12
Tillagning med fläkt
Fig. 3
Grillning
När du grillar kött eller fisk, sprid lite olja
på maten och placera alltid maten på
ugnsgallret. Nivån i ugnen beror på matens
tjocklek.
Placera alltid långpannan, med lite vatten
i, på den lägsta nivån för att undvika
rökbildning och obehagliga lukter.
Några tips
Baka kakor
Kakor kräver en måttlig temperatur (normalt
mellan 150 och 200 °C). Dessutom måste
ugnen förvärmas i cirka 10 minuter.
Ugnsluckan bör inte öppnas förrän
åtminstone tre fjärdedelar av den inställda
tillagningstiden har gått.
Normal mördeg bör tillagas i en form under
två tredjedelar av den totala tiden och sedan
garneras efter behov innan tillagningen
avslutas.
Den återstående tillagningstiden beror
naturligtvis på hur du garnerar (sylt, frukt,
etc). Se till att degen eller kakmixen har
rätt konsistens eftersom en alltför fuktig mix
förlänger tillagningstiden i onödan. Rådegen
eller mixen skall därför vara ganska svår
att lossa från skeden eller spateln.
Om tre plåtar skall fyllas med kakor och
mördegstårtor samtidigt är det lämpligt att
sätta in en extra plåt mellan de två undre
plåtarna (se fig. 3).
Tillagning av kött och fisk
Kött som tillagas i ugnen bör väga minst
ett kilo för att inte torka ut för mycket un-der
tillagningen. Mycket magert rött kött som
skall lättstekas, dvs. välstekt på utsidan
men mycket saftig (blodig) inuti, kräver en
hög tillagningstemperatur (200 - 220 °C).
Vitt kött, fågel och fisk kräver däremot en
låg tillagningstemperatur (150 - 175 °C).
Såsingredienserna skall placeras meddet-
samma på plåten endast om tillagningsti-
den är kort.
Vid längre tillagningstider bör ingredienserna
tillsättas under den sista halvtimmen. Ett
enkelt sätt att kontrollera om köttet är färdigt
är att trycka på köttet med en sked. Om
köttet inte ger efter under detta tryck är
köttet färdigt att vändas. För rostbiff och
köttskivor, som inuti skall ha en rödaktig
färg, måste tillagningstiden vara kort.
Köttet kan tillagas på en bakplåt eller direkt
på gallret då måste givetvis en långpanna
placeras undertill för att samla upp saften.
Om du tillagar mycket fet mat, placera
köttet direkt på gallret och gallret ovanför
långpannan för att inte smutsa ned ugnen.
När köttet är klart, låt det ligga i åtminstone
15 minuter innan du skär upp det så att inte
köttsaften sipprar ut.
För att undvika att det bildas för mycket
rök i ugnen under rostning är det lämpligt
att hälla lite vatten i långpannan och — för
att förebygga ångbildning — tillsätta lite mer
under tillagningen om vattnet torkar upp för
mycket.
Före servering kan de olika rätterna hållas
varma i ugnen med den lägsta temperaturen
inställd.