SV
7
GODA RÅD
TIPS FÖR TILLAGNING I MIKROVÅGSUGN
Mikrovågor tränger bara in i maten till ett visst djup,
så när du lagar flera bitar samtidigt ska du lägga dem
så långt från varandra som möjligt så att stor yta som
möjligt nås av mikrovågorna.
Små bitar tillagas fortare än stora bitar. Skär maten i
lika stora delar för att garantera jämn tillagning.
Fukt avdunstar under tillagning med mikrovågor:
använd ett mikrovågssäkert lock för att minska
fuktförlusten.
Oftast fortsätter maten att tillagas efter att
mikrovågsugnen är klar. Därför är det viktigt att låta
ståtiden avsluta tillagningen.
Vi rekommenderar att blanda maten under tillagning
med mikrovågor. Vid omrörning ska du flytta den
tillagade maten på utsidorna mot mitten och den
mindre tillagade maten i mitten mot utsidorna.
Lägg tunna köttskivor ovanpå varandra i en hög eller
överlappa dem. Tjockare skivor, såsom köttfärslimpa
och korv ska placeras intill varandra.
PLASTFOLIE OCH FÖRPACKNINGAR
Ta bort eventuella förslutningar från plast- och
papperspåsar innan de läggs in i ugnen för tillagning
med mikrovågor.
Gör hål i plastfolie med en gaffel eller liknande för att
släppa ut trycket och undvika explosion på grund av
ångan som bildas under tillagningen.
VÄTSKOR
Vätskor kan överhettas utöver kokpunkten utan att
synbart bubbla.
Denna överhettning kan göra att heta vätskor
plötsligt kokar över.
För att förhindra detta, undvik att använda kärl med
smal hals, rör om vätskan innan du ställer in kärlet i
mikrovågsugnen och ställ en tesked i kärlet.
Rör om igen efter uppvärmning innan du försiktigt tar
ut kärlet från mikrovågsugnen.
FRYST MAT
För bästa resultat rekommenderar vi att tina direkt
på långpannan av glas. Om nödvändigt, använd en
plastbehållare som är lämplig för mikrovågsugn.
Kokt mat, stuvningar och köttsåser tinar bättre om du
rör i dem då och då under upptiningen.
Separera matbitarna när de börjar tina. Separerade
portioner tinar upp snabbare.
BARNMAT
När du värmer barnmat i en nappflaska eller
en barnmatsburk måste du alltid kontrollera
temperaturen och röra om innan barnet äter.
På så sätt kan du vara säker på att värmen är jämnt
fördelad, samtidigt som du undviker risk för skållning
eller brännskador.
Försäkra dig om att lock och nappar har tagits bort
innan maten värms.
TÅRTOR OCH BRÖD
Till kakor och bröd rekommenderar vi att använda
funktionen "Varmluft" och för tårtor med flytande
rekommenderar vi att använda funktionen "Över/
Undervärme".
För att förkorta tillagningstiden går det även
bra att välja "Varmluft + mikrovågor" med
mikrovågsfunktionen inställd på högst 160 W så att
produkterna förblir mjuka och doftande.
Med funktionerna "Varmluft" och "Över/undervärme
& fläkt" ska man använda tårtformar i mörk metall och
ställa dem på det medföljande gallret.
Det går även bra att använda den rektangulära
bakplåten eller annan ugnssäker form för att baka till
exempel kakor eller kuvertbröd.
KÖTT OCH FISK
För att snabbt erhålla en perfekt brynt yta medan
köttet eller fisken är mör och saftig på insidan
rekommenderar vi att använda funktionerna varmluft
och mikrovågor kombinerat.
För att uppnå bästa möjliga tillagningsresultat, ställ in
mikrovågseffekten på 350W.
På marknaden nns det många olika sorters
tillbehör. Kontrollera att de är lämpliga för
mikrovågsugnar och tål ugnstemperaturer innan
du köper dem.
Metallbehållare för mat eller dryck får aldrig
användas vid tillagning i mikrovågsugn.
Se alltid till att livsmedel och tillbehör inte kommer
i kontakt med innerväggarna i ugnen.