Tips för energibesparing
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte
stå öppen längre tid än absolut nödvändigt.
• Om rumstemperatuen är hög, och
temperaturreglaget är inställt på en låg
temperatur och produkten är fulladdad, kan
kompressorn arbeta kontinuerligt och
medföra att frost eller is bildas på
evaporatorn. Om detta inträffar, ställ in
temperaturreglaget på ett varmare läge för
att möjliggöra automatisk avfrostning och
därigenom också sänka energiförbrukningen.
Tips för kylning av färska livsmedel
För att få bästa resultat:
• Förvara inte varm mat eller flyktiga vätskor i
kylskåpet.
• Täck över eller förpacka maten, särskilt om
den har en stark smak.
• placera mat så att luft kan cirkulera fritt
omkring den
Tips för kylning
Praktiska råd:
• Kött (alla typer) : Lägg i plastpåsar och
placera på glashyllan ovanför grönsakslådan.
• Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på detta
sätt i högst två dygn.
• Tillagad mat och kalla rätter: Dessa bör
täckas över och kan placeras på valfri hylla.
• Frukt och grönsaker: Skölj av och rengör
noga och lägg i den speciella
grönsakslådan(-lådorna).
• Smör och ost: Dessa produkter bör läggas i
särskilda, lufttäta behållare eller förpackas i
aluminiumfolie eller plastpåsar för att få bort
så mycket luft som möjligt.
• Flaskor: dessa bör ha kapsyl och förvaras
lämpligen antingen i dörrens flaskhylla eller
(extrautr.) i flaskstället.
• Bananer, potatis, lök och vitlök som inte är
förpackade bör inte förvaras i kylskåpet.
Tips för infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig
att använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• den största mängd mat som kan frysas inom
24 timmar anges på typskylten.
• frysprocessen tar 24 timmar, inga andra
livsmedel får läggas i frysen under denna tid.
• frys endast in färska och rena matvaror av
hög kvalitet.
• dela upp maten i små portioner för en
snabbare och fullständig infrysning, därefter
kan du plocka ut och tina endast den mängd
du behöver.
• slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i
plastpåsar och se till att förpackningarna är
lufttäta.
• låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt
med redan infryst mat för att temperaturen
inte skall öka i den infrysta maten.
• magra matvaror håller sig bättre och längre
än feta. Salt minskar livslängden på matvaror.
• isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden.
• det är lämpligt att anteckna datumet för
infrysning på varje separat förpackning så att
du kan hålla reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
Observera följande för att utnyttja produktens
prestanda på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror
har förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• transportera frysta matvaror från affären till
frysen så snabbt som möjligt;
• öppna inte dörren för ofta och låt den inte
stå öppen längre tid än absolut nödvändigt.
• när fryst mat tinas upp försämras den snabbt
och får inte frysas in på nytt.
• överskrid inte den förvaringsperiod som
anges av tillverkaren.
Skötsel och rengöring
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Regelbunden rengöring
Utrustningen måste rengöras med jämna
mellanrum:
• rengör kylskåpets insida och alla tillbehör
med ljummet vatten och en liten mängd
neutral såpa.
• inspektera regelbundet dörrtätningarna och
torka dem rena från eventuell smuts.
• skölj och torka noga.
44 www.zanussi.com