Whirlpool AKR 027/IX/01 Program Chart

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Program Chart
AKR 027 PRODUKTBLAD
SE
5019 319 66044 1102219
VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR
Lägg aldrig i våt mat i fritösen.
Kontrollera att det inte finns något vatten på
oljebehållaren eller skyddslocket innan du börjar
använda fritösen.
Fryst mat är ofta täckt med ett lager is som bör torkas
bort före friteringen. Sänk långsamt ned korgen så att
oljan inte kokar över.
Ha aldrig vatten i närheten av fritösen under
användningen - risk för olje-/vattenstänk.
Om oljan fattar eld, kväv omedelbart flammorna med
hjälp av fritösens skyddslock och en torr handduk
(använd inte våta trasor).
ANVÄNDA FRITÖSEN FÖRSTA GÅNGEN
Ta bort den skyddande plastfilmen som finns på vissa
delar av apparaten.
Avlägsna noggrant eventuella limrester. Använd inte
slipande rengöringsmedel som kan repa fritösens yta.
Lyft bort korgen, fäll upp värmeelementet och lyft bort
oljebehållaren.
Diska och torka behållaren och korgen noggrant
(resultatet blir bäst i diskmaskinen).
Sätt tillbaka korgen, behållaren och värmeelementet.
Fyll behållaren med 3 liter vatten.
Vrid kontrollratten till läge PÅ och termostatens
kontrollratt till 150°C.
Låt fritösen vara på tills vattnet börjar koka och vrid
sedan båda rattarna till läge AV.
Låt fritösen svalna.
Töm behållaren och torka både behållaren och
värmeelementet omsorgsfullt.
Nu är fritösen redo att användas.
FYLLA PÅ OLJA
Ta bort korgen.
Fyll behållaren med cirka 2 liter olja. Om fett skall
användas måste det först smältas.
Fettet måste nå upp mellan maximi- och
minimimarkeringen på behållaren.
Se till att värmeelementet är nedsänkt så långt det går.
Viktigt! Slå aldrig på värmeelementet om det inte är
nedsänkt i oljan.
KALLOMRÅDE
Under fritösens värmeelement finns ett stort, kallt
område där fasta partiklar kan avsättas.
Detta ger oljan längre hållbarhet och bättre resultat
vid friteringen, som blir jämn och utan brända fläckar.
SÄKERHETSTERMOSTAT
Apparaten har en säkerhetstermostat med manuell
återställning. Om ett fel uppstår och temperaturen blir
för hög stänger termostaten av apparaten.
Kontakta Kundservice om så sker.
ANVÄNDNING AV FRITÖSEN
Kontrollera olje- eller fettnivån: Oljan eller fettet
måste nå upp mellan minimi- och maximimarkeringen.
Se till att värmeelementet är nedsänkt så långt det går.
Vrid kontrollratten till läge PÅ. Kontrollampan tänds.
Vrid termostatens kontrollratt till önskad temperatur.
Temperaturens kontrollampa tänds.
När temperaturens kontrollampa slocknar betyder det
att oljan eller fettet har uppnått inställd temperatur
och att fritösen är redo för fritering. Kontrollampan
tänds och slocknar under friteringen.
Innan maten läggs ner i korgen måste den torkas
noggrant. Om det kommer in vatten i den heta oljan
kan olja och vatten stänka ut, vilket är mycket farligt.
Fyll korgen med maten som skall friteras och sänk
långsamt ned korgen i oljan.
Varning! Om maten är för våt leder det till en våldsam
och farlig rökutveckling.
När maten är klar, lyft upp korgen, placera den på
stödet och låt all överflödig olja droppa av.
Torka bort all överflödig olja.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDEN NÄR FAST FETT
ANVÄNDS
Vissa friteringsfetter stelnar och blir fasta när de svalnar.
Smält fast fett så här:
Gör ett hål i fettet, ända ner till värmeelementet.
Sätt på fritösen på 160°C i cirka en minut. Vrid sedan
termostatens kontrollratt till 0.
Fortsätt så tills fettet har smält helt.
7
5 8 6
1
2
3
4
1.
Korg med krok för avrinnining och fällbart
handtag
2.
Oljebehållare
3.
Fällbart, elektriskt värmeelement - 1600 W
4.
Skyddslock
5.
Kontrollratt AV/PÅ
6.
Termostatratt för inställning av oljetemperatu
r
7.
Kontrollampa som visar att fritösen är PÅ
8.
Kontrollampa som visar oljetemperaturen
Elektrisk isoleringsklass I
3sv66044.fm Page 1 Monday, July 28, 2003 10:55 AM
Varning! När du smälter fett måst du absolut se till att
värmeelementet inte blir glödhett. Det finns nämligen
risk att fettet fattar eld.
Viktigt!
- Sätt aldrig på fritösen när värmeelementet är i upplyft
läge. Om du råkar sätta på fritösen av misstag får du
aldrig sänka ner värmeelementet innan oljan eller
fettet har svalnat.
TIPS FÖR KORREKT FRITERING
- Olika matvaror kräver olika friteringstemperaturer,
vilket bör respekteras. Om temperaturen är för låg blir
den friterade maten oljig och om temperaturen är för
hög blir maten för hårt stekt på utsidan och rå på
insidan.
- Använd specialolja av god kvalitet för friteringen.
Använd inte blandfröoljor.
- Sänk inte ner korgen med maten som skall friteras i
oljan förrän oljan har uppnått korrekt temperatur
(efter att temperaturens kontrollampa har slocknat):
- Fyll inte korgen för mycket. Annars sänks
oljetemperaturen plötsligt och maten blir fet och
ojämnt stekt.
- Se gärna till att all mat som skall friteras har samma
tjocklek. Om maten är för tjock blir den inte
genomstekt, även om den kanske ser god ut.
- Stora matbitar (kyckling, hel fisk, osv) måste vändas
efter halva koktiden.
- Torka maten (t.ex. potatis) noggrant före friteringen.
- Fisk, kött, grönsaker och annan mat som innehåller
mycket vatten skall paneras med ströbröd eller mjöl.
Skaka alltid av överflödiga brödsmulor och mjöl.
- Salta inte maten i fritösen.
- Ta upp maten ur korgen efter friteringen. Annars blir
den friterade maten mjuk av fettångorna som avgivs.
- Filtrera oljan eller fettet ett par gånger efter
användningen och byt oljan eller fettet ofta.
ANVÄNDNING AV SKYDDSLOCKET
Vänta tills oljan har svalnat innan du täcker fritösen
med skyddslocket.
För att skyddslocket skall kunna sättas på plats måste
korgens handtag fällas in (Fig. A).
För att fälla upp handtaget igen, dra det utåt (Fig. B)
tills det klickar på plats (Fig. C).
Viktigt!
Om oljan fattar eld, kväv omedelbart lågorna med hjälp
av fritösens skyddslock.
Använd aldrig vatten i detta syfte, eftersom vatten
ökar flambildningen.
BYTA FRITERINGSOLJA
Kontrollera regelbundet oljenivån. Låt aldrig oljan
sjunka under miniminivån.
Byt olja regelbundet.
Om oljan avger rök eller luktar illa under tillagningen
bör all olja bytas ut.
TÖMNING AV BEHÅLLAREN
Töm behållaren när oljan har svalnat.
Gör så här för att ta bort behållaren: Fäll upp
värmeelementet och lyft behållaren i handtagen. Tänk
på att det kan droppa olja när du fäller upp
värmeelementet och torka omedelbart bort eventuella
droppar.
För att tömma oljan tar du ett stadigt grepp om
behållaren och tippar ut oljan från ena hörnet.
Om fast fett används måste värmeelementet fällas upp
innan fettet har stelnat.
Fig. A
Fig. B
Fig. C
3sv66044.fm Page 2 Monday, July 28, 2003 10:55 AM
KOKTIDSTABELL
Värdena som visas nedan är ungefärliga. Tider och
temperaturer kan även variera beroende på matens
kvalitet.
OBS
! När du skaffat dig lite erfarenhet av den elektriska
fritösen blir du snart kapabel att avgöra hur länge olika
matvaror skall friteras för bästa resultat.
RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
Stäng av fritösen och vänta tills den har svalnat innan
du rengör den.
Rengör utsidan med en trasa som fuktats med hett
vatten och tvål eller vatten och flytande
rengöringsmedel. Se till att själva behållaren inte
smutsas ner. Ta bort oljebehållaren för att underlätta
rengöringen.
Ytor i rostfritt stål kan rengöras med specialprodukter.
Använd inte stålull eller produkter som är slipande
eller frätande eller innehåller blekmedel.
Torka genast bort sura och alkaliska ämnen (vinäger,
salt, citronjuice, osv) som hamnar på fritösens ytor.
Det går att diska oljebehållaren och korgen för hand,
men det bästa är att diska dem i diskmaskinen.
Rengör värmeelementet mycket noggrant med en torr
trasa eller en trasa som fuktats i vatten. Flytta inte på
temperaturgivaren.
Var försiktig så att inget vatten tränger in i apparaten.
Rengör inte med ångrengörare, eftersom det finns risk
att fukt tränger in i fritösen och gör den farlig.
VARNING
Fritösen och närstående ytor blir mycket heta under
användningen och det finns också risk för att het olja
stänker ut.
Se till att barn vistas på säkert avstånd och se upp med
oljestänk.
SPISHÄLLENS OCH BÄNKSKIVANS STORLEK (mm)
ELEKTRISK ANSLUTNING
KOKTIDSTABELL
Mat som skall friteras
Mängd
(gram)
Temp.
(°C)
Tid
(min.)
Färsk mat
Skivad potatis 800 180
Färsk mat som panerats med ströbröd
Blomkål i bitar 400/450 160 8/10
Skivade auberginer 250/350 170 80/10
Skivad zucchini 250/300 160 9/11
Köttbullar (ungefär 7 st.) 400 160 6/8
Kotletter 220 160 7/9
Färsk mat som panerats i mjöl
Tioarmad bläckfisk 500 160 10/12
Sardiner 500 160 10/12
Bläckfisk 500 160 10/12
Kammusslor 400 160 7/9
Sjötunga 200 160 5/7
Fryst mat
Potatiskroketter 400 180 9
Skivad potatis 600 180 8
Blomkålsbitar som panerats i
mjöl
600 180 8
Auberginer som panerats i mjöl 300 180 7
Zucchini som panerats i mjöl 300 180 12
Svamp som panerats i mjöl 350 180 7
Fiskpinnar 300 180 7
Kotletter som panerats i ströbröd 300 180 12
Nätspänning
Elsladdar typ
H05VVF, eller
H05V2V2-F som tål
temperaturer upp till
90°C, eller H05RN-F
230 V ~ +
3 X 1,5 mm
2
3sv66044.fm Page 3 Monday, July 28, 2003 10:55 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3

Whirlpool AKR 027/IX/01 Program Chart

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Program Chart