blandarverktygen och några av deras användningsområden
K-spaden
O
Används för att göra tyngre mjuka kakor, småkakor, pajdeg, glasyrer,
fyllningar, petit-choux och potatismos.
vispen
O
Används för att vispa ägg, grädde, pannkakssmet, lätta sockerkakor,
maränger, ostkakor, mousse och suffléer. Använd inte vispen till tung
kaksmet, t.ex. för att röra matfett med socker - vispen kan skadas.
degkrok
O
Används för att knåda jäsdegar.
hur man använder blandaren
1 Vrid spärrspaken för huvudet medurs och lyft upp blandarhuvudet tills det
låser fast.
Kontrollera att underlaget för skålen är korrekt monterat med
symbolen
överst.
Sätta in ett verktyg.
2 Tryck uppåt tills det tar emot vrid sedan.
3
Sätt skålen på basen. Tryck ner den och vrid medurs
4 Lyft mixerhuvudet något och vrid sedan spaken moturs och sänk ned
mixerhuvudet tills det låser fast.
5 Koppla på maskinen genom att ställa hastighetsreglaget i önskat läge.
O
Vrid till momentanläge för korta arbetsmoment.
6 Stäng av apparaten och dra ut stickkontakten efter användningen.
Ta bort ett verktyg
7
Vrid och ta loss.
tips
O
Stäng då och då av maskinen och skrapa ur skålen med spateln.
O
Ägg bör hålla rumstemperatur när de skall vispas.
O
Innan du vispar äggvitor måste du se till att det inte finns rester av fett eller
äggula på vispen eller i skålen.
O
Ingredienser till pajdeg skall vara kalla om inget annan anges i
receptet.
vid brödbak
viktigt
O
Överskrid aldrig maxkapaciteterna nedan - då överbelastas maskinen.
O
Om du hör att maskinen arbetar ansträngt måste du stänga av den, ta upp
halva degen och knåda varje hälft för sig.
O
Degen blandas bäst om du häller i de flytande ingredienserna först.
* Äggstorlek = medelstora (vikt
53–63 g).
hastigheter
K-spaden
O
röra fett och socker börja på min och öka gradvis till ‘max’.
O
vispa ner ägg i fettblandning 4-’max’
O
röra ner mjöl, torkad frukt o.dyl. min till 1.
O
allt-i-ett-kaka börja på min. och öka gradvis till max.
O
röra ihop fett och mjöl min till 2.
vispen
O
Öka gradvis till ‘max’.
degkroken
O
Börja på ‘min’ och öka gradvis till 1.
P
44
blandaren
Maximala kapaciteter CHEF MAJOR
Mördeg Mjölvikt 680 g 910 g
Bröddeg (fast, jästdeg) Mjölvikt 1,36 kg 1,5 kg
Totalvikt 2,18 kg 2,4 kg
Mjuk jästdeg (med smör Mjölvikt 1,3 kg 2,6 kg
och ägg) Totalvikt 2,5 kg 5 kg
Smet för fruktkaka (tillagning Totalvikt 2,72 kg 4,55 kg
där fett och socker rörs (mix med (mix med
samman) 9 ägg) 15 ägg)
Äggvitor Antal 12 16
Vikt (455 g) (605 g)