9
SV
GODA RÅD
TIPS FÖR TILLAGNING I MIKROVÅGSUGN
Mikrovågor tränger bara in i maten till ett visst djup,
så när du lagar flera bitar samtidigt ska du lägga dem
så långt från varandra som möjligt så att stor yta som
möjligt nås av mikrovågorna.
Små bitar tillagas fortare än stora bitar. Skär maten i
lika stora delar för att garantera jämn tillagning.
Oftast fortsätter maten att tillagas efter att
mikrovågsugnen är klar. Därför är det viktigt att låta
ståtiden avsluta tillagningen.
Ta bort eventuella förslutningar från plast- och
papperspåsar innan de läggs in i ugnen för tillagning
med mikrovågor.
Gör hål i plastfolie med en gaffel eller liknande för att
släppa ut trycket och undvika explosion på grund av
ångan som bildas under tillagningen.
VÄTSKOR
Vätskan kan bli överhettad till en temperatur över
kokpunkten utan att det syns att den kokar. Det finns
då risk för att den heta vätskan plötsligt kokar över.
För att förhindra detta, undvik att använda kärl med
smal hals, rör om vätskan innan du ställer in kärlet i
mikrovågsugnen och ställ en tesked i kärlet.
Rör om igen efter uppvärmning innan du försiktigt
tar ut kärlet från mikrovågsugnen.
FRYST MAT
För bästa resultat rekommenderar vi att tina direkt
på långpannan av glas. Om nödvändigt, använd en
plastbehållare som är lämplig för mikrovågsugn.
Kokt mat, stuvningar och köttsåser tinar bättre om
du rör i dem då och då under upptiningen. Separera
matbitarna när de börjar tina. Separerade portioner
tinar upp snabbare.
BARNMAT
När du värmer barnmat i en nappflaska eller
en barnmatsburk måste du alltid kontrollera
temperaturen och röra om innan barnet äter. På
så sätt kan du vara säker på att värmen är jämnt
fördelad, samtidigt som du undviker risk för skållning
eller brännskador.
Försäkra dig om att lock och nappar har tagits bort
innan maten värms.
TÅRTOR OCH BRÖD
För kakor, tårtor och bröd rekommenderar vi
funktionen Varmluft, men för bakverk med flytande
fyllning är det bästa att använda funktionen Över/
underv. Du kan även förkorta tillagningstiden genom
att välja alternativet Varmluft + Mikro och sätt högsta
mikrovågsugnseffekt till 160W. På sätt blir bakverken
mjuka och väldoftande.
Med funktionerna Varmluft och Över/underv. ska
man använda tårtformar i mörk metall och ställa dem
på det medföljande gallret.
KÖTT OCH FISK
För att snabbt erhålla en perfekt brynt yta medan
köttet eller fisken är mör och saftig på insidan
rekommenderar vi att använda funktionerna varmluft
och mikrovågor kombinerat.
För att uppnå bästa möjliga tillagningsresultat, ställ
in mikrovågseffekten på 350 W.
Matklass / recept
Nivå och
tillbehör
Föreslagen
mängd
Tillagningsinformation
PIZZA & PAJ
Tunn pizza 1 sats
Gör en pizzadeg på 225 ml vatten, 15 g jäst, 400 g mjöl, olja och salt. Låt den jäsa med
ugnens särskilda jäsningsfunktion. Rulla ut degen på en lätt smord bakplåt. Tillsätt
garnering såsom tomater, mozzarella och skinka
Pan pizza 1 sats
Gör en pizzadeg på 250 ml vatten, 20 g jäst, 450 g mjöl, olja och salt. Låt den jäsa med
ugnens särskilda jäsningsfunktion. Rulla ut degen på en lätt smord bakplåt. Tillsätt
garnering såsom tomater, mozzarella och skinka
Pizza - kall 250–800g
Ta bort förpackningsmaterialet, speciellt aluminiumfolie
Pizza - fryst
250–800g
Pajer 1 sats
Klä bakformen med degen och nagga med en gaffel. Gör en quiche lorraine-blandning
för 8 portioner
POPCORN 100 g Lägg alltid påsen direkt på glastallriken. Poppa endast en påse åt gången
TILLBEHÖR
Galler
Ugns- och mikrovågsugnssäker
behållare på gallret
Glastallrik
Ugns- och mikrovågsugnssäker
behållare på glastallriken
Bakplåt
2
2
2
2
1
1