Philips HD9120 Användarmanual

Kategori
Ångkokare
Typ
Användarmanual
HD9120
ENGLISH 6
DANSK 14
DEUTSCH 22
 30
ESPAÑOL 39
SUOMI 48
FRANÇAIS 55
ITALIANO 63
NEDERLANDS 71
NORSK 79
PORTUGUÊS 87
SVENSKA 96
TÜRKÇE 104
118
125
96
Introduktion
Grattis till inköpet och välkommen till Philips! För att dra maximal nytta av den support som Philips
erbjuder kan du registrera din produkt på www.philips.com/welcome.
Allmän beskrivning (Bild 1)
A Lock
B Extra stor ångskål
C Löstagbar botten
D Ångskål 3
E Löstagbar botten
F Ångskål 2
G Ångskål 1
H Droppbricka
I Smakförstärkare
J Påfyllningshål för vatten
K Basdel med vattentank
L Ånglampa
M Justeringsvred för tillagningstid
Viktigt
Läs användarhandboken noggrant innan du använder apparaten och spara den för framtida bruk.
Fara
- Sänk aldrig ned basdelen i vatten och skölj den inte under kranen.
Varning
- Kontrollera att den spänning som anges på apparaten överensstämmer med den lokala
nätspänningen innan du ansluter apparaten.
- Apparaten får endast anslutas till ett jordat vägguttag. Se alltid till att kontakten är ordentligt isatt
i uttaget.
- Använd inte apparaten om stickkontakten, nätsladden eller själva apparaten är skadad.
- Om nätsladden är skadad måste den alltid bytas ut av Philips, ett av Philips auktoriserade
serviceombud eller liknande behöriga personer för att undvika olyckor.
- Apparaten är inte avsedd för användning av personer (inklusive barn) med olika funktionshinder,
eller av personer som inte har kunskap om hur apparaten används, om de inte övervakas eller
får instruktioner angående användning av apparaten av en person som är ansvarig för deras
säkerhet.
- Små barn ska övervakas så att de inte kan leka med apparaten.
- Förvara apparaten och sladden utom räckhåll för barn. Låt inte sladden hänga ned över
bordskanten eller arbetsytan där apparaten står.
- Ångkoka aldrig fryst kött, fågel eller sk och skaldjur. Tina alltid dessa ingredienser helt innan du
ångkokar dem.
- Använd aldrig ångkokaren utan droppbrickan. I så fall kan varmt vatten stänka ut ur apparaten.
- Använd bara ångskålarna 1, 2 och 3 och den extra stora ångskålen i kombination med
originalbottenplattan.
- Låt inte nätsladden komma i kontakt med varma ytor.
Varning!
- Använd aldrig tillbehör eller delar från andra tillverkare om inte Philips särskilt har
rekommenderat dem. Om du använder sådana tillbehör eller delar gäller inte garantin.
- Utsätt inte apparaten för höga temperaturer, varm gas, ånga eller fuktig hetta från andra källor än
ångkokaren. Placera inte ångkokaren på eller i närheten av en spis eller ugn som är påslagen eller
fortfarande varm.
SVENSKA
- Se alltid till att apparaten är avstängd innan du kopplar ur den.
- Dra alltid ur nätsladden och låt apparaten svalna innan du rengör den.
- Apparaten är endast avsedd för hushållsbruk. Om den används på felaktigt sätt eller i storskaligt
bruk eller om den inte används enligt anvisningarna i användarhandboken upphör garantin att
gälla och Philips tar inte på sig ansvar för skador som kan uppkomma.
- Ställ ångkokaren på en stabil, plan och jämn yta och kontrollera att det nns minst 10 cm fritt
utrymme runt den för att undvika överhettning.
- Om du använder ångskålarna 2 och 3 med de löstagbara bottnarna ska du alltid se till att den
upphöjda kanten på bottnen är riktad uppåt och att bottnen sätts fast ordentligt (ett klickljud
hörs).
- Se upp för den varma ånga som kommer ut ur ångkokaren under ångkokningen eller när du tar
bort locket. När du kontrollerar maten bär du alltid använda köksredskap med långa handtag.
- Ta alltid bort locket försiktigt och vänt bort från dig själv. Låt kondensen droppa av locket och
ned i ångkokaren så att du inte bränner dig.
- Håll alltid i det ena handtaget på ångskålarna när du rör i varm mat eller tar ut mat ur skålarna.
- Håll alltid ångskålen i handtagen när maten är varm.
- Flytta inte på ångkokaren när den används.
- Böj dig inte över ångkokaren när den används.
- Rör inte vid apparatens varma ytor. Använd alltid grytlappar när du rör vid apparatens varma
delar.
- Placera inte apparaten i närheten av eller under föremål som kan skadas av ånga, t.ex. väggar och
skåp.
- Använd inte apparaten i närheten av explosiva och/eller brandfarliga gaser.
- Anslut aldrig apparaten till en timer eller ett fjärrkontrollssystem eftersom det kan leda till en
farlig situation.
- Det sitter en liten sil inuti vattentanken. Om silen tas bort måste den förvaras utom räckhåll för
barn så att de inte sväljer den.
Automatisk avstängning
Apparaten stängs av automatiskt när den inställda tillagningstiden har gått.
Torrkokningsskydd
Ångkokaren har ett torrkokningsskydd. Det gör att apparaten automatiskt stängs av om den slås på
när det inte nns något vatten i vattentanken eller om vattnet tar slut under användning. Låt
ångkokaren svalna i 10 minuter innan du använder den igen.
Elektromagnetiska fält (EMF)
Den här apparaten från Philips uppfyller alla standarder för elektromagnetiska fält (EMF). Om
apparaten hanteras på rätt sätt och enligt instruktionerna i den här användarhandboken är den säker
att använda enligt de vetenskapliga belägg som nns i dagsläget.
Före första användningen
1 Rengör noggrant de delar som kommer i kontakt med mat innan du använder apparaten för
första gången (se avsnittet Rengöring).
2 Torka vattentankens insida med en fuktig trasa.
Förberedelser inför användning
1 Placera apparaten på en stabil, plan och jämn yta.
2 Fyll vattentanken med vatten upp till maxnivån. När vattentanken är full kan ångkokaren
köras i cirka 1 timme (Bild 2).
Häll endast vatten i vattentanken. Häll aldrig kryddor, olja eller andra ämnen i vattentanken.
SVENSKA 97
3 Sätt droppbrickan på vattentanken i basdelen (Bild 3).
Använd aldrig apparaten utan droppbrickan.
4 Om du vill kan du lägga torkade eller färska örter eller kryddor på smakförstärkaren för att
få extra smak på maten som ska ångkokas (Bild 4).
Timjan, koriander, basilika, dill, curry och dragon är några av de spännande örter och kryddor som
du kan lägga på smakförstärkaren. Du kan kombinera dem med vitlök, kummin eller pepparrot för
att förstärka smaken utan att salta. Vi rekommenderar att du använder 1/2 till 3 tsk torkade örter
eller kryddor. Ta mer om du använder färska örter eller kryddor.
Förslag på örter eller kryddor för olika typer av mat nns i ångkokningstabellen i kapitlet Mattabell
och ångtips.
Tips: Om du använder malda örter eller kryddor sköljer du droppbrickan så att smakförstärkaren blir
blöt. Det förhindrar att malda örter eller kryddor åker genom öppningarna i smakförstärkaren (Bild 5).
5 Lägg maten som ska tillagas i en eller era ångskålar och/eller i den extra stora ångskålen (se
avsnittet Extra stor ångskål nedan).
Tips: Lägg ägg i ägghållarna för att ångkoka dem på ett praktiskt sätt (Bild 6).
6 Lägg stora matbitar och mat som kräver längre tillagningstid i den nedre ångskålen.
7 Lägg i maten med utrymme mellan bitarna för att tillse maximalt ångöde. Lägg inte för
mycket mat i ångskålarna.
8 Ställ en eller era ångskålar på droppbrickan. (Bild 7)
Obs! Se till att skålarna står stadigt.
- Du behöver inte använda alla tre ångskålarna.
- Ångskålarna är numrerade. Numren nns på handtagen. Den övre ångskålen har nr 3, ångskålen i
mitten har nr 2 och den nedre ångskålen har nr 1.
- Stapla ångskålarna endast i följande ordning: ångskål 1, ångskål 2, ångskål 3.
- Om du använder ångskålarna 2 och 3 med de löstagbara bottnarna ska du alltid se till att den
upphöjda kanten på bottnen är riktad uppåt och att bottnen sätts fast ordentligt (ett klickljud
hörs) (Bild 8).
- Om du endast har tagit bort bottnen på ångskål 2 kan du fortfarande sätta ångskål 3 ovanpå.
- Om du vill ångkoka stora saker (t.ex. majskolvar eller jams) kan du ta bort bottnarna från
ångskålarna 2 och/eller 3 för att maximera utrymmet (Bild 9).
9 Sätt locket på den övre ångskålen (Bild 10).
Obs! Om locket inte sätts på ångskålen ordentligt eller inte alls ångkokas inte maten ordentligt.
Extra stor ångskål
Den extra stora ångskålen är avsedd för soppa, gryta, gröt och ris och annan mat som inte passar att
tillaga i de andra skålarna.
1 Du kan använda den extra stora ångskålen i följande kombinationer:
- Skål 1 och 2 eller skål 2 och 3 (Bild 11).
- Skål 1, 2 och 3 (Bild 12).
Obs! Den extra stora ångskålen kan inte ställas ovanpå ångskål 1 eftersom det inte nns tillräckligt med
plats.
2 Innan du ställer den extra stora ångskålen ovanpå skål 2 eller 3, måste du ta bort bottnarna
från ångskål 2 eller 3.
Tips: När du använder den extra stora ångskålen kan du minska tillagningstiden genom att täcka den
extra stora ångskålen med aluminiumfolie (Bild 13).
SVENSKA98
Använda apparaten
1 Sätt i stickkontakten i vägguttaget.
2 Ställ in önskad tillagningstid genom att vrida vredet för tillagningstid (Bild 14).
, Ånglampan tänds.
, Tillagningen börjar efter ca 30 sekunder.
3 Om du vill ångkoka mat som kräver olika tillagningstider börjar du med att ångkoka maten
med den längsta tillagningstiden i skål 1. Ställ in justeringsvredet för tillagningstid på en tid
som du beräknar genom att dra av den kortaste tillagningstiden från den längsta
tillagningstiden. När tillagningen är avslutad tar du försiktigt bort locket med grytlappar och
ställer skål 2, med ingredienserna som kräver kortare tillagningstid, ovanpå skål 1. Lägg på
locket på skål 2 och ställ in den kortare tillagningstiden med justeringsvredet för tillagningstid.
Obs! Mat i den övre skålen tar ofta lite längre tid att ångkoka än mat i de nedre skålarna.
4 Om du ångkokar stora mängder mat rör du i maten när halva tillagningstiden har gått. Använd
grytlappar och köksredskap med långa handtag.
5 När tillagningstiden har gått hörs en signal och ånglampan släcks.
6 Ta försiktigt bort locket.
Se upp för den varma ånga som kommer ut ur apparaten när du tar bort locket.
Undvik brännskador genom att använda grytlappar när du tar bort locket, den extra stora ångskålen
och de andra ångskålarna. Ta bort locket långsamt och vänt bort från dig själv. Låt kondensen droppa
av locket och ned i ångskålen. Håll alltid i det ena handtaget på ångskålarna när du tar ut mat ur
skålarna. Använd alltid grytlappar och köksredskap med långa handtag när du tar ut mat ur
ångskålarna.
7 Ta ut kontakten ur vägguttaget och låt ångkokaren svalna helt innan du tar bort droppbrickan.
- Var försiktig när du tar bort droppbrickan eftersom vattnet i vattentanken och droppbrickan
fortfarande kan vara varma även om apparatens andra delar redan har svalnat.
8 Töm vattentanken efter varje användning.
Obs! Om du vill ångkoka mer mat ska du använda nytt vatten.
Rengöring och underhåll
Använd aldrig skursvampar, slipande rengöringsmedel eller vätskor som bensin eller aceton till att
rengöra enheten.
1 Ta ut kontakten ur vägguttaget och låt apparaten svalna.
2 Rengör utsidan av basdelen med en fuktig trasa.
Sänk aldrig ned basdelen i vatten och spola inte av den under kranen.
Diska inte basdelen i diskmaskin.
3 Rengör vattentanken med en trasa som doppats i varmt vatten med lite diskmedel. Lyft upp
silen i vattentanken och rengör den. Torka sedan av vattentanken med en ren fuktig trasa.
Om silen i vattentanken tas bort måste den förvaras utom räckhåll för barn så att de inte sväljer
den.
4 Ta bort bottnarna från ångskålarna 2 och 3. Rengör ångskålarna, den extra stora ångskålen,
bottnarna och locket för hand eller i diskmaskin (använd ett kort program och låg
temperatur).
SVENSKA 99
Upprepad rengöring av ångskålarna och den extra stora ångskålen och locket i diskmaskin kan göra
att dessa delar blir lite matta.
Avkalkning
Du måste kalka av apparaten efter att du har använt den i 15 timmar. Det är viktigt att du kalkar av
ångkokaren regelbundet för att bibehålla optimala prestanda och förlänga apparatens livslängd.
1 Fyll vattentanken med vit ättika (8 % ättiksyra) upp till maxnivån.
Använd inte någon annan typ av avkalkningsmedel.
2 Ställ droppbrickan och ångskål 1 ordentligt på basdelen (Bild 7).
3 Sätt locket på ångskål 1 (Bild 10).
4 Sätt i stickkontakten i vägguttaget.
5 Vrid vredet för tillagningstid och ställ in en tillagningstid på 25 minuter.
Om ättikan börjar koka över basdelens kant kopplar du ur apparaten och minskar mängden
ättika.
6 När tillagningstiden har gått kopplar du bort apparaten och låter ättikan svalna helt. Töm
sedan vattentanken.
7 Skölj vattentanken med kallt vatten era gånger.
Obs! Upprepa proceduren om det fortfarande nns kalkbeläggningar kvar i vattentanken.
Förvaring
1 Se till att alla delar är rena och torra innan du ställer undan apparaten (se kapitlet Rengöring).
2 Sätt i bottnarna i ångskålarna 2 och 3.
3 Sätt ångskål 3 på droppbrickan.
4 Sätt ångskål 2 i ångskål 3. Sätt ångskål 1 i ångskål 2. (Bild 15)
5 Ställ den extra stora ångskålen på de andra ångskålarna.
6 Lägg locket på den extra stora ångskålen.
7 Förvara nätsladden genom att skjuta in den i sladdförvaringsutrymmet i basdelen (Bild 16).
Garanti och service
Om du behöver service eller information eller har problem med apparaten kan du besöka Philips
webbplats på www.philips.com eller kontakta Philips kundtjänst i ditt land (du hittar telefonnumret i
garantibroschyren). Om det inte nns någon kundtjänst i ditt land vänder du dig till din lokala Philips-
återförsäljare.
Miljön
- Kasta inte apparaten i hushållssoporna när den är förbrukad. Lämna in den för återvinning vid en
ofciell återvinningsstation, så hjälper du till att skydda miljön (Bild 17).
Felsökning
I det här kapitlet nns en översikt över de vanligaste problemen som kan uppstå med apparaten.
Om du inte kan lösa problemet med hjälp av nedanstående information kan du kontakta kundtjänst i
ditt land.
SVENSKA100
Problem Möjlig orsak Lösning
Ångkokaren
fungerar inte.
Ångkokaren är inte ansluten till
elnätet.
Sätt i stickkontakten i vägguttaget.
Det nns inget vatten i tanken. Fyll vattentanken.
Du har inte ställt in justeringsvredet
för tillagningstid på önskad
tillagningstid ännu.
Ställ in önskad tillagningstid genom att
vrida vredet för tillagningstid.
Du har ännu inte ställt in
tillagningstid med justeringsvredet
för tillagningstid.
Ställ in tillagningstid.
All mat tillagas
inte.
Några matbitar i ångkokaren är
större och/eller tar längre tid att
tillaga än andra.
Ställ in en längre tillagningstid med
justeringsvredet för tillagningstid.
Lägg stora matbitar och mat som
kräver längre tillagningstid i den nedre
ångskålen (nr 1).
Du har lagt för mycket mat i
ångskålarna.
Lägg inte för mycket mat i ångskålarna.
Skär maten i mindre delar och lägg de
minsta bitarna överst.
Lämna utrymme mellan matbitarna så
att ångan kan öda maximalt.
Apparaten värms
inte upp
ordentligt.
Du har inte kalkat av apparaten
regelbundet.
Kalka av apparaten. Se kapitlet
Rengöring och underhåll.
Mattabell och ångtips
Tillagningstiderna som anges i tabellen nedan är ungefärliga. Tillagningstiderna kan variera beroende
på matbitarnas storlek, utrymmet mellan maten i ångskålen, mängden mat i skålen, hur färsk maten
är och din personliga smak.
Ångkokningstabell
Mat som ska
ångkokas
Mängd Föreslagna örter/kryddor för
smakförstärkaren
Tillagningstid
(min)
Sparris 400 g Citronmeliss, lagerblad, timjan 13–15
Broccoli 400 g Vitlök, krossad röd chili, dragon 16-18
Blomkål 400 g Rosmarin, basilika, dragon 16-18
Kycklinglé 250 g Curry, rosmarin, timjan 30–35
Fisklé 250 g Senapspulver, kryddpeppar,
mejram
10–12
Ris 200 g - 40
(+300 ml vatten)
Soppa 250 ml Örter/kryddor efter smak 12–16
SVENSKA 101
Mat som ska
ångkokas
Mängd Föreslagna örter/kryddor för
smakförstärkaren
Tillagningstid
(min)
Ägg 6–8 - 15
Tips för ångkokning
Grönsaker och frukt
- Skär av tjocka stjälkar från blomkål, broccoli och vitkål.
- Ångkoka gröna bladgrönsaker så kort tid som möjligt eftersom de lätt förlorar färgen.
- Tina inte frysta grönsaker innan du ångkokar dem.

- Små köttbitar med lite fett är mest lämpliga för ångkokning
- Skölj köttet ordentligt och klappa det torrt så att så lite saft som möjligt rinner ut.
- Lägg alltid kött under annan mat.
- Stick hål på ägg innan du lägger dem i ångkokaren.
- Ångkoka aldrig fryst kött, fågel eller sk och skaldjur. Tina alltid dessa ingredienser helt innan du
lägger dem i ångkokaren.
- Om du använder er än en ångskål droppar kondens från de övre ångskålarna ned i den nedre
ångskålen. Se till att smaken på maten i de olika skålarna passar ihop.
- Lämna utrymme mellan matbitarna. Lägg tjockare bitar närmare ångskålens utsida.
- Om ångskålen är väldigt full rör du om i maten när halva tillagningstiden har gått.
- Små mängder mat tar kortare tid att ångkoka än stora mängder.
- Om du endast använder en ångskål blir tillagningstiden kortare än om du använder två eller tre
ångskålar.
- Mat i den nedersta ångskålen blir klar snabbare än mat i de övre ångskålarna. Om du använder
er än en ångskål låter du maten koka 5–10 minuter längre. Se till att maten är ordentligt tillagad
innan du äter den.
- Du kan lägga till mat under tillagningen. Om en ingrediens behöver kortare tillagningstid lägger
du i den senare. Kontrollera att maten är genomkokt innan du äter den.
- Om du lyfter på locket kommer ånga ut och ångkokningen tar längre tid.
- Om maten inte är klar ställer du in en längre tillagningstid. Du kanske behöver hälla i mer vatten
i vattentanken.
Flavour Booster
- Timjan, koriander, basilika, dill, curry och dragon är några av de spännande örter och kryddor
som du kan lägga i Flavour Booster. Du kan kombinera dem med vitlök, kummin och pepparrot
för att förstärka smaken utan att salta. Vi rekommenderar att du använder 1/2 till 3 tsk torkade
örter eller kryddor. Ta mer om du använder färska örter eller kryddor.
Obs! Mer tips om örter och kryddor för användning i Flavour Booster, nns i tabellen för ångkokning av
mat ovan.
Desserter
- Tillsätt lite kanel i desserter för att förstärka sötman istället för att tillsätta mer socker.
SVENSKA102
Tips för den extra stora ångskålen
- När du tillagar soppa eller gryta som kräver längre tillagningstid, rekommenderar vi att du täcker
den extra stora ångskålen med aluminiumfolie innan du lägger på locket.
- Du kan använda den extra stora ångskålen för att tillaga kycklingbuljong, couscous, gryta eller att
pochera sk i vatten.
- Du kan också använda den extra stora ångskålen för att värma upp färdig soppa.
Recept
Recept hittar du i recepthäftet eller på vår webbplats www.philips.com/kitchen.
SVENSKA 103
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128

Philips HD9120 Användarmanual

Kategori
Ångkokare
Typ
Användarmanual