97Mikrovågor tillagning råd
Tillagningstekniker
Ordning Placera de tjockaste delarna av maten mot fatets yttre kant. exempelvis kycklinglår.
Skydd Använd ventilerad mikrovågsfilm eller passande lock.
Stick hål på Mat med skal, skinn eller membran måste genomborras på flera platser innan
tillagning eller återuppvärmning, eftersom ånga byggs upp som kan leda till att
maten exploderar. exempelvis potatis, fisk, kyckling, korv.
Viktigt:
Ägg ska inte värmas upp med mikrovågsenergi eftersom de kan explodera,
även efter tillagningen är över, exempelvis pocherade, hårdkokta.
Rör om, vänd För jämn tillagning är det viktigt att röra om, vända och ordna om maten under
och ordna om tillagning. Rör alltid om och ordna om utifrån och in mot mitten.
Låt stå Hålltid är nödvändigt efter kokning för att göra det möjligt för värmen att sprida sig
jämnt genom maten.
Skydd En del områden i maten som tinas upp kan bli varma. Varma områden kan skyddas
med små bitar folie, som reflekterar mikrovågor, exempelvis ben och vingar på en
kyckling.
Redskap som tål mikrovågsugn
Säkerhetsko- När till Mikrovågstillagningsgods
mmentarer gäller
Aluminiumfolie / ✔ / ✘ Små bitar aluminiumfolie kan användas för att skydda maten mot
foliebehållare överhettning. Håll folien minst 2 cm från ugnsväggarma eftersom
ljusbågar kan uppstå. Foliebehållare rekommenderas inte om de
inte är specificerade av tillverkaren, följ anvisningarna noggrant.
Browningfat ✔ Följ alltid tillverkarens anvisningar. Överskrid inte angivna
uppvärmningstider. Var mycket försiktig eftersom dessa fat blir
mycket heta.
Porslin och ✔ / ✘ Porslin, lergods, glaserat lergods och ben är vanligtvis lämpligt, med
keramik lämpligt, med undantag för de med metalliska dekoration.
Glasgods, ✔ Försiktighet ska iakttagas vid användning av fint glasgods, eftersom
exempelvis Pyrex ® det kan bräckas eller spricka om det värms upp plötsligt.
Metall ✘ Vi rekommenderar inte användning av tillagningsgods i metall,
eftersom det bildar ljusbågar som kan leda till brand.
Plast / polystyren, ✔ Försiktighet måste iakttagas eftersom en del behållare förvrids,
exempelvis smälter eller missfärgas vid höga temperaturer.
matbehållare
Fästfolie ✔ Får inte beröra maten och måste genomborras för att låta ånga
komma ut.
Frys- / stekpåsar ✔ Måste genomborras för att låta ånga komma ut. Kontrollera att
påsarna är lämpliga för mikrovåg. Använd inte plast- eller metallband
eftersom de kan smälta eller fatta eld på grund av ljusbågsbildning.
Papper - plåtkoppar ✔ Använd endast för uppvärmning eller för att absorbera fukt. Försik-
och kökspapper tighet måste iakttagas eftersom överhettning kan orsaka brand.
Halm- och ✔ Var alltid uppmärksam på ugnen när du använder dessa
träbehållare material, eftersom överhettning kan orsaka brand.
Returpapper ✘ Kan innehålla extrakt av färg vilket kan orsaka ljusbågsbildning och
och tidningar leda till brand.