SE127
OBSERVERA: Koktider och temperaturer gäller cirka 4 portioner.
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en viss maträtt, och som skall tillagas på en eller flera nivåer samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i
ugnen, utom förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på mängden mat och på vilka tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena
som rekommenderas för att sedan, om tillagningen inte blir som du tänkt, övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du använder medföljande tillbehör samt tårtformar
och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och tillbehör av pyrex eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat,
följ råden i tillagningstabellen vad gäller val av medföljande tillbehör och på vilka nivåer de skall placeras. Förvärm ugnen vid tillagning av mat som innehåller mycket vatten.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen “ÖVER/UNDERV. +FLÄKT” (på vissa modeller) kan du samtidigt, på olika nivåer, tillaga olika typer av mat som kräver samma tillagningstemperatur
(till exempel fisk och grönsaker). Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtten som kräver längre tid.
Desserter
- Baka fina desserter med funktionen över/undervärme och på endast en nivå. Använd tårtformar i mörk metall och placera dem alltid på den medföljande
gallerhyllan. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen Varmluft och placera tårtformarna i sicksack på hyllorna så att luftcirkulationen optimeras.
- För att se om en jäsande kaka är klar, för in en sticka i centrum av kakan. Om stickan kommer ut och är torr så är kakan klar.
- Om du använder teflonbehandlade formar, smörja inte kanterna eftersom kakan då kanske inte jäser jämnt runt sidorna.
- Om kakan “punkteras” under bakningen: använd en lägre temperatur nästa gång, reducera vätskemängden i blandningen och blanda smeten försiktigare.
- För rätter med fuktiga fyllningar (ostkaka eller fruktpajer), använd funktionen “ÖVER/UNDERV. +FLÄKT” (på vissa modeller). Om kakbotten blir för våt, byt till en
lägre nivå och sprid ut bröd- eller kaksmulor på botten av kakan innan du tillsätter fyllningen.
Kött
- Använd valfri typ av ugnsform eller pyrexform som passar storleken på det köttstycke som skall tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i
botten på kokkärlet och öser köttet under tillagningen för att ge det smak. När steken är klar, låt den stå i ugnen i ytterligare 10-15 minuter eller slå in den i
aluminiumfolie.
- När du grillar kött blir tillagningen jämnare om du skär köttet i bitar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika
att köttet bränns vid på utsidan, håll köttet längre bort från grillen genom att placera gallerhyllan på en lägre nivå. Vänd på köttet när 2/3 av tiden har gått.
För att fånga upp köttsaften när du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten direkt under gallret där köttet ligger. Fyll på efter
behov.
Grillspett (endast på vissa modeller)
Använd detta tillbehör för att få en jämn grillning av stora bitar av kött eller fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det är kyckling, och se till att det sitter
fast ordentligt innan du sätter spettets spets på plats i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och för att samla upp köttsafter är det lämpligt att placera
en långpanna med en halv liter vatten på första nivån. Spettet har ett plasthandtag som måste tas bort innan du börjar tillagningen, och detta handtag skall användas igen när
tillagningen är klar för att undvika brännskador när du tar ut spettet ur ugnen.
Pizza
Smörja plåtarna en aning för att få en pizza med knaprig botten. Sprid ut mozzarellaost över pizzan när den har bakats 2/3 av tiden.
Jäsningsfunktion (endast på vissa modeller)
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som skall jäsas med en fuktig duk innan du ställer in degen i ugnen. Jäsningstiden med denna funktion reduceras med
cirka en tredjedel jämfört med jäsningstiden vid rumstemperatur (20-25 °C). Jäsningstiden för 1 kg pizzadeg är ungefär en timme.
Petit-chouer - 1 / 3 180 35-45
Bakplåt + långpanna, växla nivåer
efter halva tiden
Vol-au-vent, smördegsbröd - 1 / 3 180-200 20-40
Bakplåt + långpanna, växla nivåer
efter halva tiden
Grillad kyckling - 2 200 55-65
Grill + långpanna med vatten, på 1:a
nivån
Ugnsbakad potatis - 3 200 45-55 Långpanna
Rostbiff, blodig - 3 200 30-40
Grill + långpanna med vatten, på 1:a
nivån
Lammlägg, fläsklägg - 2 200 55-70 Grill + långpanna
RÅD OCH FÖRSLAG
Recept Funktion Förvärmning Hyllnivå
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör