IKEA KULINACSX Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Receptbok
SE
Innehåll
Tillagningstabeller 3
Automatiska program 23
Gris/Kalv 23
Nötkött/Vilt/Lamm 26
Fågel 29
Fisk 31
Mjuk Kaka 33
Efterrätter 39
Pizza/Paj/Bröd 41
Ugnsrätter/Gratänger 45
Smårätter 49
Halvfabrikat 50
Med reservation för ändringar.
Tillagningstabeller
Rekommendationer för ugnens
specialfunktioner för uppvärmning
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla maten
varm. Temperaturen är automatiskt inställd
på 80 °C.
Tallriksvärmare
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på 70
°C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första hyllnivån.
Efter halva uppvärmningstiden kan du byta
plats på dem.
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och lägg
den sedan på en tallrik. Täck inte maten
eftersom det kan förlänga
avfrostningstiden. Använd den första
hyllnivån.
Matlagning med ånga
Använd bara kokkärl som är värme- och
korrosionsresistenta eller ugnsformar av
kromstål.
När man tillagar på mer än en ugnsnivå
måste man ha ett mellanrum mellan
hyllorna så att ångan kan cirkulera.
Börja tillagningen med en kall ugn såvida
inte förvärmning rekommenderas i tabellen
nedan.
Tabell för ångvatten
Tid (min) Vatten i vattenlådan
i (ml)
15 - 20 300
30 - 40 600
50 - 60 800
Ånga
VARNING! Öppna inte
ugnsluckan när funktionen är
igång. Det finns risk för att du
bränner dig.
Funktionen är lämplig för alla typer av mat,
färsk såväl som fryst. Den kan användas för
att tillaga, värma, upptina, pochera eller
SVENSKA
3
förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, majs,
gryn och ägg.
Du kan tillaga en hel meny på en enda
gång. För att tillaga varje rätt korrekt
använder du dem med tillagningstider som
är ungefär samma. Tillsätt den största
mängden vatten som behövs för någon av
rätterna i menyn. Lägg rätterna i rätt
kokkärl och sedan på ugnsgallren. Justera
avståndet mellan kokkärlen så att ångan
kan cirkulera.
Sterilisering med funktionen: Ånga
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första nivån. Se till att
öppningen är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Kronärtskockor 96 50 - 60 1 800
Aubergine 96 15 - 25 1 450
Blomkål, hel 96 35 - 45 1 600
Blomkål, buket-
ter
96 25 - 30 1 500
Broccoli, hel 96 30- 40 1 550
Broccoli, buket-
ter
96 20 - 25 1 400
Svamp, skivor 96 15 - 20 1 400
Ärtor 96 20 - 25 1 450
Fänkål 96 35 - 45 1 600
Morötter 96 35 - 45 1 600
Kålrabbi, strim-
lor
96 30 - 40 1 550
Paprika, strimlor 96 15 - 20 1 400
Purjolök, ringar 96 25 - 35 1 500
Gröna bönor 96 35 - 45 1 550
SVENSKA 4
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Småbladig bu-
kettsallad, bu-
ketter
96 20 - 25 1 450
Brysselkål 96 30 - 40 1 550
Rödbeta 96 70 - 90 1 800 + 400
Svartrot 96 35 - 45 1 600
Selleri, tärnad 96 20 - 30 1 500
Sparris, grön 96 25 - 35 1 500
Sparris, vit 96 35 - 45 1 600
Spenat, färsk 96 15 1 350
Skalade toma-
ter
96 15 1 350
Brytbönor 96 25 - 35 1 500
Savoykål 96 20 - 25 1 400
Zucchini, skivor 96 15 1 350
Smårätter / tillbehör
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Jästdumplings 96 30 - 40 1 600
Potatisdump-
lings
96 35 - 45 1 600
Oskalade pota-
tisar, medelstora
96 45 - 55 1 750
Ris (vatten/ris-
förhållande 1,5:
1)
96 35 - 40 1 600
Kokt potatis, de-
lad
96 35 - 40 1 600
Bröddumpling 96 35 - 45 1 600
SVENSKA 5
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Färsk tagliatelle 96 20 - 25 1 450
Polenta (vätska/
polenta-förhål-
lande 3: 1)
96 40 - 45 1 750
Fisk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Forell, ca 250 g 85 30 - 40 1 550
Räkor, färska 85 20 - 25 1 450
Räkor, frysta 85 30 - 40 1 550
Laxkotletter 85 25 - 35 1 500
Laxöring, ca
1 000 g
85 40 - 45 1 600
Musslor 96 20 - 30 1 500
Plattfiskfilé 80 15 1 350
Kött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Kokt skinka
1 000 g
96 55 - 65 1 800 + 150
Pocherat kyck-
lingbröst
90 25 - 35 1 500
Kyckling, poche-
rad 1 000 -
1 200 g
96 60 - 70 1 800 + 150
Kalv-/skinkstek
utan ben, 800 -
1 000 g
90 80 - 90 1 800 + 300
Kassler, poche-
rad
90 70 - 90 1 800 + 300
SVENSKA 6
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Tafelspitz (ox-
kött långkokt på
riktigt låg vär-
me)
96 110 - 120 1 800 + 700
Chipolata 80 15 - 20 1 400
Ägg
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Ägg, löskokt 96 10 - 12 1 400
Ägg, medelkokt 96 13 - 16 1 450
Ägg, hårdkokt 96 18 - 21 1 500
Varmluft och Ånga i följd
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör
ett i taget när du kombinerar funktionerna.
Alla rätter blir klara att serveras samtidigt.
Använd den här funktionen för att först
steka maten: Varmluft .
Lägg de förberedda grönsakerna och
tillbehören i ugnssäkra formar. Ställ in
formen i ugnen med den övriga maten.
Kyl ner ugnen till en temperatur runt 80
°C. Du kan kyla ner produkten snabbare
genom att öppna ugnsluckan till första
läget i ungefär 15 minuter.
Start av funktionen: Ånga. Tillaga allt
tillsammans tills det är klart.
Maximal vattenmängd är 650
ml.
Fuktighet, hög
Tillsätt ca 300 ml vatten.
Använd den andra hyllpositionen.
Livsmedel Tem-
pera-
tur
(°C)
Tid
(min)
Pudding/brylépudding i
portionsskålar
90 35 -
40
Äggstanning 90 30 -
40
Terriner 90 40 -
50
Tunn fiskfilé 85 15 -
25
Tjock fiskfilé 90 25 -
35
Liten fisk upp till 0,35 kg 90 25 -
35
Hel fisk upp till 1 kg 90 35 -
45
SVENSKA 7
Uppvärmning
Livsmedel Tem-
pera-
tur
(°C)
Tid
(min)
Dumplings 85 25 -
35
Makaronpudding 85 20 -
25
Ris 85 20 -
25
Livsmedel Tem-
pera-
tur
(°C)
Tid
(min)
Maträtter på en tallrik 85 20 -
25
Fuktighet, låg
Tillsätt ca 300 ml vatten.
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fläskstek 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Engelsk rostbiff 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Kalvstek 1 kg 180 80 - 90 1
Köttfärslimpa, rå 0,5 kg 180 30 - 40 1
Kassler (blöt-
lägg i 2 timmar)
0,6 - 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kyckling 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Anka 1,5 - 2 kg 180 70 - 90 1
Potatisgratäng - 160 - 170 50 - 60 1
Makaronipudd-
ing
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Olika sorters
bröd
0,5 - 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Bullar 40 - 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Förgräddade
bullar
- 200 20 - 30 2
Förgräddade
baguetter
40 - 50 g 200 20 - 30 2
SVENSKA 8
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Frysta förgräd-
dade baguetter
40 - 50 g 200 25 - 35 2
Bakning
Använd den lägre temperaturen första
gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid
lika bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika
bruna. Detta jämnar ut sig under
bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
Kakan faller ihop och
blir degig, klumpig eller
får vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugnstem-
peratur.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan
inte minska gräddningstiden ge-
nom att höja temperaturen.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var för-
siktig med blandningstiderna,
framför allt vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempera-
tur.
För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur
och en längre gräddningstid.
Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
SVENSKA 9
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något högre ugnstem-
peratur.
Bakning på en ugnsnivå
Bakverk i formar
Livsmedel Funktion Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 150 - 160 50 - 70 1
Madeirakaka/fruktkaka Varmluft 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / socker-
kaka
Varmluft 140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / socker-
kaka
Över-under-
värme
160 35 - 50 1
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft 170 - 180 10 - 25 2
Tårtbotten av sockerka-
ka
Varmluft 150 - 170 20 - 25 2
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, diago-
nalt placerade)
Varmluft 160 70 - 90 2
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, diago-
nalt placerade)
Över-under-
värme
180 70 - 90 1
Cheesecake, plåt
2)
Över-under-
värme
160 - 170 70 - 90 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Bakverk på plåtar
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Vetefläta/krans Över-under-
värme
170 - 190 30 - 40 1
SVENSKA 10
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Tyskt julbröd
1)
Över-under-
värme
160 - 180 50 - 70 1
Bröd (rågbröd)
1)
Över-under-
värme
1
första 230 20
därefter 160 - 180 30 - 60
Petit-chouer/bakelser
1)
Över-under-
värme
190 - 210 20 - 35 2
Rulltårta
1)
Över-under-
värme
180 - 200 10 - 20 2
Vetelängd med strössel Varmluft 150 - 160 20 - 40 2
Smörkakor/sockerkring-
lor
1)
Över-under-
värme
190 - 210 20 - 30 2
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft 150 - 160 35 - 55 2
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över-under-
värme
170 35 - 55 2
Fruktkaka av mördeg Varmluft 160 - 170 40 - 80 2
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över-under-
värme
160 - 180 40 - 80 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Småkakor
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Mördegskakor, kex Varmluft 150 - 160 10 - 20 2
Short bread / mördeg-
skaka / mördegsremsor
Varmluft 140 20 - 35 2
SVENSKA 11
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Short bread / Mördeg-
skaka / Mördegsrem-
sor
1)
Över-under-
värme
160 20 - 30 2
Småkakor av socker-
kaksdeg
Varmluft 150 - 160 15 - 20 2
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft 80 - 100 120 - 150 2
Mandelbiskvier Varmluft 100 - 120 30 - 50 2
Småkakor av jästdeg Varmluft 150 - 160 20 - 40 2
Smördegskakor
1)
Varmluft 170 - 180 20 - 30 2
Bullar
1)
Varmluft 160 10 - 25 2
Bullar
1)
Över-under-
värme
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Muffins
1)
Varmluft 160 20 - 35 2
Small cakes / Muffins
1)
Över-under-
värme
170 20 - 35 2
1)
Förvärm ugnen.
Puddingar och gratänger
Livsmedel Funktion Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Makaronipudd-
ing
Över-undervär-
me
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Över-undervär-
me
180 - 200 25 - 40 1
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrill-
ning
160 - 170 15 - 30 1
Baguetter med
smält ost
Varmluft 160 - 170 15 - 30 1
Milk rice Över-undervär-
me
180 - 200 40 - 60 1
SVENSKA 12
Livsmedel Funktion Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fiskpudding Över-undervär-
me
180 - 200 30 - 60 1
Fyllda grönsa-
ker
Varmluft 160 - 170 30 - 60 1
1)
Förvärm ugnen.
Bakning på flera nivåer
Använda funktionen: Varmluft.
Bakverk på plåtar
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Petit-chouer/bakelser
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 4
Smuldegspaj 150 - 160 30 - 45 1 / 4
1)
Förvärm ugnen.
Kakor / småkakor / bröd på plåtar
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Mördegskakor, kex 150 - 160 20 - 40 1 /4
Short bread / mör-
degskaka / mördegs-
remsor
140 25 - 45 1 / 4
Småkakor av socker-
kaksdeg
160 - 170 25 - 40 1 / 4
Bakverk med äggvita,
maränger
80 - 100 130 - 170 1 / 4
Mandelbiskvier 100 - 120 40 - 80 1 / 4
Småkakor av jästdeg 160 - 170 30 - 60 1 / 4
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra,
möra stycken av kött och fisk. Den här
funktionen kan inte användas för recept
som grytstek eller fet fläskstek. Du kan
använda Matlagningstermometer för att
säkerställa att köttet har korrekt
innertemperatur.
VARNING! Se avsnittet "Råd och
tips".
Under de första 10 minuterna kan du ställa
in en ugnstemperatur på mellan 80 °C och
150 °C. Normaltemperatur är 90 °C. När
temperaturen ställts in fortsätter ugnen att
tillaga på 80 °C. Använd inte den här
funktionen för fågel.
SVENSKA 13
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
1. Bryn köttet i het stekpanna i 1 - 2
minuter på varje sida.
2. Sätt in köttet i den heta långpannan i
ugnen på ugnsgallret.
3. Sätt matlagningstermometern i köttet.
4. Välj funktionen: Lågtemperaturstekning
och ställ in rätt slutkärntemperatur.
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Oxfilé 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Kalvstek 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Biff 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pizza/Paj
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Pizza (tunn botten)
1)
200 - 230 15 - 20 2
Pizza (med mycket
fyllning)
2)
180 - 200 20 - 30 2
Paj 180 - 200 40 - 55 1
Ugnsbakad spenat 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine
(kryddad pajdegs-
botten)
170 - 190 45 - 55 1
Schweizisk ostpaj 170 - 190 45 - 55 1
Cheesecake 140 - 160 60 - 90 1
Äppelkaka, täckt 150 - 170 50 - 60 1
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60 1
Osyrat bröd
1)
230 10 - 20 2
Smördegskakor
1)
160 - 180 45 - 55 2
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 2
SVENSKA 14
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Piroger (rysk version
av calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt på
plåten eller på gallret med en plåt under.
Häll lite vatten i plåten för att förhindra att
juicen eller fettet bränner fast.
Kött som sprakar mycket kan tillagas i en
ugnsform utan lock.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med lock
eller i en stekpåse.
stek kött och fisk i stora bitar som väger
minst 1kg.
ös stora stekar och fågel med deras
egen saft flera gånger under stekningen.
Stektabeller
Nötkött
Livsmedel Funktion Mängd Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Grytstek Över-undervärme 1 - 1,5 kg 230 120 - 150 1
Engelsk
rostbiff eller
filé: röd
1)
Varmluftsgrillning per cm
höjd
190 - 200 5 – 6 per cm.
höjd
1
Engelsk
rostbiff eller
filé: rosa
Varmluftsgrillning per cm
höjd
180 - 190 6 – 8 per cm.
höjd
1
Engelsk
rostbiff eller
filé: välstekt
Varmluftsgrillning per cm
höjd
170 - 180 8 – 10 per cm.
höjd
1
1)
Förvärm ugnen.
Fläsk
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Bog, hals,
skinkstek
Varmlufts-
grillning
1 - 1,5 kg 160 - 180 90 - 120 1
SVENSKA 15
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kotlett, rev-
bensspjäll
Varmlufts-
grillning
1 - 1,5 kg 170 - 180 60 - 90 1
Köttfärslimpa Varmlufts-
grillning
750 g – 1 kg 160 - 170 50 - 60 1
Fläsklägg
(lagad i för-
väg)
Varmlufts-
grillning
750 g – 1 kg 150 - 170 90 - 120 1
Kalv
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kalvstek Varmlufts-
grillning
1 kg 160 - 180 120 - 150 1
Kalvlägg Varmlufts-
grillning
1,5 - 2 kg 160 - 180 120 - 150 1
Lamm
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Lammstek
med ben,
lammstek
Varm-
luftsgrill-
ning
1 - 1,5 kg 150 - 180 100 - 120 1
Lammsadel Varm-
luftsgrill-
ning
1 - 1,5 kg 160 - 180 40 - 60 1
Vilt
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Harsadel,
harbog
1)
Över-un-
dervärme
upp till 1 kg 230 30 - 40 1
Rådjurssadel,
hjortsadel
Över-un-
dervärme
1,5 - 2 kg 210 - 220 35 - 40 1
SVENSKA 16
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Bog Över-un-
dervärme
1,5 - 2 kg 180 - 200 60 - 90 1
1)
Förvärm ugnen.
Fågel
Livsmedel Funktion Mängd Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kyckling, vår-
kyckling
Varm-
luftsgrill-
ning
200 - 250 g
var
200 - 220 30 - 50 1
Halv kyckling Varm-
luftsgrill-
ning
400 - 500 g
var
190 - 210 35 - 50 1
Fågeldelar Varm-
luftsgrill-
ning
1 - 1,5 kg 190 - 210 50 - 70 1
Anka Varm-
luftsgrill-
ning
1,5 - 2 kg 180 - 200 80 - 100 1
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Hel fisk Över-un-
dervärme
1 - 1,5 kg 210 - 220 45 - 60 1
Grill
Grilla alltid med maximal
temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET! Grilla alltid med
stängd ugnslucka.
SVENSKA 17
Grill
Livsmedel Temperatur (°C) Grillningstid (min) Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff, rosa 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Oxfilé, rosa 230 20 - 30 20 - 30 1
Stek av gris 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Stek av kalv 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Stek av lamm 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Hel fisk, 500 -
1 000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Max Grill
Livsmedel Grillningstid (min) Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hamburga-
re
9 - 13 8 - 10 3
Fläskfilé 10 - 12 6 - 10 3
Korv 10 - 12 6 - 8 3
Nötbiffar, kalvbiffar 7 - 10 6 - 8 3
Toast / rostat bröd 1 - 3 1 - 3 3
Varma smörgåsar 6 - 8 - 3
Fryst Mat
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller
tallrik. Det kan förlänga upptiningstiden.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fryst pizza 200 - 220 15 - 25 2
Fryst panpizza 190 - 210 20 - 25 2
Kyld pizza 210 - 230 13 - 25 2
Fryst portionspizza 180 - 200 15 - 30 2
Pommes Frites, tunn 200 - 220 20 - 30 2
SVENSKA 18
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Pommes Frites, tjock 200 - 220 25 - 35 2
Kroketter 220 - 230 20 - 35 2
Potatisplättar 210 - 230 20 - 30 2
Lasagne/Cannelloni,
kyld
170 - 190 35 - 45 2
Fryst lasagne/cannel-
loni
160 - 180 40 - 60 2
Ugnsgratinerad ost 170 - 190 20 - 30 2
Kycklingvingar 190 - 210 20 - 30 2
Frysta färdigrätter
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Fryst Pizza Över-undervärme enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Pommes frites
1)
(300 – 600 g)
Över-undervärme
eller Varmluftsgrill-
ning
200 - 220 enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Baguetter Över-undervärme enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Fruktkaka Över-undervärme enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
1)
Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger.
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik.
Använd den första ugnsnivån nerifrån.
Täck inte över maten med en skål eller
tallrik eftersom det kan förlänga
upptiningstiden.
SVENSKA 19
Livsmedel Mängd Upptiningstid
(min)
Efteruppti-
ningstid (min)
Kommentar
Kyckling 1 kg 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp- och
nervänt tefat på en stor tallrik.
Vänd efter halva tiden.
Kött 1 kg 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgub-
bar
300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fortfa-
rande är något frusen.
Tårta 1,4 kg 60 60 -
Konservering
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för
ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i burkarna börjar sjuda (efter
ca 35 - 60 minuter med enlitersburkarna)
stänger du av ugnen eller sänker
temperaturen till 100 °C (se tabellen).
Torkad frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Jordgubbar/blåbär/
hallon/mogna krus-
bär
160 - 170 35 - 45 -
SVENSKA 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

IKEA KULINACSX Recipe book

Typ
Recipe book