Aeg-Electrolux EE3000421M Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

EE3000421
SV
INBYGGNADSUGN BRUKSANVISNING
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat
den så att du ska kunna få felfritt resultat i många år,
med innovativa tekniker som gör livet enklare –
funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter.
Varsågod att ägna några minuter åt att läsa detta för att
få ut så mycket som möjligt av produkten.
TILLBEHÖR OCH RESERVDELAR
I AEG:s webbutik finner du allting som du behöver för att
hålla dina AEG-produkter snygga och i perfekt skick. Du
hittar ett brett sortiment av tillbehör som utformats och
tillverkats med de högsta kvalitetskrav man kan förvänta
sig: från köksredskap för specialister till bestickkorgar,
från flaskställ till tvättpåsar för ömtåliga plagg...
Besök webbshopen på
www.aeg-electrolux.com/shop
2
INNEHÅLL
4 Säkerhetsinformation
7 Produktbeskrivning
8 Innan maskinen används första
gången
9 Daglig användning
10 Använda tillbehören
11 Andra funktioner
12 Råd och tips
21 Underhåll och rengöring
24 Om maskinen inte fungerar
25 Miljöskydd
Följande symboler används i denna
bruksanvisning:
Viktig information för din personliga
säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar
Innehåll
3
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här handboken noga före installation:
För din egen personliga säkerhet och för produktens säkerhet
Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller säl-
jer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på ett
säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska inte
leka med produkten.
Förvara allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller
fysiska skador.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är öppen eller när ugnen används. Det
finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar småbarn
och husdjur från att oavsiktligt sätta på produkten.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på produk-
ten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Nätanslut inte produkten
om den är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning. Ta
inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation.
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Lyft inte produkten i handtaget.
Den elektriska installationen måste ha en isoleringsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
Installationen måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säkring-
ar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
4 Säkerhetsinformation
Före installationen måste du säkerställa att köksskåpets dimensioner är tillräckligt stora
för att rymma produkten.
Kontrollera att produkten har installerats under och bredvid stadiga skåp- eller bänk-
stommar.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en sockel.
Inbyggda ugnar och hällar är försedda med speciella anslutningssystem. Undvika att ska-
da produkten genom att endast använda produkten med produkter från samma tillverka-
re.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Det finns då risk för brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten från uttaget. Dra alltid i stickkon-
takten, när sådan finns.
Tryck på
Produkten är konstruerad för användning i hemmet. Produkten får inte användas kom-
mersiellt eller industriellt.
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada på per-
son eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens insida och tillbehören blir heta under användning. Det finns risk att bränna
sig. Använd säkerhetshandskar när du sätter in eller tar ut tillbehör eller formar.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehören, för att undvika skada på ugnse-
maljen.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns då risk att bränna sig.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan vid matlagning, även vid grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Säkerhetsinformation
5
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns
även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas.
Använd en djup bakplåt för mycket fuktiga kakor för att förhindra att fruktsaft lämnar
fläckar som inte går att ta bort.
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt hand-
diskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka
korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innergla-
sets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Brandrisk
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol kan produ-
cera en blandning av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på pro-
dukten.
Ugnslampa
Lamporna som används i den här produkten är speciallampor som endast är avsedda för
användning i produkter som denna. De kan inte användas för att lysa upp ett rum, var-
ken helt eller delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lampan, byter du mot en med samma effekt som är
specialdesignad för produkter som denna.
Koppla från produkten från nätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstöt.
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på produkten. Kontakta ett god-
känt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
6 Säkerhetsinformation
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
2 4 6 23 5
1
14
8
7
9
10
11
12
13
5
4
3
2
1
1 Kontrollpanel
2 Lampor/symboler för kokzonerna
3 Vred för ugnsfunktioner
4 Kontrollampa/symbol för ström
5 Temperaturvred
6 Kontrollampa/symbol/indikator för temperatur
7 Kontrollvred för kokzonerna
8 Värmeelement
9 Ugnsbelysning
10 Fläkt
11 Bakre väggvärmeelement
12 Undervärme
13 Bakplåtsskenor, löstagbara
14 Falsnivåer
Produktbeskrivning
7
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Form
För bakning och stekning eller som fettupp-
samlingsfat.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
8 Innan maskinen används första gången
DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
För att använda produkten, tryck på kontrollvredet. Vredet kommer ut.
Aktivera och avaktivera ugnen
1. Vrid kontrollvredet för ugnsfunktioner för att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att ställa in en temperatur.
3. För att stänga av produkten, vrid kontrollvreden för ugnsfunktioner och temperatur till
av-läget.
Vredets symbol, indikator eller kontrollampa (beror på modellen – se översikten av
produkten):
Indikatorn tänds när ugnen värms upp.
Kontrollampan tänds när produkten är igång.
Symbolen visar om kontrollvredet styr en av kokzonerna, ugnsfunktionerna eller tempe-
raturen.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Användning
Ugnsbelysning Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
Varmluft För ugnsbakning på max tre nivåer samtidigt. Sänk ugn-
stemperaturerna (20–40 °C) jämfört med vid över-/under-
värme. Även för att torka livsmedel.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver mer inten-
siv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker ugn-
stemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/
undervärme.
Över-/undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bott-
nar och för att konservera livsmedel.
Upptining För upptining av frysta livsmedel.
Min grill För grillning av tunna livsmedel i mindre mängd och för
rostning av bröd.
Max grill För grillning av plana livsmedel i stora mängder och för
rostning av bröd.
Varmluftsgrillning För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för bryning av maträtter, t.ex. gratäng.
Daglig användning 9
Kokzoner
Du kan styra hällen med hjälp av kokzonernas kontrollvred. Se bruksanvisningen för hällen.
Hällens kokzoner
Kontrollampor för kokzonerna (se "Allmän översikt") visar vilken zon du ställer in.
Kontrollvred Funktion
Varmhållningsläge
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 = lägsta värmeinställning; nio = högsta värmeinställning)
Användning av hällen:
1. Vrid temperaturvredet för att ställa in temperaturen.
2. Vrid kontrollvredet till av-läget för att avsluta tillagningen.
Snabbuppvärmningsfunktion (Automax)
Denna information gäller endast om du installerar en häll med funktionen AutoMax (snab-
buppvärmning)!
AutoMax-funktionen värmer upp kokzonen med full effekt under en begränsad tid.
Aktivera snabbuppvärmningsfunktionen (Automax):
1. För att aktivera funktionen, vrid kontrollvredet medurs så långt som möjligt (förbi det
högsta värmeläget).
2. Vrid kontrollvredet för att ställa in temperaturen och fortsätta tillagningen.
3. Vrid kontrollvredet till av-läget för att avsluta tillagningen.
ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
10 Använda tillbehören
Sätta in ugnstillbehör
Den djupa formen och gallret har sidokanter. Des-
sa kanter och formen på styrskenorna utgör tillbe-
hörens tippskydd.
Sätta in gallret och den djupa formen tillsam-
mans
Lägg gallret på den djupa formen. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en av ug-
nens nivåer.
ANDRA FUNKTIONER
Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten automatiskt för att hålla produktens ytor svala. Om
du stänger av ugnen fortsätter fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inte aktivt när du köper produkten.
Aktivera lucklåset: Dra lucklåset framåt tills det låses på plats.
Inaktivera lucklåset: Tryck tillbaka lucklåset in i panelen.
Öppna ugnsluckan:
1. Tryck och håll ned lucklåset.
2. Öppna luckan.
1
2
Andra funktioner 11
Tryck inte på lucklåset när du stänger ugnsluckan!
När du stänger av produkten avaktiveras inte det mekaniska lucklåset.
RÅD OCH TIPS
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Vär-
meläge
Använd för: Time
Mana-
ger
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat efter be-
hov
Använd lock
1-2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin
5-25
min
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning
10-40
min
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
min
Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter un-
der tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
min
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Ångkoka potatis 20-60
min
Använd max. ¼ liter vatten till 750
g potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, redning,
ägg, pannkakor, munkar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5-15
min
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes fri-
tes
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av ugnsluckan:
nummer på nivåpositionerna (vissa modeller)
information om ugnens funktioner, rekommenderade nivåpositioner och temperaturer
för typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
12 Råd och tips
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placering av plåtar och galler till värdena i tabeller-
na.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Bakning på en ugnsnivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid timmar:minu-
ter
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Sockerkaka Varmluft 2 140 0:35-0:50
Sockerkaka Över/Undervärme 2 160 0:35-0:50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Undervärme 2 180 1:10-1:30
Cheesecake Över/Undervärme 1 170-190 1:00-1:30
1) Förvärm ugnen
Råd och tips 13
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Vetefläta/krans Över/Undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Tyskt julbröd
Över/Undervärme 2
160-180
1)
0:50-1:10
Bröd (rågbröd)
1. Första delen
av baknings-
processen.
2. Andra delen
av baknings-
processen.
Över/Undervärme 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Petit-chouer/ba-
kelser
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulltårta
Över/Undervärme 3
180-200
1)
0:10-0:20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 0:35-0:50
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 0:35-0:50
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160-170 0:40-1:20
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Undervärme 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Kex/skorpor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:10-0:20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Varmluft 3 140 0:20-0:30
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
0:20-0:30
14 Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Mandelbiskvier Varmluft 3 100-120 0:30-0:50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smördegskakor Varmluft 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bullar Varmluft 3
160
1)
0:10-0:25
Bullar Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plåt)
Varmluft 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Smuldegspaj 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Förvärm ugnen
Skorpor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Mördegskaka/
mördegsremsor
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bakverk med ägg-
vita, maränger
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandelbiskvier 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Råd och tips 15
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Smördegskakor 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bullar 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plåt)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Förvärm ugnen
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan är inte tillräckligt gräd-
dad på undersidan
Fel nivå Placera kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen något
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För kort gräddningstid
Förläng gräddningstiden.
Gräddningstider kan inte för-
kortas med en högre tempe-
ratur
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För mycket vätska i degen
Använd mindre vätska. Beakta
blandningstiderna, framför allt
vid användning av köksmaski-
ner
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur
Använd en högre ugnstempe-
ratur
Kakan är för torr För lång gräddningstid
Ställ in en kortare gräddnings-
tid
Kakan blir ojämnt brun
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka
gräddningstiden
Kakan blir ojämnt brun Degen är ojämnt fördelad
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten
Kakan gräddas inte med den
inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Makaronipudding Över/Undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över/Undervärme 1 180-200 0:25-0:40
16 Råd och tips
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Grönsaksgratäng
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över/Undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över/Undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:30-1:00
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan (i förekom-
mande fall).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Grytstek 1–1,5 kg
Över/Under-
värme
1 230 120-150
Rostbiff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
190-200
1)
5-6
Rostbiff eller filé:
rosa (medium)
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
180-190
1)
6-8
Rostbiff eller filé:
genomstekt
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
170-180
1)
8-10
1) Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Bog, hals, skink-
stek
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 160-180 90-120
Kotlett, revbens-
spjäll
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 170-180 60-90
Köttfärslimpa 750 g–1 kg Varmluftsgrill 1 160-170 50-60
Råd och tips 17
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g–1 kg Varmluftsgrill 1 150-170 90-120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill 1 160-180 90-120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmluftsgrill 1 160-180 120-150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 150-170 100-120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 160-180 40-60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över/Under-
värme
1
230
1)
30-40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 210-220 35-40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 180-200 60-90
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Bitar av fågel 200–250 g var Varmluftsgrill 1 200-220 30-50
Halv kyckling 400–500 g var Varmluftsgrill 1 190-210 35-50
Kyckling, ung-
höna
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 190-210 50-70
Anka 1,5–2 kg Varmluftsgrill 1 180-200 80-100
Gås 3,5–5 kg Varmluftsgrill 1 160-180 120-180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmluftsgrill 1 160-180 120-150
Kalkon 4–6 kg Varmluftsgrill 1 140-160 150-240
18 Råd och tips
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Hel fisk 1–1,5 kg Över/Under-
värme
1 210-220 40-60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Temperatur Nivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff 210-230 2 30-40 30-40
Oxfilé 230 3 20-30 20-30
Stek av gris 210-230 2 30-40 30-40
Stek av kalv 210-230 2 30-40 30-40
Stek av lamm 210-230 3 25-35 20-25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Max grill
Maträtt Nivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 6-8
Fläskfilé 4 10-12 6-10
Korv 4 10-12 6-8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7-10 6-8
Rostat bröd
1)
5 1-3 1-3
Varma smörgåsar 4 6-8 -
1) Förvärm inte
Råd och tips 19
Pizza/paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 25 - 35
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Upptiningstabell
Maträtt
Upptiningstid
min
Efterupptiningstid min Beskrivning
Kyckling, 1 000 g 100-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
Jordgubbar, 300 g 30-40 10-20 -
Smör, 250 g 30-40 10-15 -
Grädde, 2 x 200 g 80-100 10-15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1 400 g 60 60 -
Torkning – Varmluft
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
20 Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux EE3000421M Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för