AEG BBB8000QB Recipe book

Typ
Recipe book
MATLAGNINGSTIPS
SV
Tricks och tips
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Tillagningsrekommendatione
r
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla ugn.
Tabellen nedan ger standardinställningar
för temperatur, tillagningstid och hyllnivå.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett visst recept kanske du kan använda
inställningarna för ett liknande recept.
Rekommendationer för
ugnens specialfunktioner för
uppvärmning
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla
maten varm. Temperaturen är
automatiskt inställd på 80 °C.
Tallriksvärmning
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på
70 °C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första hyllnivån.
Efter halva uppvärmningstiden kan du
byta plats på dem.
Jäsning av deg
Med den här funktionen kan du jäsa
bröd. Lägg degen i en stor form och täck
den med en våt handduk eller plastfolie.
Ställ in funktion: Jäsning av deg och
tillagningstiden.
Gräddning
Använd den lägre temperaturen första
gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika
bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika bruna.
Detta jämnar ut sig under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen återtar
de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsni‐
vå.
Kakan faller ihop och
blir degig eller får vat‐
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Ställ in något lägre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
För kort gräddningstid. Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
2
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in högre ugnstemperatur
nåsta gång.
För lång gräddningstid. Ställ in kortare gräddningstid
nästa gång.
Kakan blir ojämn. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in lägre ugnstemperatur
och längre gräddningstid.
Kaksmeten har inte förde‐
lats jämnt.
Fördela smeten jämnare på
bakplåten nästa gång.
Kakan blir inte klar på
tiden som anges i re‐
ceptet.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in något högre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Bakning på en ugnsnivå
BAKVERK I FORMAR
(°C) (min.)
Sockerkaka / Brioche Varmluft 150 - 160 50 - 70 1
Sandkaka / Fruktkakor Varmluft 140 - 160 70 - 90 1
Sockerkaka Varmluft 140 - 150 35 - 50 1
Sockerkaka Över-/undervär‐
me
160 35 - 50 2
Tårtbotten av mördeg,
förvärm den tomma
ugnen
Varmluft 170 - 180 10 - 25 1
Tårtbotten av socker‐
kakssmet
Varmluft 150 - 170 20 - 25 1
Äppelpaj, 2 formar
Ø20 cm
Varmluft 160 70 - 90 1
Äppelpaj, 2 formar
Ø20 cm
Över-/undervär‐
me
180 70 - 90 1
Cheesecake, använd
långpannan
Över-/undervär‐
me
160 - 170 60 - 90 1
3
KAKOR/BAKVERK/BRÖD PÅ BAKPLÅTAR
Förvärm den tomma ugnen.
(°C) (min.)
Vetefläta / Runt bröd Över-/undervär‐
me
170 - 190 30 - 40 2
Christstollen, Över-/undervär‐
me
160 - 180 50 - 70 2
Rågbröd Över-/undervär‐
me
först: 230 20 2
sedan: 160 -
180
30 - 60
Petits-choux med fyll‐
ning / Eclairs
Över-/undervär‐
me
190 - 210 20 - 35 2
Rulltårta, Över-/undervär‐
me
180 - 200 10 - 20 2
Kaka med smördeg‐
stopping
Varmluft 150 - 160 20 - 40 1
Mandelsockerkaka /
Sockerkakor
Över-/undervär‐
me
190 - 210 20 - 30 2
Fruktpaj (på jästdeg/
sockerkakssmet)
Varmluft 150 - 160 35 - 55 1
Fruktpaj (på jästdeg/
sockerkakssmet)
Över-/undervär‐
me
170 35 - 55 2
Fruktpaj av mördeg Varmluft 160 - 170 40 - 80 1
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
Över-/undervär‐
me
160 - 180 40 - 80 2
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Mördegskakor, kex Varmluft 150 - 160 10 - 20 1
Mördegskakor / Smör‐
degskakor
Varmluft 140 20 - 35 1
4
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Mördegskakor / Smör‐
degskakor, förvärm
den tomma ugnen
Över-/undervär‐
me
160 20 - 30 2
Bullar av sockerkakss‐
met
Varmluft 150 - 160 15 - 20 1
Bakverk med äggvita,
maränger / Maränger
Varmluft 80 - 100 120 - 150 1
Mandelbiskvier Varmluft 100 - 120 30 - 50 1
Småkakor av jästdeg Varmluft 150 - 160 20 - 40 1
Smördegskakor, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluft 170 - 180 20 - 30 1
Franskbullar, förvärm
den tomma ugnen
Över-/undervär‐
me
190 - 210 10 - 25 2
Muffins, förvärm den
tomma ugnen
Varmluft 160 20 - 35 3
Muffins, förvärm den
tomma ugnen
Över-/undervär‐
me
170 20 - 35 2
Puddingar och gratänger
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Makaronipudding Över-/undervärme 180 - 200 45 - 60
Lasagne Över-/undervärme 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluftsgrillning 210 - 230 10 - 20
Baguetter med smält
ost
Varmluft 160 - 170 15 - 30
Milk rice Över-/undervärme 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding Över-/undervärme 180 - 200 30 - 60
5
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Fyllda grönsaker Varmluft 160 - 170 30 - 60
Tips gällande ugnsstekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Stek magert kött övertäckt.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
Stek kött och fisk i stora bitar som väger
minst 1kg.
Ös köttet med sin egen köttsaft flera
gånger under stekning.
Stektabeller
Använd den första hyllnivån.
Ställ in effekten till 200 W, såvida inget
annat anges.
NÖTKÖTT
(°C) (min.)
Grytstek 1 - 1,5 kg Över-/undervärme 230 60 - 80
FLÄSKKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bog / Hals / Skinkstek 1 - 1.5 160 - 180 50 - 70
Köttfärslimpa 0.75 - 1 160 - 170 35 - 50
Fläsklägg, lagad i för‐
väg
0.75 - 1 150 - 170 60 - 75
6
KALVKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Kalvstek 1 160 - 180 50 - 70
Kalvlägg 1.5 - 2 160 - 180 75 - 100
LAMMKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Lamm, lägg /
Lammstek
1 - 1.5 150 - 170 50 - 70
FÅGEL
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bitar av fågel 0,2 - 0,25 varje del 200 - 220 20 - 35
Halv kyckling 0,4 - 0,5 varje del 190 - 210 25 - 40
Kyckling, unghöna 1 - 1.5 190 - 210 30 - 45
Anka 1.5 - 2 180 - 200 45 - 65
7
FISK
(kg)
(°C) (min.)
Hel fisk 1 - 1.5 Över-/under‐
värme
210 - 220 30 - 45
RÄTTER
Använd funktionen: Varmluft.
(W)
(°C) (min.)
Desserter 200 160 - 180 20 - 35
Välsmakande rätter med kokta ingredien‐
ser (nudlar, grönsaker)
400 - 600 160 - 180 20 - 45
Välsmakande rätter med råa ingredien‐
ser (potatis, grönsaker)
400 - 600 160 - 180 30 - 45
Knaprigt med Pizza/Paj
PIZZA
Använd den tredje hyllnivån.
(°C) (min.)
Pajer 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 170 - 190 45 - 55
Cheesecake 140 - 160 60 - 90
Äppelpaj, täckt 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60
8
PIZZA
Förvärm den tomma ugnen före tillagning.
Använd den tredje hyllnivån.
(°C) (min.)
Pizza, tunn botten 200 - 230 15 - 20
Pizza, tjock botten 180 - 200 20 - 30
Osyrat bröd 230 10 - 20
Smördegskakor 160 - 180 45 - 55
Flammkuchen 230 12 - 20
Pirog 180 - 200 15 - 25
Brödbakning
Förvärmning rekommenderas inte.
BRÖD
Använd den andra hyllpositionen.
(min.)
Franskbröd 180 - 200 40 - 60
Baguette 200 - 220 35 - 45
Brioche 160 - 180 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Rågbröd 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd med hela korn 170 - 190 60 - 90
Grill
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm den tomma ugnen före
tillagning.
9
Placera en form på första hyllpositionen
för att samla upp fett.
GRILL
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff, rosa 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé, medium 230 20 - 30 20 - 30
Fläskkotlett 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kalv, fransyska 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lammsadel 210 - 230 25 - 35 20 - 35
Hel fisk, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Långsam tillagning
Med den här funktionen kan du tillaga,
mört kött och fisk. Gäller inte för: fågel,
fet grisstekeller skinkstek..
1. Bryn köttet i 1 - 2 minuter på varje
sida i hög värme.
2. Placera köttet på ett stekfat eller
direkt på gallret. Placera en plåt
under gallret för att fånga upp fettet.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
3. Välj funktionen: Långsam tillagning.
Du kan ställa in ugnstemperaturen på
mellan 80 °C och 150 °C under de
första 10 minuterna. Standard är 90
°C.
4. Efter 10 minuter sänker ugnen
automatiskt temperaturen till 80 °C.
Använd den första hyllpositionen.
(kg)
(°C) (min.)
Engelsk rostbiff 1 - 1.5 150 120 - 150
Oxfilé 1 - 1.5 150 90 - 110
Kalvstek 1 - 1.5 150 120 - 150
Biff 0.2 - 0.3 120 20 - 40
10
Fryst mat
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över maten eftersom det kan
förlänga avfrostningstiden.
Använd den andra hyllpositionen.
AVFROSTNING
(°C) (min.)
Fryst pizza 200 - 220 15 - 25
Fryst panpizza 190 - 210 20 - 25
Kyld pizza 210 - 230 13 - 25
Fryst portionspizza 180 - 200 15 - 30
Pommes Frites, tunna, vänd 2 till 3 gånger un‐
der tillagningen
210 - 230 20 - 30
Pommes Frites, tjocka, vänd 2 till 3 gånger un‐
der tillagningen
210 - 230 25 - 35
Croquetter / Kroketter, vänd 2 till 3 gånger un‐
der tillagningen
210 - 230 20 - 35
Riven potatisgräng 210 - 230 20 - 30
Lasagne / Cannelloni, färsk 170 - 190 35 - 45
Lasagne / Cannelloni, fryst 160 - 180 40 - 60
Kycklingvingar 190 - 210 20 - 30
Konservering
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd den första hyllnivån.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
Ställ in temperaturen till 160 - 170 °C.
När vätskan i burkarna börjar sjuda (efter
ca 35 - 60 minuter med enlitersburkarna)
stänger du av ugnen eller sänker
temperaturen till 100 °C (se tabellen).
MJUK FRUKT
(min.)
Tillagningstid
tills det börjar
sjuda
Jordgubbar / Blå‐
bär / Hallon / Mog‐
na krusbär
35 - 45
11
STENFRUKT
(min.)
Tillag‐
ningstid
tills det
börjar sju‐
da
(min.)
Fortsatt
tillaga på
100 °C
Persikor /
Kvitten /
Plommon
35 - 45 10 - 15
GRÖNSAKER
(min.)
Tillag‐
ningstid
tills det
börjar sju‐
da
(min.)
Fortsatt
tillaga på
100 °C
Morötter 50 - 60 5 - 10
GRÖNSAKER
(min.)
Tillag‐
ningstid
tills det
börjar sju‐
da
(min.)
Fortsatt
tillaga på
100 °C
Gurka 50 - 60 -
Blandade in‐
lagda grön‐
saker
50 - 60 5 - 10
Kålrabbi /
Ärter / Spar‐
ris
50 - 60 15 - 20
Torkning
Använd den tredje hyllnivån.
(°C) (tim)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Paprika 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Svamp 50 - 60 6 - 8
Örter 40 - 50 2 - 3
Plommon 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 60 - 70 8 - 10
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8
12
Använd den tredje hyllnivån.
(°C) (tim)
Päron 60 - 70 6 - 9
Tillagning med mikrovågor
Tips för mikrovågsugn
Tillagnings-/upptiningsre‐
sultat
Möjlig orsak Lösning
Matvarorna är för torra. Effekten var för högt.
Tillagningstiden var för
lång.
Ställ in lägre effekt
eller/och kortare tillag‐
ningstid.
Maten har inte tinat, den är
kall eller är inte klar när till‐
agningstiden är slut.
Tillagningstiden var för
kort.
Ställ in längre tillagnings‐
tid. Öka inte mikrovågsef‐
fekten.
Maten är för varm i kanter‐
na, men inte klar i mitten.
Mikrovågseffekten var för
hög.
Ställ in lägre effekt och
längre tillagningstid.
Upptining
KÖTT/FISK
Ställ in effekten till 100 W, såvida inget annat anges.
(kg)
(min.) (min.)
Biff 0.2 5 - 7 5 - 10
Köttfärs, ställ in 200 W 0.5 7 - 8 5 - 10
Kyckling 1 30 - 35 10 - 20
Kycklingbröst 0.15 5 - 9 10 - 15
Kycklinglår 0.15 5 - 9 10 - 15
Hel fisk 0.5 10 - 15 5 - 10
Fiskfilé 0.5 12 - 15 5 - 10
13
MEJERIPRODUKTER
Ställ in effekten till 100 W.
(kg)
(min.) (min.)
Smör 0.25 4 - 6 5 - 10
Riven ost 0.2 2 - 4 10 - 15
KAKOR/BAKVERK
Ställ in effekten till 200 W, såvida inget annat anges.
(min.) (min.)
Jästkaka 1 st 2 - 3 15 - 20
Cheesecake, ställ in 100 W 1 st 2 - 4 15 - 20
Torr kaka 1 st 2 - 4 15 - 20
Bröd 1 kg 15 - 18 5 - 10
Skivat bröd 0,2 kg 3 - 5 5 - 10
Franskbullar 4 st 2 - 4 2 - 5
FRUKT
kg
(W) (min.) (min.)
Frukt 0.25 100 5 - 10 10 - 15
ÅTERUPPVÄRMA
(W) (min.) (min.)
Barnmat i burk 0,2 kg 300 1 - 2 -
14
ÅTERUPPVÄRMA
(W) (min.) (min.)
Barnvälling, sätt i en sked i flaskan 180 ml 600 0:20 -
0:40
-
Mjölk 200 ml 1000 1 -
1:30
-
Vatten 200 ml 1000 1:30 -
2
-
Sås 200 ml 600 1 - 3 -
Soppa 300 ml 600 3 - 5 -
Frysta färdigrätter 0.5 400 10 - 15 2 - 5
Halvfabrikat 0.5 600 6 - 9 2 - 5
SMÄLTA
(kg)
(W) (min.)
Choklad / Chokladglasyr 0.15 300 2 - 4
Smör 0.1 400 0:30 -
1:30
MATLAGNING
(W) (min.) (min.)
Hel fisk 0,5 kg 500 8 - 10 2 - 5
Fiskfilé 0,5 kg 400 4 - 7 2 - 5
Grönsaker, färska 0,5 kg + 50 ml
vatten
600 5 - 15 -
Grönsaker, frysta 0,5 kg + 50 ml
vatten
600 10 - 20 -
Bakad potatis 0,5 kg 600 7 - 10 -
15
MATLAGNING
(W) (min.) (min.)
Ris 0,2 kg + 400 ml
vatten
600 15 - 18 -
Popcorn - 1000 1:30 - 3 -
Mikrovågsugnens kombifunktion
Använd denna funktion för att tillaga mat
på kortare tid och för att bryna den.
Låt stå i 2 - 5 minuter.
Vänd maten efter halva tillagningstiden.
Använd första hyllpositionen såvida inget annat anges.
Livsmedel
(W) (°C) (min.)
Potatisgratäng 1,1 kg Varmluft + Mikro 400 180 -
190
35 - 45
Mjuk kaka, använd den
andra hyllpositionen
0,7 kg Över-/undervärme +
Mikro
100 190 -
200
25 - 30
Fläskstek 1,5 kg Varmluft + Mikro 200 180 -
190
85 - 90
Lasagne - Över-/undervärme +
Mikro
200 170 -
190
30 - 40
Kyckling 1 kg Grill + Fläkt + Mikro 400 230 35 - 40
*
16
17
18
19
867353226-A-082019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

AEG BBB8000QB Recipe book

Typ
Recipe book