Whirlpool JT 369 SL Cookbook

Typ
Cookbook
KOKBOK
MIKROVÅGSUGN
Med denna receptbok kommer du att upptäcka och smaka på de
goda möjligheterna som din nya produkt erbjuder. Du kommer att
förvånas över hur snabbt och enkelt du kan tillaga dessa recept. Vi
är övertygade om att du kommer att se att matlagning med din nya
mikrovågsugn är både snabb och enkel, och framför allt - rolig!
Lycka till med din matlagning!
Allmänna tips om matlagning i mikrovågsugnen
Fördela maten jämnt på tallriken så att mikrovågorna kan tillaga maten på ett
enhetligt sätt.
Skär maten i lika stora bitar för en jämn tillagning.
Placering av ett matlock bidrar till att maten bibehåller fukten vid tillagning med
mikrovågsugn.
De esta maträtter fortsätter att tillagas när mikrovågsugnen stängs av. Låt därför
maten stå en stund för att slutföra tillagningen.
Omrörning är i regel nödvändig vid matlagning med mikrovågsugn. Rör alltid om
noga för en jämn tillagning.
Den rekommenderade tillagningstiden anges som ett tidsintervall. Tillaga alltid
maten under den kortaste tillagningstiden som anges och kontrollera avseende
önskade resultat.
De rekommenderade tillagningstiderna för mikrovågsugnar varierar i hög grad från
en mikrovågsugn till en annan. De nedan angivna tillagningstiderna är indikativa.
LÄMNA INTE MIKROVÅGSUGNEN UTAN TILLSYN.
Gratulerar till ditt köp av en
Whirlpool mikrovågsugn.
Tillbehör som medföljer modeller med crisp- och/eller ångfunktion.
Ytterligare tillbehör säljs separat.
Crisppanna
Ger en snabb och
enkel tillagning
av många vanliga
maträtter.
Crispbakpanna
Ger en snabb och
enkel tillagning
av många vanliga
maträtter. Idealisk för
bakelser och suéer.
Teonbehandlad,
repfri kniv
För att inte repa
crisppannan vid
skärning.
Ångkokare för
mikrovågsugn
För att erhålla
hälsosamma och
naturliga resultat.
Idealisk även för att
koka pasta och ris.
Nappaskstöd
Nappaskstödet
kan användas i
mikrovågsugnen för
att hålla nappaskor
och andra askor.
Matlock
För att undvika stänk
under uppvärmning.
19 cm
28 cm
30,5 cm
För mer information om Whirlpools
alla tillbehör kan du besöka:
Alla bra kockar har de bästa tillbehören.
www.whirlpool.eu
Sparris- och ostsoppa6.
Tomatsoppa7.
Svampsoppa8.
Fläsk med lök och paprika10.
Sida
Alla recept
Ost- och svamptoast5.
Sida
Svamp- och saranrisotto9.
Sida
Sida
Torsk med oliver10.
Sida
Bakpotatis11.
Grönsaksratatouille12.
Tomatsås13.
Béchamelsås14.
Köttsås 14.
Varm jordgubbssås15.
Sida
Sida
Alla recept
Torsk med oliver
Bakpotatis
Grönsaksratatouille
Tomatsås
Béchamelsås
Köttsås
Varm jordgubbssås
När du har skurit bort brödkanterna, sprid ut de nhackade
svamparna över varje skiva.
Beströ med riven ost och skär varje skiva i fyra delar.
Lägg delarna på ett mikrovågsugnssäkert fat och tillaga vid 750
W i 1-2 minuter.
3 skivor vitt bröd
(smörgåslimpa)
100 g svampar i olja,
nhackade
20 g ost, riven
1 - 2 minuter
Ost- och svamptoast
5
6
4 portioner | 28-35 minuter
Placera oljan och löken på ett mikrovågsugnssäkert fat.
Tillaga utan lock i 3-4 minuter vid 750 W.
Skär av sparristopparna och lägg åt sidan.
Skär sparrisskotten i 5 cm långa skivor. Var noga med att kassera
den träaktiga änden. Blanda därefter lök och sparris. Tillaga utan
lock i 5 minuter vid 750 W.
Tillsätt buljongen, täck över och tillaga i ytterligare 15-20 minuter
vid 500 W. Rör om då och då.
Rör i gräddosten och blanda tills du har en jämn, krämig
blandning.
Tillsätt sparristopparna. Värm vid 750 W i 5-6 minuter. Smaksätt
med salt och peppar.
För en extra touch:
Om du gillar smaken kan du också beströ med två matskedar dill
när du tillsätter sparristopparna.
750 g färsk sparris
2 lökar, tunt skivade
1 liter buljong
3 matskedar olivolja
125 g mjuk gräddost
Salt
Peppar
Sparris- och ostsoppa
6
Gör ett snitt i tomaterna och tillaga dem i mikrovågsugnen vid
750 W i 6-8 minuter tills de är enkla att skala.
Skala och tärna tomaterna.
Lägg oljan, löken och vitlöken i en grund mikrovågsugnssäker
bricka. Tillaga utan lock i 3-4 minuter vid 750 W.
Tillsätt tomatsåsen, den tärnade tomaten och den hackade
moroten, täck över och tillaga i ytterligare 4-5 minuter vid 750 W.
Tillsätt sockret under omrörning. Täck över och tillaga i 8-10
minuter vid 750 W. Rör om tills du har en jämn och krämig
blandning.
Häll över grönsaks- eller kycklingbuljongen och tillaga utan lock i
5-6 minuter vid 750 W.
För en extra touch:
Tillsätt färska basilikablad och nymalen peppar, eller gör äggröra
på några ägg och tillsätt i soppan före servering.
750 g mogna tomater
2 matskedar olivolja
1 lök, tunt skivad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 matsked tomatsås
1 morot, nhackad
500 ml grönsaks- eller
kycklingbuljong
1 tesked socker
4 portioner | 26-33 minuter
Tomatsoppa
7
8
4 portioner | 18-23 minuter
Smält smöret i 1-2 minuter vid 350 W på ett mikrovågsugnssäkert fat.
Tillsätt svamparna och löken och tillaga sedan i 8-10 minuter vid
750 W. Rör om halvvägs genom tillagningen.
Tillsätt mjölet och rör om.
Tillsätt buljongen och fortsätt att röra om.
Tillaga vid 750 W i 6-7 minuter och rör om två gånger. Tillsätt
mjölken och rör om. Tillaga vid 750 W i 3-4 minuter. Blanda väl
och servera.
För en extra touch: Garnera med färsk hackad persilja och
servera med rostat bröd.
250 g svampar, rengjorda
och skivade
30 g smör eller margarin
1 liten lök, tunt skivad
1½ matskedar mjöl
250 ml mjölk
500 g grönsaksbuljong
Salt och peppar
Svampsoppa
8
9
1 liten lök, hackad
1 vitlöksklyfta, krossad
25 g smör
30 g torkade svampar
1 saranpåse
350 g ris
100 ml torrt vitt vin
50 g ost, riven
700 ml kryddad buljong
(het)
Blötlägg svamparna i varmt vatten. Hacka dem i bitar och blanda
med löken och smör i en mikrovågsugnssäker behållare. Täck
över och tillaga i 4 minuter vid 750 W, rör om halvvägs genom
tillagningen.
Tillsätt riset och vinet och rör om. Låt stå för att avdunsta utan
lock i 3 minuter vid 750 W.
Häll i den heta buljongen och saran. Buljongen kan värmas
i en mikrovågsugnssäker behållare i 5-6 minuter. Rör om, täck
över och tillaga vid 750 W i 6-7 minuter. Täck över och fortsätt
tillagningen vid 750 W i 7-8 minuter.
Ta ut från behållaren från mikrovågsugnen, tillsätt den rivna osten
och rör om väl. Krydda för smaksättning och låt stå några minuter
före servering.
Svamp- och saranrisotto
4 portioner | 25-28 minuter
9
10
400 g äsk, tärnad
1-2 lökar
2-3 paprikor (använd
olika färger)
2-3 matskedar olja
1 matsked
potatisstärkelse
2 matskedar vatten
2 matskedar grädde +
ett stänk mjölk
Salt
Peppar
Skala och skiva lökarna. Avlägsna sedan fröna från paprikan
och skär dem i tunna skivor. Placera köttet, löken och oljan i en
mikrovågsugnssäker gryta och rör om väl. Täck över och tillaga i
10 minuter vid 750 W.
Tillsätt paprikan, rör om, täck över och fortsätt tillagningen i 8-10
minuter vid 500 W. Minska eekten om blandningen kokar för
häftigt.
Blanda stärkelsen med vattnet och häll över köttet. Täck över och
fortsätt tillagningen i ytterligare 2 minuter vid 750 W.
Tunna ut grädden något med ett stänk mjölk. Tillsätt i grytan, rör
om, täck över och låt stå i ytterligare
5-10 minuter före servering.
Fläsk med lök och paprika
Hacka slutligen vitlöken, löken, kaprisen och ansjovisen i olja.
Placera blandningen i en mikrovågsugnssäker behållare och
tillsätt olja och två matskedar vatten. Täck över och tillaga i 4-5
minuter vid 750 W.
Tillsätt torsken och tillaga utan lock i 3 minuter vid 750 W. Vänd
sken, tillsätt vinet och låt avdunsta i 3 minuter vid 750 W.
Häll på tomaterna. Tillsätt oliverna och en nypa salt och peppar.
Täck över, sänk eekten till 500 W och fortsätt tillagningen i
ytterligare 7-8 minuter. Beströ med persilja före servering.
500 g torkskotletter
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
4 ansjovisar i olja
2 teskedar kapris
Svarta oliver
2 matskedar olja
50 ml torrt vitt vin
2 matskedar vatten
3 skalade tomater
Färsk persilja
Salt och peppar
Torsk med oliver
20 - 22 minuter
4 portioner | 17-19 minuter
11
Bakpotatis
4 stora potatisar med
skal (varje potatis ca
200-250 g)
Tvätta potatisen noga och stick hål med en gael. Placera på ett
mikrovågsugnssäkert fat, täck över och tillaga i 12-15 minuter vid
750 W.
Vänd potatisen halvvägs genom tillagningen. Avsluta genom att
tillaga i ytterligare 4-5 minuter vid 750 W.
För en extra touch:
Gör ett snitt i potatisen och fyll med smör och salt eller smält ost.
2 portioner | 16-20 minuter
11
4 portioner | 13-16 minuter
Skala och skiva lökarna. Hacka slutligen vitlöken och lägg allting
i en tvåliters mikrovågsugnssäker behållare med oljan. Täck över
och tillaga vid 750 W i 3 minuter.
Tvätta grönsakerna och tärna auberginerna eller courgetterna.
Avfröa paprikan, skär dem i remsor och lägg sedan allting i
behållaren. Tillsätt lagerbladet och blanda väl för att kombinera
smakerna. Täck över och fortsätt tillagningen i 5 minuter vid 750 W.
Tillsätt de tärnade tomaterna och fortsätt tillagningen enligt ovan
i ytterligare 5-8 minuter. Tillsätt timjan, salt och peppar och rör
om väl.
För en extra touch:
Om du tycker om välkryddade smaker, tillsätt chili och några bitar
korv.
150 g lök
300-400 g auberginer eller
courgetter
300 g paprika
200 g konserverade
tomater
1 lagerblad
1 nypa timjan
1 vitlöksklyfta
1 matsked olja
Salt
Peppar
Grönsaksratatouille
12
13
50 g smör
1 medelstor lök, tunt
skivad
1 vitlök, krossad
400 g skalade tomater
75 g tomatkonserv
1 tesked aromatiska örter,
salt, peppar
Lägg smöret, löken och vitlöken på ett fat och tillaga i 2-3
minuter vid 750 W.
Rör i alla övriga ingredienser, täck över med plastfolie och stick
hål era gånger.
Tillaga i 4-5 minuter vid 750 W.
Släng plastfolien och fortsätt tillagningen i ytterligare
5 minuter vid 750 W.
Tomatsås
4 portioner | 11-13 minuter
13
14
2 matskedar smör eller
margarin
3 matskedar mjöl
4 ml mjölk
Salt
Muskot
Lägg smöret på ett fat, täck över och värm upp vid 750 W i en
minut.
Rör i mjölet i smöret, häll i mjölken och blanda väl.
Tillaga utan lock vid 750 W i 4-7 minuter. Tillsätt saltet och
muskoten och blanda med en visp tills du har önskad konsistens.
För en extra touch:
Prova med att ersätta mjölken med kött-, grönsaks- eller
skbuljong för att bereda såser att servera till kött- eller skrätter.
Prova med att tillsätta två matskedar grädde i såsen.
Béchamelsås
4 portioner | 5-8 minuter
Skala och hacka löken.
Lägg den i en skål med oljan, täck över och tillaga vid 500 W i 2
minuter.
Rör i köttfärsen, täck över och tillaga i 2 minuter vid 750 W.
Tillsätt de hackade tomaterna med hälften av saften,
buljongtärningen och saltet. Rör om, täck över och tillaga vid 500
W i 6-8 minuter.
Rör om då och då under tillagningen. Om såsen rinner för mycket
i slutet av tillagningstiden, ta av locket och fortsätt tillagningen
tills såsen har önskad konsistens.
För en extra touch:
Om du vill kan du tillsätta nhackad morot, selleri och lök i såsen.
Öka tillagningstiden om det behövs.
300 g köttfärs
1 lök, hackad
2 matskedar olja
400 g konserverade
tomater
½ buljongtärning
Salt
Köttsås
4 portioner | 10-12 minuter
15
Varm jordgubbssås
Om du använder frysta jordgubbar, låt dem tina i 4 minuter.
Blanda alla ingredienser i en lämplig behållare.
Tillaga utan lock vid 750 W i 3-4 minuter eller tills såsen börjar att
tjockna. Rör om två gånger under tillagningen.
Servera varm eller kall.
För en extra touch:
Prova denna sås serverad med vaniljglass.
400 g sockrade färska eller
frysta jordgubbar
50 g svartvinbärssylt
1 struken matsked
potatisstärkelse
2 matskedar citronsaft
2 portioner | 3-4 minuter
Whirlpool är ett registrerat varumärke som tillhör Whirlpool USA.-5019 120 00448/SV
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool JT 369 SL Cookbook

Typ
Cookbook