69
SV
Några
-tips om potatis och oljor som hjälper
dig lyckas med tillagningen.
Potatis: balans och njutning i vardagen!
Potatis är bra mat för alla – i alla åldrar! Potatisen är en utmärkt energikälla med högt vitamininnehåll. Sort,
klimatbetingelser och odlingsbetingelser ger stora variationer i form, storlek och smak. Varje potatissort har sina
speciella egenskaper när det gäller mognad, avkastning, storlek, färg, lagringstålighet och lämplig
tillagningsmetod. Resultatet av tillagningen kan variera efter potatisens ursprung och odlingssäsong.
Vilken sort passar för ?
Generellt bör du använda potatis som är särskilt avsedd för pommes frites. Om du använder färskpotatis med hög
vattenhalt bör du tillaga pommes fritesen några minuter extra.
kan också användas för att tillaga frysta pommes frites. Eftersom dessa redan är förfriterade
behöver ingen olja tillsättas.
Hur ska potatisen förvaras?
Potatis ska helst förvaras i matkällare eller i kylskåp (mellan 6 och 8°C), skyddad från ljus.
Hur ska potatisen förberedas för ?
För bästa resultat bör du se till att pommes fritesen inte klibbar ihop. Bästa sättet är att skölja först de hela
potatisarna och sedan de skurna pommes frites-stavarna i rikligt med vatten tills sköljvattnet är klart. På så sätt
försvinner det mesta av stärkelsen i potatisen. Torka potatisen noga med torrt, högabsorberande hushållspapper.
Pommes fritesen ska vara helt torra innan de läggs i .
Hur ska potatisen skäras?
Pommes frites-stavarnas storlek har betydelse för frasigheten och innanmätets konsistens. Ju tunnare pommes frites,
desto sprödare. Ju tjockare, desto mjukare innanmäte. Välj storlek på pommes fritesen efter smak och anpassa
koktiderna efter storleken:
Tunna: 8 x 8 mm/Standardstorlek: 10 x 10 mm/Tjocka: 13 x 13 mm
Variera med goda och nyttiga oljor
Variera efter önskemål och behov med 1 matsked olja, som endast används en gång. Alla essentiella fettsyror finns
i vegetabiliska oljor. Oljorna innehåller olika proportioner av näringsämnen som är nödvändiga för hälsan. Variera
mellan olika oljor för att ge kroppen allt den behöver! Det går att använda en mängd olika oljor vid tillagning i
:
• Standardoljor: olivolja, rapsolja, druvkärnolja, majsolja, jordnötsolja, solrosolja, sojaolja*
• Smaksatta oljor: oljor smaksatta med kryddörter, vitlök, chili, citron …
• Specialoljor: hasselnötsolja*, sesamolja*, safflorolja*, mandelolja*, avokadoolja*, arganolja* m.fl. (tillagning enligt
tillverkarens anvisningar)
-tekniken, med engångsanvändning av en liten mängd olja, gör att de nyttiga essentiella fettsyrorna
bevaras och bidrar till en bättre hälsa.
: le
+
Med rätt olja får du pommes frites med bättre näringsvärde.
Om du vill kan du tillsätta ytterligare 1 matsked olja för en ännu läckrare smak.
Använd för att ge dig själv och
andra en smakupplevelse utöver det vanliga!