22
Tillverkning av istärningar
Fyll den medföljande islådan med vatten och ställ
in den i frysfacket. Att blöta undersidan innan kan
ge en snabbare infrysningstid, samt vridning av
termostatvredet till maxläge. Glöm ej att ställa om
termostatvredet till lämpligt läge efteråt.
Färdigfrysta istärningar kan lättast tas ur islådan
under rinnande vatten och med ett lätt slag eller
vridning. Om islådan fryser fast i facket, undvik att
använda metall verktyg eller kniv för att ta loss
den, då kylsystemet kan skadas.
Användbara råd och tips
Lägg märke till de ställbara hyllorna, de ökar
färskmatsfackens användbarhet betydligt. Det
är möjligt att ordna om hyllorna när dörren står
öppen i 90° vinkel.
Efter att ha öppnat och stängt frysens dörr
kommer vakuumet att öka p.g.a. den låga
temperaturen. Vänta därför 2-3 minuter om du
vill öppna dörren igen, så att trycket hinner
stabiliseras.
Se till att kontrollera via termostatvredet att
temperaturen ej understiger -18 °C, då en lägre
temperatur kan förstöra frysta varor.
Kontrollera gärna dagligen att skåpet fungerar
ordentligt, så att eventuella fel upptäcks i god
tid för att undvika att mat förstörs.
Tips och uppslag
Detta kapitel innehåller praktiska tips och uppslag
om användning av skåpet för att uppnå maximalt
energibesparande, det finns också
miljöinformation om skåpet.
Energibesparande
Undvik att placera skåpet på en solig plats
eller i närheten av någonting som utstrålar
värme.
Se till att kondensator och kompressor får
tillräckligt ventilation. Täck ej över delarna
där ventilationsgallret sitter.
Slå in alla varor i täta förpackningar så
undviks onödig frostbildning.
Ha inte dörren öppen onödigt länge.
Ställ vätska i skåpet endast i en slutna skålar
e.d.
Varm mat och vätska ska ha rumstemperatur
innan den ställs in i skåpet.
Håll kondensatorn ren.
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för
att få reda på var du kan lämna produkten för
skrotning och återvinning. Du kan också gå in
på www.el-kretsen.se för att ta reda på
närmaste inlämningsställe.
När det gäller kyl- och frysprodukter skall du
kontakta din kommun för att få reda var du kan
lämna in produkten för skrotning och
återvinning.
Material som använts i skåpet markerade
med symbol är återvinningsbart.
Underhåll
Avfrostning
Läckage av fukt i kylskåpet i form av frost och
is är normalt vid användning av skåpet.
Tjock frost och is har en isolerande effekt som
kan reducera avkylnings effektiviteten då
temperaturen stiger och den kräver mer energi.
Den här typen av skåp har automatisk
avfrostning utan yttre påverkan.
Termostatkontroll avbryter kompressorns gång
med regelbundna intervaller -under tiden
avbryts avkylningsprocessen. Kylfackets
temperatur stiger och avfrostning påbörjas.
Efter avfrostningen startar termostatens
funktion automatiskt.
Avfrostningsvattnet rinner ut genom
avrinningsrännan till avdunstningsbrickan som
sitter ovanpå kompressorn och vattnet dunstar
av värmen.
SE
Förvaring i frysen
Efter avslutad infrysning är det praktiskt att flytta
den frysta maten från infrysningshyllan till en
förvaringshylla längre ned i skåpet, för att lämna
plats till nästa infrysning. Anpassningen av
hyllorna i fryssdelen kan endast användas vid
förvaring, eftersom infrysning bara bör ske på den
översta hyllan.
Glöm ej att följa föreskriven förvaringstid om
du köper redan fryst mat. Se instruktioner på
frysdörren för förvaring av hemmafryst mat.
Symbolerna står för olika sorters mat, siffror står
för antal månader maten kan förvaras.
Det går att bevara snabbinfryst mat på detta
sätt bara om den inte har tinats - även för en
kort tid. Om du inte vill använda djupfryst mat på
en gång kan du lagra den i 1 dygn i kylskåpet (tills
den har tinat). Om den har tinats ska den inte
omfrysas utan användas snarast.