IKEA EFTEROVB Recipe book

Typ
Recipe book
EFTERSMAK
Receptbok
SE
Innehåll
Tricks och tips 3
Med reservation för ändringar.
Tricks och tips
VARNING! Se
säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Bakning och stekning
Kakor
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Recept där
vispning
ingår
170 2 160 3 (2 och 4) 45 - 60 I en kak-
form
Mördeg 170 2 160 3 (2 och 4) 20 - 30 I en kak-
form
Cheeseca-
ke
170 1 165 2 60 - 80 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
Äppelka-
ka
1)
170 2 160 2 (vänster
+ höger)
80 - 100 I två kak-
formar (20
cm) på ett
galler
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 På en bak-
plåt
Syltpaj 170 2 165 2 (vänster
+ höger)
30 - 40 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
SVENSKA 3
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Sockerka-
ka
170 2 160 2 50 - 60 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
Julkaka /
Rik frukt
kaka
1)
160 2 150 2 90 - 120 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
Russinka-
ka
1)
175 1 160 2 50 - 60 I en bröd-
form
Muffins -
en nivå
170 3 140 - 150 3 20 - 30 På en bak-
plåt
Muffins -
två nivåer
- - 140 - 150 2 och 4 25 - 35 På en bak-
plåt
Muffins -
tre nivåer
- - 140 - 150 1, 3 och 5 30 - 45 På en bak-
plåt
Skorpor/
kakor - en
nivå
140 3 140 - 150 3 30 - 35 På en bak-
plåt
Skorpor/
kakor - två
nivåer
- - 140 - 150 2 och 4 35 - 40 På en bak-
plåt
Skorpor/
kakor - tre
nivåer
- - 140 - 150 1, 3 och 5 35 - 45 På en bak-
plåt
Maränger
- en nivå
120 3 120 3 80 - 100 På en bak-
plåt
Maränger
- två nivå-
er
1)
- - 120 2 och 4 80 - 100 På en bak-
plåt
Bullar
1)
190 3 190 3 12 - 20 På en bak-
plåt
SVENSKA 4
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Eclair - en
nivå
190 3 170 3 25 - 35 På en bak-
plåt
Eclair - två
nivåer
- - 170 2 och 4 35 - 45 På en bak-
plåt
Pajer 180 2 170 2 45 - 70 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
Fruktkaka 160 1 150 2 110 - 120 I en kak-
form (dia-
meter 24
cm)
Tårtbotten 170 1 160 2 (vänster
+ höger)
50 - 60 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Bröd och pizza
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Fransk-
bröd
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bröd,
500 g per
bröd
Rågbröd 190 1 180 1 30 - 45 I en bröd-
form
Småfrans-
ka
1)
190 2 180 2 (2 och 4) 25 - 40 6 - 8 styck-
en på en
bakplåt
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 På en bak-
plåt eller
en djup
form
SVENSKA 5
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Scones
1)
200 3 190 3 10 - 20 På en bak-
plåt
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Suffléer
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Pajdeg 200 2 180 2 40 - 50 I en form
Vegetarisk
paj
200 2 175 2 45 - 60 I en form
Quiches
1)
180 1 180 1 50 - 60 I en form
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form
Cannello-
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Kött
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Nötkött 200 2 190 2 50 - 70 På ett gal-
ler
Fläsk 180 2 180 2 90 - 120 På ett gal-
ler
Kalv 190 2 175 2 90 - 120 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff,
röd inuti
210 2 200 2 50 - 60 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff, lite
röd inuti
210 2 200 2 60 - 70 På ett gal-
ler
SVENSKA 6
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Engelsk
rostbiff,
inte röd in-
uti
210 2 200 2 70 - 75 På ett gal-
ler
Fläskbog 180 2 170 2 120 - 150 Med svål
Fläsklägg 180 2 160 2 100 - 120 2 st
Lamm 190 2 175 2 110 - 130 Lägg
Kyckling 220 2 200 2 70 - 85 Hel
Turkiet 180 2 160 2 210 - 240 Hel
Anka 175 2 220 2 120 - 150 Hel
Gås 175 2 160 1 150 - 200 Hel
Kanin 190 2 175 2 60 - 80 Skuren i bi-
tar
Hare 190 2 175 2 150 - 200 Skuren i bi-
tar
Fasan 190 2 175 2 90 - 120 Hel
Fisk
Livsmedel Över-/Undervärme Tillagning med varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Laxöring/
havsruda
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 fiskar
Tonfisk/lax 190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 filéer
Min Grill
Förvärm ugnen i 3 minuter.
Använd den fjärde hyllpositionen.
Ställ in högsta temperaturen.
SVENSKA 7
Livsmedel Mängd Tid (min)
Antal Vikt (kg) 1:a sidan 2:a sidan
Filéer 4 0.8 12 - 15 12 - 14
Biffstek 4 0.6 10 - 12 6 - 8
Korv 8 - 12 - 15 10 - 12
Fläskkotletter 4 0.6 12 - 16 12 - 14
Kyckling (delad i 2 delar) 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebab 4 - 10 - 15 10 - 12
Kycklingbröst 4 0.4 12 - 15 12 - 14
Hamburgare 6 0.6 20 - 30 -
Fiskfilé 4 0.4 12 - 14 10 - 12
Varma smörgåsar 4 - 6 - 5 - 7 -
Rostat bröd 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
Grillning med fläkt
Använd första eller andra hyllnivån.
Nötkött
Förvärm ugnen.
För att beräkna stektiden multiplicerar man
tiden som anges i tabellen nedan med
centimeter av filéens tjocklek.
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Engelsk rost-
biff eller filé,
röd
190 - 200 5 - 6
Engelsk rost-
biff eller filé,
medium
180 - 190 6 - 8
Engelsk rost-
biff eller filé,
välstekt
170 - 180 8 - 10
Fläsk
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Skinkstek,
bog, 1 - 1,5
kg
160 - 180 90 - 120
Kotlett, rev-
bensspjäll, 1
- 1,5 kg
170 - 180 60 - 90
Köttfärslim-
pa, 0,75 - 1
kg
160 - 170 50 - 60
Fläsklägg
(förkokt).
0,75 - 1 kg
150 - 170 90 - 120
SVENSKA 8
Kalv
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Kalvstek 1 kg 160 - 180 90 - 120
Kalvstek, 1,5
- 2 kg
160 - 180 120 - 150
Lamm
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Lammstek
med ben,
lammstek, 1 -
1,5 kg
150 - 170 100 - 120
Lammsadel,
1 - 1,5 kg
160 - 180 40 - 60
Fågel
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Kyckling i bi-
tar, 0,2 -
0,25 kg var-
dera
200 - 220 30 - 50
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Halv kyck-
ling, 0,4 - 0,5
kg vardera
190 - 210 35 - 50
Hel kyckling,
1 - 1,5 kg
190 - 210 50 - 70
Anka, 1,5 - 2
kg
180 - 200 80 - 100
Gås, 3,5 - 5
kg
160 - 180 120 - 180
Kalkon, 2,5 -
3,5 kg
160 - 180 120 - 150
Kalkon, 4 - 6
kg
140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min)
Hel fisk, 1 -
1,5 kg
210 - 220 40 - 60
Upptining
Livsmedel Vikt (kg) Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Kommentar
Kyckling 1.0 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett
upp- och nervänt fat på
en stor tallrik. Vänd efter
halva tiden.
Kött 1.0 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 0.5 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Smör 2.5 30 - 40 10 - 15 -
SVENSKA 9
Livsmedel Vikt (kg) Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Kommentar
Grädde 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen.
Tårta 1.4 60 60 -
Torkning - Tillagning med varmluft
Täck smorda plåtar med bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
Grönsaker
För en plåt, använd tredje hyllpositionen.
För två plåtar, använd den första och den fjärde hyllpositionen.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 50 - 60 6 - 8
Örter 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t) Ugnsnivå
1 position 2 positioner
Plommon 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Päron 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
SVENSKA 10
*
SVENSKA 11
867347602-A-132018
© Inter IKEA Systems B.V. 2018
21552
AA-2085939-1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

IKEA EFTEROVB Recipe book

Typ
Recipe book