Säkerhetsanvisningar6
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en kraftig stekning av livsmedel, spe-
ciellt med produkter som innehåller stärkelse, innebära en hälsorisk genom att
akrylamid bildas. Därför rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta möjliga tempe-
ratur och att inte steka maträtter för hårt.
Så här undviker du skador på spisen
• Spisen får inte användas som arbets- eller avställningsyta!
• Använd inte kokzonerna med tomma kokkärl eller utan kokkärl.
• Se till att inga sura vätskor, till exempel ättika, citron eller kalklösande medel
hamnar på hällens kanter, eftersom matta fläckar kan bildas.
• Vassa och hårda föremål som faller på hällen kan skada den.
• Håll alla föremål och material som kan smälta borta från glaskeramikytan, som
till exempel plast, aluminiumfolie eller ugnsfolie. Skulle, trots detta, något
smälta på glaskeramikytan måste detta genast tas bort med rengöringsskra-
pan.
• Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ inte en bakplåt, kastrull etc. på
ugnsbotten eftersom ugnens emalj skadas av hettan som uppstår.
• Fruktsaft, som droppar från en plåt efterlämnar fläckar som inte går att ta
bort. Använd en långpanna för mycket fuktiga kakor.
• Belasta inte den öppna ugnsluckan.
• Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Emaljen kan skadas och missfärg-
ningar kan uppstå.
• Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kanter, kan glaset gå sönder.
• Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan antändas när ugnen sätts på.
• Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan skadas.