33
• När du är klar trycker du på knapparna (5) för att ta bort
motordelen.
När du mixar direkt i kastrullen samtidigt som du tillagar mat –
ta först bort kastrullen från spisen för att undvika stänk från
kokande vätska (skållningsrisk!).
Receptexempel: Majonnäs
250 g olja (t.ex. solrosolja),
1 ägg och 1 extra äggula,
1–2 msk vinäger (ca 15 g),
salt och peppar efter smak
Sätt alla ingredienser (rumstempererade) i bägaren i den
ordning som de listas i receptet ovan. Placera stavmixern i
bägarens botten. Kör stavmixern vid maximal hastighet och
håll kvar i det här läget till dess att oljan börjar emulgera. För
därefter stavmixern långsamt uppåt och nedåt i blandningen
utan att stänga av den, för att arbeta in resterande mängd olja.
Processtid: från 1 minut (till sallad) upp till 2 minuter för en
fastare majonnäs (t.ex. dippsås).
Visp (se sid. 3/bild B)
Använd vispen endast till att vispa grädde, ägg, kaksmet och
efterrättsmixer.
• För in vispen (8b) i växellådan (8a). Klicka sedan fast motor-
delen (4) i växellådan.
• Placera vispen i en skål och sätt först därefter på apparaten.
• När du är klar trycker du på utlösarknapparna (5) för att
lossa motordelen. Dra sedan ut vispen ur växellådan.
För bästa resultat
• Använd en mellanstor skål.
• Rör vispen medurs samtidigt som du håller den aningen lutad.
• Vispad grädde (max 4 dl kylskåpskall grädde, fetthalt minst
30 %, 4–8 °C): Börja på låg hastighet (tryck lätt på reglaget)
och öka hastigheten (öka trycket på reglaget) under visp-
ningen.
• Vispade äggvitor (max 4 ägg): Börja på låg hastighet (tryck
medelhårt på reglaget) och öka hastigheten (öka trycket på
reglaget) under vispningen.
Hackningstillbehör (se sid. 4/bild D)
Hackningstillbehören (9) och (10) är perfekta för att hacka
kött, hård ost, lök, örter, vitlök, morötter, nötter, mandel o.s.v.
Hacka alltid hårda ingredienser på högsta hastighet (t.ex.
parmesan, choklad). För att hacka isbitar – använd «bc»-hacka-
ren med isknivbladen (10c).
För bästa resultat – se beredningstabell E. Maximal drifttid för
«hc»-hackaren: 2 minuter (stora mängder fuktiga ingredienser)
/ 30 sekunder (torra eller hårda ingredienser eller mängder
< 100g / 100 ml). Stoppa bearbetningen omedelbart om
motoreffekten avtar och/eller kraftiga vibrationer uppstår.
Hacka inte ingredienser med väldigt hård konsistens, som
muskotnöt, kaffebönor och gryn.
Före hackning …
• skär kött, ost, lök, vitlök, morot mindre bitar
• avlägsna stjälkar från kryddörter och skala nötter
• avlägsna ben, senor och brosk från kött
• säkerställ att anti-halkringen (9d, 10e) har satts fast på
hackningsskålen.
Varning! Knivbladen är väldigt vassa! Håll alltid i den övre
plastdelen och hantera dem varsamt.
1. Avlägsna försiktigt plastskyddet från knivbladen.
2. Placera knivbladen på hackningsskålens mittpinne (9c, 10d).
Tryck dem nedåt och vrid runt så att de låses på plats.
3. Fyll hackningsskålen med ingredienser och sätt på locket
(9a/10a).
4. Klicka fast motordelen på locket.
5. Sätt på apparaten för att använda hackningstillbehöret.
Håll motordelen med en hand och hackningsskålen med
den andra under beredning.
6. När du är klar trycker du på utlösarknapparna (5) för att
lossa motordelen.
7. Avlägsna locket.
8. Ta försiktigt bort knivbladen innan du tömmer hacknings-
skålen. För att ta bort knivbladen vrider du dem först en
aning och drar sedan.
Receptexempel: Honungs och vaniljsmakande katrinplommon
(som pannkaksfyllning)
• Fyll «hc»-hackningsskålen med 70 g krämig honung och
50 g katrinplommon.
• Hacka i 4 sekunder på högsta hastighet
(tryck ner Smartspeed-knappen helt).
• Tillsätt 10 ml vatten (smaksatt med vanilj).
• Fortsätt hacka i ytterligare 1,5 sekunder.
Ytterligare användningsområden för
«bc»-hackaren
(10)
Med «bc»-hackaren kan du även blanda milkshakes eller
drinkar, mixa kaksmet eller krossa is.
Blanda pannkakssmet
Häll 375 ml mjölk i skålen, tillsätt 250 g mjöl och avslutningsvis
2 ägg. Mixa smeten slät på högsta hastighet.
Krossa is
• Sätt isknivbladen (10c) på plats på skålens mittpinne (10d)
så att de låses korrekt på plats.
• Fyll skålen med max 7 isbitar. Sätt på locket, sätt fast
motordelen och kör på högsta hastighet.
• När du är klar trycker du på utlösarknapparna (5) för att
lossa motordelen, ta bort locket och isknivbladen.
• Häll ut den krossade isen eller fyll helt enkelt dryck i skålen
för servering vid bordet.
Rengöring (se sid. 3/bild C)
Motordelen (4) och växellådan för vispen (8a) får endast
rengöras med en fuktig trasa. Locket (10a) till «bc»-hackaren
får endast diskas under rinnande vatten. Får ej diskas i disk-
maskin.
Alla andra delar kan diskas i diskmaskinen.
Du kan ta bort anti-halkringarna från hackningsskålarna för
extra grundlig rengöring.
Vid tillredning av ingredienser med starka färgämnen (t.ex.
morötter) kan apparatens plastdelar missfärgas. Torka av
dessa delar med vegetabilisk olja innan du rengör dem.
Tillbehör
(kan köpas separat, finns inte i alla länder)
MQ 30: 500 ml hackare för att hacka morot, kött, lök etc.
MQ 70: Kompakt tillbehör till köksapparat (1500 ml) för att
hacka, mixa, skiva och riva.
Kan ändras utan föregående meddelande.
Den här apparaten följer EU-direktiv 2004/108/EG om elektro-
magnetisk kompatibilitet och EU:s örordning nr 1935/2004 om
material som är avsedda för kontakt med livsmedel.
Av hänsyn till miljön ber vid dig att inte slänga den här
apparaten i de vanliga hushållssoporna när den är
uttjänt. Du kan lämna in den uttjänta produkten hos ett
Braun-servicecenter eller till en återvinningsstation.
5722111854_MQ745_INT_S6-80.indd 33 29.09.15 13:13