FÖRSIKTIGHET!
Använd aldrig vassa metallverktyg
för att skrapa av frost från
evaporatorn, eftersom den kan
skadas. Använd inga mekaniska
verktyg eller andra medel för att
påskynda avfrostningsprocessen
utöver de som rekommenderas av
tillverkaren. En temperaturökning hos
frysta matförpackningar kan förkorta
tiden som de kan förvaras utan
säkerhetsrisk.
1. Stäng av produkten och koppla loss den
från eluttaget.
2. Plocka ut matvarorna, slå in dem i flera lager
med tidningspapper och lägg dem på en
sval plats.
3. Plocka ut fryslådorna.
4. Slå in lådorna i isolerande material, t.ex. filtar
eller tidningspapper.
5. Låt dörren stå öppen och sätt fast
plastskrapan längst ned i mitten och placera
en behållare undertill för att samla upp
avfrostningsvattnet.
6. Skrapa noga av isen när den börjar töa
(använd en skrapa av trä eller plast).
7. När all is har smält, torka noga av frysens
insida och spara skrapan för framtida bruk.
8. Slå på produkten och lägg in de frysta
matvarorna.
Långa uppehåll
Följ nedanstående anvisningar om produkten
inte skall användas på länge:
1. Koppla loss produkten från eluttaget.
2. Plocka ur alla matvaror.
3. Avfrosta (i förekommande fall) och rengör
produkten och alla tillbehör.
4. Låt dörren/dörrarna stå på glänt så att inte
dålig lukt bildas.
VARNING!
Om produkten lämnas påslagen, be
någon titta till den då och då så att
inte varorna i den förstörs i händelse
av strömavbrott.
Råd och tips
Normala driftljud
Följande ljud är normala under drift:
• Ett gurglande och bubblande ljud hörs från
slingorna när köldmedlet pumpas runt.
• Ett surrande eller pulserande ljud hörs från
kompressorn när köldmedlet pumpas runt.
• Ett plötsligt knackande ljud från produktens
insida som orsakas av termisk dilatation (ett
naturligt och ofarligt fysiskt fenomen).
• Ett gurglande klickljud hörs från
temperaturregulatorn när kompressorn slås
på eller av.
Tips för energibesparing
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte
stå öppen längre tid än absolut nödvändigt.
Tips för infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig
att använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• den största mängd mat som kan frysas inom
24 timmar anges på typskylten.
• frysprocessen tar 24 timmar, inga andra
livsmedel får läggas i frysen under denna tid.
• frys endast in färska och rena matvaror av
hög kvalitet.
• dela upp maten i små portioner för en
snabbare och fullständig infrysning, därefter
kan du plocka ut och tina endast den mängd
du behöver.
• slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i
plastpåsar och se till att förpackningarna är
lufttäta.
• låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt
med redan infryst mat för att temperaturen
inte skall öka i den infrysta maten.
• magra matvaror håller sig bättre och längre
än feta. Salt minskar livslängden på matvaror.
• isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden.
• det är lämpligt att anteckna datumet för
infrysning på varje separat förpackning så att
du kan hålla reda på förvaringstiderna.
44 www.zanussi.com