Kompernass KH 1135 PRESERVING BOILER Användarmanual

Kategori
Racletter
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

PRESERVING BOILER
Operating instructions
SÄILÖNTÄKEITIN
Käyttöohje
HENKOGNINGSAUTOMAT
Betjeningsvejledning
HERMETISERINGSMASKIN
Bruksanvisning
ΑΑYYTTOOMMAATTOOΣΣ BBPPAAΣΣTTHHPPAAΣΣ
Οδηγίες χρήσης
3
PRESERVING BOILER
EINKOCHAUTOMAT
Bedienungsanleitung
INKOKNINGSAPP ARAT
Bruksanvisning
KOMPERNASS GMBH · BURGSTRASSE 21 · D-44867 BOCHUM
www.kompernass.com
ID-Nr.: KH1135-01/08-V2
KH 1135
CV_KH1135_E2246_LB3.qxd 26.02.2008 12:12 Uhr Seite 1
- 17 -
INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDAN
Föreskriven användning 18
Säkerhetsanvisningar 18
Leveransens omfattning 18
Tekniska data 18
Beskrivning 19
Förberedelser 19
Konservering 19
Värma upp och hålla vätskor varma 21
Rengöring och skötsel 21
Förvaring 22
Recept 22
Kassering 23
Garanti och service 24
Importör 24
Spara den här anvisningen för senare frågor – och överlämna den tillsammans med apparaten om du
överlåter den till någon annan person!
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 17
- 18 -
INKOKNINGSAPP
ARAT KH1135
Föreskriven användning
Den här konserveringsmaskinen ska användas för
att:
- Konservering inläggningar
- Värma och hålla drycker varma och tappa ut dem
- Värma och hålla korvar varma.
- Värma och hålla soppor varma.
Den här apparaten är endast avsedd för privat bruk
och får inte användas yrkesmässigt eller industriellt.
Säkerhetsanvisningar
För att undvika livsfarliga
elchocker:
Se till att sockeln med de elektriska anslutningarna
aldrig kommer i beröring med vatten! Låt sockeln
bli helt torr innan du använder apparaten om
den råkat bli fuktig.
Akta så att kabeln inte blir våt eller fuktig när ap-
paraten används. Lägg den så att den inte kan
klämmas eller skadas på annat sätt.
Låt omedelbart en auktoriserad yrkesman eller
vår kundtjänst byta ut skadade kontakter och
strömkablar för att undvika risken för skador.
Dra alltid ut kontakten när du använt apparaten
färdigt. Det räcker inte med att bara stänga av,
eftersom nätspänning alltid finns kvar i apparaten
så länge kontakten sitter i uttaget.
Se till att kabeln inte kan komma i kontakt med
heta ytor.
För att undvika brand och
personskador:
Heta ångor kan tränga ut. Dessutom är behållaren
mycket varm när apparaten används. Använd
därför grytlappar, grillvantar eller liknande.
Se till att apparaten står stadigt och rakt innan
du sätter på den.
Den här apparaten ska inte användas av personer
(inklusive barn) med begränsad fysisk, sensorisk
eller mental förmåga eller bristande erfarenhet
och kunskap om de inte först övervakats eller
instruerats av någon ansvarig person.
Se noga till så att barnen inte leker med apparaten.
Flytta inte på konserveringsmaskinen när den är
varm!
Leveransens omfattning
Konserveringsmaskin
Galler
Bruksanvisning
Kontrollera att leveransen är komplett när du packat
upp apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial.
Tekniska data
Nätspänning: 220 - 240 V
~
50Hz
Nominell effekt: 1800 W
Volym: ca 27 liter
Temperaturområde: 30 - 100 ˚C
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 18
- 19 -
Beskrivning
1
Lock
2
Värmeisolerade handtag
3
Tappspak
4
Tappkran
5
Kabelvinda
6
Temperaturreglage
7
Kontrollampa
8
Galler
Förberedelser
Ställa upp apparaten
Linda ut hela kabeln från kabelvindan
5
.
Ställ apparaten på en jämn, halkfri yta. Se till
att eluttaget är lättåtkomligt.
Göra apparaten klar för användning
Rengör först apparaten så som beskrivs i kapitel
"Rengöring och skötsel".
Sätt kontakten i ett eluttag.
Fyll på ca 5 liter vatten och koka ur apparaten
(se kapitel "Sätta på och stänga av apparaten").
Akta:
Ta bara i handtagen
2
när apparaten är varm. Risk
för brännskada!
Observera:
Första gången apparaten sätts på kan det uppstå
en viss lukt när rester från tillverkningsprocessen blir
varma. Det är helt ofarligt och försvinner efter en
stund. Sörj för god ventilation, t ex genom att öppna
fönstret.
Sätta på och stänga av apparaten
Sätt temperaturreglaget
6
på önskad temperatur.
Kontrollampan
7
tänds. När apparaten kommit
upp i rätt temperatur slocknar kontrollampan
7
.
Den lyser till då och då när konserveringsmaskinens
temperatur sjunkit under det inställda värdet och
maskinen åter värms upp.
För att stänga av konserveringsmaskinen skruvar du
temperaturreglaget
6
till läge OFF.
Dra alltid ut kontakten när du inte ska använda ap-
paraten.
Konservering
Konservering innebär här att livsmedel konserveras
med hjälp av värme. Beroende på typ och mängd
av livsmedel skiljer man mellan sterilisering och
pastörisering.
Vid sterilisering hettas livsmedel upp till minst
100°C. Vid pastörisering hettas de bara upp till
80°C. För husbehov räcker det att pastörisera.
Man behöver riktiga inläggningsburkar med skruv-
lock eller lock med gummiringar.
1. Lägg in gallret
8
i konserveringsmaskinen.
2. Ställ de väl förslutna burkarna på gallret
8
.
Observera:
Det går bara att pastörisera/sterilisera max 14 enlitersbur-
kar i två olika lager.
3. Fyll konserveringsmaskinen med så mycket vatten
att de övre burkarna täcks till minst tre fjärdedelar.
Se noga till att burkarna i det undre lagret är
ordentligt stängda så att det inte kommer in vatten
i dem.
4. Stäng konserveringsmaskinens lock
1
.
Akta:
Ta bara i handtagen
2
när apparaten är varm. Risk
för brännskada!
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 19
- 20 -
5. S
ätt temperaturreglaget
6
på önskad
temperatur.
Riktlinjer för val av temperatur finns i följande
tabeller:
Frukt
Temperatur
i ˚C
Tid i minuter
Äpplen
mjuka/hårda
85 30/40
Äppelmos
90 30
Körsbär
80 30
Päron
mjuka/hårda
90 30/80
Jordgubbar
Björnbär
80 25
Rabarber
95 30
Hallon, krusbär
80 30
Svarta vinbär
Lingon
90 25
Aprikoser
85 30
Mirabell-
plommon
Reine Claude
85 30
Persikor
85 30
Plommon
Sviskon
90 30
Kvitten
95 30
Blåbär
85 25
tt
Temperatur
i ˚C
Tid i minuter
Stekar i bit,
genomstekta
100 85
Köttbuljong
100 60
Vilt, fågel,
genomstekt
100 75
Gulasch
färdig
100 75
Köttfärs,
korvsmet (rå)
100 110
Grönsaker
Temperatur
i ˚C
Tid i minuter
Blomkål
100 90
Sparris
100 120
Ärtor
100 120
Inläggnings-
gurka
85 30
Morötter
Morötter
100 90
Pumpa
90 30
Kålrabbi
100 95
Selleri
100 110
Brysselkål
Rödkål
100 110
Svamp
100 110
Bönor
100 120
Tomater
Tomatpuré
90 30
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 20
- 21 -
Observera:
Konserveringsprocessen börjar först när kontrollam-
pan
7
slocknar för att visa att apparaten kommit
upp i den inställda temperaturen. Om den är full
med burkar kan det ta upp till 90 minuter!
6. När konserveringsprocessen är färdig sätter du
temperaturreglaget
6
på läge OFF. Dra ut kon-
takten.
7. Ställ ett kärl som tål värme under tappkranen
4
och tryck ner spaken
3
. Nu rinner vattnet ut.
8. Låt burkarna svalna när du tappat ut vattnet.
Värma upp och hålla vätskor
varma
Akta:
Fyll inte på mer vätska än till 4 cm under kanten!
Annars kan det svämma över!
1. Häll vätskan (t ex glögg eller chokladmjölk)
i apparaten.
2. Sätt på locket
1
.
Akta:
Ta bara i handtagen
2
när apparaten är varm.
Risk för brännskada!
3. Sätt temperaturreglaget
6
på önskad temperatur.
Kontrollampan
7
tänds.
4. Rör om i vätskan regelbundet så att värmen
fördelas jämnt.
5. När apparaten kommit upp i rätt temperatur
slocknar kontrollampan
7
. Den lyser till då och
då när konserveringsmaskinens temperatur sjunkit
under det inställda värdet och maskinen åter
värms upp.
6. Vätskor utan fasta beståndsdelar kan du tappa
ut genom kranen
4
.
Håll en kopp eller liknande under tappkranen
4
och tryck ner spaken
3
.
När du tappat ut så mycket vätska du vill ha i
koppen släpper du spaken
3
.
Observera:
När du ska tappa ut större mängder vätska drar du
tappspaken
3
uppåt tills den fastnar. Då behöver
du inte hålla i spaken
3
hela tiden.
Akta:
Tappa inte ut några vätskor med fasta beståndsdelar,
som t ex soppor och liknande. Då kan det bli stopp
i kranen
4
!
Observera:
Du kan också hålla grytor varma i konserverings-
maskinen. Rör om i grytan regelbundet så att det
inte bränner fast i apparatens botten.
Rengöring och skötsel
Akta:
Dra alltid ut kontakten innan du rengör apparaten!
Risk för elchocker!
Doppa aldrig ner apparaten i vatten eller
andra vätskor!
Rengör apparaten med en lätt fuktad trasa. Envis
smuts tar du bort med lite milt diskmedel på trasan.
Akta:
Använd inga slipande eller frätande rengöringsmedel.
Då kan ytan skadas och apparaten kan totalförstöras.
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 21
- 22 -
Rengör gallret
8
i med vatten och ett milt diskmedel
och skölj av det med rent vatten.
Rengöra tappkranen
För att kunna rengöra tappkranen
4
ordentligt kan
du skruva av tappspaken
3
.
Skruva av tappspaken
3
.
Lägg tappspaken
3
i vatten och milt diskmedel
och för den fram och tillbaka.
Skölj ur den i rent vatten.
Låt varmt vatten med milt diskmedel strömma
genom tappkranen
4
för att rengöra den.
Envis smuts inuti kranen
4
kan tas bort med en
piprensare.
Spola sedan igenom kranen
4
med rent vatten.
Skruva tillbaka tappspaken
3
på kranen.
Avkalka
Kalkavlagringar i apparatens botten gör att energin
utnyttjas sämre och att apparatens livslängd förkortas.
Kalka därför av apparaten så snart du upptäcker
några kalkbeläggningar.
Använd ett vanligt avkalkningsmedel som kan
köpas i handeln. Följ anvisningarna för avkalk-
ningsmedlet.
Rengör apparaten med rent vatten efter avkalk-
ningen.
Förvaring
Linda upp kabeln på kabelvindan
5
och sätt kon-
takten i hållaren i mitten under apparatens botten.
Förvara konserveringsapparaten på ett torrt ställe.
Recept
Grov leverpastej
2 kg sidfläsk med svål
500 g grislever
500 g lök
100 g fläskflott
2 tsk stött kryddpeppar
1 msk torkad timjan och mejram
1 tsk vitpeppar
1 msk salt
Tillagning
Koka sidfläsket i 1,5 timme i saltat vatten och låt det
ligga och svalna i spadet. Kör sedan fläsket genom
en medelgrov hålskiva i köttkvarnen. Kör levern ge-
nom en fin hålskiva.
Tärna löken och stek den sakta så att den blir ge-
nomskinlig och mjuk utan att brynas. Tillsätt fläsk, le-
ver, kryddor och 1/4 liter av fläskspadet och rör
kraftigt i massan. Häll genast smeten i förberedda
glasburkar. Fyll dem bara till en tredjedel!
Låt burkarna stå i konserveringsmaskinen i ca 2 tim-
mar i ca 98°C.
Det här receptet kan varieras på olika sätt: tillsätt till
exempel olika örtkryddor, vitlök eller skinktärningar.
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 22
- 23 -
Inlagd pumpa
2 kg pumpa
1/2 l ättika
1 l vatten
1/4 l vinäger
1 kg socker
saft och skal från 1 citron
en bit ingefära
(färsk, skivad)
en kanelstång
några kryddnejlikor
Tillagning
Dela pumpan och ta bort det lösa inkråmet med frö-
na i mitten. Skala och skär upp pumpaköttet i små
tärningar. Väg och skölj pumpatärningarna. Lägg
dem i en skål och häll utspädd ättika (1/2 liter ätti-
ka och 1 liter vatten till 2 kilo pumpa) över dem. Låt
pumpatärningarna stå och dra i 12 timmar i ättiks-
vattnet. Häll av vätskan nästa dag och låt pumpatär-
ningarna rinna av ordentligt.
Koka lagen av:
1/4 liter vinäger 1 kilo socker, saft och skal av 1 ci-
tron, 1 bit skivad, färsk ingefära (eller 1/2 tesked
torkad och malen
ingefära), 1 kanelstång, några kryddnejlikor (ca en
matsked, alternativt malen kryddnejlika).
Koka upp lagen och låt pumpatärningarna koka i
den tills de blir blanka och genomskinliga.
Fyll pumpatärningarna på glasburkar. Låt lagen
koka upp en gång till och sedan koka ihop tills den
tjocknar. Häll den över pumpatärningarna och förs-
lut burkarna. Burkarna får bara fyllas till en tredje-
del!
Låt burkarna stå i konserveringsmaskinen i ca 30
minuter i 90°C.
Rårörd jordgubbssylt
Rensa och skölj jordgubbarna. Strö gelésocker 1:1
över jordgubbarna (1 kg socker till 1 kg jordgub-
bar). Låt stå och dra över natten och rör om.
Fyll jordgubbssylten på glasburkar (bara till 2/3)
och förslut dem ordentligt.
Låt burkarna stå i konserveringsmaskinen i ca 25
minuter i 80°C.
Kassering
Apparaten får absolut inte kastas bland
hushållssoporna. Den här produkten
faller under bestämmelserna i EU-
direktiv 2002/96/EG.
Lämna in den till ett företag som har tillstånd att ta
hand om den här typen av uttjänta apparater eller
till din kommunala avfallsanläggning.
Följ gällande föreskrifter.
Kontakta din avfallsanläggning om du har några
frågor.
Lämna in allt förpackningsmaterial till
miljövänlig återvinning.
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 23
- 24 -
Garanti och service
För den här apparaten lämnar vi tre års garanti från
och med inköpsdatum. Den här apparaten har till-
verkats med omsorg och genomgått en noggrann
kontroll innan leveransen. Var god bevara kassakvit-
tot som köpbevis. Vi ber dig kontakta vår kundtjänst
per telefon vid garantifall. Bara då kan du skicka in
produkten utan kostnad.
Garantin gäller endast för material- eller fabrikations-
fel. Den täcker inte förslitningsdelar eller skador på
ömtåliga delar, som t ex knappar och batterier.
Produkten är endast avsedd för privat och inte för
yrkesmässigt bruk.
Vid missbruk och felaktig behandling, användande
av våld och vid ingrepp som inte gjorts av vår auktori
serade servicefilial upphör garantin att gälla. Den
lagstadgade garantin begränsas inte av denna
garanti.
Kompernass Service Sverige
EA Rosengrensgata 22
42131 Västra Frölunda
Tel.: 031-491080
Fax: 031-497490
e-mail: support.sv@kompernass.com
Kompernass Service Suomi
Petäjäksentie 19
FIN - 26100 Rauma
Tel.: 02 822 28 87
Fax: 010 293 02 63
e-mail: support.fi@kompernass.com
Importör
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21
44867 BOCHUM, GERMANY
www.kompernass.com
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 24
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59

Kompernass KH 1135 PRESERVING BOILER Användarmanual

Kategori
Racletter
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för