Electrolux KOEAP31WT Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

MATLAGNINGSTIPS
SV
Tricks och tips
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Tillagningsrekommendatione
r
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla ugn.
Tabellen nedan ger standardinställningar
för temperatur, tillagningstid och hyllnivå.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett visst recept kanske du kan använda
inställningarna för ett liknande recept.
Rekommendationer för
ugnens specialfunktioner för
uppvärmning
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla
maten varm. Temperaturen är
automatiskt inställd på 80 °C.
Tallriksvärmning
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på
70 °C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första hyllnivån.
Efter halva uppvärmningstiden kan du
byta plats på dem.
Jäsning av deg
Med den här funktionen kan du jäsa
bröd. Lägg degen i en stor form och täck
den med en våt handduk eller plastfolie.
Ställ in funktion: Jäsning av deg och
tillagningstiden.
Gräddning
Använd den lägre temperaturen första
gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika
bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika bruna.
Detta jämnar ut sig under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen återtar
de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsni‐
vå.
Kakan faller ihop och
blir degig eller får vat‐
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Ställ in något lägre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
För kort gräddningstid. Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
2
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in högre ugnstemperatur
nåsta gång.
För lång gräddningstid. Ställ in kortare gräddningstid
nästa gång.
Kakan blir ojämn. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in lägre ugnstemperatur
och längre gräddningstid.
Kaksmeten har inte förde‐
lats jämnt.
Fördela smeten jämnare på
bakplåten nästa gång.
Kakan blir inte klar på
tiden som anges i re‐
ceptet.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in något högre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Bakning på en nivå
BAKA I FORMAR
(°C) (min.)
Sockerkaka / Brio‐
che
Varmluft 150 - 160 50 - 70 1
Sandkaka / Frukt‐
kakor
Varmluft 140 - 160 70 - 90 1
Tårtbotten av mör‐
deg, förvärm den
tomma ugnen
Varmluft 170 - 180 10 - 25 2
Tårtbotten av
sockerkakssmet
Varmluft 150 - 170 20 - 25 2
Cheesecake Över-/undervär‐
me
170 - 190 60 - 90 1
3
KAKOR/BAKVERK/BRÖD PÅ BAKPLÅTAR
Förvärm den tomma ugnen, såvida inget annat anges.
(°C) (min.)
Vetefläta / Runt
bröd, förvärmning
är inte nödvändigt
Över-/undervär‐
me
170 - 190 30 - 40 3
Christstollen Över-/undervär‐
me
160 - 180 50 - 70 2
Rågbröd: Över-/undervär‐
me
först: 230 20 1
sedan: 160 - 180 30 - 60
Petits-choux med
fyllning / Eclairs
Över-/undervär‐
me
190 - 210 20 - 35 3
Rulltårta, Över-/undervär‐
me
180 - 200 10 - 20 3
Kaka med smör‐
degstopping, för‐
värmning är inte
nödvändigt
Varmluft 150 - 160 20 - 40 3
Mandelsockerka‐
ka / Sockerkakor
Över-/undervär‐
me
190 - 210 20 - 30 3
Fruktkaka, för‐
värmning är inte
nödvändigt
Över-/undervär‐
me
180 35 - 55 3
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd‐
de, kräm)
Över-/undervär‐
me
160 - 180 40 - 60 3
4
SLÄTA BULLAR
Använd den tredje hyllnivån.
(°C) (min.)
Mördegskakor / Sock‐
erkakssmet
Varmluft 150 - 160 10 - 20
Maränger Varmluft 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 100 - 120 30 - 50
Kakor med jäst Varmluft 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluft 170 - 180 20 - 30
Franskbullar, förvärm
den tomma ugnen
Över-/undervärme 190 - 210 10 - 25
Puddingar och gratänger
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Makaronipudding Över-/undervärme 180 - 200 45 - 60
Lasagne Över-/undervärme 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluftsgrillning 160 - 170 15 - 30
Baguetter med smält
ost
Varmluft 160 - 170 15 - 30
Milk rice Över-/undervärme 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding Över-/undervärme 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker Varmluft 160 - 170 30 - 60
Bakning på flera nivåer
Använda funktionen: Varmluft.
För två plåtar, använd den första och den
fjärde hyllpositionen.
5
KAKOR/BAKVERK/BRÖD
PÅ BAKPLÅTAR
(°C) (min.
)
Petits-choux med fyll‐
ning / Eclairs, förvärm
den tomma ugnen
160 -
180
25 -
45
Smuldegspaj 150 -
160
30 -
45
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Mördegskakor, kex 150 -
160
20 -
40
Maränger 80 -
100
130 -
170
Mandelbiskvier 100 -
120
40 -
80
Kakor med jäst 160 -
170
30 -
60
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Smördegskakor, för‐
värm den tomma ug‐
nen
170 -
180
30 -
50
Franskbullar 180 20 -
30
Tips gällande ugnsstekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Stek magert kött övertäckt.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt
på plåten eller på gallret med en plåt
under.
Häll lite vatten på plåten för att förhindra
att droppande fett bränner fast.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
Stek kött och fisk i stora bitar som väger
minst 1kg.
Ös köttet med sin egen köttsaft flera
gånger under stekning.
Stekning
Använd den första hyllnivån.
NÖTKÖTT
(°C) (min.)
Grytstek 1 - 1,5 kg Över-/under‐
värme
230 120 - 150
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, röd, för‐
värm den tomma
ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
190 - 200 5 - 6
6
NÖTKÖTT
(°C) (min.)
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, medium,
förvärm den tom‐
ma ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
180 - 190 6 - 8
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, välstekt,
förvärm den tom‐
ma ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
170 - 180 8 - 10
FLÄSKKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bog / Hals / Skinkstek 1 - 1.5 160 - 180 90 - 120
Kotletter / Revben‐
sspjäll
1 - 1.5 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg, lagad i för‐
väg
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
KALVKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Kalvstek 1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
7
LAMMKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Lamm, lägg /
Lammstek
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Lamm, sadel 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
VILTSTEK LÄTT ROSA
(kg)
(°C) (min.)
Sadel / Hare,
lägg, förvärm
den tomma ug‐
nen
1 Över-/under‐
värme
230 30 - 40
Rådjur, sadel 1.5 - 2 Över-/under‐
värme
210 - 220 35 - 40
Bog 1.5 - 2 Över-/under‐
värme
180 - 200 60 - 90
FÅGEL
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bitar av fågel 0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 0.4 - 0.5 190 - 210 35 - 50
Kyckling, unghöna 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Anka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Gås 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
8
FÅGEL
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Kalkon 4 - 6 140 - 160 150 - 240
FISK
(kg)
(°C) (min.)
Hel fisk 1 - 1.5 Över-/under‐
värme
210 - 220 40 - 60
Brödbakning
Förvärmning rekommenderas inte.
Använd den andra hyllpositionen.
BRÖD
(°C) (min.)
Franskbröd 180 - 200 40 - 60
Baguette 200 - 220 35 - 45
Brioche 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Rågbröd 190 - 210 50 - 70
Fullkornsbröd 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd med hela
korn
170 - 190 60 - 90
Franskbullar 190 - 210 20 - 35
9
Knaprigt med Pizza/Paj
PIZZA
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Pajer 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine / Schweizisk
ostpaj
170 - 190 45 - 55
Äppelpaj, täckt 150 - 170 50 - 60
PIZZA
Förvärm den tomma ugnen före tillagning.
Använd den andra hyllpositionen.
(°C) (min.)
Pizza, tunn botten 200 - 230 15 - 20
Pizza, tjock botten 180 - 200 20 - 30
Osyrat bröd 230 - 250 10 - 20
Smördegskakor 160 - 180 45 - 55
Flammkuchen 230 - 250 12 - 20
Pirog 180 - 200 15 - 25
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60
Grill
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Förvärm den tomma ugnen före
tillagning.
10
GRILL
(°C) (min.)
1:a sidan
(min.)
2:a sidan
Engelsk rostbiff 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Oxfilé 230 20 - 30 20 - 30 3
Fläskkotlett 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Kalv, fransyska 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Lamm, sadel 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Hel fisk, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
Långsam tillagning
Med den här funktionen kan du tillaga,
mört kött och fisk. Gäller inte för: fågel,
fet grisstekeller
skinkstek.Matlagningstermometer
temperaturen får inte överstiga 65 °C.
1. Bryn köttet i 1 - 2 minuter på varje
sida i hög värme.
2. Placera köttet på ett stekfat eller
direkt på gallret. Placera en plåt
under gallret för att fånga upp fettet.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
3. Använd Matlagningstermometer.
4. Välj funktionen: Långsam tillagning.
Du kan ställa in ugnstemperaturen på
mellan 80 °C och 150 °C under de
första 10 minuterna. Standard är 90
°C. Ställ in temperaturen för
Matlagningstermometer.
5. Efter 10 minuter sänker ugnen
automatiskt temperaturen till 80 °C.
Ställ in temperaturen till 120 °C.
(kg)
(min.)
Stekar 0.2 - 0.3 20 - 40 3
Oxfilé 1 - 1.5 90 - 150 3
Engelsk rostbiff 1 - 1.5 120 - 150 1
Kalvstek 1 - 1.5 120 - 150 1
11
Fryst mat
AVFROSTNING
(°C) (min.)
Fryst pizza 200 - 220 15 - 25 2
Fryst panpizza 190 - 210 20 - 25 2
Kyld pizza 210 - 230 13 - 25 2
Fryst portionspizza 180 - 200 15 - 30 2
Pommes Frites, tunna 200 - 220 20 - 30 3
Pommes Frites, tjocka 200 - 220 25 - 35 3
Croquetter / Kroketter 220 - 230 20 - 35 3
Riven potatisgräng 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne / Cannelloni, färsk 170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni, fryst 160 - 180 40 - 60 2
Makaronipudding med ost 170 - 190 20 - 30 3
Kycklingvingar 190 - 210 20 - 30 2
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik.
Använd den första hyllnivån.
Täck inte över maten eftersom det kan
förlänga avfrostningstiden.
(kg)
(min.)
Uppti‐
ningstid
(min.)
Mer av‐
frostnings‐
tid
Kyckling 1 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp- och
nervänt tefat på en stor tallrik.
Vänd efter halva tiden.
Kött 1 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 0.5 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Öring 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 0.3 30 - 40 10 - 20 -
12
(kg)
(min.)
Uppti‐
ningstid
(min.)
Mer av‐
frostnings‐
tid
Smör 0.25 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fortfa‐
rande är något fryst.
Tårta 1.4 60 60 -
Konservering
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd den första hyllnivån.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
Ställ in temperaturen till 160 - 170 °C.
När vätskan i burkarna börjar sjuda (efter
ca 35 - 60 minuter med enlitersburkarna)
stänger du av ugnen eller sänker
temperaturen till 100 °C (se tabellen).
MJUK FRUKT
(min.)
Tillagningstid
tills det börjar
sjuda
Jordgubbar / Blå‐
bär / Hallon / Mog‐
na krusbär
35 - 45
STENFRUKT
(min.)
Tillag‐
ningstid
tills det
börjar sju‐
da
(min.)
Fortsatt
tillaga på
100 °C
Persikor /
Kvitten /
Plommon
35 - 45 10 - 15
GRÖNSAKER
(min.)
Tillag‐
ningstid
tills det
börjar sju‐
da
(min.)
Fortsatt
tillaga på
100 °C
Morötter 50 - 60 5 - 10
Gurka 50 - 60 -
Blandade in‐
lagda grön‐
saker
50 - 60 5 - 10
Kålrabbi /
Ärter / Spar‐
ris
50 - 60 15 - 20
13
Torkning - Varmluft
Täck smorda plåtar med bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
För en plåt, använd tredje hyllpositionen.
För två plåtar, använd den första och den
fjärde hyllpositionen.
GRÖNSAKER
(°C) (tim)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Paprika 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Svamp 50 - 60 6 - 8
GRÖNSAKER
(°C) (tim)
Örter 40 - 50 2 - 3
FRUKT
Ställ in temperaturen till 60 - 70
°C.
(tim)
Plommon 8 - 10
Aprikoser 8 - 10
Äppelskivor 6 - 8
Päron 6 - 9
Matlagningstermometer
NÖTKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Rare Medium Välstekt
Engelsk rostbiff 45 60 70
Ryggbiff 45 60 70
NÖTKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Köttfärslimpa 80 83 86
FLÄSKKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Skinka / Stek 80 84 88
14
FLÄSKKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Sadel, kotlett / Fläskkotlett, rökt /
Fläskkotlett, kokt
75 78 82
KALVKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Kalvstek 75 80 85
Kalvlägg 85 88 90
FÅR/LAMMKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Får, lägg 80 85 88
Får, sadel 75 80 85
Lammstek / Lamm, lägg 65 70 75
VILTKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Hare, sadel / Rådjur, sadel 65 70 75
Hare, lägg / Hare, hel / Rådjur,
lägg
70 75 80
FÅGEL Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Kyckling 80 83 86
Anka, hel/halv / Kalkon, hel/filé 75 80 85
Anka, filé 60 65 70
15
FISK (LAX, TRUT, GÖS) Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Fisk, hel/stor/ångkokt / Fisk, hel/
stor/grillad
60 64 68
GRYTOR - FÖRVÄLLDA
GRÖNSAKER
Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Squashgryta / Broccoligryta /
Fänkålsgryta
85 88 91
GRYTOR Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Cannelloni / Lasagne / Makaroni‐
pudding
85 88 91
GRYTOR - SÖTA Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Brödgryta med eller utan frukt /
Risgrynsgryta med eller utan
frukt / Söt nudelgryta
80 85 90
*
16
17
18
19
867353138-A-082019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux KOEAP31WT Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för