Progress PBK3360X Användarmanual

Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Inbyggnadsugn
PBK 3360
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 3
Innan maskinen används första gången
5
Användning 6
Tips och tillagningstabeller 10
Skötsel och rengöring 15
Om maskinen inte fungerar 19
Tekniska data 20
Installation 20
Avfallshantering 22
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Förvara alltid denna bruksanvisning till-
sammans med produkten. Om produk-
ten överlåts eller säljs till en annan per-
son är det viktigt att den nya ägaren har
tillgång till bruksanvisningen och bifo-
gad information
Dessa varningar är till för användarens
och andra personers säkerhet. Läs där-
för igenom dem noggrant innan du in-
stallerar och/eller använder produkten.
Installation
Installationen skall utföras av en behörig
fackman enligt gällande lagar och bestäm-
melser. De olika installationsarbetena be-
skrivs i avsnittet "Instruktioner för installa-
tören".
Låt en fackman med specialkunskaper ut-
föra installationen och anslutningen enligt
gällande bestämmelser
Alla ändringar av elledningar som kan vara
nödvändiga för installationen, skall göras
av en behörig elektriker.
Denna ugn är tillverkad för användning
som ugn eller, beroende på modell, som
kombinationsugn med elektriska kokplat-
tor för anslutning till en 1-fas nätspänning
som levererar 230 V.
Användning
Denna ugn är avsedd för matlagning; An-
vänd den aldrig till något annat.
Var mycket försiktig när du använder ug-
nen. Genom den starka hettan från vär-
meelementen blir galler och övriga delar
mycket varma
Om du av någon anledning använder alu-
miniumfolie vid tillagning av maträtter i ug-
nen, låt aldrig folien komma i kontakt med
ugnens botten.
Var försiktig vid rengöring av ugnen:
Spraya aldrig något på fettfiltret (om det är
monterat), värmeelementen eller termo-
statgivaren.
Det är farligt att göra ändringar på denna
ugn eller dess egenskaper.
Under bakning, stekning och grillning blir
ugnsluckans glas och andra delar av ug-
nen varma. Håll barn på avstånd från ug-
nen. När elektriska apparater ansluts till
kontakter i närheten av ugnen, se till att
sladdar inte kommer i kontakt med varma
kokzoner eller kläms i ugnsluckan.
Använd alltid ugnshandskar när du tar ut
varma ugnssäkra kärl ur ugnen.
Regelbunden rengöring förhindrar att ug-
nens ytmaterial skadas.
Stäng av ugnen eller tag ur kontakten från
eluttaget före rengöring.
Var noga med att ställa ugnen i AV-läge när
den inte skall användas.
•Ugnen får inte rengöras med ång- eller
högtryckstvätt.
Använd inte repande rengöringsmedel el-
ler metallskrapor. Glasluckan kan repas,
vilket kan leda till att den spricker.
Personsäkerhet
Denna ugn är avsedd att användas av vux-
na. Det är farligt att låta barn använda eller
leka med den.
Håll barn på säkert avstånd från ugnen när
den används. Luckan är varm, även långt
efter att ugnen har stängts av.
Den här produkten inte avsedd att använ-
das av barn eller personer med nedsatt fy-
sisk, sensorisk eller mental förmåga, eller
om de har bristande erfarenhet och kun-
skap, om de inte övervakas och instrueras
2 progress
av en person som ansvarar för att de kan
använda produkten på ett säkert sätt.
Kundtjänst
Låt kontrollarbeten och/eller reparationer
utföras av Electrolux Service eller av en
auktoriserad serviceverkstad och använd
endast originaldelar.
Försök inte att reparera ugnen själv om en
felfunktion eller skada uppstår. Reparatio-
ner som utförs av oerfarna personer kan
orsaka personskador eller felfunktioner.
Produktbeskrivning
1 Kontrollpanel
2 Temperaturvred - indikering
3 Temperaturvred
4 Timer
5 Funktionsvred
6 Effektindikering
7 Ventilation för kylfläkt
8 Grill
9 Invändig belysning
10 Öppning för grillspett
11 Ugnsfläkt
12 Typskylt
Tillbehör
Långpanna
progress 3
Bakplåt
Galler
Grillspett
31 2 4
1 Löstagbart grillspetthandtag
2 Grillspett
3 Gafflar
4 Stöd för grillspett
Användning
Infällbara vred
Denna modell har infällbara vred.
Dessa vred fungerar enligt tryck-drag princi-
pen.
De kan fällas in helt när ugnen inte används.
Funktionsvred
Ugnen är avstängd.
Varmluft
Över/undervärme - övre och undre
värmeelement
Undervärme
Varmluftsgrill
Grill och roterande grillspett
Upptining
Effektindikering
Effektindikeringen lyser när funktionskontrol-
len används.
Temperaturvred
Vrid temperaturvredet moturs för att ställa in
temperaturer mellan 50°C och 250°C.
4 progress
Temperaturvred - indikering
Denna indikering lyser när du vrider på tem-
peraturvredet.
Indikeringen är tänd tills önskad temperatur
är uppnådd. Lampan tänds och släcks se-
dan omväxlande för att indikera att tempera-
turen upprätthålls.
Säkerhetstermostat
För att undvika farlig överhettning (på grund
av felaktig användning av ugnen, eller defekta
komponenter), är ugnen utrustad med en sä-
kerhetstermostat som vid behov kopplar från
strömmen. Ugnen sätts automatiskt på igen
när temperaturen sjunker.
Om säkerhetstermostaten aktiveras beroen-
de på felaktigt handhavande av ugnen, kor-
rigera bara felet när ugnen har kallnat. Om
däremot termostaten aktiveras på grund av
defekt komponent, kontakta Electrolux Ser-
vice.
Kylfläkt
Fläkten kyler ugnen och kontrollpanelen.
Fläkten startar automatiskt efter några minu-
ters tillagning. Varm luft kommer ut genom
ventilen intill luckhandtaget. När ugnen har
stängts av kan fläkten fortsätta att gå för att
kyla värmeelementen. Detta är helt normalt.
Fläktens aktivitet beror på hur länge ug-
nen har varit i drift och vid vilken tempe-
ratur. Den kopplas inte in vid låga tem-
peraturer eller om ugnen bara varit i drift
en kort stund.
Innan maskinen används första gången
Varning Innan ugnen används första
gången måste allt
förpackningsmaterial som finns
inuti och utanpå ugnen avlägsnas.
Före den första användningen skall den tom-
ma ugnen brännas av.
Det kan hända att du känner en obehaglig
lukt från ugnen medan värmningen pågår.
Detta är helt normalt. Lukten orsakas av res-
ter från tillverkningen.
Fırın ancak saat günün saatine ayar-
landıktan sonra çalışacaktır.
Se till att köket är väl ventilerat.
1. Spara inställd tid i programminnet (se av-
snitt "Timer").
2.
Vrid funktionsvredet till Varmluft
3. Ställ temperaturvredet på 250°C.
4. Öppna ett fönster för att ventilera.
5. Låt den tomma ugnen vara i drift cirka 45
minuter.
Upprepa proceduren med Över- och Under-
värme
och Termisk grill i ca. 5-10 mi-
nuter.
När detta är genomfört, låt ugnen kallna, ren-
gör sedan ugnsutrymmet med en mjuk duk
och varmt vatten med handdiskmedel.
Rengör även ugnens tillbehör noggrant innan
du använder ugnen för matlagning.
Håll alltid i mitten på handtaget när du öppnar
ugnsluckan, tills den är helt öppen.
progress 5
Användning
56 4
1
8
7
2
3
1 Display
2
Indikering "Timer"
3
Indikering "Klocka"
4
Knapp "
"
5
Knapp funktionsval
6
Knapp "
"
7
Indikering "Stopptid"
8
Indikering "Koktid"
Ugnen fungerar bara med inställd
klocka. Ugnen kan emellertid användas
utan att ett program är inställt.
Vid ett strömavbrott nollställs alla inställ-
ningar (klocka, inställt eller pågående
program). När strömmen återkommer
blinkar siffrorna i displayen. Om detta
händer måste klockan och timern ställas
in igen.
Inställning av klockan
När strömmen ansluts eller efter ett strömav-
brott blinkar indikeringen "Klocka"
i dis-
playen.
Inställning av klockan:
1.
Tryck på knappen "
" eller " ".
2. Vänta sedan 5 sekunder: Indikeringen
"Klocka"
släcks och i displayen visas
klockan. Du kan nu använda ugnen.
Återställa rätt tid:
1. Tryck upprepade gånger på knappen
för att välja funktionen "Klocka".
Klockans indikering börjar att blinka. Ställ
sedan in klockan enligt ovanstående be-
skrivning.
Klockan kan bara ställas in om inte någon
automatisk funktion (Koktid
eller
Stopptid
) är inställd.
Koktid
När denna funktion är vald stängs ugnen av
automatiskt vid slutet av den programmera-
de koktiden. Placera maten i ugnen, välj en
tillagningsfunktion och ställ in önskad tem-
peratur.
Tryck upprepade gånger på knappen
för
att välja funktionen "Koktid".
Motsvarande indikering börjar att blinka.
Fortsätt sedan enligt följande:
Ställa in koktiden:
1.
Tryck på knappen "
" eller " ".
2. Vänta 5 sekunder när du har ställt in kok-
tiden: Indikeringen "Koktid"
tänds
och i displayen visas klockan.
3. När den inställda tiden har gått ut, stängs
ugnen av automatiskt. En signal hörs och
6 progress
indikeringen blinkar. Ställ funktions- och
temperaturvreden på noll
Stäng av signalen genom att trycka på en
valfri knapp.
OBSERVERA : När signalen stängs av
återgår ugnen till manuell användning.
Om inte funktions- och temperaturvreden
ställs på noll, börjar ugnen att värma upp
igen.
Radera en programmerad koktid:
1. Tryck upprepade gånger på knappen
för att välja funktionen "Koktid". Mot-
svarande indikering
blinkar och kvar-
varande koktid visas.
2.
Tryck på knappen "
" tills "0:00" visas
i displayen. Efter 5 sekunder släcks indi-
keringen och i displayen visas klockan.
Stopptid
Med denna funktion kan du göra inställning
så att ugnen stängs av när en programmerad
stopptid är uppnådd. Placera maten i ugnen,
välj en tillagningsfunktion och ställ in önskad
temperatur.
Tryck upprepade gånger på knappen
för
att välja funktionen "Stopptid". Motsvarande
indikering börjar att blinka.
Fortsätt sedan enligt följande:
Ställa in Stopptid:
1.
Tryck på knappen "
" eller " ".
2. Vänta 5 sekunder när du har ställt in
stopptiden: Indikeringen "Stopptid"
tänds och i displayen visas klockan.
3. När den inställda tiden har gått ut, stängs
ugnen av automatiskt. En signal hörs och
indikeringen blinkar. Ställ funktions- och
temperaturvreden på noll
Stäng av signalen genom att trycka på en
valfri knapp.
OBSERVERA : När signalen stängs av
återgår ugnen till manuell användning.
Om inte funktions- och temperaturvreden
ställs på noll, börjar ugnen att värma upp
igen.
Radera en programmerad stopptid:
1. Tryck upprepade gånger på knappen
för att välja funktionen "Stopptid".
Motsvarande indikering
blinkar och
programmerad stopptid visas i displayen.
2.
Tryck på knappen "
" tills klockan visas
i displayen. En signal hörs och indikering-
en slocknar.
Koktid
och Stopptid kombinerat
Funktionerna "Koktid" och "Stopptid" kan
användas tillsammans så att ugnen automa-
tiskt sätts på och stängs av vid en senare
tidpunkt.
1.
Använd funktionen "Koktid"
och ställ
in koktiden (så som tidigare har beskri-
vits). Tryck sedan på knappen
: I dis-
playen visas den programmerade inställ-
ningen.
2.
Använd funktionen "Stopptid"
och
ställ in stopptiden (så som tidigare har
beskrivits). Motsvarande indikering tänds
och i displayen visas klockan. Ugnen
sätts på och stängs av enligt program-
meringen.
Timer
Timern ljuder när inställd tid har gått ut; Men
ugnen är påslagen och klar för användning.
progress 7
Inställning av timer:
1. Tryck upprepade gånger på knappen
för att välja funktionen "Timer". Mot-
svarande indikering
börjar blinka.
2.
Tryck sedan på knappen "
" eller "
" (maximal tid: 2 timmar, 30 minuter).
3. Vänta 5 sekunder när du har ställt in ti-
mern: Indikeringen "Timer" tänds.
4. När inställ tid har gått ut, börjar indiker-
ingen blinka och en signal hörs. Stäng av
signalen genom att trycka på en valfri
knapp.
Stänga av timern:
1. Tryck upprepade gånger på knappen
för att välja funktionen "Timer". Mot-
svarande indikering
blinkar och kvar-
varande tid visas i displayen.
2.
Tryck på knappen "
" tills "0:00" visas
i displayen. Efter 5 sekunder släcks indi-
keringen och i displayen visas klockan.
Stänga av dispayen
1. Tryck samtidigt på de två progammer-
ingsknapparna och håll dem intryckta i
ca. 5 sekunder. Displayen släcks.
2. Tryck på en valfri knapp för att slå på dis-
playen igen.
Gösterge ekranı sadece, hiçbir fonk-
siyon ayarlanmamışsa kapatılabilir.
Användning av ugnen
Viktigt Lägg inte aluminiumfolie eller placera
inte bakplåtar etc. på ugnens botten,
eftersom värmen som ackumuleras skadar
ugnens emalj. Placera alltid kokkärl och kärl,
ugnssäkra kärl samt aluminiumformar på
gallret vilket sätts in på ugnsstegarna. När
livsmedel värms upp alstras ånga på samma
sätt som i en kastrull. När ångan kommer i
kontakt med ugnsluckans glas kondenseras
den och vattendroppar bildas.
Förvärm alltid ugnen i 10 minuter för att
minska kondens.
Vi rekommenderar att du torkar av vatten-
dropparna efter varje användning.
Viktigt Ha alltid ugnsluckan stängd
under matlagningen.
Öppna luckan försiktigt. Låt inte luckan "fal-
la upp", stöd den med handtaget tills den är
helt öppen
Ugnsstegarna har fyra nivåer.
Nivåerna räknas nerifrån och uppåt, så
som visas på bilden.
Ugnsstegarna skall alltid vara ordentligt
monterade (se figuren).
Placera inte kokkärl direkt på ugnsbot-
ten.
8 progress
Tillagning med fläkt (varmluft)
Livsmedlet tillagas av förvärmd luft som cir-
kuleras i ugnen av en fläkt som sitter på bakre
ugnsväggen.
Värmen når alla delar i ugnen jämnt och fort.
Detta innebär att du kan samtidigt tillaga olika
typer av mat på olika nivåer.
Fördelarna med att tillaga med denna
funktion är:
snabbare förvärmning
Eftersom varmluftfläkten snabbt uppnår
rätt temperatur är det i regel inte nödvän-
digt att förvärma ugnen, men du kanske
behöver lägga till 5-7 extra minuter till kok-
tiden. För recept som kräver högre tem-
peraturer erhåller du det bästa resultatet
om du först förvärmer ugnen, till exempel
för bröd, bakverk, scones, suffléer, etc.
lägre temperaturer
Tillagning med hjälp av fläkt kräver lägre
temperatur än vanlig tillagning.
Följ temperaturerna som rekommenderas
i tillagningstabellen. Kom ihåg att minska
temperaturer för Över- och Undervärme
med ca. 20-25 ºC för dina vanliga recept.
jämn värme vid bakning
Fläkten ger jämn värmefördelning på alla
nivåer. Detta innebär att stora mängder av
samma livsmedel kan tillagas i ugnen sam-
tidigt. Den övre nivån kan dock brynas nå-
got snabbare än den undre nivån.
Detta är helt normalt. Det sker ingen över-
föring av aromer mellan maträtter.
Över- och Undervärme
Den mellersta nivån ger den bästa värme-
fördelningen. Om du vill ha brun botten,
placera då kakan och bakverken på en
lägre nivå i ugnen. Använd en högre nivå
för att öka bryningen av ovansidan.
Bakplåtarnas och kokkärlens material och
ytfinish påverkar matens färgsättning.
Emaljerade kärl, mörka, tunga eller teflon-
behandlade kärl ökar bottenfärgningen,
medan ugnskärl av glas, blank aluminium
och polerade stålformar reflekterar bort
värmen och ger mindre bottenfärgning.
Placera alltid kärlen centralt på gallret för
att säkerställa en jämn brunstekning.
Placera rätterna på bakplåtar av lämplig
storlek för att undvika spill på ugnsbotten
och därigenom underlätta rengöringen.
Placera inte kärl, formar eller bakfor-
mar direkt på ugnsbotten eftersom den
blir mycket varm och skador kan uppstå.
Med denna inställning kommer värme
både från över- och underelementen. Det-
ta gör att du bara kan tillaga på en nivå.
Detta är speciellt lämpligt för rätter som
behöver extra bottenbryning, till exempel
quiche och sufflé.
Gratänger, lasagne och köttgrytor som krä-
ver extra toppbryning går också bra att tillaga
med Över- och Undervärme.
Så här använder du över- och undervärme:
1.
Vrid ugnsvredet till önskad funktion
.
2. Vrid temperaturvredet till önskad tempe-
ratur.
Undervärme
Denna funktion är speciellt lämplig vid bak-
ning av kakor och pajbottnar, samt som av-
slutning för quiche eller sufflé, för att säker-
ställa att botten är ordentligt bakad.
Temperaturindikeringen lyser tills korrekt
temperatur har uppnåtts. Indikeringen
tänds och släcks sedan omväxlande för
att indikera att temperaturen upprätt-
hålls.
Grillning
De flesta livsmedel bör placeras på gallret
för att ge maximal luftcirkulation och för att
maten inte skall ligga i fett eller vätska. Om
du föredrar det kan livsmedel som till ex-
empel fisk, lever och njure placeras direkt
på gallret.
För att minimera stänk bör maten torkas av
ordentligt före grillning. Pensla tunna kött-
och fiskbitar lätt med lite matolja eller smält
smör för att hålla dem fuktiga under tillag-
ningen.
Tillbehör, som till exempel tomater och
svamp kan läggas under gallret när kött
grillas.
Vid rostning av bröd är översta nivån lämp-
ligast.
Maten bör vändas under tillagning.
Använda grillen
Grillen alstrar snabbt direkt värme i mitten av
gallret. Grilla små mängder för bästa resultat.
På detta sätt sparas också energi.
1. Vrid funktionsvredet för att sätta på ug-
nen
progress 9
2. Ställ in önskad temperatur med tempe-
raturvredet.
3. Välj lämplig nivå för grillning, beroende på
om maten som skall grillas är tjock eller
tunn. Följ instruktionerna för grillning.
Grillelementet kontrolleras av termostaten.
För att undvika överhettning slås grillelemen-
tet av och på under grillningen.
Termisk grill
Termisk grill innebär en alternativ metod för
att tillaga mat som normalt grillas med vanlig
grill. Här verkar grillelement och fläkt tillsam-
mans så att den varma luften cirkulerar runt
maträtten.
Behovet att kontrollera och vända maten
minskar.
Termisk grill minskar matoset i köket.
Med undantag för rostat bröd och stekar kan
allt livsmedel som normalt tillagas med vanlig
grill grillas med termisk grill.
Tillagning är lättare; Därför tar det i allmänhet
lite längre tid att tillaga med termisk grillning
jämfört med vanlig grill.
En fördel är att stora mängder kan tillagas
samtidigt.
1. Vrid funktionsvredet för att sätta på ug-
nen
2.Viktigt Sıcak hava ile ızgarayı maksimum
200°C'ye ayarlayınız.
Upptining
Ugnsfläkten arbetar utan värme och cirkule-
rar luft som håller rumstemperatur inuti ug-
nen.
Detta påskyndar upptiningen.
Observera dock att temperaturen i köket på-
verkar hur snabbt upptiningen sker.
Denna funktion är speciellt lämplig för uppti-
ning av ömtåliga livsmedel, vilka kan skadas
av värme, till exempel kakor med krämfyll-
ning, glasstårtor, kakor, bröd och bakverk av
jästdeg.
Kontrollera att temperaturvredet är ställt i AV-
läge.
Grill och roterande grillspett
Varning Ha alltid ugnsluckan
stängd.
Gafflarna och grillspettet är spetsi-
ga och vassa (om produkten har
denna utrustning).
Var försiktig när du använder dem så
att du inte skadar dig.
Följ nedanstående anvisningar:
1. För på köttet på grillspettet och säkra
köttet med gafflarna.
2. Sätt grillspettet på stödet och placera
hela enheten på den andra nivån.
3. För in spetsen på grillspettet i motoröpp-
ningen på ugnens bakre vägg.
4. Skruva loss handtaget från grillspettet.
5. Fyll på långpannan med cirka 0,5 liter vat-
ten och placera den på första nivån.
6.
Vrid funktionsvredet till position
och
ställ in önskad temperatur.
Tips och tillagningstabeller
Bakning:
Kakor och bakverk behöver vanligtvis en me-
deltemperatur (150°C-200°C).
Därför är det nödvändigt att förvärma ugnen
i ca. 10 minuter.
Öppna inte ugnsluckan innan 3/4 av grädd-
ningstiden har gått.
Mördeg bakas i springform eller på plåt tills
2/3 av gräddningstiden har gått och garneras
därefter innan den bakas färdigt.
Den fortsatta gräddningsstiden beror på sort
och mängd av garnering.
Sockerkaksblandningar skall knappt släppa
från en sked.
10 progress
Gräddningstiden förlängs onödigt länge ge-
nom för mycket vätska.
Om två plåtar med bakverk sätts in samtidigt
i ugnen skall en nivå vara tom mellan plåtar-
na.
Om två plåtar med bakverk samtidigt sätts in
i ugnen skall plåtarna byta plats och vridas
efter 2/3 av gräddningstiden.
Stekning:
Stek inte mindre stekar än 1 kg.
Mindre stekar kan torka ut under stekningen.
Mörkt kött som skall vara välstekt på utsidan,
men rosa eller rött inuti, skall stekas vid en
högre temperatur (200-250 °C).
Vitt kött, kyckling och fisk däremot, behöver
en lägre temperatur (150°C- 175°C).
Ingredienserna till en sås eller sky bör endast
tillsättas i stekfatet i början av tillagningen om
koktiden är kort.
Tillsätt dem annars under den sista halvtim-
men.
Du kan använda en sked för att prova om
köttet är klart: Går den inte att trycka in är
köttet färdigt.
Rostbiff och filé som ska vara rosa inuti ska
stekas med hög temperatur på kort tid.
Vid stekning av kött direkt på gallret, placera
långpannan på nivån nedanför för att samla
upp vätska.
Låt steken vila minst 15 minuter innan den
skärs upp så att saften inte rinner ut.
Häll lite vatten i långpannan för att minska
osbildningen i ugnen.
Tillsätt vatten ofta för att undvika kondens.
Tallrikar kan varmhållas, till serveringen, i ug-
nen på lägsta temperatur.
Viktigt Lägg inte ut aluminiumfolie i
ugnen och ställ inte stekfat eller
bakplåtar på ugnens botten eftersom
emaljen i ugnen skadas av hettan som
genereras.
Tillagningstider
Koktider kan variera beroende på olika sam-
mansättning, ingredienser och mängd väts-
ka i olika rätter.
Notera inställningarna vid din första tillagning
eller stekning för senare användning vid till-
agning av samma rätter.
Baserat på dina egna erfarenheter kan du då
ändra de angivna värdena i tabellerna.
Tabell för bakning och stekning
KAKOR
MATRÄTT
Traditionell till-
agning
Tillagning med
fläkt
Tillag-
ningstid
[min]
Anmärkning
Nivå
Temp
[°C]
Nivå
Temp
[°C]
Bakverk i formar 2 170 2 (1 och
3)
165 45-60 I kakform
Mördeg 2 170 2 (1 och
3)
160 24-34 I kakform
Cheese cake 1 170 2 165 60-80 I kakform 26 cm
Äppelkaka (äp-
pelpaj)
1 170 2 väns-
ter +
höger
160 100-120 2 kakformar med 20 cm på
gallret
Strudel 2 175 2 150 60-80 På bakplåt
Sylttårta 2 170 2 väns-
ter +
höger
160 30-40 I kakform 26 cm
Fruktkaka 2 170 2 155 60-70 I kakform 26 cm
Sockerkaka (lätt
sockerkaka
utan fett)
2 170 2 160 35-45 I kakform 26 cm
progress 11
MATRÄTT
Traditionell till-
agning
Tillagning med
fläkt
Tillag-
ningstid
[min]
Anmärkning
Nivå
Temp
[°C]
Nivå
Temp
[°C]
Fruktkaka/Mäk-
tig fruktkaka
2 170 2 160 50-60 I kakform 20 cm
Russinkaka 2 170 2 165 50-60
I brödform
1)
Småkakor 3 170 3 (1 och
3)
165 20-30 På flat bakplåt
Småkakor 3 150 3 (1 och
3)
140 20-30
På flat bakplåt
1)
Maränger 3 100 3 115 90-120 På flat bakplåt
Bullar 3 190 3 180 15-20
På flat bakplåt
1)
Petit-chou 3 190 3 (1 och
3)
180 25-35
På flat bakplåt
1)
Mördegskakor 3 180 2 170 45-70 I kakform 20 cm
Viktoriakaka 1 eller 2 180 2 170 40-55 Vänster + höger i kakform
20 cm
1) Förvärm under 10 minuter.
BRÖD OCH PIZZA
MATRÄTT
Traditionell till-
agning
Tillagning med
fläkt
Tillag-
ningstid
[min]
Anmärkning
Nivå
Temp
[°C]
Nivå
Temp
[°C]
Franskbröd 1 190 1 195 60-70 1-2 stycken, en styck 500
gr
1)
Rågbröd 1 190 1 190 30-45 I brödform
Småfranska 2 190 2 (1 och
3)
180 25-40
6-8 bullar på plan bakplåt
1)
Pizza 1 190 1 190 20-30
I djup långpanna
1)
Scones 3 200 2 190 10~20
På flat bakplåt
1)
1) Förvärm under 10 minuter.
SUFFLÉER
MATRÄTT
Traditionell till-
agning
Tillagning med
fläkt
Tillag-
ningstid
[min]
Anmärkning
Nivå
Temp
[°C]
Nivå
Temp
[°C]
Pastagratäng 2 180 2 180 40-50 I form
Grönsaksgra-
täng
2 200 2 200 45-60 I form
Quiche 1 190 1 190 40-50 I form
Lasagne 2 200 2 200 25-40 I form
Cannelloni 2 200 2 200 25-40 I form
Yorkshire-
pudding
2 220 2 210 20-30
6 puddingform
1)
1) Förvärm under 10 minuter.
12 progress
KÖTT
MATRÄTT
Traditionell till-
agning
Tillagning med
fläkt
Tillag-
ningstid
[min]
Anmärkning
Nivå
Temp
[°C]
Nivå
Temp
[°C]
Nötkött 2 200 2 190 50-70 På galler och i djup lång-
panna
Fläsk 2 180 2 180 90-120 På galler och i djup lång-
panna
Kalvkött 2 190 2 175 90-120 På galler och i djup lång-
panna
Rostbiff röd 2 210 2 200 44-50 På galler och i djup lång-
panna
Rostbiff medium 2 210 2 200 51-55 På galler och i djup lång-
panna
Rostbiff grå 2 210 2 200 55-60 På galler och i djup lång-
panna
Grisbog 2 180 2 170 120-150 I djup långpanna
Fläsklägg 2 180 2 160 100-120 2 skivor i djup långpanna
Lamm 2 190 2 190 110-130 Ben
Kyckling 2 200 2 200 70-85 Hel i djup långpanna
Kalkon 1 180 1 160 210-240 Hel i djup långpanna
Anka 2 175 2 160 120-150 Hel i djup långpanna
Gås 1 175 1 160 150-200 Hel i djup långpanna
Kanin 2 190 2 175 60-80 Skuren i bitar
Hare 2 190 2 175 150-200 Skuren i bitar
Fasan 2 190 2 175 90-120 Hel i djup långpanna
FISK
MATRÄTT
Traditionell till-
agning
Tillagning med
fläkt
Tillag-
ningstid
[min]
Anmärkning
Nivå
Temp
[°C]
Nivå
Temp
[°C]
Forell/havsbrax 2 190 2 (1 och
3) 2 (1
och 3)
175 40-55 3-4 fiskar
Tonfisk/lax 2 190 2 (1 och
3)
175 35-60 4-6 filéer
Grillning
Tidsangivelserna innefattar inte förvärm-
ning.
Förvärm alltid tom ugn i 10 minuter.
progress 13
Mängd Grillning Tillagningstid i minuter
MATRÄTT Antal g
Nivå
Tempe-
ratur (°C)
1:a sidan 2:a sidan
Filébiffar 4 800 3 250 12-15 12-14
Biffar 4 600 3 250 10-12 6-8
Korv 8 / 3 250 12-15 10-12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12-16 12-14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Kycklingbröst 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburgare 6 600 3 250 20-30
Förvärm 5’00'’
Fiskfilé 4 400 3 250 12-14 10-12
Varma smörgåsar 4-6 / 3 250 5-7 /
Rostat bröd 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Termisk grill
Varning Med termisk grill, välj maximal
temperatur 200°C.
Mängd Grillning Tillagningstid i minuter
MATRÄTT Antal g
Nivå
Tempe-
ratur (°C)
1:a sidan 2:a sidan
Rulader (kalkon) 1 1000 3 200 30-40 20-30
Kyckling (halvor) 2 1000 3 200 25-30 20-30
Kycklinglår 6 - 3 200 15-20 15-18
Vaktel 4 500 3 200 25-30 20-25
Grönsaksgratäng - - 3 200 20-25 -
bitar Musslor - - 3 200 15-20 -
Makrill 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Fisk i skivor 4-6 800 3 200 12-15 8-10
De angivna temperaturerna är riktvär-
den. Vid behov bör temperaturen ändras
enligt personliga önskemål.
Grill och roterande grillspett
Tidsangivelserna inkluderar inte för-
värmning.
Ugnen bör alltid förvärmas tom i 10 mi-
nuter.
MATRÄTT Mängd (g)
Nivå
Temperatur
(°C)
Tillagningstid i
minuter
Fågel 1000 2 250 50/60
Stek 800 2 250 50/60
14 progress
De angivna temperaturerna är riktvärden. Ju-
stera vid behov temperaturerna enligt dina
personliga krav.
Skötsel och rengöring
Varning Stäng av ugnen och låt den
kallna före all rengöring.
Varning Ugnen får inte rengöras
med ång- eller högtryckstvätt.
Observera: Innan rengöring skall ugnen skil-
jas från elnätet.
För att säkerställa en lång livslängd för ugnen
är det nödvändigt att regelbundet genomföra
följande rengöringsåtgärder:
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat.
Rengör de emaljerade delarna med varmt
vatten och handdiskmedel.
Använd inga rengöringsmedel med slipef-
fekt.
Torka rostfria delar och glasskivor torra
med en mjuk duk.
Om det finns fläckar som är svåra att ta
bort, använd ett i handeln förekommande
rengöringsmedel för rostfritt eller varm ät-
tika.
Ugnens emalj är mycket hållbar och är i stort
sett ogenomtränglig.
Påverkan av varm fruktsaft (från citron, plom-
mon eller liknande) kan emellertid lämna per-
manenta, matta, ojämna märken på emal-
jens yta.
Sådana märken på den polerade emaljytan
påverkar inte ugnens funktion.
Rengör ugnen noga efter varje användning.
Smuts är då lättast att avlägsna. Därmed
undviks också att smuts bränner in.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt
på din ugn, kontrollera att dess användning
är lämplig och rekommenderas av tillverka-
ren
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel
bör INTE användas eftersom dessa kan
medföra att ytfinishen mattas. Skarpa slip-
medel bör också undvikas.
Utvändig rengöring
Torka regelbundet av kontrollpanelen, ugns-
luckan och luckans tätning med en mjuk duk
och varmt vatten med handdiskmedel.
För att inte skada eller försvaga luckans glas-
paneler får följande produkter inte användas:
Hushållsrengöringsmedel och blekmedel
Impregnerade rengöringssvampar som är
olämpliga för teflonbelagda kärl
Brillo/Ajax-svampar eller stålull
Kemiska ugnssvampar eller sprayer
Rostborttagningsmedel
Fläckborttagningsmedel för badkar, hand-
fat
Rengör det yttre och det inre luckglaset med
varmt vatten och handdiskmedel.
Om luckans inre glas blir mycket smutsigt re-
kommenderar vi att använda en rengörings-
produkt, till exempel Hob Brite. Använd inte
skrapor för att ta bort smutsbeläggning.
Ugnsutrymme
Det är bäst att rengöra den emaljerade ugns-
botten när ugnen fortfarande är varm.
Torka av ugnen med en mjuk duk och varmt
vatten med handdiskmedel efter varje an-
vändning. Då och då är en noggrannare ren-
göring nödvändig. Använd ett i handeln före-
kommande ugnsrengöringsmedel för detta.
Vård av katalytisk beläggning
Tillagning producerar olja, fett, matstänk etc.,
den katalytiska emaljen tar bort dem. För att
förbättra denna process är det bra att köra
ugnen tom i en eller två timmar i veckan, för
att säkerställa en bra effekt av den katalytiska
beläggningen.
Gör enligt följande:
1. (till exempel kokkärl, formar, bakformar,
långpanna etc.). Lämna inte något i ug-
nen.
2.
Ställ funktionsvredet på Varmluft
3. Ställ in termostaten på 250 °C.
4. Låt ugnen vara på utan mat i cirka 45 mi-
nuter.
5. Öppna ett fönster för att ventilera.
Upprepa detta med funktionen "Grill och
grillspett "
i ca. 5 minuter.
Om ugnen är kall, låt den vara i drift 60 mi-
nuter.
progress 15
Viktigt Försök inte rengöra den
katalytiska emaljen.
Råd och tips
Manuell rengöring av den katalytiska be-
läggningen rekommenderas inte. Skador
uppstår om tvålimpregnerad stållull, aero-
solbaserade rengöringsprodukter eller
rengöringsmedel med slipeffekt används.
En lätt missfärgning och polering av den
katalytiska ytan kan framträda med tiden.
Detta påverkar inte de katalytiska egen-
skaperna på något sätt.
Följ rekommendationerna i avsnittet "Hur
undvika fläckar vid tillagning".
Tillagning för minskad nedsmutsning
Tillaga maträtterna vid de rekommenderade
temperaturerna.
Högre temperaturer vid stekning ökar ned-
smutsningen.
Försök att tillaga med låg temperatur under
lång tid.
Detta sparar energi och steken blir mörare.
Använd så lite extra matolja eller fett som
möjligt, om något alls, när du steker kött; Po-
tatis behöver endast penslas med fett före
tillagning. Extra fett i ugnen vid stekning ökar
mängden stänk och nedsmutsningen av ug-
nen.
Det är INTE nödvändigt att tillsätta vatten i
köttformen vid stekning. Vätska och fett av-
ges från steken vid tillagning och stänker,
även vid normal temperatur.
Detta orsakar även kondens.
Genom att täcka över maten under tillag-
ningen förhindrar du stänk på de invändiga
ytorna; Vid behov kan du ta bort övertäck-
ningen under de sista 20-30 minuterna för att
erhålla lite extra brunstekning.
Vissa större stekar och kalkoner tillagas med
fördel med denna metod. Köttet blir då ge-
nomstekt utan att utsidan brunsteks för
mycket.
Använd kokkärlsstället. Under stekning hålls
fettet kvar under kokkärlsstället, vilket för-
hindrar stänk på den katalytiska beläggning-
en.
Ugnsstegar och katalyspaneler
Ugnsstegarna på höger och vänster sida kan
tas bort för att förenkla rengöringen av sido-
väggarna.
Kontrollera först att ugnen är kall och att den
har skiljts från elnätet.
Borttagning av ugnsstegar.
Drag först ut stegen framtill från ugnens sida,
haka sedan av den baktill.
Montering av ugnsstegar
Montering av ugnsstege: Haka först fast den
baktill och positionera den sedan framtill och
tryck in den på plats. Rengör stegarna ge-
nom att blötlägga dem i varmt vatten med
handdiskmedel. Tag bort svåra fläckar med
en svamp och varmt vatten med handdisk-
medel. Skölj noga och torka torrt med en
mjuk trasa.
Byte av ugnslampa
Viktigt Skilj produkten från elnätet
genom att lossa eller bryta säkringen.
16 progress
Vid byte av ugnslampa skall den nya lampan
ha följande märkning:
Effekt: 15 W / 25 W
Spänning: 230 V / 50 Hz
Värmebeständig upp till 300 °C
–Sockel: E14
Utbyteslampa kan anskaffas i fackhandeln.
Byte av ugnslampa:
1. Kontrollera att ugnen är skild från elnätet
och låt den kallna innan du fortsätter.
2. Tryck in och vrid täckglaset moturs
3. Tag bort den trasiga glödlampan och sätt
dit en ny.
4. Sätt tillbaka täckglaset och anslut ugnen
till elnätet.
Ugnsluckan
Ugnsluckan består av två glasskivor. Ugns-
luckan kan tas isär och glasskivorna kan tas
bort för att förenkla rengöringen.
Varning Tag bort ugnsluckan innan den
rengörs. Ugnsluckan kan plötsligt
stängas om du försöker ta bort
glasskivorna när luckan fortfarande är
hopsatt.
Gör enligt följande:
1. Öppna luckan helt.
2. Lokalisera de två luckgångjärnen
3. Lyft och vrid armarna på de två gångjär-
nen
4. Håll på luckans sidor och stäng den sakta
men inte HELT
5. Drag luckan framåt, tag bort den
6. Lägg en mjuk duk på en plan yta och lägg
luckan på den för att skydda handtagsy-
tan
progress 17
7. Lossa låssystemet för att ta bort glasski-
vorna
8. Vrid de två hållarna 90° och tag bort dem
90°
9. Lyft försiktigt den övre glasskivan och
drag ut skivan som syns på ramens alla
fyra sidor.
1
2
Rengör ugnsluckan med en mjuk duk och
varmt vatten med handdiskmedel. Använd
inte skurmedel, stålull, repande svampar eller
syra vilket kan skada den värmereflekterande
beläggningen på innerglaset.
Sätt tillbaka innerglaset i luckan efter rengör-
ing. Sätta tillbaka luckan på ugnen; Gör i om-
vänd ordning. Kontrollera noga glasskivor-
nas inrättning.
För att göra detta rätt, gör enligt följande:
1. Innerglaset, med ram på alla sidor, skall
monteras så att dekorationen är vänd
utåt från ugnen. Känn på den synliga
ytan. Om det inte känns några ojämnhe-
ter på glaset är skivan rätt monterad.
2. Innerglaset skall sättas på plats enligt fi-
guren.
När glasskivorna har monterats i luckan, sä-
kra dem i omvänd ordning, enligt anvisning-
arna i punkt 8 .
18 progress
Viktigt Rengör aldrig ugnsluckan när
den är varm eftersom glaset kan
spricka. Om det finns repor eller
sprickor på glasskivorna, kontakta
omedelbart Electrolux service för byte
av glaset.
Modeller i rostfritt stål eller aluminium:
Rengör ugnsluckan och kontrollpanelen av
rostfritt eller aluminium, med en våt svamp
och torka noga med en mjuk duk. Använd
aldrig metallkuddar, stålull, syra eller repande
medel vid rengöring eftersom dessa kan repa
ytan.
Rengöring av ugnsluckans tätning
En tätning sitter runt ugnsluckans öppning.
Viktigt Kontrollera regelbundet
tätningens skick.
Om tätningen är skadad, kontakta ome-
delbart närmaste Electrolux Service. An-
vänd inte ugnen förrän tätningen har
bytts ut.
Om maskinen inte fungerar
Om ugnen inte fungerar som den skall, kon-
trollera då följande innan du kontaktar Elec-
trolux Service.
SORUN ÇÖZÜM
•Fırın çalışmıyor. •Bir pişirme fonksiyonu ve sıcaklığın seçili olup
olmadığını kontrol ediniz
veya
•cihazın elektrik hattına doğru bağlanmış
olduğundan ve fırına gelen elektrik beslemesinin
AÇIK durumda olduğundan emin olunuz.
•Fırının sıcaklık kontrolü lambası yanmıyor. •Bir sıcaklık seçmek için sıcaklık kontrol düğme-
sini kullanınız
veya
bir fonksiyon seçmek için fırın kontrol düğmesini
kullanınız.
•Fırının dahili lambası yanmıyor. bir fonksiyon seçmek için fırın kontrol düğmesini
kullanınız.
veya
lamba ampulünü kontrol ediniz ve gerekirse
değiştiriniz (bkz. “Fırın lambasının değiştirilme-
si”).
Yiyeceklerin pişmesi çok uzun zaman alıyor ya
da çok çabuk pişiyorlar.
Gerekirse sıcaklığı ayarlayınız
veya
özellikle “Fırının kullanımı” bölümündeki talimat-
ları uygulayınız.
Yemeklerin üstünde ve fırın boşluğunda buhar
ve buğu birikiyor.
•Pişirme tamamlandıktan sonra, yemekleri fırının
içerisinde 15 - 20 dakikadan fazla bekletmeyi-
niz.
•Fırın fanı gürültü yapıyor. •Rafların ve fırın aksamlarının fırının arka paneline
temas ederek titreşim yapmadığından emin olu-
nuz.
Elektronik zamanlayıcı çalışmıyor. Zamanlayıcı talimatlarını kontrol ediniz.
Dijital göstergede şu bilgi gösteriliyor: „ 12.00 “. Günün saatini ayarlayınız ("Saatin ayarlanması"
bölümüne bakınız).
progress 19
Tekniska data
Värmeeffekt
Undervärme 1000 W
Övre och undre värmeelement 1800 W
Varmluft 1825 W
Varmluftsgrill 1650 W
Grill och roterande grillspett 1650 W
Ugnsbelysning 25 W
Varmluftsmotor 25 W
Kylfläkt 25 W
Grillspett 4 W
Total effekt
1875 W
Driftspänning (50 Hz) 230 V
Inbyggnadsmått
Höjd – nedre övre kant 600 mm
Höjd – i inbyggnadsskåpet 587 mm
Bredd 560 mm
Djup 550 mm
Ugnsutrymme
Yükseklik 335 mm
Genişlik 395 mm
Derinlik 400 mm
Fırın kapasitesi 53 l
Installation
Säkerhetsinformation för installatören
Viktigt
Installation och anslutning måste
utföras enligt gällande lagar och
bestämmelser. Alla ingrepp ska göras
med avstängd ugn. Endast behöriga
servicetekniker får reparera ugnen.
Tillverkaren fråntar sig allt ansvar om
säkerhetsåtgärderna inte följs.
Anslutning till elnätet
Observera följande före nätanslutning:
Säkringen och elinstallationen i bostaden
skall vara utformad för ugnens maximala
belastning (se typskylten).
Installationen i bostaden skall ha en enligt
gällande föreskrifter jordad anslutning.
Stickkontakten eller flerpolskontakten skall
vara åtkomlig efter installation av ugnen.
Denna ugn levereras med en anslutningska-
bel med standardkontakt, lämplig för ström
enligt typskylten. Stickkontakten skall sättas
i ett lämpligt eluttag.
Följande typer av elkabel är lämpliga:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VVF,
H05V2V2-F (T90), H05BB-F.
Om ugnen ansluts utan stickkontakt, eller om
kontakten inte går att nå, skall en flerpolig
frånkopplare (till exempel säkring, kretsbry-
tare) med en minsta öppning på 3 mm mellan
kontakterna installeras mellan ugnen och el-
kabeln. Kopplingen får inte bryta jordkabeln
på någon punkt. Den gul-gröna jordkabeln
skall vara 2-3 cm längre än alla andra kablar.
Anslutningskabeln skall alltid läggas så att
den inte på någon punkt blir varmare än 50°C
(över rumstemperatur).
När anslutningen är klar skall värmeelemen-
ten kontrolleras genom att de sätts i drift un-
der cirka 3 minuter.
Kopplingsplint
Ugnen har en lätt åtkomlig kopplingsplint, vil-
ken är avsedd för anslutning till en 1-fas nät-
spänning som levererar 230 V.
Anvisning för installation
För att säkerställa en felfri funktion för den in-
stallerade ugnen, skall platsen där ugnen in-
stalleras ha lämpliga mått.
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Progress PBK3360X Användarmanual

Typ
Användarmanual