaskin
BRUKSANVISNING (hushåll)
Modellnr.
SD-2501/SD-2500
Svenska
SD-2501
2
Innehåll
Före användning
Säkerhetsanvisningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Bakmaskinen och dess tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Ingredienser för bakning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Användning
Förteckning över olika typer av bröd och
bakningsalternativ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Baka bröd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Tillsats av extra ingredienser . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Baka brioche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Framställning av deg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Framställning av deg för briocher . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Baka kaka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Tillagning av sylt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Tillagning av kompott . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Recept (in english)
Bread Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Dough Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Cake Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Gluten Free Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
AVEVE Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Jam Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Compote Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Tack för att du har köpt den här produkten från
Panasonic.
Läs bruksanvisningen noga innan du använder
produkten och spara bruksanvisningen för
framtida bruk.
Bruksanvisningen kan användas för två olika
modeller. Förklaringarna fokuserar främst på
SD-2501 (se sidan 7 för att titta närmare på vilka
funktioner som skiljer de båda modellerna).
Denna produkt är avsedd för hushållsbruk.
Rengöring
Underhåll och rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Skydd av non-stick beläggning
Skydd av beläggningen som förhindrar att det
fastnar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Felsökning
Felsökning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
3
Säkerhetsanvisningar
Var noga med att följa dessa instruktioner
För att undvika olyckor eller skador för användaren, andra människor och egendomsskador, följ
dessa instruktioner.
Följande symboler anger graden av skada som kan orsakas av felaktig hantering.
VARNING
Anger risk för allvarlig skada eller dödsfall.
FÖRSIKTIGHET
Anger risk för personskador eller materiella skador.
Symboler klassificeras och förklaras på följande sätt.
Denna symbol indikerar förbud.
Denna symbol anger de krav som måste följas.
VARNING
Använd inte om sladden eller kontakten är skadad eller om kontakten är löst kopplad
till eluttaget.
(Det kan orsaka en elektrisk stöt eller brand på grund av kortslutning.)
Om strömsladden är skadad måste den bytas ut av tillverkaren, dess serviceombud eller
annan kvalificerad person för att undvika fara.
Skada inte strömsladden eller kontakten.
(Det kan orsaka en elektrisk stöt eller brand på grund av kortslutning.)
Följande åtgärder är strängt förbjudet. (modifiera, placera nära värmekällor, böja, vrida,
dra, placera tunga föremål ovanpå och buntning av tråd.)
Anslut inte eller dra ur strömsladden med våta händer.
(Det kan orsaka en elektrisk stöt.)
Överskrid inte spänningen i eluttaget och använd inte annan spänning än den som
anges på apparaten.
(Det kan orsaka en elektrisk stöt eller brand.)
Se till att den spänning som tillförs apparaten är densamma som den lokala nätspänningen.
Anslutning av andra enheter till samma uttag kan orsaka elektrisk överbelastning.
Anslut strömsladden ordentligt.
(Annars kan det orsaka elektriska stötar och brand på grund av den värme som kan uppstå
runt pluggen.)
Rengör nätkontakten regelbundet.
(Smutsiga kontakter kan orsaka otillräcklig isolering på grund av fukt och nedsmutsning,
vilket kan orsaka en brand.)
Dra ur kontakten och torka av den med en torr trasa.
Svenska
4
VARNING
Sluta omedelbart att använda enheten och koppla genast ur den, om enheten slutar att
fungera korrekt.
(Det kan annars leda till rökutveckling, brand, elektriska stötar eller brännskador.)
Exempel på felindikation:
• Stickkontakten eller nätsladden är onormalt varmt.
• Nätsladden är skadad, eller om du upplever att strömmen bryts.
• Enheten är deformerad eller onormalt varm.
Det uppstår onormalt ljud från apparaten vid användning.
Dra ut stickkontakten ur vägguttaget och kontakta din återförsäljare eller Panasonic
servicecenter för kontroll eller reparation.
Undvik att vidröra, blockera eller täcka över ventilhålen för ånga under användning.
(Det kan orsaka brännskador.)
• Var särskilt uppmärksam på barn.
Ta inte isär, reparera eller modifiera enheten.
(Det kan orsaka brand, elektriska stötar eller personskador.)
Kontakta din återförsäljare eller Panasonic Service Center.
Sänk inte ner enheten i vatten eller spraya med vatten.
(Det kan orsaka en elektrisk stöt eller brand på grund av kortslutning.)
Denna enhet är inte avsedd att användas av personer (inklusive barn) med nedsatt
fysisk eller mental förmåga eller brist på erfarenhet och kunskap, såvida de inte
övervakas eller instrueras i att använda enheten av en person som ansvarar för
deras säkerhet. Barn ska hållas under uppsikt så att de inte leker med apparaten.
(Det kan orsaka brännskador, skada eller elektriska stötar.)
Var noga med att hålla i stickkontakten när du drar ut den ur eluttaget.
(Annars kan det orsaka en elektrisk stöt eller brand på grund av kortslutning.)
Dra ur kontakten när den inte används.
(Annars kan det orsaka en elektrisk stöt eller brand på grund av elektriskt läckage.)
Dra ur kontakten och låt apparaten svalna innan rengöring.
(Det kan orsaka brännskador.)
Låt inte nätsladden hänga över kanten på ett bord eller röra en het yta.
(Det kan orsaka brännskador.)
Ta inte bort bakformen eller dra ut stickkontakten ur uttaget medan bakmaskinen används.
(Det kan orsaka brännskador.)
FÖRSIKTIGHET
Säkerhetsanvisningar
Var noga med att följa dessa instruktioner
5
Använd inte på följande platser.
Bakmaskinen ska placeras på en fast, torr, ren, plan, värmetålig
arbetsyta minst 10 cm från kanten av bordsskivan.
(Annars fi nns risk att enheten kan glida och falla från bordsskivan.)
Placera inte enheten på en ostadig yta, på elektriska apparater
som ett kylskåp, på material såsom dukar eller fi ltar etc.
(Det kan orsaka fallolyckor eller brand.)
Under bakning blir apparaten varm. Bakmaskinen bör vara minst
5 cm från intilliggande väggar och andra föremål.
(Den kan annars orsaka missfärgningar eller deformering.)
Rör inte heta ytor som bakformen, insidan av maskinen, värmeelement eller insidan av
locket medan enheten är i bruk eller efter gräddning. Temperaturen på öppna ytor kan
vara hög när apparaten är i bruk.
(Det kan orsaka brännskador.)
För att undvika brännskador, använd alltid grytvantar när du tar bort bakformen eller
färdiga brödet. (Använd inte våta grytlappar.)
Var också försiktig när du tar upp det färdiga brödet eller tar bort degblandaren.
FÖRSIKTIGHET
Viktig information
Använd inte apparaten utomhus, i närheten av värmekällor eller
i utrymmen med hög luftfuktighet.
(Det kan leda till fel eller deformering.)
Använd inte för mycket kraft mot delar, som visas på illustrationen här till höger.
(Det kan leda till fel eller deformering.)
Denna apparat är inte avsedd att drivas med hjälp av en extern timer eller separat fjärrkontroll.
Insidan av locket
Värmeelement
Temperaturgivare
Information om kassering för användare av elektrisk och elektronisk utrustning (privata hushåll)
Denna symbol som fi nns på produkterna och/eller medföljande dokumentation, betyder att
förbrukade elektriska och elektroniska produkter inte ska blandas med hushållssopor.
För korrekt hantering, återvinning och återanvändning, lämna dessa produkter på återvinningscentraler,
där de tas emot utan kostnad för dig. I vissa länder kan du ha rätt att lämna tillbaka dina gamla
produkter till din lokala återförsäljare när du köper en motsvarande, ny produkt.
Genom att kassera denna produkt på rätt sätt bidrar du till att spara värdefulla resurser och för-
hindrar eventuella negativa effekter på människors hälsa och på miljön som annars skulle kunna
uppstå pga otillbörlig avfallshantering. Kontakta din lokala myndighet för information om din
närmaste återvinningsstation.
Böter kan tillämpas vid felaktig avyttring av dessa sopor, i enlighet med nationell lagstiftning.
För företagsbruk inom den Europeiska unionen
Om du vill kassera elektrisk eller elektronisk utrustning, vänligen kontakta din återförsäljare eller
leverantör för ytterligare information.
Information om deponering i länder utanför Europeiska unionen.
Denna symbol är endast giltig inom EU.
Om du vill kassera denna produkt ska du kontakta de lokala myndigheterna eller din återförsäljare,
och fråga om korrekt kasseringsmetod.
Svenska
6
Bakmaskinen och dess tillbehör
Huvudenhet
Tillsatsbehållare (endast SD-2501)
Ingredienser som läggs i behållaren fördelas automatiskt ner i bakformen, när man väljer
en meny med extra ingredienser (03, 06, 14, 17, 19 och 25).
Se sidan 14 för ingredienser som kan placeras i behållaren.
Lock med tillsatsbehållare
Lock
Lucka till behållaren för
russin och nötter
Degblandare (Rågbröd)
(endast SD-2501)
Degblandare (Vetebröd)
Handtag
Bakform
Kontrollpanel
Tillbehör
· 10 ml markeringar
(Max. 310 ml)
Måttbägare
För dosering av
vätskor
Tesked
· ¼, ½ och ¾
markeringar
Doseringssked
För mätning av socker,
salt, jäst etc.
Matsked
· ½ markering
Stickkontakt
5 ml15 ml
7
XL
L
M
Kontrollpanelen
Status
: Visar den aktuella fasen av programmet. Ingredienser regleras i fasen ”Rest”
(vila) innan knådningen startar.
: Visas när det uppstått problem med strömförsörjningen.
: (SD-2501) Visas när ingredienser tillsätts manuellt på menyn 11 och 23.
(SD-2500) Visas när menyn med manuell tillsats av extra ingredienser har valts.
Menu
Tryck på den här tryckplattan för att välja
meny. Menynumret visas och varje gång
du trycker växlar menynumret till nästa val.
(Håll plattan nere för att stega fram snabbare)
Se menynummer på sidan 10 och 11.
Size
Tryck på den här plattan för att
välja storlek. Se särskilda menyer
på sidan 10.
Timer
Ställ in timerfördröjningen (hur lång tid
tills brödet ska vara klart) eller ställ in
tid för bakning/gräddning för meny 15,
26 och 27 (SD-2500: 14, 24 och 25).
: Tryck här för att öka tiden.
: Tryck här för att minska tiden.
Stop
Tryck här för att avbryta/
stoppa programmet.
(För att avbryta/stoppa,
håll plattan intryckt i
mer än 1 sekund).
Den här bilden visar samtliga ord och symboler samtidigt,
men under pågående program visas endast relevanta uppgifter.
Crust
Tryck på den här plattan för
att välja färg på skorpan. Se
särskilda menyer på sidan 10.
Start
Tryck här
för att starta
programmet.
Dark (mörk)
Medium
Light (ljus)
Återstående tid tills
bakningen är klar
Displayen visar också hur lång tid det är
kvar tills extra ingredienser ska tillsättas,
om ett manuellt program för detta har valts.
Skillnader mellan SD-2501 och SD-2500
SD-2501
Russin, nötter och andra ingredienser tillsätts automatiskt
från en tillsatsbehållare (sidan 14).
SD-2500
Extra ingredienser kan tillsättas manuellt när bakmaskinen
avger en pip-signal (sidan 14).
· Bilder och illustrationer i bruksanvisningen visar SD-2501.
Tillsatsbehållare
Detta är en bruksanvisning för två olika bakmaskiner
Svenska
8
Ingredienser för bakning
Mjöl
Den viktigaste ingrediensen i bröd.
Mjöl producerar gluten som hjälper brödet
att jäsa och ger det en fastare struktur.
Använd starka mjöl. Använd inte svagt
mjöl eller vanligt hushållsvetemjöl.
Mjölet ska vägas på en våg.
Starkt mjöl kommer från durumvete
och har en hög nivå av protein
som behövs för utvecklingen
av gluten. Koldioxid som
produceras under
jäsningen tas upp i
gluten som är elastiskt
och gör att degen kan
resa sig.
Vitt mjöl
Tillverkas av malda vetekärnor utan
kli och groddar. Det bästa mjölet för
att baka bröd är mjöl är oftast märkt
”bagerimjöl” eller liknande. Använd
inte vanligt kärnvetemjöl eller självjäsande
mjöl i stället för riktigt mjöl för matbröd.
Fullkornsmjöl
Tillverkas av både kärna, kli och groddar.
Ger ett mycket hälsosamt bröd. Detta bröd
ger inte samma volym och är tyngre än bröd
som bakas med vitt mjöl.
Rågmjöl
Producerad av rågkärnor. Jämfört med vitt
mjöl innehåller det mer järn, magnesium och
kalium, som är nödvändigt för människans
hälsa. Men det fi nns inte tillräckligt med
gluten. Ger ett kompakt och tungt bröd.
Använd inte mer än den angivna kvantiteten
(kan överbelasta motorn).
Dinkelmjöl
Tillhör familjen vete, men är genetiskt sett ett annat sädesslag. Även om det innehåller gluten kan
vissa glutenintoleranta äta det. (Fråga din läkare.) Brödet blir något plattare och skorpan kan sjunka
ner något. Bröd bakat på fullkornsdinkel blir något platt, ungefär som bröd av vitt dinkelmjöl.
Vi rekommenderar att vitt dinkelmjöl inte överstiger hälften av den totala mängden mjöl.
Det fi nns dinkelmjöl (Triticum spelta) som är lämpligt för bröd, men det fi nns också mjöl på helkorn (Triticum monococcum)
som inte är lämpligt, men som också säljs som dinkel. Använd bara riktigt dinkelmjöl.
Använd meny 13, 14, 24 eller 25 (SD-2500: 12, 13, 22 eller 23).
Mjölkprodukter
Adderar smak och näringsämnen.
Om du använder mjölk istället för vatten ökar
brödets näringsvärde, men använd inte mjölk
vid timerinställd gräddning eftersom den inte
kanske inte håller sig färsk hela natten.
Minska mängden vatten proportionellt
mot mängden mjölk.
9
Vatten
Använd vanligt kranvatten.
Använd ljummet vatten för menyerna
02, 05, 07, 12 eller 20 (SD-2500: 02, 05
eller 11) i ett kallt rum.
Använd kallt vatten för menyerna
07, 08, 11, 13, 14, 20, 21, 23, 24 eller 25
(SD-2500: 07, 10, 12, 13, 19, 21, 22 eller 23)
i ett varmt rum.
Mät alltid upp vätskan med den medföljande
måttbägaren.
Salt
Förhöjer smaken och hjälper gluten att resa
brödet.
Brödet kan tappa volym/smak om du mäter
upp fel kvantitet.
Fett
Ger smak och mjukhet till brödet.
Vi rekommenderar att du använder smör
eller margarin.
Socker
(strösocker, farinsocker, honung, sirap etc).
En förutsättning för att brödet ska jäsa.
Adderar sötma och ger smak åt brödet,
ändrar färgen på brödskorpan.
Använd mindre socker om du tillsätter
russin eller andra frukter som innehåller
fruktos.
Jäst
Gör att brödet reser sig.
Se till att använda torrjäst som inte kräver förjäsning (inte färsk jäst eller torrjäst som kräver jäsning före
användning).
När du använt jäst från påsen, försegla den igen direkt och förvara den i kylskåp (var uppmärksam på
tillverkarens bäst-före-datum).
Om du använder brödmix
Brödmix som innehåller jäst
1
Häll mixen i bakformen och tillsätt vatten (följ
anvisningarna på förpackningen för rätt mängd vatten).
2
Välj meny 02 och storlek beroende på mängden mix och
börja baka.
· 600 g – XL · 500 g – L
En del brödmix anger inte hur mycket jäst som ingår så
du kan behöva experimentera för att få optimalt resultat.
Brödmix med separat jästpåse
1
Häll först jästen i bakformen, sedan brödmixen och sist
vattnet.
2
Ställ in bakmaskinen beroende typ av mjöl och börja
baka.
· Vitt mjöl, brunt mjöl
meny 01
· Fullkorn, fl erkornsmjöl
meny 04
· Rågbröd
meny 07 (endast SD-2501)
Baka brioche med briochemix
Välj meny 11 (SD-2500: 10) eller 02 för ”Medium” (storlek)
”Light” (färg på skorpan) (Sidan 33).
Du kan få ditt bröd att smaka ännu bättre
genom att tillsätta andra ingredienser:
Ägg Förbättrar näringsvärdet och färgen på brödet
(mängden vatten skall minskas proportionellt).
Vispa äggen innan du tillsätter dem.
Kli Ökar brödets fi berinnehåll
Använd max 75 ml (5 matskedar)
Vetegroddar Ger brödet en nötaktig smak.
• Använd max 60 ml (4 matskedar).
Kryddor Kan lyfta smaken på brödet.
• Använd endast en liten mängd (1-2 matskedar).
Svenska
10
Förteckning över olika typer av bröd
och bakningsalternativ
Tillgängliga funktioner och uppskattad tidsåtgång
· Tidsåtgången för varje process kan variera beroende på rumstemperaturen.
Inställningar Processer
Menynummer
Meny
Storlek
(Size)
Skorpa
(Crust)
Timer
Vila
(Rest)
Knåda
(Knead)
Jäsa
(Rise)
Grädda
(Bake)
Totalt
SD-2501 SD-2500
Bakning
01 01 Basic
30 min –
60 min
15 – 30 min
*4
1 h 50 min –
2 h 20 min
50 – 55 min
4 h –
4 h 5 min
02 02
Basic
Rapid
15 – 20 min ca 1 h 35 – 40 min
1 h 55 min
2 h
03 03
Basic
Raisin
*1 *3
30 min –
60 min
15 – 30 min
*4
1 h 50 min –
2 h 20 min
50 min 4 h
04 04
Whole
Wheat
1 h
1 h 40 min
15 - 25 min
*4
2 h 10 min –
2 h 50 min
50 min 5 h
05 05
Whole
Wheat
Rapid
15 min –
25 min
15 – 25 min
*4
1 h 30 min –
1 h 40 min
45 min 3 h
06 06
Whole
Wheat
Raisin
*3
1 h –
1 h 40 min
15 – 25 min
*4
2 h 10 min –
2 h 50 min
50 min 5 h
07 Rye
45 min –
60 min
ca 10 min
1 h 20 min –
1 h 35 min
1 h 3 h 30 min
08 07 French
40 min –
2 h 5 min
10 – 20 min
2 h 45 min –
4 h 10 min
55 min 6 h
09 08 Italian
30 min – 1 h 10 – 15 min
2 h 25 min
3 h
50 min 4 h 30 min
10 09 Sandwich
1 h –
1 h 40 min
15 – 25 min
*4
2 h 10 min –
2 h 50min
50 min 5 h
11 10 Brioche
*1
30 min 25 – 45 min
*4
1 h 25 min 50 min 3 h 30 min
12 11
Gluten
Free
*2
15 – 20 min 40 – 45 min 50 – 55 min
1 h 50 min –
1 h 55 min
13 12 Speciality
30 min –
1 h 15 min
15 – 30 min
*4
1 h 50 min –
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
14 13
Speciality
Raisin
*3
30 min –
1 h 15 min
15 – 30 min
*4
1 h 50 min –
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
15 14 Bake only
30 min –
1 h 30 min
30 min –
1 h 30 min
*1 Endast ”Light” eller ”Medium” går att välja.
*2 Endast ”Medium” eller ”Dark” går att välja.
*3 Timern kan endast användas på SD-2501
*4 Det ingår en period för jäsning under knådningen.
Bakmaskinen är i drift en kort tid under jäsningen för optimal utveckling av gluten.
11
Inställningar Processer
Menynummer
Meny
Storlek
(Size)
Skorpa
(Crust)
Timer
Vila
(Rest)
Knåda
(Knead)
Jäsa
(Rise)
Grädda
(Bake)
Totalt
SD-2501 SD-2500
Deg
16 15 Basic
30 min –
50 min
15 – 30 min
*4
1 h 10 min
1 h 30 min
2 h 20 min
17 16
Basic
Raisin
30 min –
50 min
15 – 30 min
*4
1 h 10 min –
1 h 30 min
2 h 20 min
18 17
Whole
Wheat
55 min
1 h 25 min
15 - 25 min
*4
1 h 30 min –
2 h
3 h 15 min
19 18
Whole
Wheat
Raisin
55 min –
1 h 25 min
15 – 25 min
*4
1 h 30 min –
2 h
3 h 15 min
20 Rye
45 min –
60 min
ca 10 min
2 h
21 19 French
40 min –
1 h 45 min
10 – 20 min
1 h 35 min –
2 h 40 min
3 h 35 min
22 20 Pizza
(Knådning)
10 – 18 min
(Jäsning)
7 – 15 min
(Knådning)
4 h 10 min
(Jäsning)
ca 10 min
45 min
23 21 Brioche
30 min 25 – 45 min
*4
35 min
1 h 50 min
24 22 Speciality
30 min –
1 h 5 min
15 – 30 min
*4
1 h 10 min –
1 h 55 min
2 h 45 min
25 23
Speciality
Raisin
30 min –
1 h 5 min
15 – 30 min
*4
1 h 10 min
1 h 55 min
2 h 45 min
26 24 Jam
1 h 30 min –
2 h 30 min
27 25 Compote
1 h –
1 h 40 min
Svenska
12
Baka bröd
Häll ner ingredienserna i bakformen Välj program och starta
Se recept på
sid. 21-22.
1 2
3
Ta bort bakformen och sätt
degblandaren på plats
Häll de uppmätta ingredienserna
i bakformen
Anslut bakmaskinen
till ett 230 V eluttag
1
Vrid runt bakformen.
2
Ta upp bakformen.
3
Sätt fast degblandaren
stadigt på axeln.
1
Häll i torrjästen först så den
hamnar underst och inte kommer
i kontakt med vätskan som hälls
i senare.
2
Täck jästen med de torra
ingredienserna (mjöl, socker,
salt, etc).
Mjöl ska mätas upp med en våg.
3
Häll vatten och andra vätskor i
formen.
4
Torka bort fukt eller mjöl från
utsidan av bakformen.
5
Placera bakformen i bak-
maskinen genom att vrida
den från höger till vänster.
Fäll ner handtaget.
6
Stäng locket.
Öppna inte locket förrän
brödet är färdigt (annars
påverkas kvaliteten på brödet).
Titta runt axel och
degblandare, se till att de är
rena. (Sidan 29)
När du bakar rågbröd, använd den
speciella degblandaren.
(Gäller endast SD-2501)
Degblandaren ska kunna snurra
fritt, men ska samtidigt vidröra
botten av bakformen.
Baka bröd med tillsatta ingredienser
(sidan14) (Gäller endast SD-2501)
1
Öppna locket till
behållaren.
2
Häll i ingredienserna.
3
Stäng locket.
Börja med att göra
rent och torka ur.
Degblandare
13
12
9
6
3
12
9
6
3
Om du trycker en gång på plattan kommer timerinställningen att
yttas fram 10 minuter (håll nere för att gå snabbare framåt).
9 t 30 min
från och med nu
Aktuell tid
7
Häll ner ingredienserna i bakformen Välj program och starta Ta ur brödet
4 6
8
5
Välj en bakningsmeny
(Displayen visar att meny ”01” har valts.)
Stäng av strömmen
Ta genast ur brödet
Dra ur kontakten
(håll i själva stickkontakten) efter användning
Tryck på ”Start”
Se sidan 10 för menyer och val av olika storlek och skorpa.
Låt brödet svalna till exempel på ett galler
när brödet är klart (maskinen avger 8 pip-
signaler och strecket under ”End” blinkar).
Beräknad tid för när det valda programmet är avslutat.
Ändra storlek Ändra färg på skorpan
Klart
När ”Start” trycks in startar bakmaskinen meny 01.
Grytvante
Bakform
Om du inte trycker på ”Stop” och tar ut
brödet ur bakmaskinen, kommer maski-
nen ändå att fortsätta hålla värmen för
att minska fukt och kondens inuti brödet.
Detta kommer dock att skynda på grädd-
ningen av skorpan. Därför bör du i slutet
av gräddningen, stänga av bakmaskinen
och genast ta ut brödet för att låta det
svalna.
Om du låter brödet svalna i bakformen,
kommer det att orsaka kondens. För
bästa resultat bör du lägga brödet att
svalna på ett galler.
Svenska
Ställa in timern
Exempel: Klockan är 21:00 nu, och du vill att ditt bröd att vara klart kl.
06:30 nästa morgon.
Ställ in timern på ”9:30” (klart om 9 t och 30 min).
14
Tillsats av extra ingredienser
Tillsats av extra ingredienser i bröd eller deg
SD-2501 (med tillsatsbehållare) SD-2500 (utan tillsatsbehållare)
Du behöver bara hälla
ner extra ingredienser i den
automatiska tillsatsbehållaren
eller direkt i bakformen
innan du startar.
Vänta tills du hör en
pip-signal och häll sedan
ner ingredienserna direkt
i bakformen.
* Följ recepten för exakta mängder av varje ingrediens.
Torra ingredienser, olösliga ingredienser
Häll ner ingredienserna i tillsatsbehållaren
och ställ in rätt meny på bakmaskinen.
Fuktiga/klibbiga ingredienser, lättlösliga ingredienser*
Häll dessa ingredienser tillsammans med övriga
ingredienser direkt i bakformen.
Torkad frukt Skär dem i ca 5 mm stora kuber.
Ingredienser med sockeröverdrag kan
fastna i tillsatsbehållaren och faller då
inte ner i bakformen.
Nötter Finhacka
Nötter försvagar effekterna av gluten,
så undvik att använda för mycket.
Frön Stora, hårda frön kan repa
beläggningen i tillsatsbehållaren
och bakformen.
Örter Använd upp till 1-2 msk torkade örter.
För färska örter, följ instruktionerna i
receptet.
Bacon, salami Feta ingredienser kan fastna i tillsatsbehål-
laren och faller då inte ner i bakformen.
Färsk frukt, frukt som marinerats i alkohol
Använd endast den mängd som anges i
receptet eftersom ingrediensernas innehåll
av vatten kan påverka ditt bröd.
Ost, choklad
* Dessa ingredienser kan inte tillsättas via behållaren eftersom de
kommer att fastna och då inte faller ner i bakformen.
När displayen visar hur många minuter det är kvar tills ingredienserna tillsätts, kan du trycka
på plattan för att se hur lång tid det är kvar på det valda menyprogrammet (gäller SD-2500).
Genom att välja en meny nedan kan du blanda i dina favorittillsatser i degen och baka olika typer av smaksatt bröd.
(SD-2501) 03, 06, 14, 17, 19, 25
(SD-2500) 03, 06, 13, 16, 18, 23
15
Baka brioche
Teskedar torrjäst (tsk) 1
1/4
Vitt vetemjöl för bröd 400 g
Teskedar salt (tsk) 1
1/2
Matskedar socker (msk) 4
Matskedar skummjölkspulver (msk) 2
Smör (skär i 2 cm kuber och förvara i kylskåpet)
50 g
Vatten 180 ml
Ägg (vispat) mellanstora 2 (100 g)
Smör som ska tilläggas senare (skär i 1-2
cm kuber och förvara i kylskåpet)
70 g
2
3
4
1
1 2, 3 4
Förberedelser
1
Skär upp smöret som ska tillsättas senare i 1 till 2 cm kuber och ställ in i kylskåpet.
(s. 12)
2
Sätt degblandaren på plats i bakformen.
3
Häll ingredienserna i bakformen i den ordning som anges i receptet.
4
Placera bakformen i huvudenheten och anslut maskinen till ett vägguttag.
Välj Meny ”11” (SD-2500: ”10”).
Starta maskinen.
Tillsätt extra smör när pip-signalen
hörs, tryck sedan på ”Starta” igen.
Tryck på ”Stop”
och ta ur brödet,
Tid till det är dags att tillsätta extra smör eller ingredienser.
När du har tryckt på
startplattan
Displayfönstret visar den tid som återstår till slutet av programmet.
Tillsätt de extra smörkuberna medan
-symbolen blinkar.
Startindikatorn tänds.
Den blinkande startindikatorn slocknar.
när maskinen piper 8 gånger och strecket blinkar under ”End”.
[Ett enkelt sätt att baka briocher]
Tillsätt smör, tillsammans med
andra ingredienser i början.
Skär smöret i 2 cm kuber och lägg dem i bakfor-
men tillsammans med de andra ingredienserna.
Följ steg för steg enligt instruktionerna till
vänster. Men gör ingenting när maskinen piper
i steg 3 för att lägga extra smör.
Total tidsåtgång är ca 3 timmar och 30 minuter.
* När smöret tillsätts från början blir smak,
konsistens och jäsning lite annorlunda än om
brödet bakas med smöret som en senare tillsats.
En ”viloprocess” börjar omedelbart efter starten,
följt av knådning (Knead) och jäsning (Rise).
När du tillsätter extra ingredienser såsom russin,
lägg i dem tillsammans med smöret (tillsätt högst
150 g ingredienser).
Även om du inte trycker på startplattan,
kommer knådningen att fortsätta efter 5 minuter.
Knådningen kommer inte att fortsätta omedelbart,
även om du trycker på startplattan efter att ha
tillsatt smör eller andra ingredienser.
Tillsätt inte smör efter att displayfönstret har
börjat visa återstående tid (Sidan 33).
Svenska
16
Framställning av deg
1 2, 3
Se degrecept på
sidan 23.
För att avbryta/stoppa
efter start, håll plattan
intryckt i mer än 1
sekund.
Förberedelser
1
Sätt degblandaren på plats i bakformen.
(s. 12)
2
Häll ingredienserna i bakformen i den ordning som anges i receptet.
3
Placera bakformen i huvudenheten och anslut maskinen till ett vägguttag.
1
2
Välj ett program.
[Illustrationen visar displayen när menyn ”16”
(SD-2500: ”15”) har valts.]
Starta maskinen.
Beräknad tid tills det valda programmet är avslutat.
Startindikatorn tänds.
3
Tryck på ”Stop”
och ta ut brödet
Den blinkande startindikatorn slocknar.
när maskinen piper 8 gånger och strecket blinkar under ”End”.
Timer-funktionen är inte tillgänglig för
degprogrammen utom meny 22 (SD-2500: 20).
Om du vill lägga till extra ingredienser i degen,
se sid 14.
För andra menyer än 22, 26 och 27 (SD-2500: 20,
24 och 25) börjar en ”viloprocess” omedelbart ef-
ter starten, följt av knådning (Knead) och jäsning
(Rise).
Forma den färdiga degen och låt jäsa för andra
gången enligt receptet. Gräddas sedan i ugn.
17
Framställning av deg för briocher
1 2, 3
Se degrecept på
sidan 25
För att avbryta/stoppa
efter start, håll plattan
intryckt i mer än 1
sekund.
Förberedelser
1
Skär upp smöret som ska tillsättas senare i 1-2 cm kuber och ställ in i kylskåpet.
(s. 12)
2
Sätt degblandaren på plats i bakformen.
3
Häll ingredienserna i bakformen i den ordning som anges i receptet.
4
Placera bakformen i huvudenheten och anslut maskinen till ett vägguttag.
1
2
Välj Meny ”23” (SD-2500: ”21”).
Starta maskinen.
Tid tills det är dags att tillsätta extra smör eller ingredienser.
Startindikatorn tänds.
4
3
Tryck på ”Stop”
och ta ur brödet,
Tillsätt extra smör när pip-signalen
hörs, tryck sedan på ”Starta” igen.
Den blinkande startindikatorn slocknar.
när maskinen piper 8 gånger och strecket blinkar under ”End”
När du har tryckt
på startplattan.
Displayfönstret visar den tid som återstår till slutet av programmet.
Tillsätt de extra smörkuberna medan
-symbolen blinkar.
[Ett enkelt sätt att baka briocher]
Tillsätt smör tillsammans med
andra ingredienser i början.
Skär smöret i 2 cm kuber och lägg dem i bakfor-
men tillsammans med de andra ingredienserna.
Följ steg för steg enligt instruktionerna till
vänster. Men gör ingenting när maskinen piper
i steg 3 för att lägga extra smör.
Total tidsåtgång är ca 1 timmar och 50 minuter.
* När smöret tillsätts från början blir smak,
konsistens och lyftning lite annorlunda än om
brödet bakas med smöret som en senare tillsats.
En ”viloprocess” börjar omedelbart efter starten,
följt av knådning (Knead) och jäsning (Rise).
När du tillsätter extra ingredienser såsom russin,
lägg i dem tillsammans med smöret (tillsätt högst
150 g ingredienser).
Även om du inte trycker på startplattan,
kommer knådningen att fortsätta efter 5 minuter.
Knådningen kommer inte att fortsätta omedelbart,
även om du trycker på startplattan efter att ha
tillsatt smör eller andra ingredienser.
Tillsätt inte smör efter att displayfönstret har
börjat visa återstående tid (Sidan 33).
Forma den färdiga degen och låt jäsa för andra
gången enligt receptet. Gräddas sedan i ugn.
Svenska
18
Timer-funktionen är inte tillgänglig för meny 15
(SD-2500: 14)
Du kan bara använda tidplattorna för att ställa in
tid för gräddning
För att kontrollera om kakan är färdiggräddad
kan du sticka en provsticka till mitten av kakan
eller brödet - om smeten inte fastnar på stickan
är kakan färdig.
Baka kaka
Se kakrecept på
sidan 25
Var försiktig!
Det är varmt!
Ta bort degblandaren.
Klä in formen med smörpapper. Kakan kommer
att brännas vid om den är i direktkontakt med
formen.
För att avbryta/stoppa
efter start, håll plattan
intryckt i mer än 1
sekund.
Förberedelser
1
Förbered ingredienserna enligt receptet.
2
Klä bakformen med smörpapper och häll i kakmixen.
3
Placera bakformen i huvudenheten och anslut maskinen till
ett vägguttag.
1 2, 3
1
Välj Meny ”15” (SD-2500: ”14”).
2
Ställ in tiden.
3
4
Starta maskinen.
Tryck på ”Stop” när pip-signalen hörs
och strecket blinkar under ”End”.
Uppskattad tidsåtgång till programmet är färdigt. Startindikatorn tänds.
Den blinkande startindikatorn slocknar.
Om brödet inte är färdiggräddat repetera stegen 1-3.
Du kan lägga till tid för gräddning två gånger.
Varje gång kan du lägga till upp till 50 minuter.
Timern kommer att starta igen från minut 1 från det att bakmaskinen
är varm.
Öka tiden genom att trycka på tidplattorna.
19
Tillagning av sylt
Se syltrecept på
sidan 27
För att avbryta/stoppa
efter start, håll plattan
intryckt i mer än 1
sekund.
Förberedelser
1
Förbered ingredienserna enligt receptet.
2
Sätt degbladet på plats i bakformen.
3
Häll ner ingredienserna i bakformen i följande ordning:
hälften av frukten > hälften av sockret > resten av frukten > resten av sockret
4
Placera bakformen i huvudenheten och anslut maskinen till ett vägguttag.
1 2, 3
1
Välj Meny ”26” (SD-2500: ”24”).
2
Ställ in tiden.
3
4
Starta maskinen.
Tryck på ”Stop”
och ta ut sylten
Uppskattad tidsåtgång till programmet är färdigt. Startindikatorn tänds.
när pip-signalen hörs och strecket blinkar under ”End”.
Den blinkande startindikatorn slocknar.
Om sylten inte är färdig repetera stegen 1-3.
Du kan lägga till extra tid två gånger.
Varje gång ska läggas inom 10-40 minuter.
Timern kommer att starta igen från minut 1 från det att bakmaskinen är
varm. Öka tiden genom att trycka på tidsplattorna.
Timer-funktionen är inte tillgänglig för meny 26
(SD-2500: 24). Du kan bara använda tidsplattorna
för att ställa in tid för gräddning.
Det krävs tillräckliga mängder socker, syra
och pektin för att få en sylt med fast konsistens.
Frukt med en hög halt av pektin stelnar lätt.
Frukter med mindre pektin stelnar inte så lätt.
Använd färsk och mogen frukt. Över- eller
omogen frukt kan ha svårare att stelna.
Recepten i denna handbok ger relativt lättflytande
sylt. Detta beror på en lägre sockerhalt.
Mät upp varje ingrediens enligt receptet.
· Undvik att öka eller minska mängden frukt.
Då kan sylten koka över eller bränna fast.
· Använd inte mer socker än vad som motsvarar
mer än hälften av mängden frukt. Då kan sylten
koka över eller bränna fast.
När mängden socker minskas, kan det vara
svårt att få sylten att stelna.
* Om frukten innehåller mycket syra kan du
minska mängden citronsaft men om du mins-
kar för mycket kommer sylten inte att stelna.
Vid kort tillagningstid kan det hända att all frukt
inte kokar sönder och sylten kan då bli rinnig.
· Sylten fortsätter att stelna medan den svalnar.
Var noga med att inte koka för länge.
Häll över den färdiga sylten i en lämplig behållare
så snart som möjligt. Var försiktig så att du inte
bränner dig när du häller ut sylten.
Sylten kan bränna fast om den lämnas i formen.
Förvara sylten svalt och mörkt. På grund av lägre
halt av socker är hållbarheten är längden på
fabrikstillverkade sorter. När sylten har öppnats,
bör den förvaras i kylskåp och avnjutas inom kort.
Svenska
20
Timer-funktionen är inte tillgänglig för meny 27
(SD-2500: 25). Du kan bara använda tidsplattorna
för att ställa in tillagningstiden.
Mät upp varje ingrediens enligt receptet.
· Undvik att öka eller minska mängden frukt.
Då kan kompotten koka över eller bränna fast.
Tillagning av kompott
1 2 3, 4
Se kompottrecept på
sidan 28
För att avbryta/stoppa
efter start, håll plattan
intryckt i mer än 1
sekund.
Förberedelser
1
Förbered ingredienserna enligt receptet (ta ut degblandaren).
2
Häll ner ingredienserna i bakformen i följande ordning:
frukt > socker > vätska
3
Placera bakformen i huvudenheten och anslut maskinen till ett vägguttag.
1
Välj Meny ”27” (SD-2500: ”25”).
2
Ställ in tiden för tillagning.
3
4
Starta maskinen.
Tryck på ”Stop”
och lyft ur kompotten
Uppskattad tidsåtgång till programmet är färdigt. Startindikatorn tänds.
när pip-signalen hörs och strecket blinkar under ”End”.
Den blinkande startindikatorn slocknar.
Om kompotten inte är färdig repetera stegen 1-3
(Du kan lägga till extra tid två gånger.
Varje gång ska vara 10-40 minuter.
Timern kommer att starta igen från minut 1 från det att bakmaskinen är
varm. Öka tiden genom att trycka på tidsplattorna.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Panasonic SD2500WXC Bruksanvisningar

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisningar