Följ temperaturerna som rekommenderas
i tillagningstabellen. Kom ihåg att minska
temperaturer för Över- och Undervärme
med ca. 20-25 ºC för dina vanliga recept.
–
jämn värme vid bakning
Fläkten ger jämn värmefördelning på alla
nivåer. Detta innebär att stora mängder av
samma livsmedel kan tillagas i ugnen sam-
tidigt. Den övre nivån kan dock brynas nå-
got snabbare än den undre nivån.
Detta är helt normalt. Det sker ingen över-
föring av aromer mellan maträtter.
Över- och Undervärme
– Den mellersta nivån ger den bästa värme-
fördelningen. Om du vill ha brun botten,
placera då kakan och bakverken på en
lägre nivå i ugnen. Använd en högre nivå
för att öka bryningen av ovansidan.
– Bakplåtarnas och kokkärlens material och
ytfinish påverkar matens färgsättning.
Emaljerade kärl, mörka, tunga eller teflon-
behandlade kärl ökar bottenfärgningen,
medan ugnskärl av glas, blank aluminium
och polerade stålformar reflekterar bort
värmen och ger mindre bottenfärgning.
– Placera alltid kärlen centralt på gallret för
att säkerställa en jämn brunstekning.
– Placera rätterna på bakplåtar av lämplig
storlek för att undvika spill på ugnsbotten
och därigenom underlätta rengöringen.
– Placera inte kärl, formar eller bakfor-
mar direkt på ugnsbotten eftersom den
blir mycket varm och skador kan uppstå.
Med denna inställning kommer värme
både från över- och underelementen. Det-
ta gör att du bara kan tillaga på en nivå.
Detta är speciellt lämpligt för rätter som
behöver extra bottenbryning, till exempel
quiche och sufflé.
Gratänger, lasagne och köttgrytor som krä-
ver extra toppbryning går också bra att tillaga
med Över- och Undervärme.
Undervärme
Denna funktion är speciellt lämplig vid bak-
ning av kakor och pajbottnar, samt som av-
slutning för quiche eller sufflé, för att säker-
ställa att botten är ordentligt bakad.
Temperaturindikeringen lyser tills korrekt
temperatur har uppnåtts. Indikeringen
tänds och släcks sedan omväxlande för
att indikera att temperaturen upprätt-
hålls.
Grillning
– De flesta livsmedel bör placeras på gallret
för att ge maximal luftcirkulation och för att
maten inte skall ligga i fett eller vätska. Om
du föredrar det kan livsmedel som till ex-
empel fisk, lever och njure placeras direkt
på gallret.
– För att minimera stänk bör maten torkas av
ordentligt före grillning. Pensla tunna kött-
och fiskbitar lätt med lite matolja eller smält
smör för att hålla dem fuktiga under tillag-
ningen.
– Tillbehör, som till exempel tomater och
svamp kan läggas under gallret när kött
grillas.
– Vid rostning av bröd är översta nivån lämp-
ligast.
– Maten bör vändas under tillagning.
Använda grillen
Grillen alstrar snabbt direkt värme i mitten av
gallret. Grilla små mängder för bästa resultat.
På detta sätt sparas också energi.
1. Vrid funktionsvredet för att sätta på ug-
nen
2. Ställ in önskad temperatur med tempe-
raturvredet.
3. Välj lämplig nivå för grillning, beroende på
om maten som skall grillas är tjock eller
tunn. Följ instruktionerna för grillning.
Grillelementet kontrolleras av termostaten.
För att undvika överhettning slås grillelemen-
tet av och på under grillningen.
Termisk grill
Termisk grill innebär en alternativ metod för
att tillaga mat som normalt grillas med vanlig
grill. Här verkar grillelement och fläkt tillsam-
mans så att den varma luften cirkulerar runt
maträtten.
Behovet att kontrollera och vända maten
minskar.
Termisk grill minskar matoset i köket.
Med undantag för rostat bröd och stekar kan
allt livsmedel som normalt tillagas med vanlig
grill grillas med termisk grill.
Tillagning är lättare; Därför tar det i allmänhet
lite längre tid att tillaga med termisk grillning
jämfört med vanlig grill.
En fördel är att stora mängder kan tillagas
samtidigt.
progress 9