• klickande: beror detta på elektriska
omkopplingar.
• susande: beror detta på att fläkten är
igång.
Dessa ljud är normala och innebär
inte att det är fel på produkten.
5.3 Sparar energi
• Sätt om möjligt alltid ett lock på
kokkärlet.
• Sätt kokkärl på kokzonen innan den
slås på.
• Använd restvärmen för att hålla maten
varm eller för att smälta den.
5.4 Öko Timer (Eko-timer)
För att spara energi inaktiveras kokzonen
före signalen från nedräkningstimern.
Skillnaden i användningstiden beror på
den inställda värmenivån och
tillagningstiden.
5.5 Laga mat med wokpannan
Induktionswoken är utomordentligt väl
lämpad för tillagning av rätter "á la
minute", särskilt kinesiska specialiteter.
Ingredienserna ska ständigt vändas under
den korta tillagningstiden. Med
induktionsvärmesystem kan du laga mat
mycket snabbt och med hög värmenivå.
Därigenom förblir kött och fisk saftigt och
grönsaker behåller färg, smak och
vitaminer.
På värmeläge 9 och högre har
induktionswoken en hög effekt med
mycket snabb reaktionstid. Fett och olja
blir heta mycket snabbt. När den börjar
ryka är den för varm. Effektfunktion får
endast användas under en kortare tid om
du lagar mindre mängd mat eller använder
mindre mängd olja. Om du inte gör det är
risken stor att wokpannan skadas.
Genom att använda en träsked kan du
testa friteringstemperaturen. Håll i skaftet
på en träsked i det heta fettet. Om små
bubblor bildas har friteringstemperaturen
uppnåtts. Om inga bubblor visar sig är
friteringstemperaturen inte uppnådd.
Tillagningsmetoder
Stekning med omrörning
• Ringla olja i woken.
• Skär ingredienserna i små bitar. Tillsätt
såser och kryddor och stek snabbt
över hög värme medan du rör runt utan
avbrott.
• Tillagningstiden är mycket kort.
Ingredienserna måste vara förberedda
innan du börjar laga maten.
• Börja med de ingredienser som har
längst tillagningstid.
• Stekning under omrörning är en
mycket hälsosam tillagningsmetod.
• Grönsaker behåller den egna smaken,
färgen och sin krispighet.
• Kött förblir mört.
Fritering
• Woken sjunker mycket lite i temperatur
och det behövs lite olja vid tillagning.
• De friterade ingredienserna suger upp
lite mängd fett genom den konstanta
temperaturen.
• Kött, fisk, potatis, grönsaker osv. får en
jämn färg och yta och den typiska
smaken.
• Använd endast fett som är lämpligt för
fritering.
Pochera/vispa
• Wokens välvda form lämpar sig väl för
krämer, sabayon, smörsåser, kex- eller
parfaitmassa utan vattenbad vid 65° C
till 80° C.
Sjudning
• Svällning: för att laga mat (t.ex.
spaghetti) vid kokpunkten.
• Sjudning: för att laga mat (t.ex. klimp)
precis under kokpunkten.
Fräsa
• Laga maten i egen vätska eller tillsätt
lite fett och annan vätska.
• Använd den här metoden för att laga
mat med ett högre vatteninnehåll (t.ex.
grönsaker, fisk och frukt) med ett lock
på, över måttlig värme, för att bibehålla
smaken.
Ångkokning
• Detta är en varsam tillagningsmetod
som bibehåller en hög nivå av
näringsinnehållet och färgen i maten.
Användning av fetter och oljor
När temperaturen är för hög börjar fettet
att ryka. Denna temperatur kallas för
rökpunkt.
SVENSKA
11