TIPS FÖR TILLAGNING AV MAT
När du lagar mat i mikrovågsugnen gäller följande grundregler:
Tillagningstid
Mindre mängder mat tillagas snabbare än större mängder. Om
mängden mat dubblas måste tillagningstiden ökas motsvarande,
till dubbelt så lång tid.
Mindre bitar kött, små fiskar och hackade grönsaker tillagas
mycket snabbare än större bitar. Av samma anledning
rekommenderar vi att du skär köttet i bitar som inte är större än 2
x 2 cm om du t.ex. ska göra gulasch, stuvning eller liknande.
Matens fasthet påverkar också tillagningstiden. Ju fastare maten
är desto längre tid tar det att tillaga den.
• Hela stekar har längre tillagningstid än stuvningar.
• En stek tar längre tid än en rätt med köttfärs.
Ju kallare maten är, desto längre blir tillagningstiden. Mat som är
rumstempererad tillagas därför snabbare än mat från kylen eller
frysen.
Vid tillagning av grönsaker beror tillagningstiden på hur fräscha
grönsakerna är. Kontrollera därför hur grönsakerna verkar och
lägg till eller dra ifrån tid.
En kortare tillagningstid i mikrovågsugnen innebär att maten inte
tillagas för länge.
• Om det behövs kan du tillsätta lite vatten.
• När du lagar fisk och grönsaker behöver du bara använda
mycket lite vatten.
Mikrovågseffekt
Effektinställningen beror på vilken sorts mat som ska lagas.
I de flesta fall lagas maten på full effekt.
• Full effekt används bland annat då man återuppvärmer mat
snabbt, kokar vatten eller liknande.
• Låg effekt används huvudsakligen för att tina mat och tillaga
rätter som innehåller ost, mjölk och ägg. (Hela ägg med skal
kan inte kokas i mikrovågsugnen eftersom de riskerar att
explodera). Dessutom används låg effekt när sista handen
läggs vid tillagningen eller för att en rätt ska få behålla en
särskild arom.
Allmän information om matlagning
• Om hela måltiden ska tillagas i mikrovågsugnen,
rekommenderar vi att du börjar med de mest kompakta
livsmedlen, såsom potatis. Täck över dem när de är klara
och tillaga resten av måltiden.
• De flesta typer av mat bör vara övertäckta. Ett tättslutande
lock gör att ånga och fukt stannar kvar, vilket förkortar
tillagningstiden. Det gäller särskilt vid tillagning av
grönsaker, fiskrätter och grytor. Täcks maten så fördelas
dessutom värmen bättre och tillagningen går snabbare och
resultatet blir bättre.
• För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att maten
placeras korrekt eftersom mikrovågorna är starkast mitt i
ugnen. Om du t.ex. bakar potatis bör potatisarna placeras
längs med glastallrikens kant så att de tillagas jämnt.
• För att laga kompakta rätter som kött och kyckling jämnt är
det viktigt att vända på köttet några gånger.
• Det går att baka i mikrovågsugnen, men inte recept som
innehåller jäst.
• När du tillagar mat med ett tjockt skal, t.ex. potatis, äpplen,
hela squasher eller kastanjer, bör du nagga skalet för att
förhindra att maten exploderar under tillagningen.
• När du lagar mat i en ”vanlig” ugn, försöker du normalt att
öppna ugnsluckan så litet som möjligt. Det behövs inte med
mikrovågsugnen: ingen energi eller särskilt mycket värme
försvinner. Det går alltså att öppna mikrovågsugnens dörr
och kontrollera maten hur många gånger som helst.
Viktiga säkerhetsföreskrifter vid tillagning av mat!
• Om du använder mikrovågsugnen för att värma barnmat
eller vätska i en nappflaska måste du alltid röra om
maten/vätskan och kontrollera temperaturen noggrant innan
du matar barnet. På så sätt fördelas värmen jämnt och du
undviker skållningsskador.
Locket och/eller nappen måste alltid tas av flaskan när den
placeras i mikrovågsugnen.
•Viss mat kan skära sig och ryka om den värms för länge.
Om det händer ska du låta dörren vara stängd och stänga
av mikrovågsugnen helt och hållet.
• En del mat med lågt vatteninnehåll, t.ex. choklad i rutor och
bakverk med söt fyllning ska värmas försiktigt så att de,
eller förpackningen, inte förstörs.
ANVÄNDA KÄRL VID TILLAGNING AV MAT
Innan du börjar tillaga mat i kärl bör du se till att de kärl du vill
använda är tillverkade av lämpligt material, eftersom viss sorts
plast kan bli mjuk och deformerad, en del typer av keramik kan
gå sönder (särskilt vid tillagning av små mängder mat).
Så här gör du för att testa om ett kärl är lämpligt att använda i
mikrovågsugnen:
•Placera kärlet i mikrovågsugnen.
• Placera samtidigt ett halvfullt glas vatten i kärlet.
•Starta mikrovågsugnen och kör den i 15-30 sekunder på full
effekt.
•Om kärlet blir väldigt varmt att vidröra ska du inte använda
det i mikrovågsugnen.
När du tillagar mat i mikrovågsugnen ska du helst använda
följande redskap och material:
• Glas och glasskålar
• Stengods (glaserat och oglaserat). Maten håller sig varm
längre i glaserat stengods än i något annat kärl.
• Plastic containers These can be used for many heating
purposes, but are not suitable for roasting.
Observera! Det går INTE att använda plastkärl
tillverkade av melamin, polyetylen och fenol.
• Porslin Allt porslin kan användas i mikrovågsugnar, dock
helst brandsäkert porslin.
• Brandsäkra täckta kärl Glaskärl med lock som sluter så
tätt att ingen ånga kommer ut är perfekta för grönsaker och
frukt som du inte lägger till något vatten till (tillagningstiden
får dock inte överskrida 5 minuter).
• Stekkärl Du måste vara mycket försiktig när du använder
den här typen av kärl. Värm inte stekkärlet mer än 5 minuter
på glastallriken. Lämplig isolering, såsom en värmetestad
platta bör läggas mellan stekkärlet och glastallriken för att
undvika att glastallriken överhettas.
• Plastfolie kan användas, särskilt med soppor, såser,
stuvningar eller till mat som tinas. Plastfolie kan också
användas för att förhindra att fett etc. stänker ned
mikrovågsugnens insida.
• Hushållspapper är idealiskt eftersom det absorberar vätska
och fett. Till exempel kan man lägga bacon i lager med
hushållspapper mellan varje lager. Baconet blir då helt
knaperstekt eftersom det inte tillagas i sitt eget fett.
Hembakat bröd kan tas direkt från frysen, packas in i
hushållspapper och värmas i mikrovågsugnen.
5
653082_IM 31/05/05 12:55 Side 5