DA
FI
NO
SV
För bästa resultat får du här tips och råd om
potatis och olja från .
Potatis: balans och njutning varje dag!
Potatis är utmärkt mat för alla människor i alla åldrar! Den är en riktigt bra källa till energi och vitaminer.
Beroende på sort, klimat och hur de odlas finns det en massa olika typer av potatis: form, storlek, smak. De har
var och en sina egna kännetecken, exempelvis säsong, skördemängd, storlek, färg, hållbarhet och
användningsområde i matlagning. Tillagningsresultaten kan därför variera beroende på ursprung och säsong.
Vilken sort bör du använda med ?
I allmänhet brukar vi rekommendera att du använder potatis som marknadsförs som särskilt lämpade för
pommes frites. Färskpotatis har ett högt vatteninnehåll och den bör därför friteras några minuter extra.
Med går det också bra att tillaga frysta pommes frites. Eftersom de redan är förfriterade
behövs ingen ytterligare olja.
Var bör jag förvara potatisen?
Den bästa platsen för rå potatis är en bra källare eller ett svalt skåp (mellan 6 och 8° C), i mörker.
Hur förbereder man potatisen för användning med ?
Bästa resultat får du om du ser till att dina pommes frites inte klibbar ihop med varandra. Skölj hela potatisen
noggrant innan du skär den och skölj sedan på nytt efter att du skurit den, tills dess att vattnet är klart. Därmed
får du bort så mycket stärkelse som möjligt. Torka pommes fritesen noggrant med en torr och högabsorberande
kökshandduk. Dina pommes frites måste vara helt torra innan de läggs i .
Kom ihåg att tillagningstiden varierar beroende på hur mycket pommes fritesen väger och vilken potatis som använts.
Hur ska jag skära potatisen?
Pommes fritesens storlek påverkar hur knapriga och mjuka de blir. Ju tunnare dina pommes frites är, desto
knaprigare blir de och tvärtom, om de är tjocka kommer de att bli mjukare inuti. Beroende på hur du vill ha
dem kan du variera hur du skär dem och anpassa tillagningstiden efter det:
Tunn amerikansk variant: 8x8 mm/Standard: 10x10 mm/Tjocka: 13x13 mm
Längd: Upp till ca 9 cm
För ActiFry family är den rekommenderade tjockleken på pommes frites 13x13 mm med en längd på upp till 9 cm.
Variera med goda och nyttiga oljor
Använd olika oljor beroende på vad du tycker om eller vad den ska användas till. Välj en ny olja varje gång du lagar mat!
Alla innehåller, i olika proportioner, de näringsämnen som är så viktiga för en balanserad kost. Ge kroppen allt den
behöver genom att variera vilka oljor du använder! Med , kan du använda en mängd olika oljor:
• Standardoljor: olivolja, rapsolja*, druvkärneolja, majsolja, jordnötsolja, solrosolja, sojaolja*
• Smaksatta oljor: oljor smaksatta med örter, vitlök, peppar, citron…
• Specialoljor: hasselnötsolja*, sesamolja*, mandelolja*, avokadoolja*, arganolja* (*tillagningstid enligt tillverkaren).
Obs! Vissa av dessa oljor finns inte att tillgå i Sverige.
Eftersom en så liten mängd olja går åt vid tillagningen kan du med bevara alla de goda
fetter som du behöver för din hälsa.
: +
Med och den olja du väljer kommer dina pommes frites att hålla hög
näringsmässig standard. Beroende på vad du tycker om och vad du är ute efter kan du
lägga till en extra sked olja för lite extra smak! Men tänk på att det ökar fettinnehållet.
Med kan du bjuda familjen på något extra
gott med smakrika, mer hälsosamma pommes frites
!
40
TEFAL478-ACTIFRY_TEFAL_110x156_Mise en page 1 30/05/11 16:25 Page40