Tillverkning av istärningar
Fyll den medföljande islådan med vatten och ställ
in den i frysfacket. Att blöta undersidan innan kan
ge en snabbare infrysningstid, samt vridning av
termostatvredet till maxläge. Glöm ej att ställa om
termostatvredet till lämpligt läge efteråt.
Färdigfrysta istärningar kan lättast tas ur islådan
under rinnande vatten och med ett lätt slag eller
vridning. Om islådan fryser fast i facket, undvik att
använda metall verktyg eller kniv för att ta loss
den, då kylsystemet kan skadas.
Användbara råd och tips
Lägg märke till de ställbara hyllorna, de ökar
färskmatsfackens användbarhet betydligt. Det
är möjligt att ordna om hyllorna när dörren står
öppen i 90° vinkel.
Efter att ha öppnat och stängt frysens dörr
kommer vakuumet att öka p.g.a. den låga
temperaturen. Vänta därför 2-3 minuter om du
vill öppna dörren igen, så att trycket hinner
stabiliseras.
Se till att kontrollera via termostatvredet att
temperaturen ej understiger -18 °C, då en lägre
temperatur kan förstöra frysta varor.
Kontrollera gärna dagligen att skåpet fungerar
ordentligt, så att eventuella fel upptäcks i god
tid för att undvika att mat förstörs.
24
Tips och uppslag
Detta kapitel innehåller praktiska tips och uppslag
om användning av skåpet för att uppnå maximalt
energibesparande, det finns också
miljöinformation om skåpet.
Energibesparande
Undvik att placera skåpet på en solig plats
eller i närheten av någonting som utstrålar
värme.
Se till att kondensator och kompressor får
tillräckligt ventilation. Täck ej över delarna
där ventilationsgallret sitter.
Slå in alla varor i täta förpackningar så
undviks onödig frostbildning.
Ha inte dörren öppen onödigt länge.
Ställ vätska i skåpet endast i en slutna skålar
e.d.
Varm mat och vätska ska ha rumstemperatur
innan den ställs in i skåpet.
Håll kondensatorn ren.
Skåpet och miljön
Isoleringen och köldmediet i skåpet är
oskadliga för ozonlagret. Skåpet ska ej
kasseras på vanligt sätt dvs tillsammans med
stadssopor Undvik att skada
avkylningsenheten, särskilt på baksidan vid
värmeväxlaren. Kontakta kommunen eller din
återförsäljare för närmare information.
Material som använts i skåpet markerade
med symbol är återvinningsbart.
Underhåll
Avfrostning
Läckage av fukt i kylskåpet i form av frost och
is är normalt vid användning av skåpet.
Tjock frost och is har en isolerande effekt som
kan reducera avkylnings effektiviteten då
temperaturen stiger och den kräver mer energi.
Den här typen av skåp har automatisk
avfrostning utan yttre påverkan.
Termostatkontroll avbryter kompressorns gång
med regelbundna intervaller -under tiden
avbryts avkylningsprocessen. Kylfackets
temperatur stiger och avfrostning påbörjas.
Efter avfrostningen startar termostatens
funktion automatiskt.
Avfrostningsvattnet rinner ut genom
avrinningsrännan till avdunstningsbrickan som
sitter ovanpå kompressorn och vattnet dunstar
av värmen.
Förvaring i frysen
Det är praktiskt att lägga fryst mat i trådkorgarna
efter att infrysningen är färdig. Genom att göra
detta får du plats till att frysa in mer mat. Detta
påverkar inte redan fryst mat på ett negativt sätt.
Glöm ej att följa föreskriven förvaringstid om
du köper redan fryst mat. Se instruktioner på
frysdörren för förvaring av hemmafryst mat.
Symbolerna står för olika sorters mat, siffror står
för antal månader maten kan förvaras.
Det går att bevara snabbinfryst mat på detta
sätt bara om den inte har tinats - även för en
kort tid. Om du inte vill använda djupfryst mat på
en gång kan du lagra den i 1 dygn i kylskåpet (tills
den har tinat). Om den har tinats ska den inte
omfrysas utan användas snarast.
SE