Whirlpool AKPM 789/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV37
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du skall undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Apparaten skall alltid vara skild från elnätet innan arbete med
installation utförs på apparaten.
- Installation och underhåll skall utföras av behörig fackman i
enlighet med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera inte eller byt ut delar på
apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
instruktionsboken.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att apparaten ska kunna
anslutas till ett eluttag när den är inbyggd i ett köksskåp.
- För att installationen skall uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en enpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickpropp.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i nätsladden.
- När installationen är klar skall det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
- Använd inte spisen om induktionsplattans yta är sprucken och
stäng av spisen för att undvika risken för elektriska stötar (endast på
modeller med induktionsfunktion)
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV38
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t ex: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för
olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av
kontrollerna.
- Denna ugn får användas av barn från 8 års ålder och av personer
med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller bristande
erfarenhet och kunskap, om de fått handledning eller instruktioner
om användningen av ugnen på ett säkert sätt och förutsatt att de
förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Apparatens tillgängliga delar kan bli mycket heta under
användning. Barn måste hållas under uppsikt så att de inte leker
med apparaten.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Låt inte barn under
8 år uppehålla sig nära apparaten utan uppsikt.
- Under och efter användning av apparaten, skall du inte röra vid
värmeelementen eller de inre panelerna eftersom detta kan leda till
brännskador. Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara
material tills alla apparatens komponenter har svalnat.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och var
försiktig och vidrör aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten
av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan detta material
fatta eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda burkar i apparaten. Det
tryck som utvecklas i burken kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
SV39
- Fett och upphettade oljor kan lätt fatta eld. Övervaka tillagningen
när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn när du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysen. Se till barn vistas på avstånd
från ugnen under pyrolysen (endast för ugnar med
pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan ska bytas för
att inte riskera att utsätta dig själv eller andra för en elektriska
stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärlet (gäller
endast för ugnar med tillhörande kokkärl).
- Använd skyddshandskar när maskinen packas upp och installeras..
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Innan du kasserar apparaten, klipp av elkabeln.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de
lokala myndigheterna, ortens sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om
du inte är säker, kontakta din återförsäljare eller närmaste Kundservice. För att förhindra eventuella skador rekommenderar vi
att du inte tar ut ugnen ur sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av elkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
INSTALLATION
SV40
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten på insidan av en varm ugn, detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig pannor eller andra kokkärl över bottnen, detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elkablar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för “väder och vind”
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna produkt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser
för vår miljö och vår hälsa, som annars kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10-15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att
fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet “Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Om felet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns
när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
KUNDTJÄNST
SV41
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT! Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig trasa.
Rengör ytorna med en fuktig trasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande diskmedel till
vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT! Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och ugnsluckans
glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar och följ tillverkarens anvisningar till punkt och pricka.
Rengör ugnsluckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta
rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS! Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på
modell):
VIKTIGT! använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av ugnsluckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (fig. 1).
3. Stäng luckan till anslaget (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng ugnsluckan.
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring endast på sval ugn.
- Skilj apparaten från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
SV42
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Fig. 3).
2. Dra ut elementet (Fig. 4) en aning och sänk det (Fig. 5).
3. För att sätta tillbaka värmeelementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Skruva ur lampskyddet (Fig. 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Fig. 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Fig. 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Fig. 8).
5. Sätt tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Fig. 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBS:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20-40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning
(EUförordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT!
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3Fig. 4Fig. 5
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
SV43
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (får inte avlägsnas)
5. Lampa
6. Fläkt
7. Roterande grillspett (beroende på modell)
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Lucka
10. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
11. Panel
OBS:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiförbrukningen.
- När tillagningen är klar och ugnen har stängts av kan kylfläkten fortsätta gå en stund.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: Kan användas för grillning eller som underlag för grytor, pajformar och andra ugnsfasta kokkärl.
B. LÅNGPANNA: Kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller användas som långpanna för tillagning av kött, fisk,
grönsaker, focaccia osv.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Andra tillbehör kan köpas separat. Vänd dig till vår kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Figur A Figur B
SV44
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
Gallret och de andra tillbehören är utrustade med ett spärrsystem för att undvika att de oavsiktligt dras ut ur ugnen.
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan ”A” uppåt (figur 1).
2. Vrid gallret något när det når spärrläget ”B” (figur 2).
3. För tillbaka gallret till vågrätt läge och skjut in det helt ”C” (figur 3).
4. Dra ut gallret genom att göra på omvänt sätt.
Andra tillbehör, som långpannor och bakplåtar, sätts in på samma sätt. Upphöjningen på den raka delen gör det möjligt att
spärra tillbehöret.
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
1. Funktionsväljare
2. Väljare för tillagningstid
3. Termostatratt
OBS: Rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem ska du trycka lätt på dem.
4. Termostatlampa
ANVÄNDNING AV UGNEN
Vrid funktionsväljaren till önskad funktion.
Ugnsbelysningen tänds.
Vrid termostatratten medsols till önskad temperatur.
Termostatens röda kontrollampa tänds och slocknar när inställd temperatur har uppnåtts.
Vrid tillbaka väljarna till ”0” när du är klar med tilllagningen.
LJARE FÖR TILLAGNINGSTID
Figur 1
Figur 2 Figur 3
Använd denna väljare för att ställa in en tillagningstid på mellan 1 och 120 minuter.
För att ställa in tiden, välj först önskad tillagningsfunktion och vrid sedan väljaren medsols och därefter
tillbaka motsols till önskad tillagningstid. Mot slutet av tillagningstiden stängs ugnen av och väljaren står
åter på ”0”.
För att använda ugnen manuellt, dvs. utan tidsinställd tillagning, se till att programväljaren är inställd på
symbolen .
VARNING: Ugnen slås inte på när programväljaren är inställd på ”0”.
För att sätta på ugnen ställer du in programväljaren på symbolen ” ” eller ställer in tillagningstiden.
1 32 4
SV45
TABELL MED FUNKTIONSBESKRIVNINGAR
FUNKTIONSRATT
OFF (avstängning) För att avsluta tillagningen och stänga av ugnen.
LAMP (ugnslampa) För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
CONVENTIONAL
(statisk)
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en enda fals. Använd den 2:e
ugnsfalsen. Förvärm ugnen till önskad temperatur. Termostatlampan slocknar när ugnen är varm
och maten kan ställas in.
CONVECTION BAKE
(över/under & fläkt)
För att baka kakor och pajer med flytande fyllning på en fals. Denna funktion kan även användas
för tillagning på två falsar. Byt plats på maträtterna under tillagningstiden för att få en jämnare
tillagning. Använd ugnsfals 2 då du endast använder en nivå och använd ugnsfalsarna 2 och 4 då
du använder två nivåer. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
GRILL
För att grilla kött, grillspett och korv. För att gratinera grönsaker och rosta bröd. Placera maten
den 4:e ugnsfalsen. Placera en långpanna under gallret när du grillar kött för att fånga upp
köttsaften. Placera den på den 3:e ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Förvärm ugnen
i 3–5 minuter. Ugnsluckan ska vara stängd under tillagningen.
TURBO GRILL
För att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera maten på de mittersta falsarna.
Placera en långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på den 1:a eller 2:a
ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Byt gärna plats på maträtterna under
tillagningstiden för att få en jämnare tillagning. Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan ska
vara stängd under tillagningen.
DEFROST
(upptining)
För att påskynda upptining av livsmedel. Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Låt maten
ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
NEDRE
UGNSELEMENT
Använd denna funktion efter tillagning för att bryna rättens undersida. Placera rätten på den 1:a
eller 2:a ugnsfalsen. Denna funktion kan även användas för långsam tillagning av exempelvis
grönsaker och köttgrytor. Använd då den 2:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
FORCED AIR
(varmluft)
Använd denna funktion när du vill laga flera maträtter som kräver samma temperatur (t ex: fisk,
grönsaker, mjuka kakor) på upp till två ugnsfalsar samtidigt. Funktionen gör det möjligt att tillaga
maten utan risk att de drar åt sig arom från varandra. Placera rätten på den 2:a ugnsfalsen om du
tillagar på endast en fals. Om du tillagar på två falsar bör du använda fals 1 och 3 och förvärma
ugnen.
SPECIAL
Används för att baka hemlagad pizza. Använd den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen, vrid
temperaturvredet till symbolen och sätt in rätten när den inställda temperaturen har
uppnåtts.
Används för att baka hembakat bröd. Använd den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen, vrid
temperaturvredet till symbolen och sätt in rätten när den inställda temperaturen har
uppnåtts.
Funktionen är perfekt för att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t ex kött, friterade rätter,
pajer). Vrid temperaturvredet till symbolen .
SV46
TILLAGNINGSTABELLER
Recept
Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(nedifrån)
Tem pe ra tu r
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Mjuka akor
Ja 3 150–175 35–90 Kakform galler
Ja 1-4 150–170 30–90
Ugnsfals 4: kakform på galler
Ugnsfals 1: kakform på galler
Fyllda kakor
(cheesecake, strudel,
äppelpaj)
Ja 3 150–190 30–85
Långpanna/bakplåt eller kakform på
galler
Ja 1-4 150–190 35–90
Ugnsfals 4: kakform på galler
Ugnsfals 1: kakform på galler
Småkakor/tartletter
Ja 3 160–175 20–45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 150–175 20–45
Ugnsfals 4: galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Petit-chouer
Ja 3 175–200 30–40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 170–190 35–45
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Maränger
Ja 3 100 110–150 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 100 130–150
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd, pizza, focaccia Ja 1-4 190–250 20–50
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Pizza Ja 3 250 10–30 Ugnsfals 3: långpanna/bakplåt
Bröd Ja 3 200 25–55 Ugnsfals 3: långpanna/bakplåt
Fryst pizza
Ja 3 250 10–15
Ugnsfals 3: långpanna/bakplåt eller
galler
Ja 1-4 250 10–20
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Matpajer
(grönsakspaj, quiche)
Ja 3 175–200 35–55 Pajform på galler
Ja 1-4 175–190 45–60
Ugnsfals 4: pajform på galler
Ugnsfals 1: pajform på galler
Vol-au-vent/
smördegsbakverk
Ja 3 175–200 20–30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 175–200 25–45
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Lasagne. ugnsbakad
pasta, cannelloni,
pudding
Ja 3 200 45–55 Ugnsfast form på galler
Lamm, kalv, nöt, fläsk
1 kg
Ja 3 200 80–110 Ugnsfast form eller långpanna på galler
SV47
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill ha maten tillagad.
Kyckling, kanin, anka
1 kg
Ja 3 200 50–100 Ugnsfast form eller långpanna på galler
Kalkon, gås 3 kg Ja 2 200 80–130 Ugnsfast form eller långpanna på galler
Ugnsbakad fisk,
inbakad fisk (hel fisk
eller filé)
Ja 3 175–200 40–60 Ugnsfast form eller långpanna på galler
Fyllda gnsaker
(tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 175–200 50–60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd Ja 5 200 2–5 galler
Fiskfilé, stek Ja 5 200 20–30
Ugnsfals 4: galler (vänd efter halva
tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med vatten
Korv, grillspett,
revbensspjäll,
hamburgare
Ja 5 200 30–40
Ugnsfals 5: galler (vänd efter halva
tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med vatten
Grillad kyckling
1–1,3 kg
- 2 200 55–70
Ugnsfals 2: galler (vänd efter två
tredjedelar av tiden vid behov)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
Grillad kyckling
1–1,3 kg
- 2 200 60–80
Ugnsfals 2: roterande grillspett
(beroende på modell)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 3 200 35–45
Ugnsfast form på galler (vänd efter två
tredjedelar av tiden vid behov)
Lammlägg, fläsklägg - 3 200 60–90
Långpanna eller ugnsfast form på
galler (vänd efter två tredjedelar av
tiden vid behov)
Ugnsbakad potatis - 3 200 45–55
Långpanna/bakplåt (vänd efter två
tredjedelar av tiden vid behov)
Gratinerade
grönsaker
- 3 200 20–30 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-4 200 50–100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kött och potatis Ja 1-4 200 45–100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fisk och grönsaker Ja 1-4 175 30–50*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Recept
Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(nedifrån)
Tem perat ur
(°C)
Tid
(min)
Tillber
SV48
Så läser du tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen för en viss maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar samtidigt. Tillagningstiderna
startar från att du sätter in maten i ugnen men inbegriper inte förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är
ungefärliga och beror på mängden mat och vilka tillbehör som används. Börja med de lägsta rekommenderade värdena och öka
sedan värmen vid behov. Använd medföljande tillbehör samt kakformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går
även att använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men tillagningstiderna blir då något längre. För bästa möjliga
resultat, följ noggrant råden i tillagningstabellen, i synnerhet avseende val av medföljande tillbehör och ugnsfals.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen ”FORCED AIR” (varmluft) kan du tillaga olika sorters mat samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker) som kräver samma
temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtten
som kräver längre tid.
Bakverk
- Använd formar i mörk metall och placera dem alltid på det medföljande gallret.
- För att se om en kaka är klar, stick in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan är torr är kakan klar.
- Smörj inte kanterna på teflonformar eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan punkteras” under bakningen, använd lägre temperatur nästa gång, minska mängden vätska och blanda
smeten mer försiktigt.
- Kakor med våt fyllning (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) ska tillagas med funktionen ”CONVECTION BAKE” (över/under &
fläkt). Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och bröa botten av formen med ströbröd eller smulade kakor
innan du tillsätter fyllningen.
tt
- Använd valfri typ av ugnsform eller glasform som passar storleken på köttstycket. När du steker kött är det bra att hälla lite
buljong i botten på kokkärlet och att ösa köttet under tillagningen för att ge extra smak. Låt steken vila i ugnen under
10–15 minuter efter tillagningen, eller slå in den i aluminiumfolie.
- När du ska grilla kött blir tillagningen jämnare om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket tjocka
kräver längre tillagningstid. Undvik att ytan blir bränd genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter
två tredjedelar av tiden.
Placera en långpanna med en halv liter vatten under gallret för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det är kyckling.
Se till att köttbiten sitter fast ordentligt innan du för in spetsen på spettet i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet. För
att undvika matos och fånga upp köttsaften rekommenderas du att placera en långpanna med en halv liter vatten på den
nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar tillagningen. Använd det vid slutet av
tillagningen för att ta ut spettet utan att bränna dig.
Pizza
Smörj plåtarna för att få en knaprig pizzabotten. Strö mozzarellaost över pizzan efter två tredjedelar av tiden.
RÅD OCH FÖRSLAG
1 / 1