ROSENLEW RA3410W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
1
RA 3410
Bruksanvisning
Underbyggnadsugn
Käyttöohjeet
Kalusteisiin
sijoitettava
uuni
2
Tack för att du valt en produkt ifrån oss.
Vi hoppas att du får stor nytta av dina nya produkt och vi hoppas att du även i fortsättningen väljer
hushållsprodukter ifrån oss.
Läs noga igenom denna bruksanvisning och spara den som referensdokument under produktens
livslängd. Om produkten byter ägare skall också bruksanvisningen överlämnas till den nya
användaren.
3
Svenska
Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig tillsammans med apparaten för framtida
referens. Om apparaten säljs eller överlåts till en annan ägare, eller om du flyttar och låter apparaten
vara kvar, se till att bruksanvisningen medföljer apparaten så att den nya ägaren kan studera hur
apparaten fungerar och ta del av relevanta varningar. Dessa varningar är till för allas säkerhet. Du
måste läsa dem noggrant innan du installerar eller använder apparaten.
Installation
z Allt installationsarbete måste utföras av en behörig
elektriker eller annan kompetent person.
z Installationen och de initiala justeringarna av din
ugn MÅSTE utföras av behörig personal enligt
gällande bestämmelser. Specifika
installationsanvisningar för installatören ges i denna
bruksanvisning.
Under användningen
z Denna apparat är konstruerad enbart för tillagning
av mat och får inte användas för några andra
ändamål.
z Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten
är klar, så att du inte står i vägen för den ånga
eller värme som kan strömma ut när du öppnar
luckan.
z Det är farligt att ändra specifikationerna eller att
modifiera produkten på något sätt.
z Ugnar blir mycket heta under användning och
fortsätter att vara varma länge efteråt. Var försiktig
och se till att du inte kommer åt värmeelementen
inuti ugnen.
z Var noga med att alltid ställa alla reglage i “från”-
läge när ugnen inte skall användas.
z Av hygieniska skäl och säkerhetsskäl är det viktigt
att denna apparat alltid hålls ren. Ansamling av fett
och matrester kan orsaka brandtillbud.
z Klä aldrig någon del av ugnen med aluminiumfolie.
z Insatser (i förekomande fall) skall inte rengöras
med något annat än tvållösning.
z Använd aldrig ånga eller ånggenererande maskiner
för att rengöra ugnen.
z Vid rengöring av luckans glas får inga repande
rengöringsmedel, svinto eller den gröna Scotch-
Brite användas eftersom dessa kan ge repor i
glaset.
z Innan du utför någon form av rengöring eller
underhåll på ugnen, stäng alltid av ugnen, koppla
bort den från elnätet och vänta tills den kallnat.
z Var noga med att sätta in hyllorna på rätt sätt.
z Denna ugn (även om den kopplas till en elektrisk
spishäll) är tillverkad för att anslutas till en 1-fasig
nätspänningsmatning på 230 V med neutral leda-
re.
Personersäkerhet
z Denna ugn är avsedd att användas av vuxna
personer. Låt inte barn leka med ugnen eller dess
reglage.
z Denna produkt är inte avsedd att använda av barn
eller andra personer vars fysiska, känslomässiga
eller mentala status eller brist på erfarenhet och
kunskap förhindrar dem från att använda produkten
säkert. Översikt eller instruktion av en ansvarig
person är nödvändigt för att säkerställa säker
användning av produkten.
z Barn måste alltid bevakas så att de inte kommer åt
ugnens heta ytor eller kommer för nära ugnen när
den används, eller innan den har kallnat efter
användning.
z Under tillagning och grillning blir ugnsluckan och
närliggande ytor mycket heta. Var noga med att
hålla dina barn på säkert avstånd från ugnen när
den används. När du ansluter andra apparater till
ett eluttag nära ugnen, se noga till att kablarna inte
kommer i kontakt med ugnens heta ytor eller fastnar
i ugnsluckan.
Teknisk hjälp
z Service på denna ugn får endast utföras av en
auktoriserad serviceverkstad. Endast
originalreservdelar får användas för reparationer.
z Du får inte under några omständigheter försöka
Varningar om inbyggda ugnar
4
reparera ugnen på egen hand. Reparationer som
utförs av personer utan erfarenhet och utbildning
kan orsaka personskador och allvarliga
felfunktioner. Kontakta vår lokala serviceavdelning.
Begär alltid att originalreservdelar skall användas
för reparationer.
Symbolen
på produkten eller emballaget anger
att produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den
skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom
att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar
du till att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras
som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller
sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.
Vägledning till användning av
bruksanvisningen
Säkerhetsanvisningar
Anvisningar om hur en procedur
skall utföras steg för steg
Råd och tips
)
Denna apparat uppfyller kraven enligt
följande EG-direktiv:
- 2006/95 (Lågspänningsdirektiv),
- 89/336 (Direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet),
- 93/68 (Allmänna direktiv)
och påföljande ändringar.
TILLVERKARE:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLI (Italien)
5
Ta bort allt emballage, både utanpå
och i spisen, innan du använder den.
Ugnen fungerar endast när tiden på
dagen har ställts in (se detta avsnitt
under ‘Klockautomatik’).
När ugnen har installerats:
1. Ställ in termostaten på 250.
2. Ställ in funktionsväljaren på konventionell
matlagning( ).
3. Låt ugnen vara på utan mat i cirka 45 minuter.
4. Öppna ett fönster för att ventilera.
Upprepa denna procedur för fuktionerna
“Tillagning med äkta varmluft och “Dubbel
grill” i cirka 5-10 minuter.
Det kan hända att du känner en obehaglig lukt från
ugnen medan värmningen pågår. Detta är helt nor-
malt och orsakas av rester från tillverkningen.
Upprepa ovanstående procedur för tillagningsfunk-
När ugnen har installerats
)
För att öppna ugnsluckan, ta alltid tag i
mitten av handtaget (Bild. 1).
När ugnen har installerats 5
Beskrivning av apparaten 6
Elektrisk ugn 7
Klockautomatik 10
Råd och tips om ugnens användning 14
Tillagningstabeller 17
Rengöring och underhåll 20
Felsökning 24
Tekniska data 25
Anvisningar till installatören 26
Inbyggnad 28
Garanti/Kundtjänst 29
Europa-Garanti 30
Innehåll
tionerna med grill respektive fläkt.
När du är klar med ovanstående, låt ugnen kallna
och rengör sedan ugnsutrymmet med en mjuk
trasa indränkt med varm tvållösning.
Innan du använder ugnen för
matlagning, diska ugnens tillbehör
noggrant.
Bild. 1
6
Beskrivning av apparaten
1
12
11
14
13
9234510 7 68
8. Klockautomatik
9. Kontrollampa för termostaten
10. Termostat
11. Grill
12. Ugnslampa
13. Varmluftsfläkt
14. Typskylt
1. Kontrollpanel
2. Vred för värmezon, höger fram
3. Vred för värmezon, höger bak
4. Vred för värmezon, vänster bak
5. Vred för värmezon, vänster fram
6. Funktionsväljare
7. Huvudkontrollampa
7
Funktionsvred (bild.2)
Ugnens funktionsvred kan ha följande symboler
och funktioner:
Ugnsbelysning – ugnsbelysningen
tänds utan att en ugnsfunktion valts.
Traditionell matlagning – värme
kommer både från tak- och
bottenelementen för att säkerställa en jämn
uppvärmning av ugnen.
Tillagning med varmluft
värmeelementen i taket och i botten värmer
upp ugnsrummet och fläkten ser till att luften
cirkulerar i ugnen. Denna funktion är lämplig
vi bakning av småkakor samt pizzor och
bakverk med hög fuktighet.
Bottenelementet – värme kommer
endast från den nedersta delen av ugnen.
Mingrill – Det inre elementet i taket är
inkopplat
Maxgrill – Båda elementen i taket är
inkopplade
Varmluftsgrillning – Grill och varmluft -
Varmluftsgrillning.
För denna tillagningsfunktion är
maximal temperatur 200°C.
Tillagning med äkta varmluft – detta
varmluftssystem gör att du kan laga mat,
steka eller baka samtidigt med ytterst liten
överföring av smak och fri placering i
ugnen på flera nivåer. Vid detta system är
ringelementet och fläkten, placerade baktill
i ugnen inkopplade.
Bild. 2
Elektrisk ugn
8
Bild. 4
Bild. 3
Termostatvred (bild. 3)
Med termostatvredet, som vrids medurs, väljs en
temperatur mellan 50 °C och 250°C.
Termostatlampa (°C)
När ugnstemperatur har valts, tänds denna lampa
och fortsätter att lysa tills ugnen har uppnått vald
temperatur. Därefter tänds och släcks lampan
samtidigt med termostaten som en indikation på
hur temperaturen hålls.
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värmeelement
tänds.
Vred till kokplattor (bild. 4)
Vred till kokplattor är placerade på ugnens
manöverpanel. Kokplattornas värme kan ställas
in med hjälp av ett vred med 7 olika effektlägen:
0 = Släckt
1 = Lägsta värme
3 = Högsta värme
Mellanliggande positioner ger en stigande
värmeeffekt.
Säkerhetstermostat
För att undvika överhettning på grund av felaktig
användning av ugnen, eller en defekt komponent,
är ugnen utrustad med en säkerhetstermostat som
vid behov kopplar bort strömmen. Ugnen
Matätter, som tillbereds med olja
eller andra typer av fett, ska hållas
under noggrann uppsikt, då det
finns risk för eldsvåda om de
överhettas.
Pizza – Pizzabakningsfunktionen är
en kombination av det nedre
värmeelementet, grillen och fläkten.
9
återställs automatiskt när temperaturen har sjunkit
till normala värden. Om termostaten utlöses p.g.a.
att du använt ugnen på ett felaktigt sätt behöver
du bara vänta en stund tills ugnen har kallnat.
Sedan kan du använda ugnen igen. Om däremot
termostaten utlöses p.g.a en defekt komponent
skall du kontakta vår serviceavdelning.
Kylfläkt
Dess uppgift är att kyla av de elektriska kompo-
nenterna och luckhandtaget.
Till- och frånkoppling av fläkten sker automatiskt.
För att undvika farlig överhettning, går
kylfläkten, efter att ugnen har slagits av, tills
temperaturen är normal.
10
Klockautomatik
Ugnen fungerar endast när klockan
har ställts. Den fungerar även utan att
något program har ställts in.
I händelse av strömavbrott kommer alla
inställningar (tid, inställda program samt
pågående funktioner) att raderas. När
strömmen är tillbaka kommer siffrorna i
displayen att blinka och klockan/timern
måste ställas in på nytt.
Ställa klockan
När nätspänningen kopplas på, och efter ett
strömavbrott, blinkar klockans kontrollampa
på displayen.
För att ställa klockan:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ” för att ställa
in rätt klockslag.
2. När denna inställning är klar, vänta 5
sekunder varpå klockans kontrollampa
släcks och den inställda tiden visas på
displayen. Du kan nu använda ugnen.
För att ändra klockans inställning:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja
klockfunktionen. Klockans kontrollampa börjar
då att blinka. Ställ sedan klockan enligt
ovanstående beskrivning.
1. Tryckknapp för val av funktion
2. Knapp för sänkning “
3. Knapp för höjning “
4. Display
5. Kontrollampa ”Tillagningstid”
6. Kontrollampa ”Tillagningstidens slut/stopptid"
7. Kontrollampa ”Tidur”
8. Kontrollampa ”Aktuellt klockslag”
4
5
1
23
6
7
8
11
Klockan kan endast ändras när ingen
automatisk funktion (Tillagningstid eller
Sluttid ) är inställd.
Funktionen “Tillagningstid”
Med denna funktion kan du programmera en til-
lagningstid så att ugnen stängs av automatiskt
när tillagningen är klar. Placera maten i ugnen,
välj en tillagningsfunktion med ugnens
funktionsväljare och ställ in tillagningstemperatu-
ren. Tryck på knappen flera gånger för att
välja funktionen “Tillagningstid”. Motsvarande
kontrollampa börjar då att blinka. Gör sedan
på följande sätt:
För att ställa in tillagningstiden:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ”.
2. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder
varpå kontrollampan för “Tillagningstid”
tänds och displayen återgår till att visa tiden på
dagen.
3. När tillagningen är klar stängs ugnen av
automatiskt. Du hör då en ljudsignal och samtidigt
börjar kontrollampan att blinka. Vrid
funktionsväljaren och termostaten till respektive
nolläge.
För att stänga av ljudsignalen trycker du på
vilken knapp som helst. Obs! När du utför denna
åtgärd kommer ugnen att aktiveras igen. Det är
därför viktigt att du vrider funktionsväljaren och
termostaten till nolläget.
För att avbryta den inställda tillagningstiden:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja
funktionen “Tillagningstid”. Motsvarande
kontrollampa börjar då att blinka och på
displayen visas den återstående tillagningstiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar
“0:00”. Efter 5 sekunder släcks lampan och
displayen återgår till att visa tiden på dagen.
Funktionen “Sluttid”
Med denna funktion kan du ställa in en tid då ugnen
12
skall stängas av automatiskt. Placera maten i ugnen,
välj en tillagningsfunktion med ugnens
funktionsväljare och ställ in tillagningstemperaturen.
Tryck på knappen flera gånger för att välja
“Sluttid”-funktionen. Motsvarande kontrollampa
börjar då att blinka. Gör sedan på följande sätt:
För att ställa in sluttiden:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ”.
2. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder
varpå kontrollampan för “Sluttid” tänds och
displayen återgår till att visa tiden på dagen.
3. När tillagningen är klar stängs ugnen av
automatiskt. Du hör då en ljudsignal och samtidigt
börjar kontrollampan att blinka. Vrid
funktionsväljaren och termostaten till respektive
nolläge.
För att stänga av ljudsignalen trycker du på
vilken knapp som helst. Obs! När du utför denna
åtgärd kommer ugnen att aktiveras igen. Det är
därför viktigt att du vrider funktionsväljaren och
termostaten till nolläget.
För att avbryta den inställda sluttiden:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja
“Sluttid”-funktionen. Motsvarande kontrollampa
börjar då att blinka och på displayen visas
den programmerade sluttiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar tiden
på dagen. Du hör då en ljudsignal och
kontrollampan släcks.
“Tillagningstid” och “Sluttid”
i kombination
Med funktionerna för “Tillagningstid” och “Sluttid”
kan du programmera en fördröjd tillagning så att
ugnen automatiskt sätts på och stängs av vid ett
senare tillfälle.
1. Ställ in en tillagningstid med funktionen
“Tillagningstid” enligt tidigare beskrivning.
Tryck sedan på knappen varpå displayen
visar den programmerade inställningen.
13
2. Ställ in en sluttid med funktionen “Sluttid”
enligt tidigare beskrivning.
Motsvarande kontrollampor tänds och displayen
visar tiden på dagen. Ugnen kommer nu sättas
på och stängas av automatiskt enligt dina
programmerade inställningar.
Funktionen “Äggklocka”
Äggklockan avger en ljudsignal när den inställda
tiden löper ut, men UGNEN ÄR FORTFARANDE
PÅ om den används.
För att ställa äggklockan:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja
funktionen “Äggklocka”. Motsvarande
kontrollampa börjar då att blinka.
2. Tryck sedan på knappen “ ” eller “ ” (max.
tid: 2 timmar och 30 minuter).
3. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder
varpå äggklockans kontrollampa tänds.
4. När den inställda tiden löper ut hör du en
ljudsignal och kontrollampan börjar att blinka.
För att stänga av ljudsignalen trycker du på
vilken knapp som helst.
För att avbryta den inställda äggklockan:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja
funktionen “Äggklocka”. Motsvarande
kontrollampa börjar då att blinka och på
displayen visas den återstående tiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar
“0:00”. Efter 5 sekunder släcks lampan och
displayen återgår till att visa tiden på dagen.
Stänga av displayen
1. Håll två tryckknappar på
programmeringsenheten intryckta i 5
sekunder. Därefter stängs displayen av.
2. För att aktivera displayen igen trycker du på
vilken knapp som helst. Displayen kan
endast stängas av när inga andra
funktioner är inställda.
14
Råd och tips om ugnens användning
Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används för matlagning.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system som
skapar en naturlig luftcirkulation och en konstant
återcirkulation av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka maten
och hålla rätterna mjuka inuti och knapriga utanpå.
Dessutom reduceras tillagningstiden och
energiförbrukningen till ett minimum. Under
tillagningen kan ånga bildas som strömmar ut när
ugnsluckan öppnas. Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen
när du öppnar ugnsluckan under
tillagning, eller när maten är klar, så
att du inte står i vägen för den ånga
eller värme som kan strömma ut när
luckan öppnas.
När mat värms upp bildas ånga, ungefär
på samma sättsom när du kokar vatten.
Ugnsventilerna släpper ut endel av
ångan. Du bör ändå alltid hålla dig på
avståndfrån ugnen när du öppnar luckan
för att släppa utöverflödig ånga och
värme.Om ångan kommer i kontakt med
kalla ytor utanför ugnen,till exempel en
list, kommer den att kondenseras
ochvattendroppar uppstår. Detta är helt
normalt, och det utgöringet fel.Du
undviker missfärgning genom att
regelbundet torkabort kondens och spill
från alla ytor.
Konventionell matlagning
Vrid ugnens funktionsvred till symbol ( ) och
ställ termostatvredet till önskad temperatur. Välj en
högre eller lägre fals i ugnen beroende på om
tillagningen kräver mest övervärme eller
undervärme. Vrid alternativt ugnens funktionsvred
till (endast bottenelementet).
15
Tillagning med fläkt
Bild. 5
4
3
2
1
Tillagning med äkta varmluft
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ),
och termostatvredet på önskad temperatur.
Fläkten, som sitter baktill i ugnsutrymmet, cirkulerar
den uppvärmda luften i ugnen.
Om du tänker laga mer än en rätt samtidigt i
varmluftsugnen ska du placera plåtarna på den
första och den tredje falsen nedifrån (se bild . 5).
Om du bara tillagar en rätt bör du använda de
nedre nivåerna eftersom det ger bästa resultat.
Tillagning med varmluft
Vrid ugnsvredet till symbol ( ) och ställ in önskad
temperatur med termostatvredet.
Tillagning sker med hjälp av uppvärmd luft som
blåses runt insidan av ugnen tack vara en fläkt
som sitter i själva ugnens bakvägg. Värmen når
sålunda alla delar av ugnen jämnt och snabbt,
och det betyder att du samtidigt kan tillaga olika
typer av mat på två nivåer (bild 5). Den varma
luften tar snabbt bort fuktigheten och hindrar de
olika aromerna och smakerna från att överföras
från en maträtt till en annan.
För att uppnå bästa resultaten, använd de nedersta
ugnsfalsarna.
Varmluftsgrillning
Vrid funktionsvredet till motsvarande symbol (
) och vrid termostatvredet till önskad temperatur.
För denna tillagningsfunktion är maximal
temperatur 200°C.
Grillning
Vrid funktionsvredet till önskad symbol ( eller
) och vrid termostatvredet till önskad temperatur.
Med läge blir uppvärmningen av maten jämnt
fördelad.
Vid grillning av kött eller fisk, stänk några droppar
olja över bitarna och placera dem direkt på
ugnsgallret. Rätt nivå i ugnen beror på kött- eller
fiskbitarnas storlek. Kom ihåg att placera
ugnspannan i den nedre falsen och med lite vatten
i. Detta för att motverka rökbildning och obehaglig
lukt.
Pizza
Vrid reglaget till symbolen ( ) och reglera
termostaten till önskad temperatur.
Pizzabakningsfunktionen är en kombination av det
nedre värmeelementet, grillen och fläkten. Denna
funktion är speciellt lämpad för att baka pizza och
focaccia. För att få bästa resultat rekommenderar
vi att du placerar ugnsgallret på första eller andra
skenan från botten, beroende på hur tjock den rätt
är som skall tillagas.
Några tips
Baka kakor
Kakor kräver en måttlig temperatur (normalt mellan
150 °C och 200 °C). Dessutom måste ugnen
förvärmas i cirka 10 minuter.
Ugnsluckan bör inte öppnas förrän åtminstone tre
fjärdedelar av den inställda tillagningstiden har
gått. Normal mördeg bör tillagas i en form under
två tredjedelar av den totala tiden och sedan
garneras efter behov innan tillagningen avslutas.
Den återstående tillagningstiden beror naturligtvis
på hur du garnerar (sylt, frukt, etc). Se till att degen
eller kakmixen har rätt konsistens eftersom en
alltför fuktig mix förlänger tillagningstiden i onödan.
Rådegen eller mixen skall därför vara ganska
svår att lossa från skeden eller spateln.
16
Om tre plåtar skall fyllas med kakor och
mördegstårtor samtidigt är det lämpligt att sätta in
en extra plåt mellan de två undre plåtarna (se
bild).
Tillagning av kött och fisk
Kött som tillagas i ugnen bör väga minst ett kilo för
att inte torka ut för mycket un-der tillagningen.
Mycket magert rött kött som skall lättstekas, dvs.
välstekt på utsidan men mycket saftig (blodig) inuti,
kräver en hög tillagningstemperatur (200 °C -
250 °C).
Vitt kött, fågel och fisk kräver däremot en låg
tillagningstemperatur (150 °C - 175 °C).
Såsingredienserna skall placeras meddetsamma
på plåten endast om tillagningstiden är kort.
Vid längre tillagningstider bör ingredienserna
tillsättas under den sista halvtimmen. Ett enkelt
sätt att kontrollera om köttet är färdigt är att trycka
på köttet med en sked. Om köttet inte ger efter
under detta tryck är köttet färdigt att vändas. För
rostbiff och köttskivor, som inuti skall ha en rödaktig
färg, måste tillagningstiden vara kort.
Köttet kan tillagas på en bakplåt eller direkt på
gallret då måste givetvis en långpanna placeras
undertill för att samla upp saften.
Om du tillagar mycket fet mat, placera köttet direkt
på gallret och gallret ovanför långpannan för att
inte smutsa ned ugnen.
När köttet är klart, låt det ligga i åtminstone 15
minuter innan du skär upp det så att inte köttsaften
sipprar ut.
För att undvika att det bildas för mycket rök i ugnen
under rostning är det lämpligt att hälla lite vatten i
långpannan och — för att förebygga ångbildning
— tillsätta lite mer under tillagningen om vattnet
torkar upp för mycket.
Före servering kan de olika rätterna hållas varma
i ugnen med den lägsta temperaturen inställd.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt
på ugnsbotten och täck inte ugnsbotten
med aluminiumfolie under matlagningen
eftersom detta kan skada ugnens
emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens
hyllplan.
Obs! - Var försiktig när du sätter in och
drar utgallret och långpannan så att
inteugnsutrymmets emaljerade yta
skadas.
Tillagningstider
Tillagningstiden varierar beroende på typen av
mat, dess konsistens och dess volym. Vi rekom-
menderar att du är särskilt uppmärksam under
dina första matlagningsexperiment med ugnen
eftersom du här får värdefull erfarenhet av vilka
resultat ugnen ger vid olika inställningar och mat-
rätter.
Denna erfarenhet kan du sedan också använda
för att justera de värden och inställningar som
rekommenderas i tabellerna.
17
Tillagningstabeller
KAKOR
Vispad deg 2 170 2 (1 och 3)* 160 45 ~ 60 I kakform
Mördeg 2 170 2 (1 och 3)* 160 20 ~ 30 I kakform
Ostkaka på kärnmjölk 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äppelkaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I kakform
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Mördegsform med sylt
2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I brödform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40 I kakform
Julkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Russinkaka 1 170 1 160 50 ~ 60 I brödform
Småkakor 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 bakplåt
Kex/skorpor 2 160 2 (1 och 3)* 150 20 ~ 30 bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 På bakplåt
Bullar 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 bakplåt
Petit-chou 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 bakplåt
BRÖD OCH PIZZA
1000 Vitt bröd 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 stycken
500 Rågbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I brödform
500 Småfranska 2 200 2 (1 och 3)* 175 20 ~ 35 6-8 stycken
250 Pizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 bakplåt
SUFFLÉER
Pastasufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 50 I form
Grönsakssufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I form
Quiche 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I form
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Ugnsfläkt
ANMÄRKNING
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
Nivå
Temp. °C
Traditionell matlagning och tillagning med fläkt
(*) Om du behöver tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du placerar rätterna på de nivåer som
anges inom parentes.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
4
3
2
1
4
3
2
1
18
KÖTT
1000 Nötkött 2 190 2 175 50 ~ 70 galler
1200 Griskött 2 180 2 175 100 ~ 130 galler
1000 Kalvkött 2 190 2 175 90 ~ 120 galler
1500 Engelsk rostbiff
1500 lättstekt 2 210 2 200 50 ~ 60 galler
1500 medium 2 210 2 200 60 ~ 70 galler
1500 välstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 galler
2000 Grisbog 2 180 2 170 120 ~ 150 Med svål
1200 Grislägg 2 180 2 160 100 ~ 120 2 delar
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1200 Kanin 2 190 2 175 60 ~ 80 Skuren i bitar
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 Skuren i bitar
800 Fasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 160 40 ~ 60 I brödform
FISK
1200 Forell/havsruda 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Tonfisk/lax 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT Nivå
Ugnsfläkt
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
Nivå
Temp. °C
Traditionell matlagning och tillagning med fläkt
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
ANMÄRKNING
4
3
2
1
4
3
2
1
19
Köttskivor 4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Biffstek 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Korv 8 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kyckling (bröst) 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburgare 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Fisk (filéer) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Smörgåsar 4-6 3 250 5 ~ 7
Rostad bröd 4-6 3 250 2~4 2 ~ 3
Grillning
Över-
sida
°C
Temp.
Delar Vikt
Mängd
Tillagningstid
(minuter)
Under-
sida
Grillning
TYP AV MAT
Nivå
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka denna
temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
4
3
2
1
20
Stäng alltid av ugnen och låt den kallna
innan du utför någon form av
rengöring. Använd aldrig ånga eller
ånggenererande maskiner för att
rengöra ugnen.
Viktigt! Innan du rengör ugnen eller
utför annat underhåll på den, var noga
med att koppla loss den från eluttaget.
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat. Rengör
ugnens emaljytor med ljummet vatten och ett milt
rengöringsmedel. Använd inga produkter med
slipeffekt, såsom stålull, syror, etc, eftersom dessa
skadar ugnens ytor. Skölj delar av rostfritt stål med
vatten efter användning och torka dem med en mjuk
trasa eller sämskskinn.
För envisa fläckar kan du använda ett vanligt
rengöringsmedel utan slipeffekt eller någon produkt
som är speciellt avsedd för rostfritt stål. Ett annat
alternativ är att applicera en droppe het ättika. Använd
bara hett vatten för att rengöra ugnsluckan om den är
försedd med en skyddande glasskiva. Var noga med
att inte använda grova trasor eller produkter som
innehåller slipmedel.
Heta fruktsafter (från t.ex. citroner, stuvade katrinplom-
mon och liknande) lämnar fläckar på ugnens emalj-
ytor som är svåra att få bort. Vid rengöringen kan
emaljens ytglans försämras, men ugnens funktion
påverkas inte.
Rengör ugnen noggrant efter användning. Då är det
enklare att få bort matrester- och andra partiklar så att
dessa inte bränner fast nästa gång du använder
ugnen.
Rengöring och underhåll
1 / 1