16
sjunker under 0°C, ställs termostatknappen in på en inte fullt så låg
temperatur (lägre till).
De matvaror som skall frysas läggs i den översta delen av frysrummet.
Du får det bästa utbytet av frysen, om du följer dessa råd!
Den största mängden matvaror som kan frysas ned på 24 timmar
framgår av typskylten. Den mängden bör inte överskridas.
Nedfrysningsprocessen varar i 24 timmar. Under denna tid bör man
inte lägga in fler färska matvaror i skåpet.
Du bör endast frysa ned färska och väl rengjorda matvaror av god
kvalitet.
Matvarorna bör frysas ned i små portioner, dels för att de fryses ned
snabbare, dels för att man vid en senare tidpunkt bättre kan välja den
mängd som man skall använda och tina upp den snabbare.
Matvarorna ska slås in i ett lufttält emballag t.ex. aluminiumfolie eller
fryspåsar innan de läggs in i skåpet.
Färska matvaror bör inte läggas så att de berör frysta matvaror, efter-
som det medför en temperaturhöjning i de djupfrysta matvarorna.
Magra matvaror har längre hållbarhetstid än feta matvaror, och även
salt förkortar hållbarhetstiden.
Glass och liknande bör inte användas direkt från frysen, eftersom det
kan förorsaka köldsår på huden.
Nedfrysningsdatum bör skrivas på de enskilda matvarornas emballa-
ge, så att förvaringstiden kan kontrolleras.
På insidan av dörren och eventuellt på särskilda blad finns teckningar
av djur och matvaror med angivande av den rekommenderade håll-
barhetstiden i månader.
Kolsyrade drycker och liknande skall inte läggas in i frysen,
efter-som flaskan (eller annan typ av behållare) kan spricka.
För att få bästa möjliga utbyte av den här frysen kan du:
ta ut alla lådor och korgar ur frysen och placera matvarorna på hyl-
lorna om du ska förvara stora mängder matvaror i frysen. Var försik-
tig så att du inte överskrider gränserna för maximal infrysningsvolym.
Denna anges på sidan av den övre sektionen (där sådan finns).
Kontrollera att frysta matvaror har förvarats på rätt sätt i din livsmedels-
butik.
se till att frysta matvaror transporteras från butiken och hem till din frys
så fort som möjligt.
undvika att öppna dörren till frysen ofta och inte lämna dörren öppen
längre än nödvändigt.