SE
17
Ställ tillbaka termostatvredet på läge „Medium” (läge
2-3) eller låt det var på läge „3” vilket är lagom vid
normal förvaring.
Undvik att öppna dörren till den frysta maten
under infrysningen, om möjligt.
Det är inte ändamålsenligt att ställa in
termostaten i ett högre läge T ex läge „5”), då
detta kan leda till att temperaturen i färskmats
utrymmet går under 0 °C under en längre tid, vilket
då fryser mat och dryck.
Frys aldrig mat i större mängd än som
finns angivet i „Teknisk information”,
annars kan infrysningen misslyckas och efter
upptining förstöras (förlora smak, arom etc.).
Tillverka inte is samtidigt som du fryser mat,
då isframställning drar ner
infrysningskapaciteten.
Förvaring i frysen
Efter avslutad infrysning är det praktiskt att flytta den
frysta maten från infrysningshyllan till en
förvaringshylla längre ned i skåpet, för att lämna
plats till nästa infrysning. Anpassningen av hyllorna i
fryssdelen kan endast användas vid förvaring,
eftersom infrysning bara bör ske på den översta
hyllan.
Glöm ej att följa föreskriven förvaringstid om
du köper redan fryst mat. Se instruktioner på
frysdörren för förvaring av „hemmafryst” mat.
Symbolerna står för olika sorters mat, siffror står för
antal månader maten kan förvaras.
Det går att bevara snabbinfryst mat på detta
sätt bara om den inte har tinats - även för en
kort tid. Om du inte vill använda djupfryst mat på en
gång kan du lagra den i 1 dygn i kylskåpet (tills den
har tinat). Om den har tinats ska den inte omfrysas
utan användas snarast.
Tillverkning av istärningar
Fyll den medföljande islådan med vatten och ställ in
den i frysfacket. Att blöta undersidan innan kan ge en
snabbare infrysningstid, samt vridning av
termostatvredet till maxläge. Glöm ej att ställa om
termostatvredet till lämpligt läge efteråt.
Färdigfrysta istärningar kan lättast tas ur islådan
under rinnande vatten och med ett lätt slag eller
vridning. Om islådan fryser fast i facket, undvik att
använda metall verktyg eller kniv för att ta loss den,
då kylsystemet kan skadas.
Användbara råd och tips
• Lägg märke till de ställbara hyllorna, de ökar
färskmatsfackens användbarhet betydligt. Det är
möjligt att ordna om hyllorna när dörren står
öppen i 90o vinkel.
• Efter att ha öppnat och stängt frysens dörr
kommer vakuumet att öka p.g.a. den låga
temperaturen. Vänta därför 2-3 minuter om du vill
öppna dörren igen, så att trycket hinner
stabiliseras.
• Se till att kontrollera via termostatvredet att
temperaturen ej understiger -18 °C, då en lägre
temperatur kan förstöra frysta varor.
• Kontrollera gärna dagligen att skåpet fungerar
ordentligt, så att eventuella fel upptäcks i god tid
för att undvika att mat förstörs.
Tips och uppslag
Detta kapitel innehåller praktiska tips och uppslag
om användning av skåpet för att uppnå maximalt
energibesparande, det finns också miljöinformation
om skåpet.
Energibesparande
• Undvik att placera skåpet på en solig plats eller i
närheten av någonting som utstrålar värme.
• Se till att kondensator och kompressor får
tillräckligt ventilation. Täck ej över delarna där
ventilationsgallret sitter.
• Slå in alla varor i täta förpackningar så undviks
onödig frostbildning.
• Ha inte dörren öppen onödigt länge.
• Ställ vätska i skåpet endast i slutna skålar e.d.
• Varm mat och vätska ska ha rumstemperatur
innan den ställs in i skåpet.
• Håll kondensatorn ren.
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning
och återvinning. Du kan också gå in på www.el-
kretsen.se för att ta reda på närmaste
inlämningsställe.
När det gäller kyl- och frysprodukter skall du kontakta
din kommun för att få reda var du kan lämna in
produkten för skrotning och återvinning.
Material som använts i skåpet markerademed
symbol är återvinningsbart.
Underhåll
Avfrostning
Läckage av fukt i kylutrymmet i form av frost och is är
normalt vid användning av skåpet.
Tjock frost och is har en isolerande effekt som kan
reducera avkylnings effektiviteten då temperaturen
stiger och den kräver mer energi. Tjock frost kan
också förhindra öppning av dörren.
Den här typen av skåp har automatisk avfrostning
utan extern påverkan. Termostatskontroll avbryter
kompressorns gång med regelbundna intervaller -
under tiden avbryts avkylningsprocessen. Kylfackets
temperatur stiger och avfrostning påbörjas. Efter
avfrostningen startar termostatens funktion
automatiskt.
Avrinningsvatten flödar ut genom avrinningsutloppet
till avdunstningsbrickan som sitter ovanpå
kompressorn och avdunstas beroende på värmen.
Kontrollera avrinningsrännan då och då i
förebyggande syfte (mot tilltäppning). Om
denna blir tilltäppt kan det leda till kortare
livslängd av skåpet.