IKEA SMAKSAOVPB Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

SMAKSAK
Receptbok
SE
Innehåll
Tricks och tips 3
Med reservation för ändringar.
Tricks och tips
VARNING! Se
säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Direktånga
Kakor/bakverk/bröd
Förvärm den tomma ugnen i 5 minuter.
Använd bakplåten.
Använd den andra hyllpositionen.
Använd 150 ml vatten.
Livsmedel Tempe-
ratur
(°C)
Tid
(min)
Cookies, scones, crois-
sant
150 -
180
10 -
20
Focaccia 200 -
210
10 -
20
Pizza 230 10 -
20
Franskbullar 200 20 -
25
Bröd 180 35 -
40
Livsmedel Tempe-
ratur
(°C)
Tid
(min)
Plommonkaka, äppel-
paj, kanelbullar i kak-
form
160 -
180
30 -
60
Frysta färdigrätter
Förvärm den tomma ugnen i 10 minuter.
Använd den andra hyllpositionen.
Använd 200 ml vatten.
Livsmedel Tempe-
ratur
(°C)
Tid
(min)
Pizza 200 -
210
10 -
20
Croissanter 170 -
180
15 -
25
Lasagne 180 -
200
35 -
50
Sous-vide-tillagning
Använd den andra hyllpositionen.
Använd 100 ml vatten.
Ställ in temperaturen till 110 °C.
Livsmedel Tid (min)
Franskbullar 10 - 20
Bröd 15 - 25
SVENSKA 3
Livsmedel Tid (min)
Focaccia 15 - 25
Kött 15 - 25
Makaronpudding 15 - 25
Pizza 15 - 25
Ris 15 - 25
Grönsaker 15 - 25
Stekning
Använd ugnsformar av glas.
Använd den andra hyllpositionen.
Använd 200 ml vatten.
Livsmedel Tempe-
ratur
(°C)
Tid
(min)
Engelsk rostbiff 200 50 -
60
Kyckling 210 60 -
80
Fläskstek 180 65 -
80
Bakning och stekning
Kakor
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Recept där
vispning
ingår
170 2 160 3 (2 och 4) 45 - 60 I en kak-
form
Mördeg 170 2 160 3 (2 och 4) 20 - 30 I en kak-
form
Cheeseca-
ke
170 1 165 2 80 - 100 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
Äppelka-
ka
1)
170 2 160 2 (vänster
+ höger)
80 - 100 I två kak-
formar (20
cm) på ett
galler
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 På en bak-
plåt
SVENSKA 4
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Syltpaj 170 2 165 2 (vänster
+ höger)
30 - 40 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
Sockerka-
ka
170 2 150 2 40 - 50 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
Julkaka /
Rik frukt
kaka
1)
160 2 150 2 90 - 120 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
Russinka-
ka
1)
175 1 160 2 50 - 60 I en bröd-
form
Muffins -
en nivå
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 På en bak-
plåt
Muffins -
två nivå-
er
1)
- - 140 - 150 2 och 4 25 - 35 På en bak-
plåt
Muffins -
tre nivåer
1)
- - 140 - 150 1, 3 och 5 30 - 45 På en bak-
plåt
Skorpor/
kakor - en
nivå
140 3 140 - 150 3 25 - 45 På en bak-
plåt
Skorpor/
kakor - två
nivåer
- - 140 - 150 2 och 4 35 - 40 På en bak-
plåt
Skorpor/
kakor - tre
nivåer
- - 140 - 150 1, 3 och 5 35 - 45 På en bak-
plåt
Maränger
- en nivå
120 3 120 3 80 - 100 På en bak-
plåt
SVENSKA 5
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Maränger
- två nivå-
er
1)
- - 120 2 och 4 80 - 100 På en bak-
plåt
Bullar
1)
190 3 190 3 12 - 20 På en bak-
plåt
Eclair - en
nivå
190 3 170 3 25 - 35 På en bak-
plåt
Eclair - två
nivåer
- - 170 2 och 4 35 - 45 På en bak-
plåt
Pajer 180 2 170 2 45 - 70 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
Fruktkaka 160 1 150 2 110 - 120 I en kak-
form (dia-
meter 24
cm)
Tårtbot-
ten
1)
170 1 160 2 (vänster
+ höger)
30 - 50 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Bröd och pizza
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Fransk-
bröd
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bröd,
500 g per
bröd
Rågbröd 190 1 180 1 30 - 45 I en bröd-
form
SVENSKA 6
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Småfrans-
ka
1)
190 2 180 2 (2 och 4) 25 - 40 6 - 8 styck-
en på en
bakplåt
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 På en bak-
plåt eller
en djup
form
Scones
1)
200 3 190 3 10 - 20 På en bak-
plåt
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Suffléer
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Pajdeg 200 2 180 2 40 - 50 I en form
Vegetarisk
paj
200 2 175 2 45 - 60 I en form
Quiches
1)
180 1 180 1 50 - 60 I en form
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form
Cannello-
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Kött
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Nötkött 200 2 190 2 50 - 70 På ett gal-
ler
Fläsk 180 2 180 2 90 - 120 På ett gal-
ler
SVENSKA 7
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Kalv 190 2 175 2 90 - 120 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff,
röd inuti
210 2 200 2 50 - 60 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff, lite
röd inuti
210 2 200 2 60 - 70 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff,
inte röd in-
uti
210 2 200 2 70 - 75 På ett gal-
ler
Fläskbog 180 2 170 2 120 - 150 Med svål
Fläsklägg 180 2 160 2 100 - 120 2 st
Lamm 190 2 175 2 110 - 130 Lägg
Kyckling 220 2 200 2 70 - 85 Hel
Kalkon 180 2 160 2 210 - 240 Hel
Anka 175 2 220 2 120 - 150 Hel
Gås 175 2 160 1 150 - 200 Hel
Kanin 190 2 175 2 60 - 80 Skuren i bi-
tar
Hare 190 2 175 2 150 - 200 Skuren i bi-
tar
Fasan 190 2 175 2 90 - 120 Hel
Fisk
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Laxöring/
havsruda
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 fiskar
SVENSKA 8
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Tonfisk/lax 190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 filéer
Min Grill
Förvärm ugnen i 3 minuter.
Använd den fjärde hyllpositionen.
Ställ in högsta temperaturen.
Livsmedel Mängd Tid (min)
Antal Vikt (kg) 1:a sidan 2:a sidan
Filéer 4 0.8 12 - 15 12 - 14
Biffstek 4 0.6 10 - 12 6 - 8
Korv 8 - 12 - 15 10 - 12
Fläskkotletter 4 0.6 12 - 16 12 - 14
Kyckling (delad i 2 delar) 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebab 4 - 10 - 15 10 - 12
Kycklingbröst 4 0.4 12 - 15 12 - 14
Hamburgare 6 0.6 20 - 30 -
Fiskfilé 4 0.4 12 - 14 10 - 12
Varma smörgåsar 4 - 6 - 5 - 7 -
Rostat bröd 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
Grillning med fläkt
Använd första eller andra hyllnivån.
Nötkött
Förvärm ugnen.
För att beräkna stektiden multiplicerar man
tiden som anges i tabellen nedan med
centimeter av filéens tjocklek.
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Engelsk rost-
biff eller filé,
röd
190 - 200 5 - 6
Engelsk rost-
biff eller filé,
medium
180 - 190 6 - 8
SVENSKA 9
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Engelsk rost-
biff eller filé,
välstekt
170 - 180 8 - 10
Fläsk
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Skinkstek,
bog, 1 - 1,5
kg
160 - 180 90 - 120
Kotlett, rev-
bensspjäll, 1
- 1,5 kg
170 - 180 60 - 90
Köttfärslim-
pa, 0,75 - 1
kg
160 - 170 50 - 60
Fläsklägg
(förkokt).
0,75 - 1 kg
150 - 170 90 - 120
Kalv
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Kalvstek 1 kg 160 - 180 90 - 120
Kalvstek, 1,5
- 2 kg
160 - 180 120 - 150
Lamm
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Lammstek
med ben,
lammstek, 1 -
1,5 kg
150 - 170 100 - 120
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Lammsadel,
1 - 1,5 kg
160 - 180 40 - 60
Fågel
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Kyckling i bi-
tar, 0,2 -
0,25 kg var-
dera
200 - 220 30 - 50
Halv kyck-
ling, 0,4 - 0,5
kg vardera
190 - 210 35 - 50
Hel kyckling,
1 - 1,5 kg
190 - 210 50 - 70
Anka, 1,5 - 2
kg
180 - 200 80 - 100
Gås, 3,5 - 5
kg
160 - 180 120 - 180
Kalkon, 2,5 -
3,5 kg
160 - 180 120 - 150
Kalkon, 4 - 6
kg
140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Hel fisk, 1 -
1,5 kg
210 - 220 40 - 60
SVENSKA 10
Upptining
Livsmedel Vikt (kg) Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Kommentar
Kyckling 1.0 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett
upp- och nervänt fat på
en stor tallrik. Vänd efter
halva tiden.
Kött 1.0 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 0.5 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Smör 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen.
Tårta 1.4 60 60 -
Torkning - Tillagning med varmluft
Täck smorda plåtar med bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
Grönsaker
För en plåt, använd tredje hyllpositionen.
För två plåtar, använd den första och den fjärde hyllpositionen.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 50 - 60 6 - 8
Örter 40 - 50 2 - 3
SVENSKA 11
Frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t) Ugnsnivå
1 position 2 positioner
Plommon 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Päron 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
SVENSKA 12
*
SVENSKA 13
SVENSKA 14
SVENSKA 15
867347580-A-032019
© Inter IKEA Systems B.V. 2019
21552
AA-2085812-2
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

IKEA SMAKSAOVPB Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för

Relaterade papper