ROSENLEW RK3410X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

1
RK 3410
Bruksanvisning
Käyttöohjeet
Inbyggnadsugn
Kalusteen
sisään
asennettava
uuni
2
Svenska
Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig tillsammans med apparaten för framtida
referens. Om apparaten säljs eller överlåts till en annan ägare, eller om du flyttar och låter apparaten
vara kvar, se till att bruksanvisningen medföljer apparaten så att den nya ägaren kan studera hur
apparaten fungerar och ta del av relevanta varningar. Dessa varningar är till för allas säkerhet. Du
måste läsa dem noggrant innan du installerar eller använder apparaten.
Installation
z Allt installationsarbete måste utföras av en behörig
elektriker eller annan kompetent person.
z Installationen och de initiala justeringarna av din
ugn MÅSTE utföras av behörig personal enligt
gällande bestämmelser. Specifika
installationsanvisningar för installatören ges i denna
bruksanvisning.
Under användningen
z Denna apparat är konstruerad enbart för tillagning
av mat och får inte användas för några andra
ändamål.
z Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten
är klar, så att du inte står i vägen för den ånga
eller värme som kan strömma ut när du öppnar
luckan.
z Det är farligt att ändra specifikationerna eller att
modifiera produkten på något sätt.
z Ugnar blir mycket heta under användning och
fortsätter att vara varma länge efteråt. Var försiktig
och se till att du inte kommer åt värmeelementen
inuti ugnen.
z Var noga med att alltid ställa alla reglage i “från”-
läge när ugnen inte skall användas.
z Av hygieniska skäl och säkerhetsskäl är det viktigt
att denna apparat alltid hålls ren. Ansamling av fett
och matrester kan orsaka brandtillbud.
z Klä aldrig någon del av ugnen med aluminiumfolie.
z Insatser (i förekomande fall) skall inte rengöras
med något annat än tvållösning.
z Använd aldrig ånga eller ånggenererande maskiner
för att rengöra ugnen.
z Vid rengöring av luckans glas får inga repande
rengöringsmedel, svinto eller den gröna Scotch-
Brite användas eftersom dessa kan ge repor i
glaset.
z Innan du utför någon form av rengöring eller
underhåll på ugnen, stäng alltid av ugnen, koppla
bort den från elnätet och vänta tills den kallnat.
z Var noga med att sätta in hyllorna på rätt sätt.
z Denna ugn (även om den kopplas till en elektrisk
spishäll) är tillverkad för att anslutas till en 1-fasig
nätspänningsmatning på 230 V med neutral leda-
re.
Personersäkerhet
z Denna ugn är avsedd att användas av vuxna
personer. Låt inte barn leka med ugnen eller dess
reglage.
z Denna produkt är inte avsedd att använda av barn
eller andra personer vars fysiska, känslomässiga
eller mentala status eller brist på erfarenhet och
kunskap förhindrar dem från att använda produkten
säkert. Översikt eller instruktion av en ansvarig
person är nödvändigt för att säkerställa säker
användning av produkten.
z Barn måste alltid bevakas så att de inte kommer åt
ugnens heta ytor eller kommer för nära ugnen när
den används, eller innan den har kallnat efter
användning.
z Under tillagning och grillning blir ugnsluckan och
närliggande ytor mycket heta. Var noga med att
hålla dina barn på säkert avstånd från ugnen när
den används. När du ansluter andra apparater till
ett eluttag nära ugnen, se noga till att kablarna inte
kommer i kontakt med ugnens heta ytor eller fastnar
i ugnsluckan.
Teknisk hjälp
z Service på denna ugn får endast utföras av en
auktoriserad serviceverkstad. Endast
originalreservdelar får användas för reparationer.
z Du får inte under några omständigheter försöka
Varningar om inbyggda ugnar
3
reparera ugnen på egen hand. Reparationer som
utförs av personer utan erfarenhet och utbildning
kan orsaka personskador och allvarliga
felfunktioner. Kontakta vår lokala serviceavdelning.
Begär alltid att originalreservdelar skall användas
för reparationer.
Symbolen
på produkten eller emballaget anger
att produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den
skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom
att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar
du till att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras
som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller
sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.
Vägledning till användning av
bruksanvisningen
Säkerhetsanvisningar
Anvisningar om hur en procedur skall
utföras steg för steg
Råd och tips
)
Denna apparat uppfyller kraven enligt
följande EG-direktiv:
- 2006/95 (Lågspänningsdirektiv),
- 2004/108 (Direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet),
och påföljande ändringar.
TILLVERKARE:
ELECTROLUX ITALIA S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLI (Italien)
4
Ta bort allt emballage, både utanpå och i
spisen, innan du använder den.
Ugnen fungerar endast när tiden på dagen
har ställts in (se detta avsnitt under ‘Klocka-
utomatik’).
När ugnen har installerats:
1. Ställ in termostaten på 250.
2. Ställ in funktionsväljaren på konventionell matlag-
ning(
).
3. Låt ugnen vara på utan mat i cirka 45 minuter.
4. Öppna ett fönster för att ventilera.
Upprepa denna procedur för fuktionerna “Varmluft”
och “Max grill” i cirka 5-10 minuter.
Det kan hända att du känner en obehaglig lukt från ugnen
medan värmningen pågår. Detta är helt normalt och orsa-
kas av rester från tillverkningen.
Upprepa ovanstående procedur för tillagningsfunktionerna
med grill respektive fläkt.
När ugnen har installerats
)
För att öppna ugnsluckan, ta alltid tag i mitten
av handtaget (Bild. 1).
När ugnen har installerats 2
Beskrivning av apparaten 5
Elektrisk ugn 6
Klockautomatik 8
Råd och tips om ugnens användning 12
Tillagningstabeller 15
Rengöring och underhåll 18
Felsökning 22
Tekniska data 23
Anvisningar till installatören 24
Inbyggnad 25
Garanti/Kundtjänst 26
Europa-Garanti 27
När du är klar med ovanstående, låt ugnen kallna och
rengör sedan ugnsutrymmet med en mjuk trasa indränkt
med varm tvållösning.
Innan du använder ugnen för matlagning, diska
ugnens tillbehör noggrant.
Bild. 1
5
Beskrivning av apparaten
1
8
7
10
9
65 234
6. Kontrollampa för termostaten
7. Grill
8. Ugnslampa
9. Varmluftsfläkt
10. Typskylt
1. Kontrollpanel
2. Huvudkontrollampa
3. Funktionsväljare
4. Klockautomatik
5. Termostat
6
Funktionsvred (bild.2)
Ugnens funktionsvred kan ha följande symboler och
funktioner:
Ugnsbelysning – ugnsbelysningen tänds
utan att en ugnsfunktion valts.
Traditionell matlagning – värme kommer
både från tak- och bottenelementen
för att säkerställa en jämn uppvärmning av
ugnen.
Tillagning med varmluft – värmeelementen
i taket och i botten värmer upp ugnsrummet och
fläkten ser till att luften cirkulerar i ugnen. Denna
funktion är lämplig vi bakning av småkakor
samt pizzor och bakverk med hög fuktighet.
Bottenelementet – värme kommer endast
från den nedersta delen av ugnen.
Mingrill – Det inre elementet i taket är
inkopplat
Maxgrill – Båda elementen i taket är
inkopplade
Varmluftsgrillning – Grill och varmluft -
Varmluftsgrillning.
För denna tillagningsfunktion är
maximal temperatur 200°C.
Tillagning med äkta varmluft – detta
varmluftssystem gör att du kan laga mat, steka
eller baka samtidigt med ytterst liten överföring
av smak och fri placering i ugnen på flera
nivåer. Vid detta system är ringelementet och
fläkten, placerade baktill i ugnen inkopplade.
Pizza – Pizzabakningsfunktionen är en
kombination av det nedre värmeelementet,
grillen och fläkten.
Bild. 2
Elektrisk ugn
7
Bild. 3
Termostatvred (bild. 3)
Med termostatvredet, som vrids medurs, väljs en
temperatur mellan 50 °C och 250°C.
Termostatlampa (°C)
När ugnstemperatur har valts, tänds denna lampa och
fortsätter att lysa tills ugnen har uppnått vald temperatur.
Därefter tänds och släcks lampan samtidigt med
termostaten som en indikation på hur temperaturen hålls.
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värmeelement tänds.
Säkerhetstermostat
För att undvika överhettning på grund av felaktig
användning av ugnen, eller en defekt komponent, är
ugnen utrustad med en säkerhetstermostat som vid
behov kopplar bort strömmen. Ugnen återställs
automatiskt när temperaturen har sjunkit till normala
värden. Om termostaten utlöses p.g.a. att du använt
ugnen på ett felaktigt sätt behöver du bara vänta en
stund tills ugnen har kallnat. Sedan kan du använda
ugnen igen. Om däremot termostaten utlöses p.g.a en
defekt komponent skall du kontakta vår
serviceavdelning.
Kylfläkt
Dess uppgift är att kyla av de elektriska komponenterna
och luckhandtaget.
Till- och frånkoppling av fläkten sker automatiskt.
För att undvika farlig överhettning, går kylfläkten,
efter att ugnen har slagits av, tills temperaturen är
normal.
8
Klockautomatik
Ugnen fungerar endast när klockan har
ställts. Den fungerar även utan att något
program har ställts in.
I händelse av strömavbrott kommer alla
inställningar (tid, inställda program samt
pågående funktioner) att raderas. När strömmen
är tillbaka kommer siffrorna i displayen att blinka
och klockan/timern måste ställas in på nytt.
Ställa klockan
När nätspänningen kopplas på, och efter ett
strömavbrott, blinkar klockans kontrollampa
displayen.
För att ställa klockan:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ” för att ställa in
rätt klockslag.
2. När denna inställning är klar, vänta 5 sekunder
varpå klockans kontrollampa
släcks och den
inställda tiden visas på displayen. Du kan nu
använda ugnen.
För att ändra klockans inställning:
1. Tryck på knappen
flera gånger för att välja klock-
funktionen. Klockans kontrollampa börjar då att blin-
ka. Ställ sedan klockan enligt ovanstående beskriv-
ning.
Klockan kan endast ändras när ingen automatisk
funktion (Tillagningstid eller Sluttid ) är
inställd.
1. Tryckknapp för val av funktion
2. Knapp för sänkning “
3. Knapp för höjning “
4. Display
5. Kontrollampa ”Tillagningstid”
6. Kontrollampa ”Tillagningstidens slut/stopptid"
7. Kontrollampa ”Tidur”
8. Kontrollampa ”Aktuellt klockslag”
4
5
1
23
6
7
8
9
Funktionen “Tillagningstid”
Med denna funktion kan du programmera en tillag-
ningstid så att ugnen stängs av automatiskt när tillag-
ningen är klar. Placera maten i ugnen, välj en tillag-
ningsfunktion med ugnens funktionsväljare och ställ in
tillagningstemperaturen. Tryck på knappen
flera
gånger för att välja funktionen “Tillagningstid”. Motsva-
rande kontrollampa börjar då att blinka. Gör sedan
på följande sätt:
För att ställa in tillagningstiden:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ”.
2. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder varpå
kontrollampan för “Tillagningstid”
tänds och
displayen återgår till att visa tiden på dagen.
3. När tillagningen är klar stängs ugnen av automatiskt.
Du hör då en ljudsignal och samtidigt börjar
kontrollampan att blinka. Vrid funktionsväljaren och
termostaten till respektive nolläge.
För att stänga av ljudsignalen trycker du på vilken
knapp som helst. Obs! När du utför denna åtgärd
kommer ugnen att aktiveras igen. Det är därför viktigt
att du vrider funktionsväljaren och termostaten till
nolläget.
För att avbryta den inställda tillagningstiden:
1. Tryck på knappen
flera gånger för att välja
funktionen “Tillagningstid”. Motsvarande kontrollampa
börjar då att blinka och på displayen visas den
återstående tillagningstiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar “0:00”.
Efter 5 sekunder släcks lampan och displayen återgår
till att visa tiden på dagen.
Funktionen “Sluttid”
Med denna funktion kan du ställa in en tid då ugnen skall
stängas av automatiskt. Placera maten i ugnen, välj en
tillagningsfunktion med ugnens funktionsväljare och ställ in
tillagningstemperaturen. Tryck på knappen
flera gånger
för att välja “Sluttid”-funktionen. Motsvarande kontrollampa
börjar då att blinka. Gör sedan på följande sätt:
För att ställa in sluttiden:
1. Tryck på knappen “
” eller “ ”.
2. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder varpå
10
kontrollampan för “Sluttid” tänds och displayen
återgår till att visa tiden på dagen.
3. När tillagningen är klar stängs ugnen av automatiskt.
Du hör då en ljudsignal och samtidigt börjar
kontrollampan att blinka. Vrid funktionsväljaren och
termostaten till respektive nolläge.
För att stänga av ljudsignalen trycker du på vilken
knapp som helst. Obs! När du utför denna åtgärd
kommer ugnen att aktiveras igen. Det är därför viktigt
att du vrider funktionsväljaren och termostaten till
nolläget.
För att avbryta den inställda sluttiden:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja
“Sluttid”-funktionen. Motsvarande kontrollampa
börjar då att blinka och på displayen visas den
programmerade sluttiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar tiden på
dagen. Du hör då en ljudsignal och kontrollampan
släcks.
“Tillagningstid” och “Sluttid”
i kombination
Med funktionerna för “Tillagningstid” och “Sluttid” kan du
programmera en fördröjd tillagning så att ugnen automatiskt
sätts på och stängs av vid ett senare tillfälle.
1. Ställ in en tillagningstid med funktionen “Tillagningstid”
enligt tidigare beskrivning. Tryck sedan på
knappen varpå displayen visar den
programmerade inställningen.
2. Ställ in en sluttid med funktionen “Sluttid” enligt
tidigare beskrivning.
Motsvarande kontrollampor tänds och displayen visar
tiden på dagen. Ugnen kommer nu sättas på och
stängas av automatiskt enligt dina programmerade
inställningar.
Funktionen “Äggklocka”
Äggklockan avger en ljudsignal när den inställda tiden
löper ut, men UGNEN ÄR FORTFARANDE PÅ om
den används.
För att ställa äggklockan:
1. Tryck på knappen
flera gånger för att välja
funktionen “Äggklocka”. Motsvarande kontrollampa
11
börjar då att blinka.
2. Tryck sedan på knappen “ ” eller “ ” (max. tid: 2
timmar och 30 minuter).
3. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder varpå
äggklockans kontrollampa
tänds.
4. När den inställda tiden löper ut hör du en ljudsignal
och kontrollampan börjar att blinka. För att stänga av
ljudsignalen trycker du på vilken knapp som helst.
För att avbryta den inställda äggklockan:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja
funktionen “Äggklocka”. Motsvarande kontrollampa
börjar då att blinka och på displayen visas den
återstående tiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar “0:00”.
Efter 5 sekunder släcks lampan och displayen återgår
till att visa tiden på dagen.
12
Råd och tips om ugnens användning
Ha alltid ugnsluckan stängd när ugnen
används för matlagning.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system som skapar
en naturlig luftcirkulation och en konstant återcirkulation
av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka maten och
hålla rätterna mjuka inuti och knapriga utanpå. Dessutom
reduceras tillagningstiden och energiförbrukningen till
ett minimum. Under tillagningen kan ånga bildas som
strömmar ut när ugnsluckan öppnas. Detta är helt
normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när
du öppnar ugnsluckan under tillagning,
eller när maten är klar, så att du inte står
i vägen för den ånga eller värme som
kan strömma ut när luckan öppnas.
När mat värms upp bildas ånga, ungefär på
samma sättsom när du kokar vatten.
Ugnsventilerna släpper ut endel av ångan.
Du bör ändå alltid hålla dig på avståndfrån
ugnen när du öppnar luckan för att släppa
utöverflödig ånga och värme.Om ångan
kommer i kontakt med kalla ytor utanför
ugnen,till exempel en list, kommer den att
kondenseras ochvattendroppar uppstår. Detta
är helt normalt, och det utgöringet fel.Du
undviker missfärgning genom att regelbundet
torkabort kondens och spill från alla ytor.
Konventionell matlagning
Vrid ugnens funktionsvred till symbol ( ) och ställ
termostatvredet till önskad temperatur. Välj en högre
eller
lägre fals i ugnen beroende på om tillagningen
kräver mest övervärme eller undervärme. Vrid alternativt
ugnens funktionsvred till
(endast bottenelementet).
Tillagning med äkta varmluft
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur. Fläkten, som sitter
baktill i ugnsutrymmet, cirkulerar den uppvärmda luften
i ugnen.
13
Tillagning med fläkt
Bild. 4
4
3
2
1
Om du tänker laga mer än en rätt samtidigt i varmluftsugnen
ska du placera plåtarna på den första och den tredje
falsen nedifrån (se bild . 4).
Om du bara tillagar en rätt bör du använda de nedre
nivåerna eftersom det ger bästa resultat.
Tillagning med varmluft
Vrid ugnsvredet till symbol ( ) och ställ in önskad
temperatur med termostatvredet.
Tillagning sker med hjälp av uppvärmd luft som blåses
runt insidan av ugnen tack vara en fläkt som sitter i
själva ugnens bakvägg. Värmen når sålunda alla delar
av ugnen jämnt och snabbt, och det betyder att du
samtidigt kan tillaga olika typer av mat på två nivåer (se
bild 4). Den varma luften tar snabbt bort fuktigheten och
hindrar de olika aromerna och smakerna från att överföras
från en maträtt till en annan.
För att uppnå bästa resultaten, använd de nedersta
ugnsfalsarna.
Varmluftsgrillning
Vrid funktionsvredet till motsvarande symbol ( ) och
vrid termostatvredet till önskad temperatur.
För denna tillagningsfunktion är maximal
temperatur 200°C.
Grillning
Vrid funktionsvredet till önskad symbol ( eller )
och vrid termostatvredet till önskad temperatur. Med läge
blir uppvärmningen av maten jämnt fördelad.
Vid grillning av kött eller fisk, stänk några droppar olja
över bitarna och placera dem direkt på ugnsgallret. Rätt
nivå i ugnen beror på kött- eller fiskbitarnas storlek. Kom
ihåg att placera ugnspannan i den nedre falsen och med
lite vatten i. Detta för att motverka rökbildning och obehaglig
lukt.
Pizza
Vrid reglaget till symbolen ( ) och reglera termostaten
till önskad temperatur. Pizzabakningsfunktionen är en
kombination av det nedre värmeelementet, grillen och
fläkten. Denna funktion är speciellt lämpad för att baka
pizza och focaccia. För att få bästa resultat
rekommenderar vi att du placerar ugnsgallret på första
eller andra skenan från botten, beroende på hur tjock den
rätt är som skall tillagas.
Några tips
Baka kakor
Kakor kräver en måttlig temperatur (normalt mellan 150
°C och 200 °C). Dessutom måste ugnen förvärmas i
cirka 10 minuter.
Ugnsluckan bör inte öppnas förrän åtminstone tre
fjärdedelar av den inställda tillagningstiden har gått.
Normal mördeg bör tillagas i en form under två tredjedelar
av den totala tiden och sedan garneras efter behov
innan tillagningen avslutas.
Den återstående tillagningstiden beror naturligtvis på
hur du garnerar (sylt, frukt, etc). Se till att degen eller
kakmixen har rätt konsistens eftersom en alltför fuktig
mix förlänger tillagningstiden i onödan. Rådegen eller
mixen skall därför vara ganska svår att lossa från
skeden eller spateln.
Om tre plåtar skall fyllas med kakor och mördegstårtor
samtidigt är det lämpligt att sätta in en extra plåt mellan
de två undre plåtarna (se bild 4).
Tillagning av kött och fisk
Kött som tillagas i ugnen bör väga minst ett kilo för att
inte torka ut för mycket un-der tillagningen. Mycket
magert rött kött som skall lättstekas, dvs. välstekt på
utsidan men mycket saftig (blodig) inuti, kräver en hög
tillagningstemperatur (200 °C - 250 °C).
Vitt kött, fågel och fisk kräver däremot en låg
tillagningstemperatur (150 °C - 175 °C).
Såsingredienserna skall placeras meddetsamma på
plåten endast om tillagningstiden är kort.
Vid längre tillagningstider bör ingredienserna tillsättas
under den sista halvtimmen. Ett enkelt sätt att kontrollera
14
om köttet är färdigt är att trycka på köttet med en sked.
Om köttet inte ger efter under detta tryck är köttet färdigt
att vändas. För rostbiff och köttskivor, som inuti skall
ha en rödaktig färg, måste tillagningstiden vara kort.
Köttet kan tillagas på en bakplåt eller direkt på gallret
då måste givetvis en långpanna placeras undertill för
att samla upp saften.
Om du tillagar mycket fet mat, placera köttet direkt på
gallret och gallret ovanför långpannan för att inte smutsa
ned ugnen.
När köttet är klart, låt det ligga i åtminstone 15 minuter
innan du skär upp det så att inte köttsaften sipprar ut.
För att undvika att det bildas för mycket rök i ugnen
under rostning är det lämpligt att hälla lite vatten i
långpannan och — för att förebygga ångbildning —
tillsätta lite mer under tillagningen om vattnet torkar upp
för mycket.
Före servering kan de olika rätterna hållas varma i
ugnen med den lägsta temperaturen inställd.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt på
ugnsbotten och täck inte ugnsbotten med
aluminiumfolie under matlagningen eftersom
detta kan skada ugnens emaljytor och maten
du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens hyllplan.
Obs! - Var försiktig när du sätter in och drar
utgallret och långpannan så att
inteugnsutrymmets emaljerade yta skadas.
Tillagningstider
Tillagningstiden varierar beroende på typen av mat,
dess konsistens och dess volym. Vi rekommenderar
att du är särskilt uppmärksam under dina första matlag-
ningsexperiment med ugnen eftersom du här får värde-
full erfarenhet av vilka resultat ugnen ger vid olika
inställningar och maträtter.
Denna erfarenhet kan du sedan också använda för att
justera de värden och inställningar som rekommende-
ras i tabellerna.
15
Tillagningstabeller
KAKOR
Vispad deg 2 170 2 (1 och 3)* 160 45 ~ 60 I kakform
Mördeg 2 170 2 (1 och 3)* 160 20 ~ 30 I kakform
Ostkaka på kärnmjölk 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äppelkaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I kakform
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Mördegsform med sylt
2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I brödform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40 I kakform
Julkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Russinkaka 1 170 1 160 50 ~ 60 I brödform
Småkakor 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 bakplåt
Kex/skorpor 2 160 2 (1 och 3)* 150 20 ~ 30 På bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 På bakplåt
Bullar 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 bakplåt
Petit-chou 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 På bakplåt
BRÖD OCH PIZZA
1000 Vitt bröd 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 stycken
500 Rågbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I brödform
500 Småfranska 2 200 2 (1 och 3)* 175 20 ~ 35 6-8 stycken
250 Pizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 bakplåt
SUFFLÉER
Pastasufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 50 I form
Grönsakssufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I form
Quiche 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I form
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Varmluft
ANMÄRKNING
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
Nivå
Temp. °C
Traditionell matlagning och Tillagning med äkta varmluft
(*) Om du behöver tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du placerar rätterna på de nivåer som
anges inom parentes.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
4
3
2
1
4
3
2
1
16
KÖTT
1000 Nötkött 2 190 2 175 50 ~ 70 galler
1200 Griskött 2 180 2 175 100 ~ 130 galler
1000 Kalvkött 2 190 2 175 90 ~ 120 galler
1500 Engelsk rostbiff
1500 lättstekt 2 210 2 200 50 ~ 60 galler
1500 medium 2 210 2 200 60 ~ 70 galler
1500 välstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 galler
2000 Grisbog 2 180 2 170 120 ~ 150 Med svål
1200 Grislägg 2 180 2 160 100 ~ 120 2 delar
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1200 Kanin 2 190 2 175 60 ~ 80 Skuren i bitar
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 Skuren i bitar
800 Fasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 160 40 ~ 60 I brödform
FISK
1200 Forell/havsruda 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Tonfisk/lax 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Varmluft
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
Nivå
Temp. °C
Traditionell matlagning och Tillagning med äkta varmluft
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
ANMÄRKNING
4
3
2
1
4
3
2
1
Varmluftsgrillning
För denna tillagningsfunktion är maximal temperatur 200°C.
Varmluftsgrillning
1000 Kycklinghalvor 3 200 25~30
- Kycklinglår 3 200 15~20
- Grönsaksgatäng 3 200 20~25
- Makrill 3 200 15~20
800 Fisk, skivor 3 200 12~15
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
4
3
2
1
17
Köttskivor 4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Biffstek 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Korv 8 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kyckling (bröst) 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburgare 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Fisk (filéer) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Smörgåsar 4-6 3 250 5 ~ 7
Rostad bröd 4-6 3 250 2~4 2 ~ 3
Grillning
Över-
sida
°C
Temp.
Delar Vikt
Mängd
Tillagningstid
(minuter)
Under-
sida
Grillning
TYP AV MAT
Nivå
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka denna
temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
4
3
2
1
Pizza
700 Pizza, stor 1 200 15~25
500 Pizza, liten 1 200 10~20
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
4
3
2
1
Pizza
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka
denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
18
Stäng alltid av ugnen och låt den kallna innan
du utför någon form av rengöring. Använd
aldrig ånga eller ånggenererande maskiner
för att rengöra ugnen.
Viktigt! Innan du rengör ugnen eller utför
annat underhåll på den, var noga med att
koppla loss den från eluttaget.
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat. Rengör ugnens
emaljytor med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.
Använd inga produkter med slipeffekt, såsom stålull, syror,
etc, eftersom dessa skadar ugnens ytor. Skölj delar av
rostfritt stål med vatten efter användning och torka dem med
en mjuk trasa eller sämskskinn.
För envisa fläckar kan du använda ett vanligt rengöringsmedel
utan slipeffekt eller någon produkt som är speciellt avsedd för
rostfritt stål. Ett annat alternativ är att applicera en droppe het
ättika. Använd bara hett vatten för att rengöra ugnsluckan om
den är försedd med en skyddande glasskiva. Var noga med
att inte använda grova trasor eller produkter som innehåller
slipmedel.
Heta fruktsafter (från t.ex. citroner, stuvade katrinplommon
och liknande) lämnar fläckar på ugnens emaljytor som är
svåra att få bort. Vid rengöringen kan emaljens ytglans
försämras, men ugnens funktion påverkas inte.
Rengör ugnen noggrant efter användning. Då är det enklare
att få bort matrester- och andra partiklar så att dessa inte
bränner fast nästa gång du använder ugnen.
Rengöring och underhåll
Barnlås
Gör på följande sätt för att montera barnlåset:
1. Öppna ugnsluckan.
2. För in lucklåsets övre böj (A) i spåret precis
nedanför ugnens kontrollpanel på höger sida (B), se
figur.
3. Skruva fast låset med en stjärnskruvmejsel.
För att öppna ugnsluckan med barnlåset monterat, dra
låshandtaget uppåt såsom visas i figuren (C).
Obs: Barnlåsets handtag måste hållas horisontellt
medan det monteras för att låset skall fungera
korrekt.
A
B
C
19
Bild.5
Bild. 6
Bild.7
)
Ta bort ugnsluckan
Var försiktig så att du inte skadar
luckglaset. Små sprickor i kanterna kan
leda till att hela rutan spricker efter några
uppvärmningar.
Före rengöring av ugnsluckan, rekommenderar
vi att den tas bort från ugnen. Gör så här:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Se ugnsluckans gångjärn (bild. 5).
3. Lås upp och vrid de små spakarna på de två
gångjärnen (bild. 6).
4. Ta tag i luckans vänstra och högra sida och för den
sakta inåt i riktning mot ugnen, tills luckan är halvt
stängd.
5. Lyft försiktigt av ugnsluckan från sitt fäste (bild.7).
6. Placera den på ett stabilt underlag.
Ugnsluckans glas får endast rengöras med varmt vatten
och en mjuk trasa. Efter rengöring, sätt tillbaka
ugnsluckan genom att följa anvisningarna ovan, i omvänd
ordningsföljd.
Rengör INTE ugnsluckan medan
glasrutorna är varma. Om denna
försiktighetsåtgärd inte följs kan
glasrutorna gå sönder. Om glasrutorna
skadas i kanterna eller får djupa repor
försämras deras hållbarhet och de måste
då bytas ut för att undvika risken för
splittring. Kontakta vår lokala
serviceavdelning för rådgivning.
Ugnsmodeller i rostfritt stål eller aluminium:
Vi rekommenderar att endast en våt svamp används för
rengöringen av ugnsluckan. Torka sedan ugnsluckan
torr med en mjuk trasa.
Använd aldrig stålull, syror eller frätande produkter för
rengöringen. De kan skada ugnens ytor. Följ samma
regler när du rengör ugnens kontrollpanel.
20
Bild.8
Byte av ugnslampan
Se till att strömmen är av innan
ugnsbelysningen åtgärdas.
Ugnsbelysningens glödlampa ska uppfylla följande
specifikationer:
a) Motstånd mot temperaturer upp till 300°C;
b) Spänning: 230 V ~ 50 Hz;
c) Effekt: 15 W/25 W;
d) Typ: E14.
För att byta glödlampa, gör så här (bild. 8):
1. Tryck in och vrid glaskåpan moturs.
2. Ta bort glödlampan.
3. Byt den mot en ny glödlampa.
4. Sätt tillbaka glaskåpan.
5. Slå på strömmen.
Stekeplater og ovnsstige
Ugnsstegarna kan tas bort på båda sidorna för att förenkla
rengöringen av sidoväggarna.
Demontering av ugnsstegarna
Dra först ut stegarna framtill från ugnens sidor och haka
sedan av dem baktill (Bild. 8, Bild. 9).
Montering av ugnsstegarna
För att montera ugnsstegarna, haka först fast dem baktill och
positionera dem sedan framtill och tryck in dem på plats
(Bild. 10). Rengör stegarna genom att blötlägga dem i varm
tvållösning. Ta bort envisa fläckar med en svamp som
genomdränkts med tvållösning. Skölj noga och torka torrt
med en mjuk trasa.
Bild. 9
Bild. 10
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

ROSENLEW RK3410X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för