55
Diska alla tillbehör noggrant med vatten och handdiskmedel innan du använder apparaten första gången
(utom adaptern (E): se avsnittet Rengöring). Skölj och torka dem.
Placera apparaten på en plan, ren och torr yta, kontrollera att motorreglaget (A1) är i position ”0” och sätt
sedan i kontakten.
Det finns flera alternativ för att starta apparaten:
- Oregelbunden rning (pulse): Vrid motorreglaget (A1) till positionen pulsestegvis för att bättre
kontroll över tillredningen.
- Kontinuerlig körning: Vrid motorreglaget (A1) till önskad position från ”1” till ”max”, efter önskad tillredning.
Du kan ändra inställningen under tillredningen.
Vrid tillbaka reglaget (A1) till ”0” för att stanna apparaten.
Viktigt: Apparaten kan bara startas om säkerhetsluckan (A5) och multifunktionsenheten (A3) är låsta.
Om du öppnar säkerhetsluckan (A5) och/eller multifunktionsenheten (A3) r apparaten är igång,
stannar den direkt. Lås säkerhetsluckan och/eller multifunktionsenheten igen, för tillbaka motorreglaget
(A1) till position ”0” och fortsätt sedan på normalt sätt för att starta apparaten genom att välja önskad
hastighet.
Denna apparat är utrustad med en mikroprocessor som styr och analyserar köreffekten. Vid alltför stor
belastning stängs apparaten av automatiskt. För att starta apparaten igen för du tillbaka motorreglaget
(A1) till position ”0” och avlägsnar en del av ingredienserna. Låt apparaten vila några minuter. Du kan sedan
välja önskad hastighet för att slutföra tillredningen.
FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Tack för att du har valt denna apparat som endast är avsedd för tillredning av livsmedel inomhus, och är för
hushållsbruk.
Numren på avsnitten överensstämmer med numren på bilderna.
A - Motorenhet
A1 Elektroniskt motorhastighetsreglage
A2 Upplåsningsknapp för multifunktionsenheten (A3)
A3 Multifunktionsenhet
A4 Snabbfäste (mixerbägare/centrifug/hackare)
A5 Säkerhetslucka
A6 Fäste för blandningstillbehör
(degkrok, ballongvisp, blandare)
A7 Sladdhållare
B - Skål
B1 Rostfri skål
B2 Lock
C - ABlandningstillbehör
C1 Degkrok
C2 Blandare
C3 Ballongvisp
D - Mixerbägare (beroende på modell)
D1 Mixerbägare
D2 Lock
D3 Plugg
E - Tillbehörshållare (beroende på modell)
F - Kvarn (beroende på modell)
F1 Metallkropp
F2 Skruv
F3 Kniv
F4 Hålskiva med stora hål
F5 Hålskiva med små hål
F6 Skruvring
F7 Matare
F8 Bricka
G - Grönsaksskärare (beroende på modell)
G1 Trummagasin
G2 Matare
G3 Trumma för skivor
G4 Trumma för grov rivning
G5 Trumma för fin rivning
G6 Trumma för potatispannkakor
H - Centrifug (beroende på modell)
H1 Matare
H2 Lock
H3 Roterande filter
H4 Uppsamlingskärl
H5 Hällpip
H6 Låsspak
BESKRIVNING
SV
56
1 - BLANDA / KNÅDA / VISPA
Beroende på livsmedlens egenskaper kan du bereda upp till 1,8 kg luftige deg med hjälp av den rostfria skålen
(B1) och locket (B2).
TILLBEHÖR SOM ANVÄNDS:
- Rostfri skål (B1).
- Lock (B2).
- Degkrok (C1) eller blandare (C2) eller ballongvisp (C3).
1.1 - MONTERA TILLBEHÖREN
Tryck på knappen (A2) för att låsa upp multifunktionsenheten (A3) och vicka upp den tills det tar stopp.
Sätt fast den rostfria skålen (B1) (medurs) på apparaten och tillsätt ingredienserna.
För in önskat tillbehör (C1, C2 eller C3) i fästet (A6), tryck fast det och vrid ett kvarts varv moturs för att låsa
fast tillbehöret på plats.
• För tillbaka multifunktionsenheten (A3) i horisontalläge: tryck knappen (A2) och sänk
multifunktionsenheten (A3) manuellt tills den låses plats (knappen (A2) ska återgå till
ursprungspositionen).
• Skjut in locket (B2) över den rostfria skålen (B1).
OBS! Du måste inte använda locket. Det förhindrar att livsmedel stänker eller slungas över kanten.
• Kontrollera att säkerhetsluckan (A5) har låsts fast (medurs) på snabbfästet (A4).
1.2 - STARTA APPARATEN
Starta apparaten genom att vrida motorreglaget (A1) till önskad position enligt det recept du följer.
• Apparaten startar direkt. Du kan tillsätta livsmedel genom öppningen i locket (C2) under tillredningen.
• Vrid tillbaka reglaget (A1) till ”0” för att stanna apparaten.
Tips:
- Knåda
- Använd degkroken (C1) med hastigheten ”1”. Du kan knåda upp till 500 g mjöl (t.ex: bröd, fullkornsbröd,
mördeg).
- Maximal användningstid: 13 minuter.
- Blanda
- Använd blandaren (C2) med hastigheten ”1” till ”max”.
- Du kan blanda upp till 1,8 kg lätt deg eller smet (sockerkaka, kakor...).
- Maximal användningstid: 13 minuter.
- Använd aldrig blandaren (C2) för att knåda tunga degar.
- Vispa
- Använd ballongvispen (C3) med hastigheten ”1” till ”max”.
- Du kanra: majonnäs, aioli, såser, uppvispad äggvita (upp till 8 äggvitor), vispad grädde (upp till 500 ml)…
- Maximal användningstid: 10 minuter.
- Använd aldrig ballongvispen (C3) för att knåda tunga degar eller blanda lätta degar eller smet.
1.3 - TA LOSS TILLBEHÖREN
Vänta tills apparaten har stannat helt.
Ta loss locket (B2).
Lås upp multifunktionsenheten (A3) genom att trycka på knappen (A2) och vicka upp den.
Ta loss tillbehöret (C1), (C2) eller (C3) från multifunktionsenheten genom att trycka tillbehöret mot enheten
och vrida det ett kvarts varv medurs.
Ta loss den rostfria skålen.
2 - RÖRA / BLANDA / MIXA (BEROENDE PÅ MODELL)
SV
57
Beroende på livsmedlet kan du tillreda upp till 1,5 l tjock blandning och 1,25 l vätska i mixerbägaren (D).
TILLBEHÖR SOM ANVÄNDS:
- Mixerbägare (D).
2.1 - MONTERA TILLBEHÖREN
För multifunktionsenheten (A3) till horisontell position: tryck knappen (A2) och sänk
multifunktionsenheten (A3) manuellt tills den låses på plats (knappen (A2) ska återgå till
ursprungspositionen).
Lås upp säkerhetsluckan (A5) på snabbfästet (A4) genom att vrida den moturs och sedan avlägsna den.
Kontrollera att apparaten står helt stilla innan du sätter fast mixerbägaren (D).
Sätt fast mixerbägaren (D) på snabbfästet (A4) genom att vrida den medurs.
Tillsätt livsmedlen i mixerbägaren och sätt på locket (D2) med pluggen (D3) genom att vrida det moturs.
2.2 - STARTA APPARATEN
• Starta apparaten genom att vrida motorreglaget (A1) till önskad position enligt det recept du följer (från
varvtal 4 till Max eller Pulse). För att bättre kontroll över mixningen och en bättre blandning under
tillredningen kan du använda positionen ”Pulse”.
Du kan tillsätta livsmedel genom öppningen i pluggen (D3) under tillredningen.
Vrid tillbaka reglaget (A1) till ”0” för att stanna apparaten.
- Maximal användningstid: 3 minuter.
Tips:
Du kan göra:
- Fint mixade soppor, krämer, mos, mjölkdrinkar och cocktails.
- Lätt smet (pannkakor, munkar, sockerkakor osv...).
- Om ingredienserna fastnar sidorna av mixerbägaren under mixningen stannar du apparaten, invänta
fullständig avstängning av apparaten, tar loss mixerbägaren, användning av en spatel, för ner
ingredienserna mot knivbladen och sätter sedan tillbaka mixerbägaren för att fortsätta tillredningen.
Fyll aldrig mixerbägaren med kokande vätska.
Kör inte apparaten med mixerbägaren tom.
Använd alltid mixerbägaren tillsammans med locket.
Ta aldrig loss locket innan apparaten har stannat helt.
Tillsätt alltid ingredienser i vätskeform före ingredienser i fast form i mixerbägaren.
2.3 - TA LOSS TILLBEHÖRET
Vänta tills apparaten har stannat helt innan du tar loss mixerbägaren genom att vrida den moturs och sätt
tillbaka säkerhetsluckan (A5) på snabbfästet (A4) (vrid medurs).
3 - MALA (BEROENDE PÅ MODELL)
TILLBEHÖR SOM ANVÄNDS:
- Tillbehörshållare (E).
- Kvarnenhet (F).
3.1 - MONTERA HACKADAPTERN
Tryck på knappen (A2) för att låsa upp multifunktionsenheten (A3) och vicka upp den tills det tar stopp.
Sätt fast adaptern (E) och vrid den moturs så att fästet blir en förlängning av apparaten.
För tillbaka multifunktionsenheten (A3) i horisontalläge genom att trycka på knappen (A2) igen.
3.2 - MONTERA KVARNEN
Håll enheten (F1) i röret och sätt den största öppningen uppåt.
Sätt i skruven (F2) (den långa axeln först) i enheten (F1).
Sätt fast kniven (F3) på den korta axeln som sticker ut från skruven (F2) och rikta de vassa kanterna utåt.
• Sätt fast önskad hålskiva (F4 eller F5) på kniven (F3) genom att passa in de två stiften mot de två spåren i
enheten (F1).
SV
58
• Vrid på skruvringen (F6) kraftigt på enheten (F1) medurs, utan att låsa den helt.
• Kontrollera att du har monterat kvarnen rätt. Axeln får varken ha något spelrum eller kunna snurra själv. Om
så är fallet ska du börja om med anvisningarna ovan.
3.3 - MONTERA KVARNEN PÅ APPARATEN
• För in kvarnenheten (F) genom att luta den åt höger, mot adapterns framsida (E), passa in de två stiften i
kvarnen mot de två spåren i adaptern. Sätt i kvarnen helt i adaptern och vrid sedan kvarnens rör moturs och
uppåt till vertikal position tills det tar stopp.
Sätt fast den löstagbara brickan (F8) på röret.
3.4 - STARTA APPARATEN, TIPS OCH NEDMONTERING
Kontrollera att säkerhetsluckan (A5) har låsts fast (medurs) på snabbfästet (A4).
Placera en behållare för att samla upp de tillredda livsmedlen framför apparaten.
• Starta apparaten genom att vrida på motorreglaget (A1) till hastighet ”3” eller ”4”.
• För in köttet i röret bit för bit med hjälp av mataren (F7). Tryck aldrig ner ingredienser med fingrarna eller
med några köksredskap i röret.
- Du kan hugga upp till 3 kg kött.
- Maximal användningstid: 10 minuter.
Låt svalna helt apparaten innan användning.
Vrid motorreglaget till hastigheten ”0” för att stanna apparaten och vänta tills den har stannat helt.
Ta loss kvarnen genom att vrida den åt motsatt håll jämfört med monteringen.
Tips:
- Förbered allt du ska hacka (för kött ska du ta bort ben, brosk och senor och skära det i bitar på ca. 2 x 2 cm).
- Kontrollera att köttet är helt tinat.
- När du är klar kan du köra igenom några små brödbitar för att få ut all köttfärs.
4 - RIVA / SKIVA (BEROENDE PÅ MODELL)
TILLBEHÖR SOM ANVÄNDS:
- Tillbehörshållare (E)
- Grönsaksskärare (G)
- Trummor (beroende på modell)
4.1 - MONTERA TILLBEHÖREN
Tryck på knappen (A2) för att låsa upp multifunktionsenheten (A3) och vicka upp den tills det tar stopp.
Sätt fast adaptern (E) och vrid den moturs så att fästet blir en förlängning av apparaten.
För tillbaka multifunktionsenheten (A3) i horisontalläge genom att trycka på knappen (A2) igen.
Kontrollera att säkerhetsluckan (A5) har låsts fast (medurs) på snabbfästet (A4).
För in trummagasinet (G1) genom att luta det åt höger, mot adapterns framsida (E), passa in de två stiften
i kvarnen mot de två spåren i adaptern. Sätt i magasinet helt och vrid sedan magasinets rör moturs och
uppåt till vertikal position tills det tar stopp.
Sätt i önskad trumma i magasinet och kontrollera att den är korrekt insatt i magasinet.
4.2 - STARTA APPARATEN OCH TIPS
• Placera en behållare för att samla upp de tillredda livsmedlen framför apparaten.
• Starta apparaten genom att vrida på motorreglaget (A1) till hastighet ”3” för att skiva eller ”4” för att riva.
Tillsätt livsmedlen i magasinets rör med hjälp av mataren (G2). Tryck aldrig ner ingredienser med fingrarna
eller med några köksredskap.
- Du kan förbereda upp till 2 kg mat.
- Maximal användningstid: 10 minuter.
Vrid motorreglaget till hastigheten ”0” för att stanna apparaten och vänta tills den har stannat helt.
Ta loss trummagasinet genom att vrida det åt motsatt håll jämfört med monteringen.
Detta kan du göra med trummorna:
SV
59
- Riva grovt (G4) / riva fint (G5): morötter, rotselleri, potatis, ost
- Skiva grovt (G3): potatis, morötter, gurka, äpplen, betor
- Potatispannkakor (G6): potatis, parmesanost …
5 - CENTRIFUGERA FRUKT OCH GRÖNSAKER
(BEROENDE PÅ MODELL)
TILLBEHÖR SOM ANVÄNDS:
- Centrifugenhet (H).
5.1 - MONTERA CENTRIFUGEN
Placera filtret (H3) i mitten av uppsamlingskärlet (H4).
• Stäng locket: vrid moturs och sätt fast locket (H2) på uppsamlingskärlet (H4) (position stängt hänglås).
• Stäng hela centrifugen: för låsspaken (H6) till positionen med ett stängt hänglås.
5.2 - MONTERA CENTRIFUGEN PÅ APPARATEN
För multifunktionsenheten (A3) till horisontell position: tryck knappen (A2) och sänk
multifunktionsenheten (A3) manuellt tills den ses plats (knappen (A2) ska återgå till
ursprungspositionen).
Lås upp och avlägsna säkerhetsluckan (A5) på snabbfästet (A4) genom att vrida det moturs.
Kontrollera att apparaten står helt stilla innan du sätter fast centrifugen (H).
Sätt fast centrifugenheten på snabbfästet (A4) genom att vrida den medurs, så att fästet för hällpipen är i
linje med apparaten.
Rikta hällpipen (H5) mot uppsamlingskärlet (H4).
Kontrollera att hällpipen (H5) är öppen.
5.3 - STARTA APPARATEN OCH TIPS
Ställ ett stort glas under hällpipen (H5).
Starta apparaten genom att vrida på motorreglaget (A1) till hastighet ”3”.
Skär frukt och/eller grönsaker i bitar.
Tillsätt livsmedlen i röret till locket (H2) och tryck långsamt ner dem med hjälp av mataren (H1). Tryck aldrig
med fingrarna eller med några köksredskap.
Tillred aldrig mer än 5 gånger 500 g livsmedel efter varandra utan att låta apparaten vila helt.
- Maximal användningstid: 10 minuter.
För att få ett bättre resultat, rengör filtret efter 300 g ingredienser.
Viktigt: r uppsamlingskärlet för fruktkött är fullt ska du stänga av apparaten och mma
uppsamlingskärlet.
Vrid motorreglaget till hastigheten ”0” för att stanna apparaten och vänta tills den har stannat helt.
Vänta tills det roterande filtret har stannat helt innan du tar loss enheten från apparaten.
För att avlägsna centrifugen tar du loss den genom att vrida den moturs.
För låsspaken (H6) till positionen med ett öppet hänglås. Öppna locket (position öppet hänglås). Du kan
sedan ta loss filtret (H3) för att rengöra det och tömma uppsamlingskärlet (H4).
Tips:
Du kan pressa juicer från frukt och grönsaker som: morötter, tomater, äpplen, vindruvor, hallon.
Skala frukter med tjockt skal, ta bort kärnorna och mitten på ananasfrukter.
Man kan inte utvinna juice ur vissa frukter och grönsaker: bananer, avocado, björnbär, vissa sorter av äpplen,
etc.
Du kan göra juice av olika frukter och grönsaker utan att rengöra centrifugen varje gång, smakerna blandas
inte. Det räcker med att tillsätta lite vatten i centrifugen för att skölja den mellan varje juicesort.
Drick juicen omedelbart efter den har pressats eller tillsätt litet citronjuice och förvara den kallt igra timmar.
6 - JUSTERING AV SLADDLÄNGD
SV
60
För att förenkla användning eller förvaring kan du minska sladdlängden genom att trycka in sladden i
motorenheten (A) genom öppningen på baksidan (A7).
7 - HACKA MYCKET FINT I SMÅ MÄNGDER
(BEROR PÅ MODELLEN)
TILLBEHÖR SOM ANVÄNDS:
- Hackenhet.
Med hackaren kan du:
- Hacka på några sekunder i pulsläget: torkade fikon, torkade aprikoser.
Maximal mängd/tid: 100 g/5 sekunder
Hackaren är inte avsedd för hårda livsmedel som kaffe.
Dra ut kontakten ur eluttaget.
Nedsänk aldrig motorenheten (A) eller adaptern (E) i vatten eller under rinnande vatten. Torka av dem med
en torr eller lätt fuktad trasa.
Om du sköljer av tillbehören direkt efter användning blir de lättare att rengöra. Ta isär kvarnenheten helt.
Hantera kniven med försiktighet, du kan göra dig illa på den..
Rengör, skölj och torka tillbehören: de går att diska i diskmaskin förutom metalldelarna till kvarnen: enheten
(F1), skruven (F2), kniven (F3), hålskivorna (F4 och F5) och skruvringen (F6).
Hålskivorna (F4) och (F5) och kniven (F3) måste smörjas. Smörj dem med matolja för att skydda dem.
Tips:
Om tillbehören har missfärgats av livsmedel (morötter, apelsiner) kan du torka av dem med en trasa indränkt
i matolja och sedan rengöra dem på vanligt sätt.
Mixerbägare (D): häll varmt vatten med några droppar diskmedel i mixerbägaren. Stäng locket. Sätt bägaren
apparaten och kör den några korta gånger. Ta loss bägaren och skölj den med rinnande vatten och låt
den lufttorka (upp och ner).
RENGÖRING
Förvara inte apparaten på en fuktig plats.
FÖRVARING
Kontrollera följande om apparaten inte fungerar:
- Att apparaten är elansluten.
- Att alla tillbehör sitter fast ordentligt.
- Läget för den elektroniska hastighetsväljaren (A1): lägger tillbaka till "0", sedan välja önskad hastighet igen.
Denna apparat är utrustad med en mikroprocessor som styr och analyserar köreffekten. Vid alltför stor
belastning stängs apparaten av automatiskt. För att starta apparaten igen för du tillbaka motorreglaget (A1)
till position ”0” och avlägsnar en del av ingredienserna. Låt apparaten vila några minuter. Du kan sedan välja
önskad hastighet för att slutföra tillredningen.
Vad gör jag om apparaten inte fungerar? Vänd dig i fall till ett auktoriserat servicecenter (se listan i
servicehäftet).
VAD GÖR JAG OM APPARATEN INTE FUNGERAR?
SV
61
Varning: Inget tillbehör får säljas till dig utan att du visat upp bruksanvisningen eller apparaten.
Rostfri skål
Lock till den rostfria skålen
Degkrok
Blandare
• Ballongvisp
Mixerbägare
Centrifug
Hackare
Tillbehörshållare
Kvarn
Grönsaksskärare:
- skiva
- riva grovt
- riva fint
- potatispannkakor
Pasta kit
Fruktkompottstillbehör
Valsverk för pasta
Emballaget består enbart av material som inte är skadliga för miljön och de kan kastas i enlighet
med gällande bestämmelser för återvinning.
Hör dig för med berörd lokal myndighet om du har frågor gällande kasseringen av apparaten.
KASSERING AV EMBALLAGE OCH APPARAT
Du kan köpa följande tillbehör hos återförsäljaren eller hos ett auktoriserat servicecenter:
TILLBEHÖR
VISPAD GRÄDDE
Ingredienser (6 till 8 personer) : 2,5 dl kall vispgrädde - 50 g fl orsocker.
Häll vispgrädde och fl orsocker i den rostfria skålen och sätt ballongvispen och locket plats. Vispa
hastighet 4 i 2 minuter, och sedan på maxhastighet i 3 minuter och 30 sekunder.
MAJONNÄS
Ingredienser: 1 äggula - 1 msk senap - 1 tsk vinäger - 2,5 dl olja - salt och peppar.
Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar i den rostfria skålen med ballongvispen och locket plats.
Starta hastighet 1. ll i oljan i en tunn stråle utan att stanna vispen. Öka till maxhastighet efter 10
sekunder. När blandningen jämn och slät, vispa i ytterligare 30 sekunder.
Tips: Smaksätt majonnäsen med en pressad vitlöksklyfta. För bästa resultat bör alla ingredienserna ha
rumstemperatur.
Obs: Förvara i kylskåp och konsumeras inom 24 timmar.
VITT BRÖD
Ingredienser (för ett runt bröd på ca 800 g): 8,3 dl mjöl - 3 dl ljummet vatten - 10 g torrjäst - 2 tsk salt.
Blanda mjöl, salt och torrjäst i den rostfria skålen. Sätt degkroken och locket på plats och kör maskinen i några
sekunder på hastighet 1. Tillsätt det ljumma vattnet genom lockets öppning och knåda i 8 minuter. Låt jäsa i
rumstemperatur i ungefär en halv timme. Knåda sedan degen för hand och rulla den till en rund bulle. Placera
brödbullen på en smord och mjölad bakplåt. Låt jäsa ytterligare 1 timme på ett ljummet ställe. Värm ugnen
till 240°C. Skär små snitt på brödets yta med en vass kniv och pensla det med ljummet vatten. Ställ även in en
liten vattenbehållare i ugnen, eftersom det gör att brödet får en gyllenbrun skorpa. Grädda i 40 minuter i
240°C.
Tips: Jäst bör aldrig komma i direkt kontakt med socker eller salt, eftersom socker och salt hindrar jästen från
att reagera.
PAJDEG
Ingredienser (för en pajdeg på ca 350 g): 3,3 dl mjöl - 100 g smör - 0,5 dl vatten - 1 nypa salt.
Lägg mjöl, smör och salt i den rostfria skålen. Sätt i degkroken och lägg på locket. Kör maskinen på hastighet
1 i några sekunder, och häll sedan i vattnet utan att stanna maskinen. Fortsätt bearbeta degen tills den är en
jämn, rund bulle. Låt degen vila minst 1 timme i kylskåp täckt med plastfolie innan du bakar ut och gräddar
den.
RECEPT
SV
BRIOCHE
Ingredienser (6 personer): 4,2 dl mjöl - 1 tsk salt - 2 msk socker - 100 g smör - 2 hela ägg och en 1 äggula
- 3 msk ljummen mjölk - 2 msk vatten - 5 g torrjäst.
Häll mjölet i den rostfria skålen och forma två fördjupningar: I den ena fördjupningen lägger du saltet och
sockret, och i den andra jäst, ljummen mjölk och vatten. Saltet och sten ska inte tillsättas tillsammans
eftersom jästen reagerar negativt i kontakt med salt. Tillsätt äggen och sätt degkroken och locket på plats.
Starta på hastighet 1 och knåda i 15 sekunder, öka sedan till hastighet 2 i 2 minuter 45 sekunder. Arbeta in
smöret, som inte ska vara för mjukt (låt stå i rumstemperatur i en halv timme), utan att stanna maskinen och
fortsätt knåda i 5 minuter hastighet 2, sedan i 5 minuter hastighet 3. ck degen och låt jäsa i t
timmar i rumstemperatur. Knåda sedan degen ordentligt för hand i skålen. Täck degen igen och låt den jäsa
ytterligare två timmar i kylskåp, knåda sedan degen för hand i skålen ännu en gång. Täck sedan degen med
plastfolie och låt den jäsa i kylskåp över natten. Smörj och mjöla en brödform. Forma degen till en boll. Lägg
degen i formen och låt jäsa på ett varmt ställe tills degen fyller hela formen (2 till 3 timmar). Värm ugnen till
180°C och grädda i 25 minuter.
Tips: Tillsätt chokladbitar eller kanderade frukter i degen.
SALT KAKA
Ingredienser (6 personer): 3,3 dl mjöl - 4 ägg - 11 g bakpulver 1 dl mjölk - 0,5 dl olivolja - 12 soltorkade
tomater - 200 g fetaost - 15 gröna oliver utan kärnor - 1 knivsudd curry (kan utelämnas) - salt och peppar.
Värm ugnen till 180°C. Smörj och mjöla en kakform. Blanda mjöl, ägg och bakpulver i den rostfria skålen med
blandaren och locket på plats. Starta på hastighet 1 och öka sedan till hastighet 3. Tillsätt olivoljan och den
kalla mjölken och blanda i en och en halv minut. Sänk till hastighet 1 och tillsätt soltorkade tomater, fetaost,
gröna oliver (hackade i bitar) och curry. Salta och peppra. Häll över blandningen i kakformen och grädda i 30
till 40 minuter, beroende på ugnen. Känn med en sticka att kakan är torr.
Tips: Byt ut fetaosten mot mozzarella och tillsätt några hackade basilikablad.
FYLLIG CHOKLADKAKA
Ingredienser (8 personer): 200 g mörk blockchoklad - 1,7 dl socker - 2 dl mjöl - 125 g rumstempererat smör
- 4 ägg - 2 dl grädde - 100 g mald mandel (kan uteslutas) - 2 tsk vaniljsocker - 11g bakpulver - 1 nypa salt.
Värm ugnen till 180°C. Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn tillsammans med 3 matskedar vatten.
Tillsätt smöret lite i taget under omrörning så att chokladen blir jämn och slät. Låt svalna. Separera äggulorna
och äggvitorna. Ställ äggvitorna åt sidan. Lägg äggulor, smält choklad, grädde, resten av smöret, socker,
vaniljsocker och malda mandlar i den rostfria skålen och sätt blandaren och locket på plats. Blanda på hastighet
1 i 20 sekunder. Växla till hastighet 2 och tillsätt mjölet blandat med bakpulvret genom lockets öppning. Kör
maskinen i ungefär 2 minuter tills smeten är jämn. Häll över smeten i en stor skål. Diska den rostfria skålen
och sätt i ballongvispen. Lägg i äggvitorna och en nypa salt, vispa äggvitorna styva på hastighet 5 i 1 minut
och 45 sekunder, och öka sedan till maxhastighet i 30 sekunder. Blanda försiktigt ned äggvitorna i
chokladsmeten med hjälp av en slickepott. Häll över i en smord och mjölad form med höga kanter. Grädda i
180°C i 25 minuter.
Tips: Servera kakan med vaniljsås eller vaniljglass.
För fler receptförslag gå in på www.moulinex.com
62
SV
/