AEG OEKOS.2942-4KG Användarmanual

Typ
Användarmanual
AUS
ERFAHRUNG
GUT
Kyl/fryskombinationer
Bruksanvisningar
2
Bästa kund!
Innan ni börjar använda er nya kyl/frys, bör ni läsa igenom denna bruksanvisning nog-
grant. Den innehåller viktig information om säker användning, uppställning och skötsel av
apparaten.
Förklaringar av fackuttryck som används i bruksanvisningen finns alldeles i slutet i avsnit-
tet “Fackuttryck”.
Spara bruksanvisningen för ni kan behöva den att leta information i senare. Överlåt den
till den som eventuellt övertar apparaten efter er.
OBS
Denna bruksanvisning är skriven för flera tekniskt jämförbara modeller med olika ut-
rustning. Beakta endast de anvisningar som gäller just er apparatmodell.
3
Innehåll
Säkerhet
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Skrotning
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Information om apparatens förpackning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Hantering av skrotade apparater. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Avlägsna transportskyddet
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Uppställning
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Uppställningsplats. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kylapparaten behöver luft . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Nivåjustera apparaten. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Elanslutning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ändra upphängning
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rikta dörrarna
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Apparatbeskrivning
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Före start
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Start - ställa in temperatur
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Slå av apparaten
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Innerutrustning
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Uppställningsytor/gallerhylla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Variabel innerdörr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Symboler för frysta varor/fryskalender. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rätt förvaring
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Frysning
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Djupfryslagring
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Göra iskuber
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Avfrosta
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kylrummet avfrostas automatiskt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Avfrosta frysrummet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rengöring och skötsel
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tips för energibesparing
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Åtgärder vid driftstörningar
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Byta lampa
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kundtjänst
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ljud
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bestämmelser, normer, riktlinjer
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Fackuttryck
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4
5
5
5
6
6
6
7
8
8
9
12
13
14
14
15
15
15
17
17
18
19
20
20
20
20
20
22
23
23
25
25
26
26
27
2222 102-81
4
Säkerhet
Säkerheten för våra kylapparater uppfyller erkända tekniska regler och lagen om apparat-
säkerhet. Men vi ser oss ändå föranlåtna att ta upp följande säkerhetsanvisningar:
Användning för rätt ändamål
Kylapparaten är avsedd att användas i hushåll. Den lämpar sig för kylning, frysning
och frysförvaring av livsmedel liksom även för istillverkning. Om apparaten används
på fel sätt och för fel ändamål tar tillverkaren inget ansvar för eventuella skador.
Ombyggnader och ändringar av kylapparaten är inte tillåtna av säkerhetsskäl.
Om ni skulle använda kylapparaten yrkesmässigt eller för andra ändamål än kylning,
frysning och frysförvaring av livsmedel beakta då de föreskrifter som gäller för ert
verksamhetsområde.
Före första start
Se efter om kylapparaten har skadats under transporten. En skadad apparat ska inte
anslutas under några som helst omständigheter! Vänd er till leverantören om appara-
ten skulle vara skadad.
Vid transport och uppställning av apparaten bör man se till att inga delar av kylkretsen
skadas.
Barnsäkerhet
Förpackningsdelar (t ex folie, styropor) kan vara farliga för barn. Kvävningsrisk! Håll
förpackningsmaterial borta från barn!
Uttjänta apparater bör göras obrukbara innan man gör sig av med dem. Dra ut nät-
kontakt, klipp av nätkabeln, ta loss eller förstör eventuella snäpplås eller lås med lås-
kolv. Därigenom förhindrar ni att lekande barn stänger in sig i apparaten (kvävnings-
risk!) eller hamnar i någon annan livsfarlig situation.
Barn kan ofta inte se de risker som ligger i hanteringen av hushållsapparater. Håll där-
för nödvändig uppsikt och låt inte barn leka med apparaten.
I vardagsdrift
Behållare med brännbar gas eller vätska kan bli otäta genom påverkan av kyla. Ex-
plosionsrisk! Förvara inga behållare med brännbara ämnen som t ex sprayburkar, på-
fyllningsbehållare för cigarettändare etc. i kylapparaten.
Flaskor och burkar ska inte förvaras i frysrummet. De kan sprängas om innehållet fry-
ses - i samband med kolsyrehaltigt innehåll kan de t.o.m. explodera! Placera aldrig
dricka, saft, öl, vin, mousserande vin osv. i frysrummet. Undantag: alkohol med hög
procent kan förvaras i frysrummet.
Is och iskuber ska inte stoppas i munnen direkt från frysrummet. Mycket kall is kan
frysa fast på läppar eller tunga och ge skador.
Rör inte djupfrysta varor med våta händer. Händerna kan frysa fast.
Kör inga elapparater (t ex elektriska ismaskiner, vispar etc.) i kylapparaten.
Före rengöring ska apparaten slås av och nätkontakten ska dras ur eller så ska säk-
ringen i lägenheten kopplas från eller dras ut.
5
Ta alltid tag i stickkontakten när den ska dras ur, aldrig kabeln.
Om apparaten skulle råka ut för någon störning, läs då först i denna handledning om
“Åtgärder vid störningar”. Om anvisningarna som finns där inte ger någon hjälp, utför
då inte själv några arbeten.
Reparationer på kylapparaten får endast utföras av behörig personal. Genom osak-
kunniga reparationer kan det uppstå avsevärda risker för användaren.
Information om apparatens förpackning
Alla material som används är ofarliga för miljön! De kan deponeras utan risk eller brännas
på en sopförbränningsanläggning!
Om materialet: Plasterna kan även återanvändas och är märkta på följande sätt:
>PE< för polyeten, t ex i omslaget och påsarna inuti.
>PS< för skumplast eller polystyrol, t ex i de stötdämpande delarna, i princip fria från flu-
orkarbonkolväten.
Kartongdelarna tillverkas av återanvänt papper och ska lämnas till pappersinsamlingen
igen.
Hantering av skrotade apparater
Av miljöskyddsskäl måste kylapparater skrotas på ett korrekt sätt. Detta gäller för er
gamla apparat och även för er nya apparat när den kommer att ha tjänat ut.
Anvisningar för skrotning
Apparaten får inte kastas med hushållssoporna eller med andra skrymmande sopor.
Kylslingorna, särskilt värmeväxlaren på apparatens baksida, får inte skadas.
Information om hämtningstider och uppsamlingsplatser får ni hos ert renhållningsverk
eller er kommunförvaltning.
OBS!
Frusna livsmedel som placeras ovanpå kylen kan göra att det bildas kondens-
vatten i täckplattans ihåliga utrymme. I detta utrymme sitter det elektroniska kompo-
nenter. Om det droppar kondensvatten på dessa kan det bli kortslutning i kylen så att
den går sönder. Kom därför ihåg att aldrig lägga frusna livsmedel ovanpå kylen.
Avfallshantering
Varning!
Uttjänta apparater ska göras obrukbara före skrotning. Dra ut nätkontakt,
klippa av nätkabeln, avlägsna eller förstör eventuella snäpplås eller lås med låskolv.
Därigenom förhindrar ni att lekande barn stänger in sig i apparaten (kvävningsrisk) el-
ler hamnar i andra livsfarliga situationer.
6
Avlägsna transportskyddet
Kyl/frysskåpet och delar av innerutrustningen är skyddade under transport. Innan ni tar
kyl/frysskåpet i drift ska tejp, folie, förpackningsdelar och stötskydd avlägsnas.
Tips:
Eventuella rester av tejp kan man ta bort med lacknafta.
Uppställningsplats
Ställ upp apparaten på en plats som är torr och har god ventilation.
Omgivningstemperaturen inverkar på strömförbrukningen. Därför bör apparaten
inte utsättas för direkt solsken
inte stå vid element, vid en spis eller andra värmekällor.
endast stå på en plats vars omgivningstemperatur motsvarar den klimatklass som
apparaten är avsedd för.
Klimatklassen framgår av typskylten, som sitter till vänster inne i apparaten.
Nedanstående tabell visar vilken omgivningstemperatur som gäller för vilken klimatklass.
Klimatklass för omgivningstemperatur från
SN +10 till +32
°
C
N +16 till +32
°
C
ST +18 till +38
°
C
T +18 till +43
°
C
Om det inte går att undvika uppställning vid en värmekälla bör man hålla följande minsta
avstånd: till elspisar 3 cm, till olje- och kolspisar 30 cm.
I annat fall krävs det en uppställning av värmeskyddsplattor mellan spis och kylapparat.
Om kylapparaten står bredvid en annan kyl- eller frysapparat krävs ett mellanrum på
5 cm, så att inget kondensvatten bildas på utsidorna.
Uppställning
7
Kylapparaten behöver luft
Lufttillförseln sker framtill under dörren, ventilation längs den bakre väggen uppåt
(
bild 1/A
).
För att luften ska kunna cirkulera får dessa ventilationsöppningar inte täckas eller flyttas.
Viktigt!
Om apparaten t ex ställs upp under ett skåp, måste det finnas ett avstånd på
minst 10 cm mellan apparatens överkant och skåpet ovanför (
bild 1/B
).
Bild 1
8
Nivåjustera apparaten
För att flytta kylskåpet till sin definitiva uppställningsplats räcker det att trycka lätt på
övre dörren och att tippa kylskåpet bakåt. Därmed flyttas tyngdpunkten till de bakre
hjulen och kylskåpet kan flyttas bekvämt.
Apparaten måste stå stadigt och vågrätt. Kompensera ojämnheter i golvet genom
justering av de båda justerbara fötterna framtill (
bild 2
).
Elektrisk anslutning
För den elektriska anslutningen krävs ett säkrat uttag som är installerat enligt gällande fö-
reskrifter. Den elektriska säkringen måste vara på minst 10 A.
Om man inte kan komma åt uttaget efter uppställningen, måste man med en lämplig åt-
gärd se till att apparaten kan kopplas från nätet (t ex säkring, gränslägesbrytare, jordfels-
brytare eller liknande med ett kontaktavstånd på minst 3 mm).
Kontrollera före första start på apparatens typskylt om spänning och strömstyrka stäm-
mer överens med nätets värden på uppställningsplatsen.
T ex AC 200-240 V 50 Hz eller
220-240 V ~ 50 Hz
(dvs. 220 till 240 volt växelström, 50 Hertz).
Typskylten finns till vänster inne i apparaten (se avsnittet “Beskrivning av apparaten”).
Bild 2
9
Ändra upphängning
Upphängningen kan ändras från vänster (vid leverans) till höger, om uppställningsplats
och bekvämlighet kräver det.
Sockelns täcklist dras av och till vänster på sockelns täcklist bryter man loss utspar-
ningen till det nedersta dörrgångjärnet med en tång (
bild 3
).
Skruva loss det undre gångjärnet (
bild 4
) och ta av dörren nedåt.
Varning!
Under ändringen av upphängningen får apparaten inte vara ansluten till nä-
tet. Dra först ut nätkontakten.
Bild 3
Bild 4
1
0
Skruva loss dörrens mellanlager och ta av kylrumsdörren nedåt (bild 5).
Skruva loss de båda håltäckbrickorna med skruvmejsel och skruva fast på höger si-
da.
Ta av dörrhandtagen. Vrid skruvstiften med skruvmejseln ett kvarts varv moturs och
ta ut (bild 6).
Vrid dörrhandtagen enligt bild 6 och bild 7 och placera om på den andra dörren.
Bild 5
Bild 6 Bild 7
Ändra upphängning
11
Sätt in skruvstiften och dra fast med ett kvarts varv medurs.
Dra ut den övre gångjärnstappen och placera på vänster sida (bild 8). Glöm inte
brickan.
Bänd loss plastpropparna på kylrummets dörr uppe till vänster med hjälp av en liten
skruvmejsel och placera om på höger sida.
Sätt in kylrumsdörren i den övre gångjärnstappen.
Sätt in det mellersta dörrlagret i kylrumsdörren nere till vänster. Glöm inte brickorna.
Skruva fast det mellersta dörrlagret.
Sätt in frysrumsdörren i det mellersta gångjärnet.
Sätt in det undre gångjärnet i frysrumsdörren. Glöm inte brickorna.
Skruva fast det undre gångjärnet.
Rikta dörren om det skulle behövas (se avsnittet “Rikta dörren”).
Sockelns täcklist sätts på igen.
Bild 8
1
2
Rikta dörren
Om det skulle behövas kan ni rikta dörren genom justering i sidled av gångjärnen (bild 9).
Bild 9
1
3
Apparatbeskrivning
Temperaturreglerare och nätlampa (grön)
Smör- och ostfack med luckor
Dörrhyllor
Flaskfack
Frukt- och grönsaksskålar
Uppställningsytor
Typskylt (på apparatens insida)
Utdragslåda för frysvaror (för infrysning och förvaring)
Utdragslådor för frysvaror (inte för förvaring)
Bild 10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
4
Kylklampar (inte för alla modeller)
I händelse av strömavbrott förlänger kylklamparna de frysta matvarornas förvaringstid
med några timmar.
Av säkerhetsskäl är kylklamparna placerade i den understa lådan i frysskåpet.
För bästa effekt skall de djupfrysta kylklamparna placeras ovanpå de djupfrysta matva-
rorna i den översta lådan (se även avsnittet “Läs detta först“).
Som alla nya apparater har även denna den typiska lukten hos en ny produkt. Innan
skåpet tas i bruk, ska allt tillbehör och de invändiga ytorna i skåpet rengöras (se av-
snittet “Rengöring och skötsel“).
Före den första användningen av skåpet tar man bort kylklamparna (om de levereras
med denna modell) från den understa lådan i frysskåpet (se även avsnittet “Beskriv-
ning av apparaten“).
Kylklamparna fryses ned genom att de placeras i den översta lådan i frysskåpet, när
den optimala djupfrysningstemperaturen på -18°C har nåtts.
Efter cirka 24 timmar placeras kylklamparna där de ska verka, vilket är ovanpå de
djupfrysta varorna i den översta lådan.
Temperaturregleraren (bild 11/1) är samtidigt huvudbrytare. Möjliga inställningar är “0-4”.
Inställningen “0” innebär: FRÅN
Vridning i riktning mot “1”: Den gröna kontrollampan tänds (fig. 11/2). Innerbelysningen
slås på, kompressorn startar och arbetar sedan automatiskt.
Läge “1” innebär: högsta innertemperatur (varmaste inställning).
Läge “6” innebär: lägsta innertemperatur (kallaste inställning).
Läs detta först
Start - ställa in temperatur
Bild 11
1
5
Sätt in stickkontakten i uttaget.
Ställ först in temperaturregleraren i ett mellanläge (“2” till “3”). Den gröna kontrollam-
pan tänds (fig. 11/2). Innerbelysningen tänds, kompressorn startar och arbetar se-
dan automatiskt.
OBS Följande påverkar innertemperaturen:
– omgivningens temperatur
– mängd inlagda livsmedel
– om dörren öppnas länge och ofta.
Om ni önskar högre eller lägre temperatur, vrid då temperaturregleraren till en varmare
eller kallare inställning.
Viktigt!
En hög omgivningstemperatur (t ex varma sommardagar) och kall inställning på tempera-
turregleraren (inställning “3” eller “4”) kan leda till att kompressorn går kontinuerligt.
Orsak: Kompressorn måste gå oavbrutet för att hålla den låga temperaturen i apparaten
vid en hög omgivningstemperatur. Då avfrostas inte kylrummet automatiskt (se även av-
snittet “Avfrostning”). Följden blir då stark frostbildning på kylrummets bakre vägg.
Ställ i detta fall tillbaka temperaturregleraren på en varmare inställning (inställning “2”
eller “3”). Vid denna inställning regleras kompressorn och avfrostningsprocessen i kyl-
rummet startas automatiskt igen.
Temperaturinställning vid rumstemperatur under +16°C
Om skåpet står i ett utrymme där temperaturen är lägre än 16°C måste du trycka på den
extra strömbrytaren (fig 11/3). Den gula kontrollampan (fig.11/4) över strömbrytaren ly-
ser då. På det här sättet ser du till att kompressorns drifttid förlängs vid låg rumstempe-
ratur och att den önskade förvaringstemperaturen, dvs –18°C, uppnås i frysfacket.
Viktigt!
Om rumstemperaturen överstiger +16°C, ska du slå ifrån den extra strömbrytaren igen.
Följden blir annars en högre energiförbrukning. Den gula kontrollampan slocknar då.
Slå av apparaten genom att vrida temperaturregleraren till inställning “0”.
Om apparaten ska tas ur bruk under en längre tid:
Slå av apparaten och dra ut stickkontakten ur uttaget eller koppla bort säkringen eller
ta ut den.
Rengör innerrummet grundligt (se avsnittet “Rengöring och skötsel”).
Låt dörrarna stå öppna för att undvika luktbildning.
Slå av apparatan
1
6
Innerutrustning
Uppställningsytor/gallerhyllor
Beroende på modell är apparaten utrustad med uppställningsytor av glas respektive
plast eller med gallerhyllor.
Apparater med uppställningsytor av glas
Det stora odelade hyllplanet ska sättas in i de nedersta spåren ovanför frukt- och
grönsakskorgarna. Den ska alltid sitta där för att frukt och grönsaker ska hålla sig
färska.
De övriga Vario-hyllplanen av glas kan placeras i olika höjder.
Ta ut Vario-hyllplanet och flytta det till ett annat läge.
Ställa in för höga kylvaror:
Ta ut den främre hälften av den tvådelade hyllan av varioglas och skjut in den på en
annan nivå (bild 12). Därigenom vinner ni utrymme så att höga varor kan ställas på
den undre hyllan.
Apparater med hyllor av plast
En hylla måste ovillkorligen skjutas in i de understa spåren över frukt- och grönsaks-
skålarna. Den måste alltid sitta där så att frukt och grönsaker håller sig färska längre.
Övriga hyllor kan ställas in på olika nivåer.
Dra ut hyllan tills den kan vikas uppåt eller nedåt och låter sig tas ut.
Sätt in hyllan på en annan nivå i omvänd ordning.
Apparater med gallerhyllor
De slutna uppställningsytorna måste ovillkorligen skjutas in i de understa spåren
ovanför frukt- och grönsaksskålarna. De måste alltid sitta där, så att frukt och grönsa-
ker håller sig färska längre.
Gallerhyllorna kan ställas in i höjdläge:
Dra ut gallerhyllan tills den kan vikas uppåt eller nedåt och tas ut.
Sätt in gallerhyllan på en annan nivå i omvänd ordning.
Bild 12
1
7
Variabel innerdörr
Dörrfacken kan tas ut eller omplaceras efter behov (bild 13).
Symboler för frysvaror/fryskalender
(inte på alla modeller)
Symbolerna på lådornas framsidor i frysrummet visar olika sorters frysvaror (bild 14). Siff-
rorna anger förvaringstiden i månader för respektive frysvara. Om det övre eller det undre
värdet gäller beror på livsmedlets kvalitet och förbehandlingen före infrysningen. För livs-
medel med hög fetthalt gäller alltid det lägre värdet.
Med några modeller följer ryttare att sätta fast på lådornas framsida.
Med de påsatta ryttarna kan ni markera, vilka livsmedel som förvaras i respektive fack
(bild 14).
Bild 13
Bild 14
1
8
Rätt förvaring
I kylrummet finns av fysikaliska orsaker olika temperaturområden. Det kallaste området
finns på den lägsta hyllan ovanför frukt- och grönsaksskålarna. varmare områden är de
övre hyllorna och facken i dörren. Vilket ställe i apparaten där temperaturen är lämplig för
olika livsmedel visar placeringsexemplet på bild 15.
Tips: Livsmedel ska alltid vara inslaget eller förpackat i kylrummet för att undvika att de
tar åt sig lukt eller smak från andra livsmedel.
Lämpliga förpackningar är:
påsar och folie av polyeten
plastaskar med lock
speciella kåpor av plast med gummiband
aluminiumfolie.
Bild 15
1
9
Infrysning
Varning!
Innan ni fryser in livsmedel måste temperaturen i frysrummet vara –18 °C eller lägre.
Övervaka frysrummets temperatur med en termometer.
Beakta den fryseffekt som finns angiven på typskylten. Fryseffekten är den största
mängd färsk vara som kan frysas in inom 24 timmar. Om ni flera dagar i följd fryser in
färska livsmedel bör ni ta endast 2/3 eller 3/4 av den mängd som anges på typskyl-
ten.
Livsmedel som tinats får under inga omständigheter frysas in igen utan vidare bear-
betning (laga till färdiga maträtter).
Om ni vill ha en snabb infrysning av livsmedlet eller om ni vill utnyttja den maximala
fryseffekten, ställer ni temperaturregleraren på en kallare inställning (“3” eller “4”). Se
till att kylrumstemperaturen inte sänks.
Viktigt! Om ni har ställt in temperaturegleraren på en kallare inställning, bör ni cirka
24 timmar därefter (vid mindre mängder tidigare) ställa tillbaka temperaturregleraren,
eftersom det annars blir för kallt i kylrummet.
Förpacka alla livsmedel lufttätt före infrysningen så att de inte torkar, förlorar smaken
eller får smak av andra djupfrysta varor.
Var försiktig! Rör inte djupfrysta varor med fuktiga händer. Händerna kan frysa fast.
Lägg de förpackade livsmedlen i den låda där de ska frysas in.
För infrysning gäller den översta lada
(se även avsnittet “Apparatbeskrivning/Bild 10”).
Se till att ännu icke frysta varor hålls åtskilda från frysta varor. Den frysta varan kan an-
nars tina och ta skada av det.
Tips för infrysningen
Lämpliga som förpackningar av frysfaror är:
fryspåsar och frysfolie av polyeten
speciella frysdosor
extra stark aluminiumfolie.
Använd plastklämmor, gummiband eller tejp för tillslutning av påsar och folie. Kläm först
ut luften ur påsen eller folien, för luft hjälper till att torka ut frysvaran.
Gör platta paket om möjligt. Dessa blir snabbare infrysta.
Fyll inte frysaskar upp till kanten med lättflytande eller trögflytande frysvaror, eftersom fly-
tande varor utvidgas vid infrysning.
För provningsanstalter
Staplingsscheman för undersökning av fryseffekten respektive uppvärmningstid kan er-
hållas direkt från tillverkaren.
2
0
Förvaring av djupfrysta varor
Varning! Före den första placeringen i frysrummet av redan djupfrysta varor måste den
erforderliga förvaringstemperaturen på –18 °C ha uppnåtts. Övervaka frysrumstempera-
turen med en termometer.
Endast förpackade djupfrysta varor bör läggas in, så att det inte torkar ut, förlorar sma-
ken eller tar smak av andra varor.
Håll uppsikt över förvaringstiden och på de djupfrysta produkternas hållbarhetsdata.
Tips: Lägg om möjligt de djupfrysta varorna åtskilda i olika kategorier i lådorna. Med någ-
ra modeller följer ryttare som man kan sätta fast på framsidan av lådan. Markera innehål-
let i lådan genom att placera ryttaren över den aktuella frysvarusymbolen (se avsnitt
“Symboler för frysvaror/fryskalender”). Därigenom får ni bättre översikt, undviker att hålla
dörren öppen länge och sparar dessutom ström.
Fyll isskålen till 3/4 med kalt vatten och ställ in i en låda.
De färdiga iskuberna lossas lätt för hand, om ni vänder isskålen upp och ner och hål-
ler den helt kort under rinnande vatten.
Varning! Lossa inte iskuberna i isskålen med spetsiga eller skarpa föremål. Använd ett
gaffelskaft eller liknande.
Kylrummet avfrostas automatiskt
Kylrummets bakre vägg beläggs med frost medan kompressorn går och avfrostas auto-
matiskt när kompressorn står stilla.
Vattnet från avfrostningen samlas i uppsamlingsrännan på kylrummets bakre vägg och
leds genom avrinningshålet i uppsamlingsskålen vid kompressorn och dunstar bort där.
Avfrosta frysrummet
På apparater avsätter sig under drift och vid öppning av dörren fukt i frysrummet som
frost. Ta bort denna frost då och då med den medlevererade plastskrapan. Använd inte
under några omständigheter metallföremål.
Stark frostbildning i frysrummet ökar energiförbrukningen. Därför ska man avfrosta när
frostskiktet har blivit cirka 4 mm tjockt. Minst en gång om året. En lämplig tidpunkt för av-
frostning är alltid när apparaten är tom eller det finns mycket lite i den.
Göra iskuber
Avfrostning
Varning! Använd inga elektriska uppvärmningsanordningar och inga andra mekanis-
ka eller konstgjorda hjälpmedel för att skynda på avfrostningen med undantag av det
som rekommenderas i denna bruksanvisning.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG OEKOS.2942-4KG Användarmanual

Typ
Användarmanual